Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Auto mapa nie moze znalesc sygnalu GPS
Autor Wiadomość
lelo_23
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 02 Cze 2009
Posty: 10
Wysłany: 2009-06-13, 15:20   Ustawienia gps

czesc potrzebuje ustawienia automapy gps

Moja nawigacja to: NAVMAN ICN520
Windows 4.2 Net Core
Odblokowany
wersja automapy to AutoMapa_5.3.0_PL

Prosze o pomoc pozdrawiam!!!!!!
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8838
Wysłany: 2009-06-13, 15:23   Re: Ustawienia gps

lelo_23 napisał/a:
czesc potrzebuje ustawienia automapy gps

Moja nawigacja to: NAVMAN ICN520
Windows 4.2 Net Core

Spróbuj tych, COM2, 57600 bps, jak nie pójdzie to COM2, 4800 bps.
Sygnału szukaj pod chmurką, złapanie pierwszego fix-a może potrwać od kilku do kilkunastu minut.
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18885
Skąd: 3City
Wysłany: 2009-06-13, 15:27   

Sprawdź ustawienia fabrycznie zamontowanego programu, AM musi mieć te same.
_________________

 
 
lelo_23
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 02 Cze 2009
Posty: 10
Wysłany: 2009-06-14, 13:47   

Niestety te ustawienia nie dzialaja a jakies inne??
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8838
Wysłany: 2009-06-14, 13:53   

lelo_23 napisał/a:
Niestety te ustawienia nie dzialaja a jakies inne??

Zainstaluj z załącznika, który jest w mojej wypowiedzi pod tym linkiem, programik, wykryje Ci prawidłowy port i szybkość, być może Twaja nawi jest ustawiona na protokół Sirf, a powinien być Nmea (ale to mój domysł, wcale tak nie musi być)
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=91324#91324
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
lelo_23
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 02 Cze 2009
Posty: 10
Wysłany: 2009-06-14, 14:06   

Ide pod chmurke:):) Napisze jak zadziala:):)

[ Dodano: 2009-06-14, 15:32 ]
Bardzo pomogl mi twoj link.

Miales racje moja nawigacja byla ustawiona na protokol Sirf ustawilem na nmea i dziala bez problemow.

Navi polaczyla sie w kilka sekund :-)

Dziekuje za pomoc i pozdrawiam

Prawidlowe ustawienia to COM2 4800 Bps

[ Dodano: 2009-06-14, 15:55 ]
renron, a takie pytanie bo jak chce zlapac zasieg to musze uruchamiac ten program i zmieniac na nmea. CZy na stale moge zmienic nmea. A jescze jedno pytanie bo jak wylaczylem nawi albo zrobilem soft reset to ten programik znikl a wkleilem go do mydocumets.
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8838
Wysłany: 2009-06-14, 15:24   

lelo_23 napisał/a:
renron, a takie pytanie bo jak chce zlapac zasieg to musze uruchamiac ten program i zmieniac na nmea. CZy na stale moge zmienic nmea. A jescze jedno pytanie bo jak wylaczylem nawi albo zrobilem soft reset to ten programik znikl a wkleilem go do mydocumets.

Póki nie zrobisz resetu to powinno trzymać ustawienia, spróbuj programik skopiować do Resident flash, może wystarczy na kartę SD, nie wiem bo nigdy nie musiałem się nim posiłkować.
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
kandid 
Waypoint


Dołączył: 12 Gru 2008
Posty: 49
Wysłany: 2009-06-14, 15:26   BRAK SYGNAŁU GPS W ŁODZI

Dziś mój GPS nie łapie sygnału z satelit i nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie to że u taksówkarzy na ich wypasionych GPSach też nie łapię sie sygnał od rana. Szukam jakiś informacji o awarii??Czy ktoś ma też problem dziś z GPS?

Pozdrawiam
_________________
HTC TOUCH DIAMOND
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8838
Wysłany: 2009-06-14, 15:28   

Cytat:
Szukam jakiś informacji o awarii??Czy ktoś ma też problem dziś z GPS?

A o jakich awariach Ty mówisz ?, musiały by ulec awarii satelity i wtedy nie tylko w Łodzi nie było by sygnału. ;-)
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
kandid 
Waypoint


Dołączył: 12 Gru 2008
Posty: 49
Wysłany: 2009-06-14, 15:31   

renron napisał/a:
Cytat:
Szukam jakiś informacji o awarii??Czy ktoś ma też problem dziś z GPS?

A o jakich awariach Ty mówisz ?, musiały by ulec awarii satelity i wtedy nie tylko w Łodzi nie było by sygnału. ;-)


Lepiej bys napisał czy masz sygnał czy nie.....a co satelity te złomy nie moga sie popsuc?
_________________
HTC TOUCH DIAMOND
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8838
Wysłany: 2009-06-14, 15:37   

kandid napisał/a:
Lepiej bys napisał czy masz sygnał czy nie.....a co satelity te złomy nie moga sie popsuc?

Właśnie w tej chwili sprawdzałem i sygnał jest jak dąb. :lol: , a satelity jak by siadły to wszystkie media na świecie o tym by trąbiły, globalne załamanie w nawigacji i ogólnoświatowy chaos. :mrgreen: :lol: :mrgreen:
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
lelo_23
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 02 Cze 2009
Posty: 10
Wysłany: 2009-06-14, 15:40   

A czy jest mozliwosc zeby za kazdym razem byl uruchomiony protokol nmea ????

jakis programik lub jakies ustawienia czy w automapie lub w nawigacji??
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8838
Wysłany: 2009-06-14, 15:47   

lelo_23 napisał/a:
A czy jest mozliwosc zeby za kazdym razem byl uruchomiony protokol nmea ????

jakis programik lub jakies ustawienia czy w automapie lub w nawigacji??

Nie wiem, nigdy nie musiałem korzystać z tego programu, ale tak jak napisałem powinien trzymać ustawienia do resetu nawigacji.
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
elektro69 
guru
Już czas !



Pomógł: 104 razy
Dołączył: 21 Cze 2008
Posty: 1409
Skąd: Lublin
Wysłany: 2009-06-14, 15:49   

kandid napisał/a:
Lepiej bys napisał czy masz sygnał czy nie.


poczytaj :

http://www.my-navia.pl/vi...786&view=newest
_________________

 
 
lelo_23
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 02 Cze 2009
Posty: 10
Wysłany: 2009-06-14, 15:52   

Renron dziekuje jeszcze raz za pomoc.

Moze ktos jeszcze wpadnie na jakis pomysl??
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 10