Przesunięty przez: Hukkle 2010-07-20, 22:34 |
Lark 43.1 i Garmin Mobile XT dla Windows CE |
| Autor |
Wiadomość |
Heon
Waypoint

|
Wysłany: 2009-05-28, 19:42
|
|
|
A ja mam taki problem ze po odpaleniu garmina działa tylko chwile a potem sie zacina i juz nic sie nie da zrobić czy ktoś miał podobny problem.
Już sobie z problemem poradziłem plik sw.unl (odblokowując) można wsadzić dopiero jak będzie podmieniony plik garmin.mscr według wskazówek Jarpo ponieważ w moim przypadku po wsadzeniu pliku odblokowującego po kilku sekundach nawi się zacina. |
|
|
|
 |
Gr4nd0
młodszy inspektor GPS

|
Wysłany: 2009-05-29, 15:02
|
|
|
| Jarpo napisał/a: | | Dzięki Jezosmok i Sulti za wasze rady. Po zmianie nazwy pliku mapy na "gmapprom.img" Lark ją pokazał, że taka jest, ale niestety zgłosił, że nie można jej odblokować używając ID karty SD. |
Poszukaj na garniak.pl programu maptool.
Dowiesz się jakie ID mają twoje mapy i bez problemu dopiszesz klucze.
[ Dodano: 2009-05-29, 15:31 ]
| Jarpo napisał/a: | Cała reszta w pliku garmin.mscr pozostaje bez zmian.
|
To może ja zaproponuje kilka linijek zmian:
Przed uruchomieniem Que.exe dopisz
| Kod: | RegWriteDWord( "HKLM", "SOFTWARE\Garmin\Que", "ComPort", 0 )
RegWriteDWord( "HKLM", "SOFTWARE\Garmin\Que", "UseAttachedGPS", 1)
|
Obydwa "XCopy" proponuję poprawić wg. wzoru
| Kod: | | XCopy(SystemPath("ScriptPath")\"Settings\*.*", "\Garmin", TRUE, TRUE ) |
oraz
| Kod: | | XCopy("\Garmin\*.*", SystemPath("ScriptPath")\"Settings", TRUE, TRUE ) |
Dzięki temu nie zginie track z naszej podróży |
|
|
|
 |
jezosmok
młodszy inspektor GPS Lark 43.1

|
Wysłany: 2009-05-31, 01:35
|
|
|
Ładna baza wiedzy powstaje.
Z analizy pliku GarminDevice.xml i testów wynika że:
1. można w katalogu głównym "Garmin" wrzucić mapę gmapsupp.img.
Niestety dorzucenie gmapsup1.img nie dodaje już kolejnej mapy, co podobno działa w innych nawigacjach. Mimo to możemy mieć 3 mapy:base, supp i prom.
2. w tymże katalogu Garmin można utworzyć podkatalog GPX i wrzucić sobie zapisane wcześniej track'i zwane śladami.
3. Podobnie z podkatalogiem POI (chociaż tego jeszcze nie testowałem)
Oczywiście po wyłączeniu Larka, katalog Garmin "znika" ale myślę, że edycja pliku xml lub napisanie skryptów przenoszących dane na SDMMC to już tylko formalność. |
|
|
|
 |
Gr4nd0
młodszy inspektor GPS

|
Wysłany: 2009-06-01, 09:08
|
|
|
| jezosmok napisał/a: | 1. można w katalogu głównym "Garmin" wrzucić mapę gmapsupp.img.
Niestety dorzucenie gmapsup1.img nie dodaje już kolejnej mapy, co podobno działa w innych nawigacjach. Mimo to możemy mieć 3 mapy:base, supp i prom. |
Nie wiem skąd wziąłeś gmapsup1. Nie słyszałem o urządzeniu, na którym działa coś takiego. Natomiast plik z dodatkowymi mapami może mieć nazwę "gmapsup2.img".
| jezosmok napisał/a: | | 2. w tymże katalogu Garmin można utworzyć podkatalog GPX i wrzucić sobie zapisane wcześniej track'i zwane śladami. |
Sprawdziłem - działa
| jezosmok napisał/a: | | 3. Podobnie z podkatalogiem POI (chociaż tego jeszcze nie testowałem) |
Sprawdziłem - działa
| jezosmok napisał/a: | | Oczywiście po wyłączeniu Larka, katalog Garmin "znika" ale myślę, że edycja pliku xml lub napisanie skryptów przenoszących dane na SDMMC to już tylko formalność. |
Edycja pliku xml nic nie daje. Program nadpisuje jego zawartość przy każdym starcie. Na szybko możesz skorzystać z propozycji zmiany skryptu z mojego poprzedniego postu. Jak znajdę chwilę to popracuję nad lepszą poprawką. |
|
|
|
 |
Jarpo
Waypoint

|
|
|
|
 |
veneda
młodszy inspektor GPS VENEDA

|
Wysłany: 2009-06-09, 18:25
|
|
|
Witam, miałem dotąd Larka 35.0. Nie było tam żadnych problemów z uruchamianiem nawigacji zainstalowanych na karcie SD. W bardzo prosty sposób, bez odblokowywania. Menu ustawiena\Wybierz nawigację. Działały wszystkie łącznie z Garminem. W Larku 43.1 działa to podobnie, niestety poza Garminem, króry nie startuje. (moja ulubiona nawigacja). Piszecie tu wiele o mortscripcie, o portsplitterze, a ja o tym wszystkim nie mam zielonego pojęcia. Wprowadziłem zmiany w rejestrze: " W gałęzi rejestru HKEY_LOCAL_MACHINE\init zmienić wartość dla Launch50 z gps2.exe na explorer.exe" Z tego poziomu Garmin się uruchomił w wersji niezarejetrowanej , mimo obecności pliku SW.UNL dla tej karty. Pojawiło się skanowanie GPS dołączonych, ale okno jest tak duże, że nie ma sposobu, by je wyłączyć. Jest pod spodem drugie z ikonami Dokąd? i Zobacz mapę ale nie mogę do niego dotrzeć. Wspomniałem wcześniej o mortscript. Miałem problem z uruchomieniem Garmina w wersji PL na Navia Nv45. Na forum ktoś z kolegów umieścił dwa pliki mortscript Garmin.mscr i Garmin.exe, z tego ostatniego Garmin uruchamia się w wersji PL. Cy możecie coś takiego zamieścić dla Larka 43.1 by można było Garmina odpalić. Zważcie, że nie wszyscy dysponują wiedzą w temacie pisania skryptów i umiejętnego ich stosowania. Może jakaś instrukjca step by step jak to zrobić. Serdecznie pozdrawiam i oczekuję skutecznych i prostych porad |
|
|
|
 |
Jarpo
Waypoint

|
Wysłany: 2009-06-09, 23:11
|
|
|
Wszystko zostało juz opisane na poprzedniej stronie.
1 Najpierw ściągnij sobie program Garmin Mobile X for Windows v.5.00.10w z tego linku:
http://www.megaupload.com/?d=IPEP11SI
2. Rozpakuj go i przekopiuj na kartę SD.
3. Następnie postępuj dokładnie krok po kroku tak jak to opisałem w ostatnim poście na poprzedniej stronie (mój post z dnia 2009-05-27).
4. Możesz zastosować poprawki podane przez Gr4nd0 (post z dn. 2009-05-29)
5. Startuj program Garmin Mobile XT plikiem "garmin.mscr". Najlepiej zrób skrót na pulpicie Windowsa CE. Program startowany z pliku "garmin.exe" z niebieskiego menu Larka u mnie nie działa, bo się Port Splitter zawiesza (?) ;(
6. Po uruchomieniu, w ustawieniach języka możesz zmienić język na jeden z dostępnych, np. j. polski.
6.Tutaj masz opisane jak zrobić, żeby nie znikały skróty z pulpitu po ponownym włączeniu Larka.
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=10230
Pamiętaj, że musisz mieć rozpakowany program Garmin Mobile XT dla WinCE5.0 i plik SW.UNL z kodem dla karty SD oraz przynajmniej mapę bazową. Wszystko musi być w jednym katalogu "Garmin" na karcie SD.
Powodzenia. |
|
|
|
 |
veneda

|
Wysłany: 2009-06-15, 21:09
|
|
|
| Jarpo. Dzięki za odzew. Wszystko zrobiłem jak opisano w postach... ale... Garmin nadal uruchamia się w wersji niezarejestrowanej i nie znajduje GPS'a. SW.UNL jest przypisany do karty SD. Co ciekawe, widzi mapy, ale co z tego skoro nie znajduje GPS'a. Kiedy wkładam tę samą kartę do mojej NAVII Nv 45 wszystko jest OK, wkładam kartę do Larka 35.0 też OK... a w Larku 43.1 skanuje... skanuje... i nic. Szukam tego portsplittera 1.31 ale jakoś nie mogę go znaleźć. Znalazłem jakiś USB portsplitter 1.31, ale to chyba nie to. Nie wiem też pod jakim systemem ma to działać, bo to co znalazłem jest pod XP i Vista, a to ma być pod CE? Nie wiem. Sorry, że tak marudzę, ale nie potrafię sobie z tym poradzić. Może jakiś link albo może mi to wyślesz. No po prostu jestem bezradny. |
|
|
|
 |
kriskar
azymut

|
Wysłany: 2009-06-16, 20:21
|
|
|
Witam ja zrobiłem wszystko wg instrukcji Jarpo i wszystko chodzi super na Larku 43.1 tylko za pierwszym razem żeby złapał sygnał z satelity to czekałem ok 10 min.
Wielkie dzięki dla Jarpo |
|
|
|
 |
veneda

|
Wysłany: 2009-06-27, 22:09
|
|
|
Jarpo, wszystko zrobiłem zgodnie z twoimi postami, ale .... Piszesz "Startuj program Garmin Mobile XT plikiem "garmin.mscr", potem piszesz o garmin.exe, a skąd ja mam to wziąć? Domyślam się, że chodzi o skrypty MortScript, ale ja nie mam zielonego pojęcia o pisaniu takich skryptów. Dalej piszesz jakieś kody! (pewnie do MortSripta) Boże mój! I co ja mam z tym zrobić? A wygląda to tak:
wKod:
RegWriteDWord( "HKLM", "SOFTWARE\Garmin\Que", "ComPort", 0 )
RegWriteDWord( "HKLM", "SOFTWARE\Garmin\Que", "UseAttachedGPS", 1)
Obydwa "XCopy" proponuję poprawić wg. wzoru
Kod:
XCopy(SystemPath("ScriptPath")\"Settings\*.*", "\Garmin", TRUE, TRUE )
oraz
Kod:
XCopy("\Garmin\*.*", SystemPath("ScriptPath")\"Settings", TRUE, TRUE )
Była też mowa o portsplitterze (w najnowszej wersji! 1.31, bo wersja 1.20 nie widziała portów w liście Output).
Wybacz, nie wiem co i jak z tym wszystkim zrobić, o tym wszystkim nie mam pojęcia.
Bardzo proszę o łopatologiczną pomoc bo naprawdę tego nie ogarniam. A może mi jakoś podeślesz te skrypty i powiesz co z tym zrobić. Sorry, że tak przynudzam, ale po prostu nic nie wiem.
Z góry dziękuję i liczę na wyrozumiałość. Veneda |
|
|
|
 |
Heon
Waypoint

|
Wysłany: 2009-07-03, 09:10
|
|
|
Kolego veneda w załączniku dołączam ci pliki spróbuj je podmienić w folderze RunGMXT.
Nowy.ace
|
Pobierz Plik ściągnięto 92 raz(y) 88,46 KB |
|
|
|
|
 |
veneda

|
Wysłany: 2009-07-03, 12:22
|
|
|
| Heon napisał/a: | | Kolego veneda w załączniku dołączam ci pliki spróbuj je podmienić w folderze RunGMXT. |
Dzięki za pliki Heon, jak tylko coś z tym zrobię dam znać o wynikach. Jeszcze raz dziękuję za pomoc. |
|
|
|
 |
lukmic
azymut

|
Wysłany: 2009-09-01, 12:39
|
|
|
Witam!
Pod spodem działajacy skrypt nieco zmodyfikowany na podstawie tego i innych formach, pod Larka 43.1. Nie trzeba odblokowywac ani zmieniac port splitera na wyzsza wersje (1.2 > 1.3). Działa na wersji garmina 5.00.20wp. U mnie mapa CNE2009 nie daje sie odblokowac ale wgralem gpmapa polska 2008.4 i zmienilem nazwe na gmapbmap.IMG. Dopiero wtedy Garmin dziala poprawnie. Mozna zmienic pliczek QueBmp320.dll -> QueBmp240.dll aby Garmin nie ucinal
garmin.mscr ********************************************
Errorlevel("warn")
If(WndExists("Garmin Mobile XT"))
Show("Garmin Mobile XT")
Exit
EndIf
#Hide Taskbar
Run(SystemPath("ScriptPath")\"TaskbarHide.exe")
path="\SDMMC"
Kill("launch.exe")
Kill("gps2.exe")
Kill("explorer.exe")
RegWriteString("HKCU","ControlPanel\Desktop","wallpaper",path \ "\Programy\Menu\tapeta.jpg")
#Run(path \ "\Programy\mem.exe", TotalDiskSpace+8192)
RegWriteDWord("HKLM","SOFTWARE\Microsoft\Shell\AutoHide","Default","1")
RegWriteDWord("HKLM","SOFTWARE\Microsoft\Shell\OnTop","Default","0")
#Registry for Port Splitter
RegWriteString( "HKLM", "SOFTWARE\JAL\Port Splitter", "InstallPath", SystemPath("ScriptPath") )
RegWriteDWord( "HKLM", "SOFTWARE\JAL\Port Splitter", "MajorVersion", 1 )
RegWriteDWord( "HKCU", "Software\JAL\Port Splitter", "Split", 2 )
RegWriteDWord( "HKCU", "Software\JAL\Port Splitter", "Autostart", 1 )
RegWriteDWord( "HKCU", "Software\JAL\Port Splitter", "Baud", 6 )
RegWriteDWord( "HKCU", "Software\JAL\Port Splitter", "Port", 7 )
Run(path \ "\Programy\explorer.exe")
#Run Port Splitter if not exists
If(not ProcExists("Port Splitter.exe"))
Run(SystemPath("ScriptPath")\"Port Splitter.exe")
Sleep(500)
EndIf
#Copy previous stored settings to \Garmin
XCopy(SystemPath("ScriptPath")\"Settings\*.*", "\Garmin", TRUE)
#Run Garmin Mobile XT.
#This script will not go to the next command before que.exe completely shut down
RunWait(SystemPath("ScriptPath")\"..\Apps\WM\que.exe")
#Save new settings back to SD Card
XCopy("\Garmin\*.*", SystemPath("ScriptPath")\"Settings", TRUE)
#Stop Port Splitter before killing it
#If the port splitting are not stopped before killing the process,
#it will not work again even you run Port Splitter again without soft reset
If(WndExists("Port Splitter V1.20"))
#Stop button
SendCommand("Port Splitter V1.20", 1010)
Sleep(500)
#Exit button
SendCommand("Port Splitter V1.20", 2)
Sleep(500)
EndIf
#Kill Port Splitter process
If(ProcExists("Port Splitter.exe"))
Kill("Port Splitter.exe")
EndIf
#Clean all registry for Port Splitter
RegDeleteKey( "HKLM", "SOFTWARE\JAL", TRUE, TRUE )
RegDeleteKey( "HKCU", "Software\JAL", TRUE, TRUE )
#Show Taskbar
Run(SystemPath("ScriptPath")\"TaskbarShow.exe")
Run("\windows\gps2.exe")
pliczek garmin.mscr nadpisac w katalogu na karcie sd \garmin\runGMXT
Pozdrawiam ŁM |
|
|
|
 |
alibaca
azymut

|
Wysłany: 2009-09-09, 11:06
|
|
|
witam,
mam problem z uruchomieniem Garmina na Larku 43.1.
Z tego co widze zdecydowana wiekszosc uzytkownikow ma lub miala problem z Garminem na etapie akwizycji satelitow, z plikami SW.UNL, bądź z mapami. Moj problem tkwi u zarodka...
Mam Larka 43.1 ze standardowym menu "wybierz nawigację", wskazuję na plik \SDMMC\Garmin\Apps\WM\Que.exe i próbuję go uruchomić bez dodatkowych skryptów, choćby w trybie demo z mapą bazową i nic... widze przez chwilę "zegareczek", ktory informuje mnie ze proces jest uruchamiany, nawet czasem widze jak miga przez moment czarne tło z logo Garmin, ale tylko przez ułamek sekundy... i nie wiem co dzieje sie z tym
procesem, czy jest killowany przez coś, czy konczy się w wyniku jakiegoś błędu, czy po prostu uruchamia się w tle a ja widzę jedynie główne menu Larka.
Nie wiem też za bardzo na czym polega "odblokowanie Larka", na tym żeby po właczeniu zasilania uruchamiał się pulpit Windows CE zamiast nakładki z menu Larka? czy chodzi o zupelnie inną sprawę? może tu tkwi problem...
Dodam, że Lark byl kupiony na allegro, podobno miał być odblokowany(taki był opis na aukcji), bez problemu uruchomiłem na nim Automape 5.5.2, TomToma7.9 i iGo8.3. Problem jest jedynie z Garminem.
Posiadam również Larka w wersji 43.0 i tam Garmin chodził mi bez najmniejszych problemów. Chciałem przekopiować zawartosc karty SD z Larka 43.0 na karte z Larka 43.1, i wszystko ruszylo (po drobnych nastawach ewentualnie), oprócz Garmina...
Byłbym wdzięczny za pomoc, pozdrawiam. |
|
|
|
 |
rolmik
azymut

Wiek: 20 Dołączył: 28 Gru 2009 Posty: 4 Skąd: Oława/Wrocław
|
Wysłany: 2010-01-05, 16:30 lark 43.1i garmin
|
|
|
witam jestem tu nowy mimo to przekopałem całe forum i znalazłem 1 temat z moim problemem robiłem wszystko jak w nim jest napisane ale dalej nie działa mi
a przechodząc do 100 sprawy czy mógł by ktoś wrzucić link z garminem ale w takiej wersji żeby tylko skopiować folder z programem i mapą na karte i żeby chodziło
proszę o pomoc jestem w tych sprawach całkowicie zielony |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Strona wygenerowana w 0,5 sekundy. Zapytań do SQL: 14 |
|