Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Nawigacja w oplu
Autor Wiadomość
Sance 
Maestro GPS
Pulpit maniac



Pomógł: 142 razy
Dołączył: 10 Paź 2008
Posty: 2754
Skąd: marchewkowe pole
Wysłany: 2009-05-22, 23:04   Nawigacja w oplu

Siedząc z kumplem przy kilku kubusiach rozważaliśmy możliwość montażu nawigacji w Oplu vectrze w miejscu kiepskiego i awaryjnego wyświetlacza rozmiarami pasuje kwestia "wyjęcia na zewnatrz przycisków reset i głośniczka;)
Jeżeli coś z tego wyjdzie na pewno podzielę się z wami wynikiem:

_________________
Używaj przycisku "pomógł"
Moje"maleństwa"
 
 
 
Troojan 
Waypoint


Dołączył: 02 Mar 2009
Posty: 17
Wysłany: 2009-05-24, 10:47   

pomysl 1 klasa :) reset i off mozna by " zamienic" z przyciskami do ustwiania zegara tylko pytane co z karta pamieci... przeniesc slot na zewnacz ale trzeba by bylo wyciac w pleksi rowek na sd... a przeniesienie glosu to moze jakis nadajnik fm ?
 
 
pienio
Waypoint



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 25 Lip 2008
Posty: 122
Wysłany: 2009-05-24, 11:05   

Hm,pomysł jest bardzo dobry,ale z tym że tak przerobiona navia nie nadawała by się do użycia tak jak teraz tj.przenośna
Głośniczek by został ten co jest, plus drugi powiedzmy pod kierownica przylutowany do tego co jest.Wyjście audio można by wyciąnąć na przedni panel navi,odnośnie kart SD,to na forum coś takiego jak host USB jest :mrgreen:
W navce można by wrzócić karte 2GB na stałe,a jak jakieś nowe mapy to przez host USB-Hub USB- czytnik kart/pendrive/dysk zewnetrzny można by przekopiować.Przeniesienie przycisków to nie jest duzy problem.Dolutowóje się i tyle.
 
 
Sance 
Maestro GPS
Pulpit maniac



Pomógł: 142 razy
Dołączył: 10 Paź 2008
Posty: 2754
Skąd: marchewkowe pole
Wysłany: 2009-05-25, 20:44   

pienio napisał/a:
le z tym że tak przerobiona navia nie nadawała by się do użycia

To się rozumie samo przez się;)
W chwili obecnej jesteśmy na etapie poszukiwania nawigacji której przedni panel pasowałby w otwór tak żeby nie robić zbędnych wycinek w desce.
_________________
Używaj przycisku "pomógł"
Moje"maleństwa"
 
 
 
pienio
Waypoint



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 25 Lip 2008
Posty: 122
Wysłany: 2009-05-25, 20:56   

No a jak by wymontował tą obwódke ekranu?
 
 
Sance 
Maestro GPS
Pulpit maniac



Pomógł: 142 razy
Dołączył: 10 Paź 2008
Posty: 2754
Skąd: marchewkowe pole
Wysłany: 2009-05-25, 21:00   

Jak znajdziemy odpowiednią nawi dam znać.
_________________
Używaj przycisku "pomógł"
Moje"maleństwa"
 
 
 
Kiniu 
młodszy inspektor GPS



Dołączył: 02 Cze 2008
Posty: 14
Wysłany: 2009-05-27, 16:45   

to dajcie znać jak idzie :) ja Wlasnie wszedłem na forum bo szukam pewnej informacji właśnie potrzebnej mi do takiego samego planu jak wasz :) Mam vectre b i przymierzam sie do włożenia tam Akiry Geupard :)

ps. i jak bedzie z ekranem dotykowym :)
 
 
afaj 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 45
Dołączył: 19 Wrz 2008
Posty: 6
Wysłany: 2009-05-31, 16:49   

Kiniu napisał/a:

ps. i jak bedzie z ekranem dotykowym :)


I z tym chyba bedzie problem ...

Pozdrawiam
 
 
mikisan
Navi Expert


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 10 Cze 2009
Posty: 264
Wysłany: 2009-06-22, 19:18   

A jak z sygnałem? Deska nie jest wzmacniana metalem? Może warto pomyśleć o rozdłubaniu sprzętu i wyprowadzeniu "na piechotę" anteny gdzieś wyżej? Nie wiem czy to możliwe i czy ktoś praktykował... Pewnie w niektórych navi się da -w innych nie. Pomijam sprzęt z fabrycznym wyjściem na antenę zewnętrzną. Sam rozmyślam nad podobnym tematem ale mam nieco trudniej -Mercedes w124 nie ma miejsca na navi, musiałbym dechę pruć na poważnie...i może się zdecyduję jak kupię zapasową(a mam dość nieczęsty odcień ciemnego grafitu niestety). Twój pomysł Sance jest moim zdaniem wykonalny i satysfakcja potem masakra. Pracy wymaga i rozwiązania kilku problemów ale....powodzenia!
Np. zasilanie -czy zawsze będziesz pamiętał, żeby wyłączyć navi przed opuszczeniem auta? Jeżeli nie to napięcie chyba tylko po kluczyku(a może odpinane po zamknięciu auta pilotem?) -inaczej po kilku dniach zimą może być ciężko z pyrnięciem auta. Chyba ok. 1A navi z pracującym GPSem weźmie? A to już przez kilka dni zimą może mieć znaczenie..
Ogólnie ciekawi mnie projekt -sam robię póki co uchwyt na Larka 43.1. Założenia to minimum inwazji w auto, poręczność, zero pizdryków na szybie, odwracalność konstrukcji w miarę możliwości, ukrycie kabla plus szybkozłącze zasilania. :-)
Prace ruszaj jutro, ostatecznie pojutrze...
Kartę SD(slot) można umieścić choćby w schowku...zamykanym "od glina" :lol: . Jakąś przedłużkę zmontowaną z np. adaptera kart można by zrobić..chyba :roll:
_________________
GC 5065BT, 5070

 
 
pienio
Waypoint



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 25 Lip 2008
Posty: 122
Wysłany: 2009-06-22, 21:07   

Cytat:

Kartę SD(slot) można umieścić choćby w schowku...zamykanym "od glina" :lol: . Jakąś przedłużkę zmontowaną z np. adaptera kart można by zrobić..chyba :roll:

To akurat nie problem,pare miesięcy temu opracowano na tym forum coś takiego jak Host USB ;-)
 
 
alexia22
azymut


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 04 Cze 2009
Posty: 4
Wysłany: 2009-07-22, 21:18   

Sance i jak idzie z realizacja tego projektu "Nawigacja w oplu".
Może jest szansa, żeby ktoś sie podzielił jakimiś spostrzeżeniami na temat instalacji w MiD/Tid nawigacji - jaki rozmiar pasuje, i czy niema problemów z funkcjonowaniem Navi (chodzi oczywiście o sygnał odbioru GPS)
 
 
Kiniu 
młodszy inspektor GPS



Dołączył: 02 Cze 2008
Posty: 14
Wysłany: 2009-07-22, 21:29   

wymieniałem ostatnio podświetlanie zegarów i przymierzałem akire tego geparda 3,5" i gdyby troszkę wypiłować miejsce po tid-ie mid-ie to wejdzie elegancko.
Antenka jednak musi być zewnętrzna. koszt takiej antenki jak patrzyłem na allegro to około 30 pln.
Ale narazie i tak tego nie robię, bo nie wiem jak estetycznie rozwiązać problem wyjęcia, bądź wycięcia dziury w osłonie plastikowej zegarów żeby by ekran dotykowy dostępny :)
 
 
Sance 
Maestro GPS
Pulpit maniac



Pomógł: 142 razy
Dołączył: 10 Paź 2008
Posty: 2754
Skąd: marchewkowe pole
Wysłany: 2009-07-23, 04:06   

Sprawa się skończyła zanim się jeszcze zaczęła - kumpel zmienił auto.
_________________
Używaj przycisku "pomógł"
Moje"maleństwa"
 
 
 
mnowacz
Waypoint


Dołączył: 12 Lip 2008
Posty: 19
Wysłany: 2009-07-30, 19:54   

A ja sobie tak zrobiłem już jakiś czas temu ..
Auto to opel omega b kombi
Zasilanie po stacyjce włącza nawigacje .. wyciągam kluczyk - nawigacja sie wylacza .. pamięta wszystkie ustawienia itp. Oprócz tego dorobiłem mały przełącznik którego nie widać na zdjęciu do załączenia AM przy wyjętym kluczyku, jak również wyłączenia jej przy włożonym kluczyku ..
wkurzała mnie dyndająca nawigacja .. wiec zrobiłem takie ot coś :)
Nawigacja to Mio 500 4,7 cala

IMG_0006-1.jpg
Plik ściągnięto 1141 raz(y) 150,68 KB

 
 
pienio
Waypoint



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 25 Lip 2008
Posty: 122
Wysłany: 2009-07-30, 20:53   

Hm,w jaki sposób się wyłącz po wyjęciu kluczyka? Odcina zasilanie czy zwiera przycisk on/off?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 11