Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
iGO 8.3.x wyszukiwanie ulic na literę ,,Ł'' - ROZWIĄZANIE
Autor Wiadomość
saphire 
Navi Expert
Daję wędkę nie rybę!



Pomógł: 5 razy
Wiek: 51
Dołączył: 19 Cze 2008
Posty: 274
  Wysłany: 2009-07-22, 11:37   iGO 8.3.x wyszukiwanie ulic na literę ,,Ł'' - ROZWIĄZANIE

Właśnie przed chwilą spacyfikowaliśmy z kumplem (xraven) problem wyszukiwania ulic rozpoczynających się na Ł - problem występuje tylko w niektórych miastach bo w części miast działa wyszukiwanie - chodzi chyba o błędne zakodowanie/translację tej litery w mapach TeleAtlasu do 8.3.x (być może także w innych) - i tu mamy na to nasz tymczasowy workaround:

Trzeba zająć się dwoma plikami: keyboard.ini oraz charmap.txt które siedzą w pliku data.zip w katalogu config\

Edytujemy zawartość keyboard.ini i dodajemy poniższą sekcję z definicją polskiej klawiatury - jest to kopia sekcji US English z dopisanymi dużymi polskimi literami w klawiaturce alternatywnej dostępnej pod przyciskiem @/Ł - wpisy wsadziliśmy w puste nie używane miejsca a następnie przy wyszukiwaniu adresu zmieniamy domyślną klawiaturę dotychczas używaną na Polish:
Kod:
[panel]
name= "Polish (QWERTY)"
layer= "ui_kbd_10_10_9_7"
keys= "1234567890qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm"
shiftkeys= "1234567890QWERTYUIOPASDFGHJKLZXCVBNM"
altkeys= "!@#$%Ę&*()Ó|/\ĄŚŁ+-=Ż{}[];:'Ź<>ĆŃ,.?"
shiftlabel= "aA"
altlabel= "@/Ł"
type=3
family=1


Edytujemy zawartość charmap.txt i poprawiamy wpisy dotyczące mapowania litery Ł i ł na L usuwając z nich właśnie te literki oraz dopisujemy dodatkowo pozycję mapowania ł na Ł jak poniżej:
Kod:
L = ... <- tu usuwamy z końca literę Ł
l = ... <- tu usuwamy z końca literę ł
Ł = ł


Oczywiście pliczki po przeedytowaniu trzeba wpakować do data.zip nadpisując istniejące oryginały w katalogu config\

Przy wyszukiwaniu ulicy możemy przełączyć się przyciskiem @/Ł na klawiaturę alternatywną na której są dostępne duże pl znaki i wbić to Ł (inne pl znaki też tam na wszelki wypadek daliśmy ale są chyba zbędne).

Smacznego życzą saphire i xraven 8-)
_________________
--
saphire
Ostatnio zmieniony przez saphire 2009-12-06, 16:36, w całości zmieniany 4 razy  
 
 
 
ycbo 
Navi Expert



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 04 Cze 2009
Posty: 225
Skąd: Ziemia
Wysłany: 2009-07-22, 11:45   

iGO 8.3 to zbyt ogólne określenie, ja mam już czwartą wersję 8.3 i w każdej gdzie występuje ó,ż,ł itp. wybieram o, z, l i program wskazuje właściwe ulice z polskimi znakami diaktrycznymi w nazwie. Poprawki w moim przypadku są zbędne i myśle że w przypadku innych również bo większość pobiera takie same programy i mapy.
Daj przykład gdzie jest problem z wyborem - Miasto, ulica.
Ostatnio zmieniony przez ycbo 2009-07-22, 13:05, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
saphire 
Navi Expert
Daję wędkę nie rybę!



Pomógł: 5 razy
Wiek: 51
Dołączył: 19 Cze 2008
Posty: 274
Wysłany: 2009-07-22, 11:46   

Ulica: Łukasiewicza lub Łukasińskiego
Miasto: Warszawa i Przemyśl
 
 
 
ycbo 
Navi Expert



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 04 Cze 2009
Posty: 225
Skąd: Ziemia
Wysłany: 2009-07-22, 13:26   

Mam wersję iGO 8.3.2.93112 (poprzednio iGO 8.3.2.80621) i bez problemu znajduje te ulice (Ignacego Łukasiewicza i Waleriana Łukasińskiego).
Sprawdziłem i nie mam poprawek dotyczących klawiatury, wpisuje lopuszanska i iGO proponuje Łopuszańską.
 
 
saphire 
Navi Expert
Daję wędkę nie rybę!



Pomógł: 5 razy
Wiek: 51
Dołączył: 19 Cze 2008
Posty: 274
Wysłany: 2009-07-22, 13:59   

A jakie masz urządzenie i wersję windowsa? Bo może to jest zależne od windy właśnie. Ja mam Navię Nv47 z Win CE 5.0 .net iGO 8.3.2 97313 z mapami 83TA_2009.02.1_090424 i najnowsza skóra Gurjona ale sprawdzaliśmy też na Windows Mobile 5.0 i także nie wyszukuje czasem tych ulic a na forum też wiara powszechnie pisze że 8.0.x znajdował a 8.3.x nie. Może by dalej drążyć temat by znaleźć prawdziwą przyczynę porównując wersje lub platformę?
 
 
 
ycbo 
Navi Expert



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 04 Cze 2009
Posty: 225
Skąd: Ziemia
Wysłany: 2009-07-22, 14:33   

Ja mam Larka 43.1 z Win CE 5.0
 
 
saphire 
Navi Expert
Daję wędkę nie rybę!



Pomógł: 5 razy
Wiek: 51
Dołączył: 19 Cze 2008
Posty: 274
Wysłany: 2009-07-22, 14:40   

A wersja map?
 
 
 
ycbo 
Navi Expert



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 04 Cze 2009
Posty: 225
Skąd: Ziemia
Wysłany: 2009-07-22, 15:48   

Poland 83 TA 2009.02.1, wszystkie inne również ze str. volny.cz
 
 
k33l 
Navi Expert
NaviN00b


Pomógł: 13 razy
Wiek: 37
Dołączył: 19 Maj 2009
Posty: 394
Wysłany: 2009-07-22, 16:02   

Potwierdzam na Mio 500 działa wyszukiwanie ulic na Ł wpisując L. Mio odblokowane do WinCE paczką kolegi maxpl czy za pomocą panelu na iGO nie robi róznicy.





_________________
Mio Moov 500 + 4GB SDHC + WinCE 5.0
Automapa 6.6.0 beta 2 Polska + iGO Primo 8.5.9.153032
Wszyscy mnie pozdrawiają to i Ciebie Gość pozdrowię :-)
 
 
michal1957
guru



Pomógł: 28 razy
Dołączył: 05 Lut 2008
Posty: 1154
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2009-07-22, 16:29   

saphire napisał/a:
Ulica: Łukasiewicza lub Łukasińskiego
Miasto: Warszawa i Przemyśl

dla Akiry 4301 i iGo 8.3.xx bez problemu - wybieram Luk...i już mi podpowiada właściwe nazwy.
_________________
Jeżeli wydaje Ci się że masz zawsze rację, masz rację, wydaje Ci się.
 
 
elektro69 
guru
Już czas !



Pomógł: 104 razy
Dołączył: 21 Cze 2008
Posty: 1409
Skąd: Lublin
Wysłany: 2009-07-22, 16:52   

A sprawdźcie Łukasińskiego , Łabędzia - Lublin
_________________

 
 
Bismar 
Maestro GPS



Pomógł: 157 razy
Dołączył: 05 Lut 2009
Posty: 3476
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2009-07-22, 17:01   

saphire napisał/a:
Ulica: Łukasiewicza lub Łukasińskiego
Miasto: Warszawa i Przemyśl

Co do W-wy to u mnie bez problemu wybrało obie ulice, a w Przemyślu nie można było faktycznie wybrać( mapa TA). Po dokonaniu wpisów działa

[ Dodano: 2009-07-22, 17:04 ]
elektro69 napisał/a:
A sprawdźcie Łukasińskiego , Łabędzia - Lublin

Bez wpisu nie ma tych ulic. Z wpisem są.
Także wykonaliście kawałek dobrej roboty.
_________________
Mi 10 lite ; Mio c250 Automapa
 
 
k33l 
Navi Expert
NaviN00b


Pomógł: 13 razy
Wiek: 37
Dołączył: 19 Maj 2009
Posty: 394
Wysłany: 2009-07-22, 17:08   

Nie mozna zaczynając od nazwiska, zaczynając od imienia owszem ulica jest w spisie. Dziwna sytuacja :roll:
_________________
Mio Moov 500 + 4GB SDHC + WinCE 5.0
Automapa 6.6.0 beta 2 Polska + iGO Primo 8.5.9.153032
Wszyscy mnie pozdrawiają to i Ciebie Gość pozdrowię :-)
 
 
Tandy
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Wrz 2008
Posty: 33
Wysłany: 2009-07-22, 17:58   

Gratuluję i dziękuję. Na Navii 35 ulicę Łukasiewicza w Warszawie znajdowało, ale Łodzkiej czy Łąkowej we Wrocławiu - już nie. Po powyższych poprawkach - wszystko jest jak być powinno. Kiedyś próbowałem samą polską klawiaturę, ale bez zmian w charmap.txt działać nie chciało...
 
 
zaq13 
Waypoint


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2009
Posty: 39
Wysłany: 2009-07-22, 18:35   

Wielki szacunek za rozwiązanie!!

Ci z Beckera nie wiedza ze coś takiego miało miejsce a tu proszę jak pięknie cyka literka Ł w navi z98
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 10