Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Różne mapy jednego kraju na karcie? MapChanger - problemy
Autor Wiadomość
matio_turbo
Waypoint


Dołączył: 26 Maj 2008
Posty: 84
Wysłany: 2009-06-16, 00:36   Różne mapy jednego kraju na karcie? MapChanger - problemy

Witam.
Mam GoClevera 3520. Wgrałem na kartę iGO. Wszystko łądnie działa.
Jak wiadomo do iGO są mapy różnych producentów (Teleatlas, Navteq, EMapa). Wgrałem na kartę mapę Polski tych trzech producentów, ale gdy cały czas włączona jest tylko EMapa. Czy da się zrobić tak, żeby mieć na karcie mapy jednego kraju, różnych producentów i w zależności od potrzeb przełączać się jakoś między nimi?
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2014-02-27, 20:27, w całości zmieniany 4 razy  
 
 
elektro69 
guru
Już czas !



Pomógł: 104 razy
Dołączył: 21 Cze 2008
Posty: 1409
Skąd: Lublin
Wysłany: 2009-06-16, 00:41   

Zastosować Igo Amigo z nową skórką , gdzie jest możliwość przełączania map.
Zobacz to :

http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=96253#96253
_________________

 
 
arekmiz 
Waypoint


Wiek: 48
Dołączył: 31 Mar 2008
Posty: 84
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-08-19, 09:33   Re: Różne mapy jednego kraju na jednej karcie?

matio_turbo napisał/a:
Wgrałem na kartę mapę Polski tych trzech producentów, ale gdy cały czas włączona jest tylko EMapa.


To ja miałem inaczej (pisałem już kiedyś o tym). Wgrałem do jednego katalogu 2 mapy Polski: TA i EM. I obie były jednocześnie widoczne w programie, czyli nałożone na siebie. Mapa TA ma dokładnie ulice na moim osiedlu (Derby, Białołęka, Warszawa), zaś w małej miejscowości między Żywcem a Suchą Beskidzką (gdzie mieszkają moi teściowie) jest tylko główna ulica. Zaś mapa EM nie ma ulic mojego osiedla, natomiast w tamtej miejscowości pozakuje dokłądnie wszystkie uliczki. Zrobiłem więc eksperyment. Wyznaczyłęm trasę zaznaczając jako start moje osiedle, jako metę - uliczkę w tej miejscowości. Trasa została wyznaczona przez przejście graniczne w Cieszynie. :) Po prostu od mojego osiedla po drogach z TA do przejścia w Cieszynie, punkt wspólny obu map to właśnie przejście graniczne i dalej po drogach EM do celu.
_________________
Pozdrawiam
ArekMiz

Becker Active 5 (iGO8.3.5EU, AM6.24EU, OziExpl2.31)
Samsung Galaxy A8 (AM4.3.0EU, OziExpl1.15)
 
 
saphire 
Navi Expert
Daję wędkę nie rybę!



Pomógł: 5 razy
Wiek: 51
Dołączył: 19 Cze 2008
Posty: 274
Wysłany: 2009-08-20, 09:29   

http://www.gurjon.com/log/
Cytat:
============= ONLY iGO 8.3.x.x ==================

****** 6.8p - 6.9p - 6.9.2p 2009.07.08 ********

1. Add support 3D cars.
2. Support half-patch "Map Changer"
Copy files in to directories:
2a. Teleatlas -> content/map
2b. navteq -> content/map_nt
2c. Other -> content/map_ot
2d. User -> content/map_us
 
 
 
gustawox_1 
Maestro GPS
Nv33 i NaviaII



Pomógł: 381 razy
Wiek: 110
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3665
Skąd: Poland
Wysłany: 2009-08-21, 14:30   

Koledzy może ktoś zrobi zrzut ekranu podziału folderów map i ich umiejscowienia.Zaznaczam że za nic nie mogę zmieniać map.Próbowałem już wszystkiego.Moje mapy to Poland TA i Poland EM.

Z góry dzięki. :-D
 
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6442
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-08-21, 17:25   

gustawox1 napisał/a:
Nie obraż się Cybant...

Nie mam za co się obrażać :-)
gustawox1 uwierz i bez zrzutu sprawa jest prosta. W iGO masz folder content i tam utwórz foldery do map. I tak:tworzysz folder map_ta i tam wrzucasz mapy od TeleAtlasu, folder map_us i tam wrzucasz mapy od Emapy, folder map_nt i tam wrzucasz mapy od Navteqa, folder map_ot dla map innych dostawców.
W pliku sys.txt dodajesz taki wpis:
Kod:
[switchmap]
changer="\Storage Card\iGO8\Extension\MapChanger\MapChanger.exe"
1=",map_ta,\Storage Card\iGO8,\Storage Card\iGO8,"
2=",map_nt,\Storage Card\iGO8,\Storage Card\iGO8,"
3=",map_ot,\Storage Card\iGO8,\Storage Card\iGO8,"
4=",map_us,\Storage Card\iGO8,\Storage Card\iGO8,"

;Examples if maps and igo on the same place:
;4=",map_us,\Storage Card\iGO8,,"
and 'changer' key not required

i wszystko będzie grało.
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
kuriat
azymut


Dołączył: 18 Mar 2009
Posty: 3
Wysłany: 2009-08-23, 12:27   

Ja także mam problem z przełączaniem map. Mam wgrane mapy w odpowiednie foldery, wpis w sys.txt zmieniałem no różne sposoby. Doszedłem do tego, że program jakby przełączał mapy, uruchamia się od nowa, jednak nadal wczytana jest mapa z folderu map. Mam larka 43.0 i wpis w sys.txt taki

switchmap]
changer="\StorageCard\iGO8\Extension\MapChanger\MapChanger.exe"
1=",map_ta,\StorageCard\iGO8,\StorageCard\iGO8,"
2=",map_nt,\StorageCard\iGO8,\StorageCard\iGO8,"
3=",map_ot,\StorageCard\iGO8,\StorageCard\iGO8,"
4=",map_us,\StorageCard\iGO8,\StorageCard\iGO8,"

;Examples if maps and igo on the same place:
;4=",map_us,\Storage Card\iGO8,,"
and 'changer' key not required

musiałem wykasować spacje w Storage Card, jednak tak jak pisałem wcześniej program się przeładowuje, pokazuje że ma inną mapę, ale nadal wczytana jest mapa z folderu map. Ma ktoś jakiś pomysł?
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 529 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18958
Skąd: 3City
Wysłany: 2009-08-23, 16:26   

Mapy wrzuciłeś do folderów wg
Kod:
2a. Teleatlas -> content/map
2b. navteq -> content/map_nt
2c. Other -> content/map_ot
2d. User -> content/map_us

Jak twoja nawigacja widzi kartę SD: jako StorageCard, czy jako SDMMC?
Masz wgraną skórkę Gurion?
Jak nazywają się pliki z mapami: np. Poland.fbl ?
Program masz w folderze iGO8 ?
Struktura folderów w działającym iGO8: KLIK

Być może te pytania uznasz za oczywiste, ale dałeś tak mało informacji, że trudno podać diagnozę. A doświadczenie życiowe (i zawodowe) każe zacząć wgrywanie się w problem od wyeliminowania najbardziej elementarnych błędów.
_________________

 
 
kuriat
azymut


Dołączył: 18 Mar 2009
Posty: 3
Wysłany: 2009-08-23, 19:12   

jacekp1313 napisał/a:
Mapy wrzuciłeś do folderów wg
Kod:
2a. Teleatlas -> content/map
2b. navteq -> content/map_nt
2c. Other -> content/map_ot
2d. User -> content/map_us


tak właśnie wrzuciłem mapy w katalog content, gdy dawałem je gdzie indziej podczas przeładowywania aplikacja wołała, że nie może znaleźć folderu z mapami,

A jednak, pomyliłem się , utworzyłem jeden folder za dużo, tzn. było 5 folderów z mapami
map, map_nt, map_ot, map_us, i map_ta
i tu był problem utworzyłem z rozpędu jeden folder za dużo i dlatego igo głupiało, bardzo dziękuję za naprowadzenie na błąd teraz wszystko śmig jak należy pozdrawiam i jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2010-02-06, 20:59, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jacula6 
GPS instruktor


Pomógł: 3 razy
Wiek: 50
Dołączył: 02 Cze 2008
Posty: 816
Skąd: kraków
Wysłany: 2009-09-06, 15:24   IGO8 8.3.4.102680 i kilka roznych map od innych dostawcow

witam
mam takie pytanie mam wersje IGO8 8.3.4.102680 i kilka roznych map od innych dostawcow...a co jest jesli chce miec do tych mapek dodatki takie jak building,poi,dem.....czy jesli mam mapki TA,EMAP itd....i te pliki wrzuce do tych folderow co maja byc czy sie nie beda gryzly....i czy beda dobrze pracowac....i czy w ogole da sie je wrzocic....itd,....
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 529 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18958
Skąd: 3City
Wysłany: 2009-09-06, 15:30   

Jesli zrobisz wszystko według opisów w wątku o IGO i GurionSkin to tak
_________________

 
 
gringo68
Waypoint


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 13 Cze 2009
Posty: 73
Wysłany: 2009-09-06, 20:29   

mapy od kilku roznych dostawców mogą ze soba nie współdziałać...mam na mysli wytyczenie trasy przez kilka róznych krajów...u mnie np. mapa navteq Slowacji nie nie była kompatybilna z mapą Polski e-mapa i TA, przy próbie wyznaczenia trasy z Rzeszowa np. do Koszyc, nawigacja nie "widziała" przejścia w Barwinku czyli njakrótszej (i w dodatku głównej) trasy, tylko uparcia kombinowała z wyznaczniem trasy przez trzeciorzedne przejście w Koniecznej, podobnie było w przypadkach innych krajów...

lepiej sprawdzić sobie wcześniej kompatybilność map...
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 529 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18958
Skąd: 3City
Wysłany: 2009-09-06, 20:33   

GurionSkin zapewnia możliwość przełączania pomiędzy mapami różnych dostawców, ale nadal cała trasa - żeby uniknąć problemów, o których pisze gringo68 - powinna być wyznaczona na mapach jednego dostawcy.
_________________

 
 
satman 
Waypoint


Dołączył: 29 Mar 2008
Posty: 172
Skąd: NL
Wysłany: 2009-09-10, 23:32   

Zdaje sie, ze Jacula6 poddal sie, nie otrzymawszy odpowiedzi na swoje pytanie, ktorego chyba nikt nie zrozumial?
MNie tez interesuje ten problem, poniewaz uzywam map roznych wydawcow i chcialbym korzystac z dodatkow roznych wydawcow tez.
Wiem do jakich katalogow co wgrac, ale prosze odpowiedziec mi na pytanie:
jak wgrac do katalogu BUILDING plik poland.3dl Teleatlasu oraz poland.3dl Navteqa?
Jest przeciez niemozliwe aby w jednym katalogu byly dwa pliki o jednakowej nazwie.
Jak wiec rozwiazac problem, aby dla map TA byly wczytywane budynki wydane przez TA, a dla map Navteq-budynki wydane przez Navteqa?
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 529 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18958
Skąd: 3City
Wysłany: 2009-09-11, 06:58   

Napisz do twórcy skina Gurion, może coś wymyśli.
A poważnie: nieważne, czyj masz plik 3dl, iGO go i tak przeczyta. Po prostu wybierz ten, który bardziej Ci odpowiada

A co do braku odpowiedzi, to
Cytat:
wszelkie dodatki, jakie uruchamiane sa w IGo będą pracowały z każdą z tych map.........to chyba logiczne jest, nieprawdaż ( i sprawdzone praktycznie)
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 11