Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hukkle
2010-07-17, 19:50
Lark 50.1 brak sygnału /słaby sygnał satelit
Autor Wiadomość
Andrzej P 
guru
Merc(124)maniak



Pomógł: 72 razy
Wiek: 67
Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 1314
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Wysłany: 2010-01-01, 21:05   

Medion napisał/a:
...określonego dnia, o określonej porze, na widocznym obszarze nieba, znajdują się satelity w określonych miejscach! Dzięki temu GPS wspomagany programami jest w stanie zlokalizować swoją pozycję, dlatego między innymi zła data, czy godz. w GPS'ie wpływa na szybkość lokalizacji pozycji.
Trochę przeczy temu to, że w niektórych nawigacjach (Lark 50.1 WinCE 5.0) prawidłowy czas i data pojawiają się dopiero po złapaniu fix'a.
Medion napisał/a:
...startując przed fixem, pozycja strzałki na drodze była prawidłowa, tyle że komunikaty były opóźnione o ok 200m).
Pozdrawiam
Ja z kolei miałem opóźnienie strzałki o ok. 100 m startując przed złapaniem fix'a (Lark 35.5c), a komunikatów o ok 100m na Lark 50.1 (AutoMapa). Gdy zaczekam na fix - sprawy wyglądają prawidłowo na obu Larkach. Odchyłka jest niemal niezauważalna (wyrównuje się na dłuższej trasie), ale potwierdza obserwacje @Mediona.

Zrobił się niezły Off-Topic :-D - może przenieść to wszystko do jakiegoś tematu o ogólnych uwarunkowaniach prawidłowego działania GPS?
_________________
---
Lark 35.5c, 50.1, 50.3 - wszystkie WCE 5.0
 
 
wmmpw
azymut


Dołączył: 24 Mar 2010
Posty: 2
Wysłany: 2010-03-24, 12:08   Brak GPS LARK 50.1

Wczoraj dostałem z allegro Larka 50.1
Od razu zaznaczę, że to mój pierwszy GPS.
Odpalam go chwyta mi satelity
W Statucie GPS pisze "SignalState:Valiable"
Wchodzę w MapaMap
Wyznaczam trasę i dostaje komunikat :
"Brak GPS
Nie można odczytać danych z modułu GPS. Jeżeli problem będzie się powtarzał, skontaktuj się z dystrybutorem urządzenia."
 
 
gustawox_1 
Maestro GPS
Nv33 i NaviaII



Pomógł: 381 razy
Wiek: 108
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3666
Skąd: Poland
Wysłany: 2010-03-24, 12:24   

wmmpw napisał/a:
Odpalam go chwyta mi satelity

Gdzie odpalasz w domu czy pod chmurką. :?:
_________________

< ------------------------------------------------------------>
Wiktor Hugo
; Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości;
 
 
 
wmmpw
azymut


Dołączył: 24 Mar 2010
Posty: 2
Wysłany: 2010-03-24, 12:38   

pod coraz pięknie świecącym słońcem, dostałem właśnie wiadomość od sprzedawcy, że trzeba przywrócić ustawienia domyślne w MapaMap, idę zaraz wypróbować

a co do chwytania fixa do trwa to około 2minut, w tych larkach zależy wszystko od okresu w jakich się go zakupiło, szukałem trochę po necie i okazało się że dość dużo się różnią, początkowe wersje łapią fixa około 10minut, przed zakupem radzę napisać maila do sprzedawcy o wersje sprzętu i oprogramowania, na elektrodzie jest temat wyjaśniający jaka jest jaka wersja
pozdrawiam
 
 
hefi
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 25 Kwi 2010
Posty: 14
  Wysłany: 2010-04-26, 12:42   lark 50.1 gubi fixa

Witam
Chcialem podzielic sie spostrzezeniami a mianowicie chodzi mi o dzialanie modulu gps w 50.1.

O ile ze znalezieniem sygnalu satelit nie jest tak zle to z utrzymaniem syganlu :-( katastrofa. Fixa lapie w 2-4 minuty ale po wlozeniu do auta sygnal sie gubi, raz jest dobrze przez godzine, raz swiruje co minute. Ustawienia standardowe - com 1

Mial juz ktos taki problem z tym urzadzeniem?

Lark - ostatni rzut biedronkowy z win ce 6 i AM 6.2 EU
 
 
gustawox_1 
Maestro GPS
Nv33 i NaviaII



Pomógł: 381 razy
Wiek: 108
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3666
Skąd: Poland
Wysłany: 2010-04-26, 12:49   

hefi napisał/a:
Ustawienia standardowe - com 1

I co dalej :?: zapomniałeś czegoś czy ma tak być :?:
Kod:
50.1 .............. COM1, 4800
ma być tak :roll:
Na oryginalnej MM taki sam objaw istnieje :?:
_________________

< ------------------------------------------------------------>
Wiktor Hugo
; Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości;
Ostatnio zmieniony przez gustawox_1 2010-04-26, 15:10, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18830
Wysłany: 2010-04-26, 12:51   

Albo źle zainstalowana AutoMapa, albo sprzęt do wymiany

Jak wygląda sprawa fixa w samym larku? Sprawdź w opcjach ustawień GPS.
_________________

 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6442
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-04-26, 14:31   

Albo powyłączaj: synchronizację czasu z gps, traffica oraz zmień datę na rok przed 2010 i sprawdź czy będzie lepiej.
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
hefi
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 25 Kwi 2010
Posty: 14
Wysłany: 2010-04-26, 15:51   

na MM jak i na samym urzadzeniu jak wejde w opcje gps odbiornik lapie sygnal np. 5-8 zielonych kresek i nagle gubi po to aby za kilka sekund znow je zlapac

jacekp1313 napisał/a:
Albo źle zainstalowana AutoMapa, albo sprzęt do wymiany

Jak wygląda sprawa fixa w samym larku? Sprawdź w opcjach ustawień GPS.


przez winde czy z poziomu larka?

smieszne jest tez, ze teraz wlasnie wrocilem z wycieczki i przez 2 godziny bylo ok (na poczatku swirowal przez pol godziny)

sprawdze tez ten wariant z wylaczeniem synchronizacji czasu, trafika i zmienie date na wczesniejsza


50.1 com 1 4800 win6ce

pozdro i dzieki za odp

zdam relacje jutro co i jak sie pogorszylo lub poprawilo
 
 
gustawox_1 
Maestro GPS
Nv33 i NaviaII



Pomógł: 381 razy
Wiek: 108
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3666
Skąd: Poland
Wysłany: 2010-04-26, 16:47   

hefi napisał/a:
przez winde czy z poziomu larka?

Myślę ,że to jacekp1313 miał na myśli :roll:
_________________

< ------------------------------------------------------------>
Wiktor Hugo
; Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości;
 
 
 
hefi
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 25 Kwi 2010
Posty: 14
Wysłany: 2010-04-27, 17:48   

nie wiem co mam napisac :-|

naladowalem go wczoraj do pelna, odpalam AM z poziomu windy, powylaczalem opcje tak jak Cybant radzil i wszytsko tymczasem bangla :mrgreen:

inny problem - kazalem paskowi zadac sie schowac a teraz nie wiem jak go przywrocic?


cos jeszcze dodam - potestuje navi w 2ch autach, moze to podgrzewana przednia szyba jest/byla problemem
Ostatnio zmieniony przez hefi 2010-04-27, 17:56, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6442
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-04-27, 17:51   

hefi napisał/a:
inny problem - kazalem paskowi zadac sie schowac a teraz nie wiem jak go przywrocic?

Kliknij jeden pixel nad lewym dolnym rogiem nawigacji i wyciągnij pasek.
Podgrzewana przednia szyba dośc często jest powodem problemów z sygnałem GPS.
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
Tomek1984 
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Sie 2008
Posty: 43
Skąd: WGW
Wysłany: 2010-05-01, 20:47   Re: lark 50.1 gubi fixa

hefi napisał/a:
Witam
Chcialem podzielic sie spostrzezeniami a mianowicie chodzi mi o dzialanie modulu gps w 50.1.

O ile ze znalezieniem sygnalu satelit nie jest tak zle to z utrzymaniem syganlu :-( katastrofa. Fixa lapie w 2-4 minuty ale po wlozeniu do auta sygnal sie gubi, raz jest dobrze przez godzine, raz swiruje co minute. Ustawienia standardowe - com 1

Mial juz ktos taki problem z tym urzadzeniem?

Lark - ostatni rzut biedronkowy z win ce 6 i AM 6.2 EU


Niestety ale mnie spotkał równiez ten problem. Kupiłem w biedronce nawigację (ten sam model Lark 50.1 z Win CE 6.0) i tak samo fixował. Szukał mi satelitów nawet do 10 minut a jak znalazł to tez gubił. Na początku myślałem że ten model tak ma ale po porównaniu dwóch takich samych modeli okazało się że to jednak mój był walnięty. Lark pojechał do serwisu. Ogólnie WinCE 6.0 nie cieszy się zbytnio dobrą opinią. Ciągle cos się wiesza i muli. Obecnie mam z systemem 5.0 i jest ok :lol:
_________________
Lark 35.3 i Lark 50.2 WinCE 5.0
Jeśli Ci pomogłem, wciśnij "Pomógł"
 
 
hefi
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 25 Kwi 2010
Posty: 14
Wysłany: 2010-05-02, 15:47   

to moj tez pewnie pojdzie :-( ale to dopiero za kilka tyg jak bede w pl - byly jakies problemy ze zwrotem (prv jak chcesz)

cd.
wywalilem am a lark dostal nowe igo, wciaz lapie fixa kilka dobrych minut ale jak juz raz zlapie to trzyma caly dzien bez urywania :-/
 
 
Tomek1984 
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Sie 2008
Posty: 43
Skąd: WGW
Wysłany: 2010-05-02, 15:56   

Ogólnie serwis Larka jest ok. Młoda ekipa zawsze służy pomocą i widać że chcą pomóc a nie tak jak w innych serwisach, że chcą się pozbyć klienta z wadliwym sprzętem. Młody zespół z którym wszystko da się załatwić. Jeśli nie jesteś pewnien czy to jest wada urządzenia najlepiej skontaktuj się z serwisem telefonicznie lub przez gg. Ja byłem dwa razy i zostałem fachowo załatwiony w obu przypadkach. :->
cd:
Przy pierwszym włączeniu na nowym oprogramowaniu może łapać nawet kilka minut, czy przy kolejnych próbach jest też tak długo czy już jest krócej?
_________________
Lark 35.3 i Lark 50.2 WinCE 5.0
Jeśli Ci pomogłem, wciśnij "Pomógł"
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 10