Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
AM z karty, a bez karty MapaMap - możliwe???
Autor Wiadomość
b8tz
azymut


Dołączył: 05 Gru 2008
Posty: 1
Wysłany: 2009-06-17, 19:14   AM z karty, a bez karty MapaMap - możliwe???

Szukałem ale nie znalazłem. Czy da się zrobić w Akirze MM-512 tak, że wrzucam AM na kartę i z kartą startuje automapa a bez karty MapaMap?
 
 
adas01 
GPS instruktor



Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 559
Skąd: Poznań
Wysłany: 2009-06-17, 20:24   

w sensie takim, że masz jakieś swoje menu i po kliknięciu "nawigacja" uruchamia się albo AM z karty SD, a jeśli jej nie ma, to MM?
jeśli tak, to proponuję zapoznać się bliżej z mortscriptem i pyknąć sobie skrypt wywoływany ww. przyciskiem, który sprawdzi, czy jest karta z AM w slocie, a jeśli nie, to uruchamia MM

czyli mniej-więcej na kształt
Kod:

if FileExists('SDMMC/Automapa EU/WceAM.exe')
   Run('SDMMC/Automapa EU/WceAM.exe')
else
  Run('Nandflash/Mobilenavigator/mobilenavigator.exe')
EndIf


naturalnie ścieżki dostępu musisz dostosować sam
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 145 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2732
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2009-06-17, 22:30   

adas01 napisał/a:
czyli mniej-więcej na kształt...

Hmm... Napewno?

If.jpg
Plik ściągnięto 11787 raz(y) 20,43 KB

_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18893
Skąd: 3City
Wysłany: 2009-06-17, 22:54   

A może tak (na bazie Ayra dla Nv47 autorstwa Sance):

wersja = FileExists ("\SDMMC\Automapa EU\WceAM.exe")
If (wersja=1)
Run("\SDMMC\Automapa EU\WceAM.exe")
else
Run("\Nandflash\Mobilenavigator\mobilenavigator.exe")
EndIf

Albo

wersja = FileExists ("\SDMMC\Automapa EU\WceAM.exe")
If (wersja=1)
Run("\SDMMC\Automapa EU\WceAM.exe")
EndIf
If (wersja=0)
Run("\Nandflash\Mobilenavigator\mobilenavigator.exe")
EndIf
_________________

 
 
adas01 
GPS instruktor



Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 559
Skąd: Poznań
Wysłany: 2009-06-17, 23:11   

Wedrowca napisał/a:
Hmm... Napewno?

czyli było mniej niż więcej :-P :lol:
poza tym to niezły przykład, że Mort bywa bardzo kapryśny ze składnią
pzdr.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18893
Skąd: 3City
Wysłany: 2009-06-18, 18:57   

Przetestowałem na pliczkach, które się szybko uruchamiają (jestem niecierpliwy...)
Wykrywanie pliku 1.txt. jeśli jest, startuje klawiatura, jeśli nie ma - notatniczek. A oto skrypcik:

wersja = FileExists("\SDMMC\1.txt")
If (wersja=1)
Run("\SDMMC\NOWE\jotkbd.exe")
EndIf
If (wersja=0)
Run("\SDMMC\NOWE\dNote\dNote.exe")
EndIf


[EDIT 08.07.2009]
A tu sprawdzony prawie gotowiec nie wymagający instalacji mortscripta: KLIK
Szczegółowy opis w pliku _opis.txt. Krótko mówiąc, gdy jest karta, rusza jeden program/menu, gdy nie ma (lub jest inna) startuje drugi, dowolnie przez użytkownika wybrany.
_________________

 
 
asprod 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 31 Lip 2008
Posty: 13
Wysłany: 2009-07-14, 21:20   

Jacekp1313 możesz napisać gdzie należy skopiować pliki teststart.exe, teststart.mscr oraz Mostscripta? Iktóry plik trzeba edytować żeby wskazać na ten plik teststart.exe? Myślałem że potrafie to zrobić ale mi nie działa :/ Chodzi mi o Navia35.
 
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18893
Skąd: 3City
Wysłany: 2009-07-15, 07:01   

Wszystkie trzy pliki muszą być w tym samym folderze, miejsce dowolne (najlepiej Flash_Storage).
Edytujesz plik z rozszerzeniem mscr i tam wpisujesz ścieżki dostępu.
Uruchamianie pliku teststart.exe w dowolny sposób,w zależności, co masz zrobione w swojej Nv35.
_________________

 
 
asprod 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 31 Lip 2008
Posty: 13
Wysłany: 2009-07-15, 17:03   

Mam odblowkowany windows poprzez edycję autorun.ini. Ale chciałbym tak zrobić żeby po naciśnięciu przycisku nawigacja włączała się albo ayra albo mapamap. Możesz dokładnie napisać co i jaki plik mam zmienić. Byłbym bardzo wdzięczny.
 
 
 
Sance 
Maestro GPS
Pulpit maniac



Pomógł: 142 razy
Dołączył: 10 Paź 2008
Posty: 2754
Skąd: marchewkowe pole
Wysłany: 2009-07-15, 17:07   

Mort script:
wersja = FileExists ("\SDMMC\ayra\Ayra.exe")
If (wersja=1)
Kill("shell.exe")
Kill("jbshello.exe")
Run("\SDMMC\ayra\Ayra.exe")
If (WndExists( "Uwaga" ))
Close("Uwaga")
EndIf
Else

Run ("\ResidentFlash\mapamap30\mapamap.exe")
EndIf


Zobacz 1 post:
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=10481
_________________
Używaj przycisku "pomógł"
Moje"maleństwa"
 
 
 
asprod 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 31 Lip 2008
Posty: 13
Wysłany: 2009-07-15, 17:33   

Wrrr nie działa. Skopiowałem zawartość tego Mortscripta wyżej do pliku Mapamap.mscr i dalej po naciśnięciu przycisku nawigacja włącza się Mapamap. Czy jeszcze coś mam edytować? Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale mam to wersję ayra gdzie rozpakowujesz od razu na kartę i nic nie kopiowałem do folderu Mapamap na nawigacji.
 
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18893
Skąd: 3City
Wysłany: 2009-07-15, 17:56   

Rozumiem, że powyższy skrypt ma u Ciebie nazwę mapamap.mscr. Obok niego powinieneś mieć plik Mapamap.exe oraz mortscript.exe. Uruchomic trzeba plik Mapamap.exe.
Plik ten do ściągnięcia z któregoś z moich poprzednich postów (plik teststart.exe przemianowac na mapamap.exe). No i, oczywiście, na karcie SD musi być folder Ayra, a w nim plik Ayra.exe

Uzupełnienie. jeśli chcesz, aby ten skrypt uruchamiał się spod przycisku NAWIGACJA na oryginalnym pulpicie Navii Nv35, musisz zrobić tak:

1. Przywrócić oryginalny plik autorun.inf - ma w nim być wpis jak niżej:
.....\flash_storage\navia\menu.exe

2. W pliku menu.ini w folderze jak wyżej zmień wpis
...btn_exe = "\flash_storage\MapaMap30\mapamap3.exe"...na...btn_exe = "\flash_storage\mapamap.exe"

3. Do folderu Flash_storage wrzuć pliki: mapamap.exe; mapamap.mscr; mortscript.exe

4. Zresetuj nawigację
_________________

 
 
asprod 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 31 Lip 2008
Posty: 13
Wysłany: 2009-07-17, 14:13   

Struktura pliku mapamap.mscr(przerobiony z teststart):
Kod:
wersja = FileExists("\SDMMC\1.txt")
If (wersja=1)
Run("\SDMMC\AYRA\Ayra.exe")
EndIf
If (wersja=0)
Run("\flash_storage\MapaMap30\mapamap3.exe")
EndIf


Plik menu.ini
Kod:
[320x240_background]
background = "Navia2008-SplashScreen.bmp"

[320x240_btn1]
btn_on  = "Navia2008-NawigacjaON.bmp"
btn_off = "Navia2008-NawigacjaOFF.bmp"
btn_x = 93
btn_y = 200

btn_exe = "\flash_storage\mapamap.exe"
btn_on_click_close = 0


Autorun zostawiłem oryginalny. Te trzy pliki wrzuciłem do foldery flash_storage. Dalej mi to nie działa tzn nie odpala się ayra. Po naciśnięciu na przycisk nawigacja przy włożonej karcie nic się nie dzieje :-/ Jak wyciągnę kartę to normalnie odpala się Mapamap.
 
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18893
Skąd: 3City
Wysłany: 2009-07-17, 14:26   

Jutro będę miał navi z powrotem (żona wraca z urlopu) i sprawdzę, jaki proces może chodzić w tle, bo pewnie Ayra startuje, ale jest "pod" innym procesem.

Zrób jeszcze taka próbę: zmień w autorun.inf wpis na \flash_storage\Windows\explorer.exe Jak wystartuje Windows, uruchom spod niego pliczek flash_storage\mapamap.exe - zobaczymy, czy Ayra ruszy spod Windowsa

I kolejna próba: w pliku autorun.inf zmień wpis na \flash_storage\mapamap.exe- próba ominięcia procesu menu.exe, który być może jest "ponad" Ayrą.

Czekam na wyniki.
_________________

 
 
asprod 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 31 Lip 2008
Posty: 13
Wysłany: 2009-07-17, 20:55   

A więc sposób z odpaleniem skyptu z poziomu windowsa działa. Skrypt działa poprawnie tzn bez karty jest mapamap z kartą odpala się ayra.
Sposób z ominięciem menu.exe też działa i o takie działanie tego skryptu mi chodziło :D Jest tylko jedno ale. Gdy zamykam Mapamap to nawigacja zostaje na "zamykanie aplikacji" i po ponownym włączeniu bez karty już mapamap się nie odpala tylko jest tapeta Navia. Dopiero po resecie ponownie włącza się mapamap. Nie ma tego problemu przy ayra bo tam jest przycisk wyłącz. Ogólnie taki problem to nie problem bo praktycznie i tak cały czas będzie chodziła ayra. Wielkie dzięki Jacek1313
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 14