Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Igo Primo a TMC
Autor Wiadomość
piotrwal 
Waypoint
Mio V735; Nokia 500


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Lip 2009
Posty: 134
Skąd: Lodz
Wysłany: 2010-08-11, 13:22   Igo Primo a TMC

Posiadam Nokie 500 odblokowana, Primo wer. 22 lipca, Gurjon 1.12 z plikiem Janusz_40. Wszystko zainstalowalem na nowej karcie z mapami z iGO8.3.4. Program wydaje sie dzialac i nawet szybciej zalapuje GPS z wpisem do sys.txt. Zainstalowalem Primo bo chce uzywac zwlaszcza w Niemczech TMC. W pierwotnej wersji po zainstalowaniu nie bylo widac ikony TMC, po zmianach w sys.txt pojawila sie na mapie. Mam dostep tez do dodatkowych opcji dotyczacych nowej drogi, itd. Pomimo podobnego ustawienia w czasie ostatniej podrozy system sie zawiesil. Czy ktos moze cos polecic. oto wpis w moim sys.txt:
[tmc]
;source="gnsport"
;port="COM,3"
;baud=1200
auto_tuning="1"
saved_config_available="1"
saved_config_classname="GNS_GPSTMC_SOURCE" ;saved_config_classname="NMEA_GPSTMC_GNSPORT"
saved_config_portname="COM"
saved_config_port="3"
saved_last_frequency="968"

[traffic.settings]
use_extra_setting_for_flow_events=1
load_default_traffic_settings=1
announce_recalc_on_auto_only=1

[ Dodano: 2010-08-14, 08:02 ]
Ponawiam temat, czy ktos wie jakie pliki i gdzie powinny byc aby TMC dzialalo na iGO Primo lub 8.3.4. Gdzie mozna znalezc pliki *.tmc
 
 
maniako 
Waypoint


Dołączył: 12 Lip 2009
Posty: 15
Skąd: Piła
Wysłany: 2010-08-15, 22:00   

Przyłączam się do prośby - czy ktoś wie jak uruchomić TMC w Primo na navigonie 2100max tak, aby można było przeszukiwać częstotliwości ręcznie??
 
 
pannonia75 
guru



Pomógł: 12 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 1030
Skąd: U.K.
Wysłany: 2010-08-16, 00:36   

piotrwal napisał/a:
Zainstalowalem Primo bo chce uzywac zwlaszcza w Niemczech TMC.


Nie potrzebnie - MyWay 8.3.4.14 działa z TMC

[ Dodano: 2010-08-16, 00:40 ]
maniako napisał/a:
Przyłączam się do prośby - czy ktoś wie jak uruchomić TMC w Primo na navigonie 2100max tak, aby można było przeszukiwać częstotliwości ręcznie??


a jak chcesz to robić - za każdym razem jak ci zniknie sygnał będziesz się zatrzymywał i klikał albo jechał i nie patrzył na drogę :-/
8.3.4.14 znajduje stacje, a jak któraś Ci nie pasuje to możesz ją później dodać do listy wykluczeń.

[ Dodano: 2010-08-16, 00:47 ]
piotrwal napisał/a:
[ Dodano: 2010-08-14, 08:02 ]
Ponawiam temat, czy ktos wie jakie pliki i gdzie powinny byc aby TMC dzialalo na iGO Primo lub 8.3.4. Gdzie mozna znalezc pliki *.tmc


do 8.3.4.14 pliki masz w linku w moim poście:
http://www.my-navia.pl/vi...20917&start=375
_________________
Modecom MX3 + Primo 2.0 9.6.5.245577 + diMkaWA_P156.Wiman_mod ver.1.5 +tts_by_Wiman_ver.5.x + TMC RTA-3000
 
 
piotrwal 
Waypoint
Mio V735; Nokia 500


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Lip 2009
Posty: 134
Skąd: Lodz
Wysłany: 2010-08-16, 09:36   

Dzieki za pliki TMC. Wydaje sie ze mam te same, ale na wszelki wypadek podmienilem je w moim Igo8.3.4. Jestem w kraju, wiec z testow raczej nici. Jednak podstawowy problem jaki pozostaje to wykrywanie urzadzenia TMC na mojej Nokii 500. To powinno rozwiazac sprawe TMC. Czy jest jakis program ktory wykrywa to urzadzenie
 
 
sliski4 
GPS instruktor
Alga 5'' BT HD TMC



Pomógł: 18 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 890
Skąd: zabrze
Wysłany: 2010-08-16, 09:38   

Primo automatycznie odnajduje stacje i obsługuje wiadomości TMC Potrzebne jest do tego Germany_TMC.lic we folderze licencje oraz wpis do sys.txt

Kod:
[tmc]
source="gnsport"
version=-1
enable_igo_provider=1
enable_subscription=1
tuner_alg_search_force_on=1
internal_tmc_name="gnsport"
port_read_timeout=8000
port="COM,9"
baud=38400
tuner_alg_search_force_on=1
tuner_alg_search_timeout=10000
tuneralg_rds_packet_timeout=1500
tuneralg_8a_packet_timeout=3500
tuneralg_3a_packet_timeout=5000
tuneralg_last_8a_packet_timeout=60000
ignore_suspend=1
ignore_resume=0


Oczywiście z właściwym portem i baud dla urządzenia
Pozatym do folderu content/tmc można wrzucić dostepne hungary i slovenia Trafic Nav
_________________
iGo primo2.4 , skin DiMka , skin Decent
iGo primo2.4 android
 
 
pannonia75 
guru



Pomógł: 12 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 1030
Skąd: U.K.
Wysłany: 2010-08-16, 19:59   

piotrwal napisał/a:
Czy jest jakis program ktory wykrywa to urzadzenie

iGO wykrywa - po co Ci program?
ustawienia/TMC/wykryj urządzenie - przynajmniej tak jest w dimka

[ Dodano: 2010-08-16, 20:02 ]
sliski4 napisał/a:
Primo automatycznie odnajduje stacje i obsługuje wiadomości TMC Potrzebne jest do tego Germany_TMC.lic we folderze licencje oraz wpis do sys.txt
...
Pozatym do folderu content/tmc można wrzucić dostepne hungary i slovenia Trafic Nav


Czy to też ma zastosowanie w 8.3.4xxx ?
_________________
Modecom MX3 + Primo 2.0 9.6.5.245577 + diMkaWA_P156.Wiman_mod ver.1.5 +tts_by_Wiman_ver.5.x + TMC RTA-3000
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2010-08-16, 20:56   

pannonia75 napisał/a:
zy to też ma zastosowanie w 8.3.4xxx ?
Ta licenca jest potrzebna tylko dla TMC Pro - do zwyklego TMC nie jest wymagana.
Dotyczy Primo, nie iGO 8.3.x
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
sliski4 
GPS instruktor
Alga 5'' BT HD TMC



Pomógł: 18 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 890
Skąd: zabrze
Wysłany: 2010-08-16, 21:28   

iGO 8 rządzi się troszke innymi prawami jeśli chodzi o TMC i praktycznie w całej Europie miałem darmowy dostęp do informacji.Oczywiście przy prawidłowo wykrytym odbiorniku. Nie wiem jak w innych skórkach bo ja korzystałem z Bidru51 ale ikonka anteny zmieniała kolor w momencie połączenia ze stacja nadającą komunikaty Jeśli dotyczyły mojej trasy na ekranie pojawiało się animowane info z typem utrudnienia i odległością do utrudnienia. Oczywiście w zależności od ustawień możliwe było automatyczne przeliczenie trasy np przy zablokowanej autostradzie. Nawet to dzięki koledze pannonia75 bo od niego odkupiłem moduł TMC do binatone
_________________
iGo primo2.4 , skin DiMka , skin Decent
iGo primo2.4 android
 
 
pannonia75 
guru



Pomógł: 12 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 1030
Skąd: U.K.
Wysłany: 2010-08-17, 10:20   

sliski4 napisał/a:
Nawet to dzięki koledze pannonia75 bo od niego odkupiłem moduł TMC do binatone

... a ja potem kupiłem sobie taki sam, ;-) :mrgreen:
_________________
Modecom MX3 + Primo 2.0 9.6.5.245577 + diMkaWA_P156.Wiman_mod ver.1.5 +tts_by_Wiman_ver.5.x + TMC RTA-3000
 
 
piotrwal 
Waypoint
Mio V735; Nokia 500


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Lip 2009
Posty: 134
Skąd: Lodz
Wysłany: 2010-08-17, 10:36   

Dziekuje za te informacje. Nokia 500 jest chyba specyfinym GPSem i z tego co czytalem nikomu sie jeszcze nie udalo uruchomic TMC. Wgralem tekst do sys.txt i potestuje za 2-tygodnie w Niemczech. Ja mam wersje 8.3.4.142975 z 11 maja 2010. Czy moze ona odbierac komunikaty w tym kraju. Jesli chodzio skin to mam na kompie sk_igo_Bidru51-EUR+_et_Lang_french_V6.11.001 i 002.zip. Mam tez Primo, ktore dziala swietnie, a nawet pokazuje rozne konfiguracje TMC. Niestety, w czasie ostatniego przejazdu przez D program sie zawieszal. Czy ten sam wpis moge dodac do Primo. A moze warto dorzucic Primo 1.1
 
 
pannonia75 
guru



Pomógł: 12 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 1030
Skąd: U.K.
Wysłany: 2010-08-17, 10:37   

janusz_40 napisał/a:
Ta licenca jest potrzebna tylko dla TMC Pro - do zwyklego TMC nie jest wymagana.
Dotyczy Primo, nie iGO 8.3.x


Czyli rozumiem że dla 8.3.4.14xxx nie jest potrzebna :roll:

[ Dodano: 2010-08-17, 10:52 ]
piotrwal napisał/a:
mam wersje 8.3.4.142975 z 11 maja 2010. Czy moze ona odbierac komunikaty w tym kraju. Jesli chodzio skin to mam na kompie sk_igo_Bidru51-EUR+_et_Lang_french_V6.11.001 i 002.zip. Mam tez Primo, ktore dziala swietnie, a nawet pokazuje rozne konfiguracje TMC. Niestety, w czasie ostatniego przejazdu przez D program sie zawieszal.


Ja D przejechałem w obie strony bez korków wiec pewnie tak (utknąłem w UK). Też mam wersję 8.3.4.142975. Mi się wiesza przy ustawieniu wyświetlania stanu tmc (nazwa stacji, siła syg., częstotliwość) - po odznaczeniu tej opcji nie mam problemów.
myślę że mój problem polegał na tym że wpiąłem tmc po uruchomieniu igo z trasą. Jak włączam tmc przed igo to nie mam problemu - nie wiem dla czego tak jest, ale takie mam ostatnie spostrzeżenia :roll:
 
 
sliski4 
GPS instruktor
Alga 5'' BT HD TMC



Pomógł: 18 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 890
Skąd: zabrze
Wysłany: 2010-08-17, 15:05   

Kod:
mam na kompie sk_igo_Bidru51-EUR+_et_Lang_french_V6.11.001 i 002.zip.

Dokładnie to skin do iGO 8.3.X Rozpakuj w jednym folderze obie paczki i kliknij na programik który je połączy w całość Dopiero powstanie jedna paczka a w niej właściwa skórka bidru51_6.11... i troszkę innych plików które jesli nie masz to możesz zainstalować Mam spolszczenie do niej, jeśli nie chce ci się samemu go robić
_________________
iGo primo2.4 , skin DiMka , skin Decent
iGo primo2.4 android
 
 
piotrwal 
Waypoint
Mio V735; Nokia 500


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Lip 2009
Posty: 134
Skąd: Lodz
Wysłany: 2010-08-17, 16:38   

Jak masz polska wersje to bede bardzo wdzieczny. Widze ze wersje francuskie sa bardziej rozbudowane niz gurjona.
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2010-08-17, 17:06   

piotrwal napisał/a:
Nokia 500 jest chyba specyfinym GPSem i z tego co czytalem nikomu sie jeszcze nie udalo uruchomic TMC
Niektore urzadzenia PDA (na pewno HTC) wymagaja dodatkowego oprogramowania sterujacego odbiornikiem TMC i dopiero wtedy dzialaja z iGO.
pannonia75 napisał/a:
Czyli rozumiem że dla 8.3.4.14xxx nie jest potrzebna
To jest licencja na TMC Pro - jest potrzebna w przypadku korzystania z rozszerzonych informacji TMC ale licencja ta dotyczy tylko Primo -iGO 8.3.4.14xx ma standardowo wkompilowana obsluge TMC Pro (nie sa potrzebne dodatkowe licencje). Nie myslic TMC Pro z TMC kodowanymi (dla tej wersji TMC sa potrzebne dodatkowe pliki z kodami - dla Primo obecnie dostepne Wegry i Slowenia, mzoe w przyszlosci tez Polska - TMC w Polsce jest kodowane).
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 110
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2010-08-17, 17:49   

Aby uruchomić TMC na Nokii 500 trzeba napisać bibliotekę GPSTMC.dll.
Lista funkcji:
Kod:
    GpsTmc_AlternateGpsPort   
    GpsTmc_ClearTmc   
    GpsTmc_ControlTuner   
    GpsTmc_DefineCaLightLtns   
    GpsTmc_DefineValidLtns   
    GpsTmc_GetCountAll   
    GpsTmc_GetCountNew   
    GpsTmc_GetNextTmcHandle   
    GpsTmc_GetParam   
    GpsTmc_GetRadiotext   
    GpsTmc_GetRdsAF   
    GpsTmc_GetRdsHealth   
    GpsTmc_GetRdsStation   
    GpsTmc_GetRdsTime   
    GpsTmc_GetSvcProvider   
    GpsTmc_GetTmcHealth   
    GpsTmc_GetTunerFrequency   
    GpsTmc_InitV4   
    GpsTmc_ReInit   
    GpsTmc_ReadGGA   
    GpsTmc_ReadRawGGA   
    GpsTmc_ReadRawGSV   
    GpsTmc_ReadRawNMEA   
    GpsTmc_ReadRawRMC   
    GpsTmc_ReadRawVTG   
    GpsTmc_ReadTmcData   
    GpsTmc_SetAutoTmcFrqList   
    GpsTmc_SetParam   
    GpsTmc_SetStationFilter   
    GpsTmc_Uninit
Do sys.txt dopisujemy
Kod:
[tmc]source="gns"

Przykładowy plik GPSTMC.dll można znaleźć w http://download.naviextra...00_20090603.zip
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 9