Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Najprostszy sposób odblokowania Win CE w Navi Nv45
Autor Wiadomość
marit
Waypoint



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 22 Maj 2008
Posty: 108
Skąd: EU
Wysłany: 2009-04-23, 20:22   Najprostszy sposób odblokowania Win CE w Navi Nv45

Ponieważ tematy które przeglądałem w necie mają wady a zmuszony byłem odblokować ten sprzęt zacząłem poszukiwania chciałem aby był pulpit i pasek tak jak np w Akirce i podobnych.
Po wielu próbach udało się niestety paski są dwa ale za to nie musimy mieć skrótów
Mój komputer i kosza na pulpicie - jest więcej miejsca jak ktoś chce może sam zrobić skrót opis poniżej.

A teraz do rzeczy potrzebne porogramy:
Microsoft ActiveSync 4.5PL
ceregedit
i dwa pliki wykonywalne exe wszystko w paczce pod tym adresem:
http://www.przeklej.pl/pl...ip-00066g34iagh

1...Robimy Backup Navia Nv45 przez ActiveSync
2...Robimy obraz rejestru programem ceregedit
3...Teraz odblokowujemy sprzęt po połączeniu przez ActiveSync
Tworzymy w ResidentFlash folder Windows a wm nim foldery :
StartUp
Desktop
Favorites
uruchamiamy ceregedit
odnajdujemy gałąź Hkey_Local_Machine\init\Launch 50 Klikamy dwa razy i zmieniamy go :
z \explorer.exe\ na \ResidentFlash\Windows\explorer.exe
następny klucz to Launch 99 Klikamy dwa razy zmieniamy go :
z \launch.exe\ na \ResidentFlash\Windows\StartUp\

Dodatkowo gdyż zapomniałem wcześniej i mogło coś nie działaćOdnajdujemy gałąź Hkey_Local_Machine\System\Explorer\Shell Folders
i zmieniamy wpis :

Start Up z \Windows\StartUp na \ResidentFlash\Windows\StartUp - ten wpis jest bardzo ważny gdyż bez niego pulpit nie będzie się odświeżał poprawiłem swój błąd w trakcie odblokowania Nv 47 i śmiga.Reszta pozostaje bez zmian.
4...Następne wpisy do rejestru

Tapety na pulpit
Przechodzimy do:
-HKEY_CURRENT_USER\ControlPanel\Desktop
Klikamy dwa razy na wallpaper
W polu Dane mamy "\Windows\WindowsCE.bmp"
Zmieniamy na "\ResidentFlash\Windows\"

Skróty na pulpitu
Przechodzimy do:
-HKEY_LOCAL_MACHINE\System\Explorer\Shell Folders
Klikamy dwa razy na Desktop
W polu Dane mamy "\Windows\Desktop"
Zmieniamy na "\ResidentFlash\Windows\Desktop"



5...teraz kopiujemy explorer do folderu ResidentFlash\Windows\ ,a następnie Pulpit do folderu ResidentFlash\Windows\StartUp
Restart i to wszystko ciszymy się odblokowanym sprzetem z dwoma aktywnymi paskami które można ukryć.Jedynie na górnym
zostaje niewielka ikona windowsa.

6. Brak ikonek systemowych My Device , Recycle Bin ?

Rada by się pojawily Ikonki należy dodać wpis do rejestru :

HKEY_LOCAL_MACHINE\Explorer\Desktop: nowa wartość
wartość tekstowa
Nazwa:
{000214A0-0000-0000-C000-000000000046}
dane: My Device


HKEY_LOCAL_MACHINE\Explorer\Desktop: nowa wartość
wartość tekstowa
Nazwa
{000214A1-0000-0000-C000-000000000046}
dane: Recycle Bin

Po restarcie ikonki są.

Dostęp do dolnego paska (jeżeli nie chce wyjść po auto ukryciu):
na górnym naciskamy klawiaturę , na klawiaturze Enter = mamy dolny pasek
klawiaturę schowamy naciskając Hide Input Panel.

Tapety wrzucamy do ResidentFlash\Windows tylko z rozszerzeniem .bmp gdyż .jpeg niestety nie działają na tą chwilę we wszystkich.
Ostatnio zmieniony przez marit 2009-12-14, 20:29, w całości zmieniany 7 razy  
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 108
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2009-04-23, 20:54   

W temacie "Najprostszy *".Dyskutował bym :-P

[ Dodano: 2009-04-23, 21:57 ]
PS. Dodałem do http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=79662#79662
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3460
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-04-23, 21:05   

Dzakus napisał/a:
W temacie "Najprostszy *".Dyskutował bym
Może...
Za to świetnie napisany; gratulacje dla autora... :!:
_________________

 
 
marit
Waypoint



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 22 Maj 2008
Posty: 108
Skąd: EU
Wysłany: 2009-04-23, 21:21   

Dzięki harry za uznanie starałem się jak mogłem aby to uprościć i nie przeszukiwać całego forum.Jeżeli ktoś nie chce mieć własnej tapety skrótów na pulpicie to samo odblokowanie to zaledwie dwa punkty ( Dzakus) trzeci i piąty.Po których robimy restart i to wszystko przypuszczam że powinno działać na wszystkich Nv 45 z okrojonym Win CE.
Pozdro.
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 108
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2009-04-24, 07:46   

Najprostszy sposób to folder explorer.exe
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
collos
azymut


Dołączył: 25 Kwi 2009
Posty: 2
Wysłany: 2009-04-25, 12:33   Jak odblokowac tą Navie NV45

Ten sposób z Explorer exe na karcie nie odblokowuje Win CE
a plik explorer odblokowuje ale nie odświeża pulpitu.
 
 
marit
Waypoint



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 22 Maj 2008
Posty: 108
Skąd: EU
Wysłany: 2009-04-25, 12:53   

Zrób to co ja w kwestii pliku PULPIT punkt 5 tu jest opisane , i będzie OK.
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=9486
 
 
collos
azymut


Dołączył: 25 Kwi 2009
Posty: 2
Wysłany: 2009-04-25, 18:23   

Dzięki działa choć mam dwa paski ale pulpit sie odswieża.
 
 
rs2580
Waypoint


Dołączył: 27 Kwi 2009
Posty: 16
Wysłany: 2009-04-27, 19:54   

Nie znalazłem rozwiązania problemu : podłącza się urządzenie do kompa i po naciśnięciu Eksploruj w ActiveSyncu nie widać plików w urządzeniu.

Nie da rady też zrobić backup'u.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18783
Wysłany: 2009-04-27, 20:20   

Włączyłeś pokazywanie ukrytych plików i folderów i wyłaczyłeś zaporę Windows/firewalla?
_________________

 
 
rs2580
Waypoint


Dołączył: 27 Kwi 2009
Posty: 16
Wysłany: 2009-04-27, 21:50   

Tak. Kiedyś bawiłem się z jednym podobnym sprzętem ale pliki były widoczne.
Chociaż jeszcze raz sprawdzę.
Zaporę systemu Windows mam włączoną ale ActiveSync jest w wyjątkach. Nie była zahaczona Architektra UPnP więc ją zahaczyłem. Jutro będę mógł sprawdzić czy to dało skutek.
A jak nie da to wyłączę całą zaporę...
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18783
Wysłany: 2009-04-28, 06:10   

Spróbuj jeszcze takiego wyjątku w zaporze: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=52974#52974
Czasem problem stanowi wersja AS, spróbuj jakiejś starszej (przy problemach z instalacją skorzystaj z http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=13964#13964 ). Spróbuj też innego kabla (ja mam wpięty do kompa kabelek od paparatu fotogtaficznefo i używam go równioez do podłączania nawigacji)
Sprwdź, czy w opcjach AS masz (Plik/Ustawienia połączenia) automatyczne łączenie z Navią.
_________________

 
 
rs2580
Waypoint


Dołączył: 27 Kwi 2009
Posty: 16
Wysłany: 2009-04-28, 11:13   

Nie widać. Próbowałem na AS od 3,7 do 4,5.Zaporę wyłączyłem całkiem i to samo.

Cytat z postu Antares29:

Problem leży w kluczu:

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\AFD\Parameters]
jest to Optymalizacja drivera afd.sys.

konkretnie chodzi o wpis:
"DisableAddressSharing"=dword:00000001

Trzeba zmienić wartość klucza na 0, potem restart kompa i wszystko działa jak należy

!!!TO POMOGŁO!!!

Napiszę nawet więcej: wyłączyłem z wyjątków 4 wpisy dotyczące ActiveSynca, i co?
Nadal mogę explorować Navię.
 
 
graba
azymut


Dołączył: 18 Mar 2009
Posty: 1
Wysłany: 2009-05-17, 16:34   

Dzięki kolego udało mi się odblokować Twoim sposobem.
Mam tylko jeden problem nie odświeża mi się pulpit i nie potrafie tego rozwiązać masz może jakiś pomysł.
 
 
marit
Waypoint



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 22 Maj 2008
Posty: 108
Skąd: EU
Wysłany: 2009-05-17, 20:58   

Jeżeli wszystko zrobiłeś jak było opisane to musi się odświeżać. Po to jest właśnie plik pulpit w \ResidentFlash\Windows\StartUp\ bez niego też miałem problem z odświeżaniem.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9