Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: jacekp1313
2019-04-02, 20:02
Nawigacje Lark nie łapią fixa 14-06-2009
Autor Wiadomość
Kazior 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 44
Dołączył: 14 Cze 2009
Posty: 6
Skąd: Jestem z Gdańska
Wysłany: 2009-06-14, 10:32   Nawigacje Lark nie łapią fixa 14-06-2009

Witam! Jestem tu nowy choć czasem tu zaglądam. Jakie takie pojęcie o gps mam, ale proszę o pomoc zanim oddam larka na serwis. Sprawa jest taka: wczoraj larunia śmigała na trasie aż miło (AM5.3) - a rano nie chce złapać sygnału z satelitów. Objawy są takie że widzi tylko kilka max 5 - 6 satelitów i sygnał jest w polu żółtym. W MM pokazuje to samo, tyle że co jakiś czas wszystkie paski migną na zielono i koniec, a na schemacie nieboskłonu wszystkie satelity są w jednym punkcie (na godzinie 4 tej). Tekst przesyłany z satelitów wygląda mniej więcej tak:
$GPGSA,A,1,,,,,,,,,,,,,,,,,*1E - kilka razy po sobie
$GDGSV,1,1,01,07,,,,34*7B - przykład
jak złapie więcej satelitów to tych danych jest więcej, ale większość wygląda jak pierwsza linia.
Kompinowałem już z różnymi ustawieniami GPS - wykorzystałem co się dało z sieci, ale bez rezultatów - szukajka nie pomogła.
Proszę o opinie co to może być bo chciałbym uniknąć oddawania Larunia do serwisu.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez harry 2009-06-14, 20:17, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
feliks 
guru



Pomógł: 26 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 1593
Wysłany: 2009-06-14, 11:06   

Mam to samo Lark 4.3 ale nie widzi w ogóle satelit. W czym problem
_________________
MIO Moov 500v2 - AutoMapa 6.10 PL i Samsung Galaxy Note
http://w492.wrzuta.pl/aud...reussens_gloria
 
 
maxmax
Waypoint
Lark 43.0


Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 26
Skąd: Lublin
Wysłany: 2009-06-14, 11:55   

Ja mam to samo na Lark 43.0, nie wyszukuje satelity w żadnych programie: MapaMap, TomTom, AutoMapa.
Wyłączenie i włączenie urządzenia nie pomogło.
Macie jakieś pomysły?
 
 
elektro69 
guru
Już czas !



Pomógł: 104 razy
Dołączył: 21 Cze 2008
Posty: 1409
Skąd: Lublin
Wysłany: 2009-06-14, 12:12   

maxmax napisał/a:
Wyłączenie i włączenie urządzenia nie pomogło.


Reset nie skutkuje ?
_________________

 
 
maxmax
Waypoint
Lark 43.0


Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 26
Skąd: Lublin
Wysłany: 2009-06-14, 12:23   

Cytat:
Reset nie skutkuje ?


Nie, co dziwne w Larku 43.1 jest OK, jeszcze rano Lark 43.0 złapał sygnał, ale od tej pory już nie jest w stanie już złapać sygnału z satelitów. Ustawienia są OK.
 
 
falitorek
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Mar 2008
Posty: 49
Wysłany: 2009-06-14, 12:46   

Dokładnie ten sam problem Lark 43.0 widzi max 8 satelitów ale nie łapie fix'a, ani reset, ani format NandFlash, ani format Mesada nie pomaga.
Można zostawić nawet na parę godzin, a fix'a jak nie ma tak nie ma.

PS.
Widzę że wątek powstał dzisiaj i problemy powstały dzisiaj.
Może to co teraz napiszę jest głupie ale wysnułem taką hipoteze - czy jest możliwe by zmieniono coś w Globalnym Systemie Nawigacyjnym, coś takiego że właśnie dzisiaj Larki 43.0 przestały łapać fix'a, a jednocześnie widziały satelity.
Mój problem powstał dokładnie dzisiaj około 5:25 rano kiedy włączyłem Larka.
Wczoraj do około 21 z minutami działał jak ta lala.

Obok Manta 030 i GPS na bluetooth (sirf) łapie od ręki fix'a.
Ostatnio zmieniony przez falitorek 2009-06-14, 13:09, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
ticacz 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 25 Gru 2007
Posty: 31
Wysłany: 2009-06-14, 12:57   

U mnie to samo w Lark 43,
od rana widzi kilka saltelit ale nie ustala pozycji, w zadnym programie..

reset nie pomaga, nic...

ciekawe co jest...
masowo sypnely sie larki ??

najciekawsze, ze w Akira mm 512, lezacej obok larka zlapal sygnal... i wszystko dziala
 
 
zdeneksme
azymut


Dołączył: 12 Mar 2009
Posty: 1
Wysłany: 2009-06-14, 13:11   Ten sam problem na Lark 35.4

ticacz napisał/a:
U mnie to samo w Lark 43,
od rana widzi kilka saltelit ale nie ustala pozycji, w zadnym programie..

reset nie pomaga, nic...

ciekawe co jest...
masowo sypnely sie larki ??

najciekawsze, ze w Akira mm 512, lezacej obok larka zlapal sygnal... i wszystko dziala


Robi się ciekawie: mam Larka 35.4, wczoraj działał jeszcze wzorowo, łapał fixa nawet wewnątrz domu, dzisiaj od rana jest fatalnie - widzi kilka satelit (mniej niż zwykle), ale fixa nie łapie.

Wszedłem właśnie na forum, żeby zobaczyć czy ktoś miał podobny problem, i widzę że to jakaś dzisiejsza epidemia...

Ma ktoś jeszcze jakiś materiał porównawczy? Inne Larki, inne navi?

Pozdrawiam,

Zdenek
 
 
Kazior 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 44
Dołączył: 14 Cze 2009
Posty: 6
Skąd: Jestem z Gdańska
Wysłany: 2009-06-14, 13:16   

Jak mi się to zrobiło to pomyślałem (pół żartem pół serio) że może coś się dzieje z satelitami, albo Obama powiedział "DOŚĆ", ale jak czytam co się dzieje to przestało mi być do śmiechu. A może jakiś wirus siedzi w larku i wywalił odbiornik GPSa??
 
 
elektro69 
guru
Już czas !



Pomógł: 104 razy
Dołączył: 21 Cze 2008
Posty: 1409
Skąd: Lublin
Wysłany: 2009-06-14, 13:22   

Na mio moov 500 kilka sekund i jest fix :mrgreen:

A co do wirusów to :mrgreen: :lol: :mrgreen: :?: :idea: :arrow: Raczej nie.
_________________

 
 
ticacz 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 25 Gru 2007
Posty: 31
Wysłany: 2009-06-14, 13:26   

Jakis czas temu czytalem taki artykul:

http://motoryzacja.interi...9824?source=rss
 
 
falitorek
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Mar 2008
Posty: 49
  Wysłany: 2009-06-14, 13:27   

Z tego co już dowiedziałem się od kumpli co mają Larki 43.0 to wszystkie mają podobne objawy.
Jak tak dalej pójdzie to producent będzie miał niezłe złomowisko.
 
 
Kazior 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 44
Dołączył: 14 Cze 2009
Posty: 6
Skąd: Jestem z Gdańska
Wysłany: 2009-06-14, 13:30   

hehe!! Nie?? A jeszcze parę lat temu nikt tnie wierzył w wirusy na telefony komórkowe. Osobiście uważam że wszędzie gdzie Windows tam mogą być wirusy.
A wracając do tematu ma ktoś jakieś inne koncepcje???? Pytam bo nie wiem czy walić do RTVEuroAGD i reklamować czy czekać.
 
 
lui$ 
azymut
Lark43


Wiek: 40
Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 4
Skąd: 3city
Wysłany: 2009-06-14, 13:34   

Panowie wczoraj jechalem z tczewa na rewe na larku 43.0 idealnie, dzisaij od samego rana nic nie pomaga, wiec raczej jasne ze zmienilo sie cos w ustawieniach globalnych i akurat 43 sie wysypal... trzeba czekac moze cos na stronie producenta sie pojawi jezeli to prawda...
 
 
 
elektro69 
guru
Już czas !



Pomógł: 104 razy
Dołączył: 21 Cze 2008
Posty: 1409
Skąd: Lublin
Wysłany: 2009-06-14, 13:34   

Kazior napisał/a:
A wracając do tematu ma ktoś jakieś inne koncepcje????


Ustalcie może jakąś wspólną rzecz którą będzie łączyć te nawigacje oprócz nazwy.
Nakładka , odblokowanie , program ....
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,17 sekundy. Zapytań do SQL: 11