Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hukkle
2010-07-17, 19:50
Lark 50.1 brak sygnału /słaby sygnał satelit
Autor Wiadomość
hefi
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 25 Kwi 2010
Posty: 14
Wysłany: 2010-05-02, 17:13   

jak sie wyladuje lub jest wylaczony przez noc/kilka godzin to sporo mu zajmuje odnalezienie satelit(omnia z kiepskim odbiornikiem i stary ipaq z odbiornikiem BT sa o wiele szybsze przy zimnym starcie), juz nie mowie o zlapaniu fixa (1 raz) podczas jazdy bo to sie jeszcze nie zdarzylo


1. nie oddawales go do biedronki tylko prosto do larka??
2. zanim go oddam, zrobie tak jak napisales - zadzwonie do serwisu
 
 
Tomek1984 
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Sie 2008
Posty: 43
Skąd: WGW
Wysłany: 2010-05-02, 17:33   

hefi napisał/a:
jak sie wyladuje lub jest wylaczony przez noc/kilka godzin to sporo mu zajmuje odnalezienie satelit(omnia z kiepskim odbiornikiem i stary ipaq z odbiornikiem BT sa o wiele szybsze przy zimnym starcie), juz nie mowie o zlapaniu fixa (1 raz) podczas jazdy bo to sie jeszcze nie zdarzylo


1. nie oddawales go do biedronki tylko prosto do larka??
2. zanim go oddam, zrobie tak jak napisales - zadzwonie do serwisu


Tak samo miałem ze swoją. Lark 35.3 o wiele lepiej sobie radził niż Lark 50.1. Dlatego mnie też dziwiło że 20 kanałowy i w dodatku dużo starszy model o wiele lepiej sobie radził niż 40 kanałowy nowy Lark. Załatwiłem sobie identyczny model (50.1) wyszło że to jednak mój jest wadliwy.

ad.1
Nie, otrzymałeś paragon i gwarancje tzw "ogólnopolską", więc możesz z nią się zgłosić bezpośrednio do serwisu - serwis Larka jest chyba tylko w warszawie ;-) Możesz równiez oddać przez biedronke, oni równiez przyjmą i odeślą do serwisu (zaoszczędziś na wysyłce). Gdybyś zgłosił urządzenie w czasie trwania promocji to w biedronce by Ci wymienili na drugi a ten zabrali. Ja byłem osobiście w serwisie zarówno z Larkiem 35.3 (mały problem - fachowo rozwiązany) i z Larkiem 50.1 (problem poważniejszy - identyczny jak w Twoim przypadku, długo łapał fixa) i w obu przypadkach zostałem fachowo załatwiony.
ad.2
Najlepiej najpierw zadzwonic lub napisać na gg i zapytać się jaka to może być przyczyna.
_________________
Lark 35.3 i Lark 50.2 WinCE 5.0
Jeśli Ci pomogłem, wciśnij "Pomógł"
 
 
mogggio22 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 34
Dołączył: 28 Maj 2010
Posty: 5
Skąd: ze Slaska
Wysłany: 2010-05-28, 06:52   

Witam,to jest moj pierwszy post na tym forum.

Mam podobny problem jak w tym temacie. Mam Larka 50.2, WinCe 5.0.
Uzywam MapyMap Top. Wczesniej AM 6.2, ale bylo gorzej. Jak stoje na podworku fixa lapie szybko i jest caly czas, natomiast jak jade autem, to czesto zdarza sie ze gubi satelity, np. na 4 km po miescie zgubil ze 4 razy. To jest normalne? Bo zaczynam miec tej nawigacji dosyc...
 
 
 
Tomek1984 
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Sie 2008
Posty: 43
Skąd: WGW
Wysłany: 2010-05-29, 15:31   

Jeśli chodzi o Larka 50.2 bo o takim piszesz to mi łapie sygnał ok 30 sekund. Jakość sygnału i to czy ten sygnał będzie zalezy od różnych warunków np. od terenu. Jeśli Ci szybko łapie sygnał po wyjściu na dwór to raczej to nie jest wina urządzenia. Mi poprzedni (starszy) Lark 50.1 łapał sygnał ok 10 minut i to jak się okazało była wina urządzenia i został wymieniony. A długo łapie sygnał za drugim razem? Włącz urządzenie i jak złapie sygnał to wyłącz ja i ponownie włącz i sprawdź czy złapie szybciej czy tak samo. Możesz jeszcze zrobić reset satelitów.
_________________
Lark 35.3 i Lark 50.2 WinCE 5.0
Jeśli Ci pomogłem, wciśnij "Pomógł"
 
 
mogggio22 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 34
Dołączył: 28 Maj 2010
Posty: 5
Skąd: ze Slaska
Wysłany: 2010-05-30, 17:00   

U mnie tez szybko lapie, ale nie ma reguly. Czasami jest to kilkanascie sekund,a czasami pare minut. Jednak nie moge zaakceptowac tego, ze gubi satelity w czasie jazdy, wystarczy przejechac przez waska, zadrzewiona uliczke. Jezdzilem na starym Garminie i nigdy mi nie zgubil satelit! Larka 50.2 juz sprzedalem, czekam na GoClevera 5066. Zobaczymy i porownamy! Dzieki za chec pomocy. Pozdro!
 
 
 
Tomek1984 
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Sie 2008
Posty: 43
Skąd: WGW
Wysłany: 2010-05-30, 17:50   

Szczerze to ja Larka bym nie zamienił na inną firmę. Przy użyciu komputera z larkiem możesz zrobić wszystko bez większych problemów. Serwis pierwsza klasa, idzie się dogadać i sprawę załatwiają migiem.
_________________
Lark 35.3 i Lark 50.2 WinCE 5.0
Jeśli Ci pomogłem, wciśnij "Pomógł"
 
 
Robsonik20
Waypoint


Dołączył: 26 Paź 2009
Posty: 43
  Wysłany: 2010-07-04, 21:55   Lark 50.1 nie łapie satelit

Witam! Kupiłem nie dawno Larka 50.1 widzi 8 satelit niestety żadnej nie chce złapać, czekam 10 min i nic, mieliście taki problem?
_________________
GC 5066 :)
 
 
 
Andrzej P 
guru
Merc(124)maniak



Pomógł: 72 razy
Wiek: 67
Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 1314
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Wysłany: 2010-07-04, 23:53   

Czekałes w domu czy pod chmurką?
_________________
---
Lark 35.5c, 50.1, 50.3 - wszystkie WCE 5.0
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 108
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2010-07-05, 10:47   

Robsonik20, WinCE 5, czy 6? Nowa, czy używana?
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
Andrzej P 
guru
Merc(124)maniak



Pomógł: 72 razy
Wiek: 67
Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 1314
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Wysłany: 2010-07-05, 11:05   

Jak kupił niedawno to pewnie 6.0 , chyba iż jest uzywana a nie nowa.

Ale co ma do rzeczy łapanie satelitów przez SPRZĘT. Trzeba napisać w jakim PROGRAMIE ich nie łapie (fabryczna MapaMap) czyli uniemozliwia korzystanie.
_________________
---
Lark 35.5c, 50.1, 50.3 - wszystkie WCE 5.0
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9608
Wysłany: 2010-07-05, 12:37   

Jak wygląda siła sygnału w opcjach larka (instrukcja obsługi, rozdział "Status GPS") ?

Pioerwsze uruchomienie może trwać i pół godziny
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
Andrzej P 
guru
Merc(124)maniak



Pomógł: 72 razy
Wiek: 67
Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 1314
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Wysłany: 2010-07-05, 13:31   

Najlepiej od razu zrobic reset ustawień GPS - wtedy nie trzeba czekać pół godziny.
_________________
---
Lark 35.5c, 50.1, 50.3 - wszystkie WCE 5.0
 
 
kolabio
GPS instruktor


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Lip 2008
Posty: 617
Wysłany: 2010-07-05, 19:42   

Nie martw sie Robsonik20. W Larku tak jest na początku. Po kilku dniach (używania) się poprawi.
Jak tylko pojawi się wersja na GoClevera, proponuję zmienić szybkość transmisji na 38400 bodów/sek.
 
 
Robsonik20
Waypoint


Dołączył: 26 Paź 2009
Posty: 43
Wysłany: 2010-07-05, 22:45   

Była nówka ze sklepu, jutro idę wymienić na inną sztukę, kupiłem ją w piątek. Widzi satelity nie łapie fixa na mapa mapie czy automapie, sprawdzałem też w info gps. Tak w ogóle jestem sprzedawcą w sklepie rtv, larków poszło mnóstwo, dlatego się zdecydowałem bo jeszcze nikt nie wrócił z reklamacją na 50.1... Ehss takie szczęście, może mały chińczyk nie podłączył kabelka :-/

[ Dodano: 2010-07-06, 23:10 ]
Sprzęt wymieniłem, teraz wszystko elegancko :lol:
_________________
GC 5066 :)
 
 
 
tomkow
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 21 Kwi 2010
Posty: 5
Wysłany: 2010-07-21, 11:39   

Witam, mam podobny problem

Lark 50.1 Mapamap Top na SD

i nie mogę złapać sygnału gps (próbowałem pod chmurką) :(

edytowałem plik

mapamap.opt i próbowałem już port com 1,2,7 prędkość 4800 i nic.

Mam kombinować dalej metodą prób i błędów czy zna ktoś może poprawne ustawienia ?

Z góry dzięki za pomoc.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 11