Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: jacekp1313
2013-07-28, 22:56
Brak sygnału GPS w AM w nawigacji xxx
Autor Wiadomość
BartasGSi 
azymut


Dołączył: 25 Maj 2009
Posty: 4
Wysłany: 2009-05-25, 12:21   Lark 35.6 AutoMapa - brak sygnału GPS

Witam
Mam nawigację lark 35.6
Na karte wgrałem windowsa 7.0 z linku podanego na forum i działa super. Pobrałem również mapę AutoMapa mini EU ( tęż z forum ), wgrałem tą bezinstalke na karte. Włącza się, działa itd. ale nie wykrywa sygnału GPS ( Błąd- "Nie można wykryć GPS" ). Fabryczną MapeMap Easy zamieniłem na MapeMap Top i nie ma żadnego problemu, śmiga bez zająknięcia. Co pozmieniać w AutoMapie żeby działała poprawnie?
Pozdrawiam
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18885
Skąd: 3City
Wysłany: 2009-05-25, 12:24   

Ustaw w AM na AUTO lub według instrukcji z tego postu: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=38138#38138 .
I korzystaj z opcji SZUKAJ
_________________

 
 
BartasGSi 
azymut


Dołączył: 25 Maj 2009
Posty: 4
Wysłany: 2009-05-25, 12:31   

jacekp1313, wielkie dzięki, faktycznie pomogło. Przyznam się, że nie wiedziałem od czego zacząć szukanie. Dzięki jeszcze raz ;-)
 
 
Piter85 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 35
Dołączył: 21 Maj 2009
Posty: 12
Wysłany: 2009-05-25, 13:17   

manekinn napisał/a:
Spacerek z navi ani ustawienie na 7 com nie pomaga pisze ze nie moze nalesc gsp. co dziwne surf-set pokazuje mi ze na com 7 jest gps a automapa go nie widzi. Natomiast jak ustawiam na port 5 to szuka sygnału ale bez rezultatów.

Może masz wyłączony GPS w opcjach + nie zaznaczone w ustawieniach GPS: "Uruchom GPS po starcie programu". Pozdrawiam
 
 
manekinn
Waypoint


Dołączył: 23 Lis 2008
Posty: 24
Wysłany: 2009-05-26, 07:39   

Wgra lem Backup i wszystko działa. Pozdrawiam
 
 
Andrzej Gdz 
Navi Expert


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Mar 2008
Posty: 303
Skąd: Grudziądz
Wysłany: 2009-05-30, 06:46   Auto Mapa 5.3.1. Fix na Akirze jest a na TARGA nie ma ?

Witam !

Posiadam 2 urzadzenia GPS , jedna to poczciwa Akira z pierwszego rzutu w Biedronce oraz teraz otrzymalem z Anglii urzadzenie GPS o nazwie TARGA PNA-E3530.

Odblokwalem TARGA za pomoca tego tematu http://peb.pl/sprzet-do-n...-ativesync.html ( dziwne ze to bez ActiveSync )

Problem tkwi w tym ze na obu mam identyko AM 5.3.1 i na Akirze lapie fixa bezproblemowo a na TARGA walcze juz 2 dzien i nie moze zlapac fixa.
Mam ustawione te same porty com7 ?
Obie nawigacje sa w tym samym miejscu, te same AM 5.3.1 i na jednej lapie a na drugiej nie lapie fixa.

Probowalem juz roznych portow na TARGA i nic ?

Andrzej
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8838
Wysłany: 2009-05-30, 07:50   

Andrzej Gdz napisał/a:
Probowalem juz roznych portow na TARGA i nic ?

Wywal folder Settigs Files, odtworzy się po uruchomieniu AutoMapy, wyjdź pod chmurkę i spróbuj jeszcze raz.
Złapanie pierwszego fixa może trochę potrwać.
Co do portu i szybkości, to jeżeli nie znajdzie się użytkownik takiej navi i nie podpowie, pozostaje metoda prób i błędów. ;-)
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
Andrzej Gdz 
Navi Expert


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Mar 2008
Posty: 303
Skąd: Grudziądz
Wysłany: 2009-05-30, 08:06   

Dziwne ale jak pisalem 1 post to chyba po 45 min zlapal fixa ale pisalo ze slaby sygnal i wylaczal sie i wlaczal.

Teraz znowu brak sygnalu i trwa juz do dobra godzinke ze ciagle szuka ( fakt ze TARGA lezy na parapecie przy otwartym oknie )
Moze to jest przyczyna ze cos zakloca zlapanie fixa.

W kazdym razie wiem ze juz zlapalo fixa na com7 wiec moze jak bede w wolnej przestrzeni to zlapie rowniez.

Andrzej
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6442
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-05-30, 08:07   

renron napisał/a:
Co do portu i szybkości, to jeżeli nie znajdzie się użytkownik takiej navi i nie podpowie, pozostaje metoda prób i błędów. ;-)

....lub zainstalowanie na nawigacji VisualGps i znajdzie na jakim porcie i prędkości pracuje Targa.
Ewentualnie tu
Kod:
http://gpspc.eu/index.php/topic,187.0.html
możesz po zarejestrowaniu ściągnąć program do sprawdzenia gps.
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8838
Wysłany: 2009-05-30, 08:21   

Cybant napisał/a:
...lub zainstalowanie na nawigacji VisualGps

Nie pomyślałem, zresztą z rana rzadko myślę. :mrgreen:
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
Andrzej Gdz 
Navi Expert


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Mar 2008
Posty: 303
Skąd: Grudziądz
Wysłany: 2009-05-30, 08:22   

Tylko jest problem bo ni jak nie mam Widowsa na pulpicie w tej nawigacji ?
Zainstalowalem AM wg opisu z 1 posta i tutaj nie mam tak jak w Akirze ze mam na pulpicie dostep do Windowsa tutaj mam ze po zalaczeniu uruchamia sie teraz AM 5.3.1.
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8838
Wysłany: 2009-05-30, 08:24   

Andrzej Gdz napisał/a:
Dziwne ale jak pisalem 1 post to chyba po 45 min zlapal fixa ale pisalo ze slaby sygnal i wylaczal sie i wlaczal.

Ale dalej nie piszesz czy wywaliłeś folder Settings Files, a naprawdę wiele razy już to pomogło w łapaniu fixa, zwłaszcza gdy użyło się wersji tzw. gotowca.
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6442
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-05-30, 08:25   

A jak wyłączysz AutoMapę to co masz? Nie masz możliwości wejścia przez explorera w zawartość karty?
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
Andrzej Gdz 
Navi Expert


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Mar 2008
Posty: 303
Skąd: Grudziądz
Wysłany: 2009-05-30, 09:13   

Jest to dziwna nawigacja ta TARGA poniewaz jak wylacze i wlacze ponownie to tylko mam napis TARGA pasek postepu i potem wlacza sie AM.
Jak mam podlaczona do PC to mam na PC jako dysk wymienny i tam widze Foldery i miedzy innymi folder AM.

Tak usunalem folder Settings i probuje ponownie na nowo zlapac fixa ale jak na razie nic.\
AM nie mam na karcie pomimo ze jest miejsce na karte SD tylko wgralem tak jak w opisalem w 1 poscie.
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8838
Wysłany: 2009-05-30, 09:25   

Andrzej Gdz napisał/a:
Tak usunalem folder Settings i probuje ponownie na nowo zlapac fixa ale jak na razie nic.\

Może zainstalował byś ten programik z załącznika, wskaże Ci prawidłowy port COM i bps, po za tym wcale nie musi być tak jak masz na Akirze, są to dwa różne urządzenia i różnie mogą reagować na sygnał GPS.
AutoMapa ma też w opcjach auto wykrywanie portu COM, może to by było jakieś rozwiązanie. ;-)

sirftech_PPC.v2.22.rar
Pobierz Plik ściągnięto 325 raz(y) 53,67 KB

_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 13