Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hukkle
2010-07-17, 19:50
Lark 50.1 brak sygnału /słaby sygnał satelit
Autor Wiadomość
maszkety 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 25 Lip 2009
Posty: 8
Wysłany: 2009-07-25, 22:22   Lark 50.1 brak sygnału /słaby sygnał satelit

Kupiłem właśnie larka jak w temacie, i mam problem z sygnałami z satelit.
Na wykresie słupkowym pojawia się chwilowo 1 lub 2 słupki mimo że pokazuje że widzi około 20 satelit.
Próbowałem w kilku miejscach na otwartym terenie i nic. Reset nie pomaga.

Jest jakiś na to jakaś metoda czy sprzęt jest najzwyczajniej uszkodzony?
Wybaczcie być może głupie pytanie ale to moja pierwsza nawigacja i od razu zonk :cry:
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2013-09-17, 13:20, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18829
Wysłany: 2009-07-26, 08:44   

Ile czasu mu dajesz na szukanie?
Program nawigacyjny pokazuje miejsce, w którym się znajdujesz?
_________________

 
 
sebo72
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 27 Maj 2009
Posty: 12
Wysłany: 2009-07-26, 09:22   

ja czasami muszę czekać kilka minut. Cierpliwości, na pewno złapie sygnał.
 
 
maszkety 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 25 Lip 2009
Posty: 8
Wysłany: 2009-07-26, 14:58   

Udało mi się złapać sygnał, prawie 10 minut mu to zajęło. Mam teraz czyste bezchmurne niebo a przy poprzednich próbach trwających przeważnie około 5 minut było pełno chmur.

Pogoda ma aż tak duży wpływ na siłę sygnału GPS?
 
 
Sance 
Maestro GPS
Pulpit maniac



Pomógł: 142 razy
Dołączył: 10 Paź 2008
Posty: 2754
Skąd: marchewkowe pole
Wysłany: 2009-07-26, 16:37   

Nie powinna mieć aż tak dużego jednak przy złej pogodzie może nastąpiće osłabienie sygnału.
_________________
Używaj przycisku "pomógł"
Moje"maleństwa"
 
 
 
maszkety 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 25 Lip 2009
Posty: 8
Wysłany: 2009-07-26, 20:02   

No i wymieniłem nawigację, bo po każdym wyłączeniu znów było 10 minut czekania.
Na szczęście nie było problemu w sklepie.
Nowa (ten sam model 50.1) chodzi o wiele szybciej, 1 lub dwie minuty i łapie sygnał GPS.

AM z karty SD chodzi bezproblemowo.
 
 
jacek37 
Waypoint



Dołączył: 22 Lip 2009
Posty: 179
Skąd: Sulęcin
Wysłany: 2009-07-28, 13:45   

Znalazłem cos takiego u tego kolegi http://chomikuj.pl/suchy22

Aktualizacja modułu GPS. Poprawia szybkość wyszukiwania i ilość odnalezionych satelit. Instrukcja w środku. Oryginalna aktualizacja softu http://www.lark.com.pl/info.htm

To jest wogóle potrzebne i bezpieczne?
_________________
LARK 50.9BT WinCE 6.0

 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 109
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2009-07-28, 20:23   

Nie. Ta aktualizacja jest tylko dla 35.0 / 35.4 / 35.5c / 35.6 / 43.0 .
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
jacek37 
Waypoint



Dołączył: 22 Lip 2009
Posty: 179
Skąd: Sulęcin
Wysłany: 2009-07-28, 22:22   

Dzięki za ostrzeżenie :-D
_________________
LARK 50.9BT WinCE 6.0

 
 
Darth1
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 01 Lut 2008
Posty: 7
Wysłany: 2009-08-12, 10:20   Lapanie satelit?

Niedawno kupilem Lark 50.1 Niestety ma problem z lapaniem satelit. Czest trzeba czekac nawet 15 minut a i to nie daje pewnosci ze sie uda. Korzystam aktualnie z automapy 5
W ustawieniach widzialem rozne mozliwosci konfiguracji gps. Jakie ustawienia sa optymalne dla tego urzadzenia? Z gory dzieki
 
 
jacek37 
Waypoint



Dołączył: 22 Lip 2009
Posty: 179
Skąd: Sulęcin
Wysłany: 2009-08-12, 10:53   

Najpierw załącz MM (jak masz), jak złapie satelity, a robi to szybko to wyłącz ją i włącz od razu AM złapie ci od razu.

Moje ustawienia w AM to:
- com 1
- prędkość odczytu 38400 bps
Odznacz też - Synhronizuj czas z GPS- ma być bez ptaszka :lol: !!!
_________________
LARK 50.9BT WinCE 6.0

 
 
Darth1
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 01 Lut 2008
Posty: 7
Wysłany: 2009-08-12, 11:30   

Dzieki wielkie sprobuje jeszcze dzisiaj :)
problem w tym ze nawet przy standardowym ustawieniu "menu" Larka. Gdy podgladam GLS, znajduje 20-22 satelity - wszystkie swieca na czerwono. Ewentualnie 1-2 na bialo.
 
 
neowaw 
Waypoint


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 15 Cze 2009
Posty: 67
Wysłany: 2009-08-12, 12:30   

Darth1 napisał/a:
Dzieki wielkie sprobuje jeszcze dzisiaj :)
problem w tym ze nawet przy standardowym ustawieniu "menu" Larka. Gdy podgladam GLS, znajduje 20-22 satelity - wszystkie swieca na czerwono. Ewentualnie 1-2 na bialo.


Sprawdzasz na zewnątrz i masz taki efekt ?
_________________
HTC HD2 + AM 6.9
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18829
Wysłany: 2009-08-12, 12:43   

A jak siła sygnału w programie nawigacyjnym? Bo u znajomego (odblokowywałem mu L50.1) w menu larka było kiepsko, ale MM widziała satelity przyzwoicie.
_________________

 
 
jacekam
azymut


Dołączył: 28 Gru 2008
Posty: 1
Wysłany: 2009-08-13, 21:52   

Dzień dobry wszystkim na forum.
Mam podobny problem z Larkiem 50.1 czyli niemiłosiernie( od 3 do 5 minut na otwartej przestrzeni a już między zabudowaniami nawet kilkanaście minut ) długi czas jaki potrzebuje na złapanie sygnału satelitków, natomiast jak złapie to jest ich kilka bez względu na to czy jest to AM czy MM.

Lark 43.0 w tych samych warunkach znajduje satelitki i łapie fixa dosłownie w kilka sekund a nawet Omnia, którą uważałem za żółwia bije tego Larka na głowę.
Może jest jakiś update do tego modelu jak to miało miejsce w przypadku Larków 43?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 12