Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hukkle
2010-07-17, 20:36
Lark 35.4 Kalibracja Ekranu Problem
Autor Wiadomość
oles32
azymut


Dołączył: 02 Wrz 2008
Posty: 2
Wysłany: 2008-09-04, 14:41   Lark 35.4

odblokowany jak tutaj http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=1048 - pierwszy wariant

jednak pojawil sie problem - czasem musze wykonac przymusowa kaligracje (przytrzymac guzik M 2 sek) cos sie ekran rozjerza po za tym wszystko ok

mial ktos podobny problem??
 
 
bogda13
azymut


Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 2
Wysłany: 2008-10-12, 10:21   kalibracja ekranu LARK 35.4

Witam. Mam problem z kalibracją obrazu, a dokładniej nie mogę jej przeprowadzić. Jak włączam Larka nie mogę nic włączyć, tak jakby ekran nie działał. wchodze do kalibraci ekranu przez przytrzymanie przyciska meni i klikam, ale nic to nie daje.
Macie jakieś propozycje dlaczego tak jest?
Może wina leży gdzieś indziej.
 
 
ad2122 
GPS instruktor



Pomógł: 42 razy
Dołączył: 27 Kwi 2008
Posty: 605
Wysłany: 2008-10-12, 11:50   

a przeprowadzasz ją właściwie tzn. klepiesz w wyświetlane punkty wg kolejności do momentu ukończenia kalibracji tzn. wyświetlenia monitu w stylu "klepnij w dowolny punkt ekranu"?
Objaw, o którym piszesz niewiele mówi. Spróbuj:
opcja szukaj-> wpisujesz: kalibracja ekranu, a w opcjach wyszukiwania wskazujesz Lark Freebird/GoClever-> wciskasz "szukaj"
otrzymujesz 82 wyniki
Poczytaj , może tam jest rozwiązanie Twojego problemu
 
 
pogow
azymut


Dołączył: 04 Gru 2008
Posty: 2
Wysłany: 2008-12-04, 08:27   Lark problem z włączaniem

Witam,
mam problem z larkiem, wydaje mi się, że jest to wersja 35.4 przeszukałem forum i nie znalazłem rozwiązania. Problem jest taki że podczas włączania pojawia się wskaźnik postępu. następnie wskaźnik trzech strzałek w lewo i dalej krzyżyk na białym tle i to był by koniec nic dalej się nie uruchamia ekran dotykowy działa i można przesuwać krzyżykiem po ekranie.
Proszę o pilna pomoc, ewentualnie podpowiedź jak zrobić twardy reset urządzenia.
dodam jeszcze mapy są oryginalne.
 
 
kmy 
Navi Expert


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Paź 2008
Posty: 401
Wysłany: 2008-12-04, 08:40   

a próbowałeś klikać dokładnie w środek tych krzyżyków?
Jest to kalibracja ekranu, klikaj dokładnie w środek krzyżyków a na końcu kliknij OK.
Krzyżyk będzie przeskakiwał po rogach, a na końcu pojawi się napis OK. trzeba też go kliknąć.
 
 
pogow
azymut


Dołączył: 04 Gru 2008
Posty: 2
Wysłany: 2008-12-04, 08:57   

dzięki za pomoc pomogło - o ja głupi :)
 
 
cezy 
Waypoint


Wiek: 109
Dołączył: 03 Maj 2008
Posty: 36
Wysłany: 2008-12-04, 18:53   Niemoge dokonac kalibracji ekranu,brak OK

Podczas kalibracji krzyżyk ucieka i można tak w nieskaczonosc nie pojawia sie Ok .Czy uwalił sie ekran czy brak jest jakiegoś pliku,wiem że kolega bawiła sie na nim odbokowany windowsem6 mówił ze cos skopiował później usunął
Zmieniałem $Msd$ nie pomaga
Prosze o pomoc
 
 
Payti
Navi Expert



Pomógł: 4 razy
Dołączył: 25 Mar 2008
Posty: 345
Wysłany: 2008-12-04, 19:17   

Wszystko byłoby ok gdybyś podał jeszcze model Lark'a ...
Dla Lark 35.0 sprawdź czy plik \NANDFlash\$Msd$\DeviceConfig.cfg nie ma przypadkiem ustawionego atrybutu 'tylko do odczytu'

Pozdrawiam,
_________________
Nie prowadzę HelpDesku dotyczącego navii na PW. Od tego jest forum.
 
 
kmy 
Navi Expert


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Paź 2008
Posty: 401
Wysłany: 2008-12-04, 19:50   

a trafiasz w środek tego krzyżyka?
 
 
cezy 
Waypoint


Wiek: 109
Dołączył: 03 Maj 2008
Posty: 36
Wysłany: 2008-12-04, 20:09   

Przepraszam zapomniałem jest to model (mniemam pudełka) ale w tych srebrnych oprawkach wiec chyba 35,4,na obudowie nie jest napisane.Trafiam w środek krzyżyka okej niestety nie ma i cały czas ekran do kalibracji


DeviceConfig.cfg nie ma ustawionego tylko do odczytu,ale DeviceConfig.cfg w ogóle to nie było dograłem teraz to chociaż panel jest ale oczywiście nie reaguje
 
 
jackall 
Waypoint



Dołączył: 09 Lis 2008
Posty: 30
Skąd: Kociewie
Wysłany: 2008-12-06, 23:43   

Usuń plik \\\WinCE Device\NANDFlash\$MSD$\touchCali.txt, i wtedy skalibruj ekran.
 
 
Jumbo
azymut


Dołączył: 22 Mar 2009
Posty: 1
Wysłany: 2009-03-22, 12:36   Lark 35.4 uszkodzony wyświetlacz

Witam. Mam problem z wyświetlaczem, nie reaguje dokładnie na polecenia rysika np gdy chcę wybrać w głównym menu ustawienia to otwiera się nawigacja. Nie można przeprowadzić kalibracji ekranu. Usterka pojawiła się po wymianie folii, którą zakupiłem na allegro. Sprzęt już nie posiada gwarancji, więc serwis nie wchodzi w grę. Czy jest jakiś sposób naprawienia tej usterki? Ile kosztuje nowy wyświetlacz?
Pozdrawiam!
 
 
Tomasz_Chmiel 
guru



Pomógł: 75 razy
Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 1010
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-03-22, 12:53   

Wymień mesadę w NANDFlesh - jest na forum albo weź z mojego chomika jest taka sama dla 35.4;

http://chomikuj.pl/Tomasz_Chmiel


Albo z mesady wymień tylko DeviceConfing i ustaw plik TouchCali jako tylko do odczytu.

Sprawdż czy w NANDFlesh nie utworzył Ci się jakiś pojedyńczy zbędny plik (spis zawartości NandFlesha na Forum lub jak wyżej) , na wszelki wypadek zrób jego backup usuń go i sprawdź czy ekran nie zaczął działać poprawnie .

Albo najpierw zrób z pozycji menu urządzenia Ustawienia> Info >"napraw dokument" i "reset" wtedy na pewno jako pierwsza pojawi Ci się możliwość kalibracji ekranu i może to tylko wystarczy.

Możesz jeszcze rozkręcić go i docisnąć ekran.

No i jeszcze ta wymieniona folia może być wadlwa lub źle przyklejona
_________________
Pozdrawiam.
A Ciebie Gość w pierwszej kolejności!

Pulpity na różne nawigacje w tym Menu AnnA i sporo softu
http://chomikuj.pl/Tomasz_Chmiel
 
 
zeturion
azymut


Dołączył: 23 Maj 2009
Posty: 2
Wysłany: 2009-05-23, 07:43   35.4 Problem

Witam!
Otóż mam problem z moim 35.4. Za każdym razem gdy go włączam włącza się kalibracja ekranu i ustawienia wracają do początkowych. Dzieje się tak po każdym wyłączeniu ,czy restarcie.Proszę o pomoc
 
 
Tomasz_Chmiel 
guru



Pomógł: 75 razy
Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 1010
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-05-23, 08:54   

Najpierw po uruchomieniu nawigacji nacisnąć i przytrzymać klawisz "MENU", wyskoczy Ci okno kalibracji. Ponownie skalibruj a po udanej operacji system powinien zapamiętać ustawienia.
Jeżeli nie to spróbuj Ustawienia > System> Info> Napraw Dokument i Reset
Będziesz miał jeszcze raz kalibracje i powrót do ustawień fabrycznych.
Możesz z poziomu PC poprzez ActiveSync wejść w NandFlesh w $MSD$ w DeviceConfing i ustawić plik TouchCali jako tylko do odczytu lub wymienić całą mesadę jest na forum albo weź z mojego chomika jest taka sama dla 35.4;

http://chomikuj.pl/Tomasz_Chmiel

Jeżeli to nie pomoze to z poziomu PC poprzez ActiveSync wejdż w NandFlesh i wykasuj folder $MSD$.
Po włączeniu będziesz miał instalowanie tego folderu co trochę potrwa. Potem kalibracja i powinno wszystko być Ok.

Zrób przedtem koniecznie kopie zapasową i spisz numer device urządzenia i numer mapy lub zarejestruj ja w Imagisie.
_________________
Pozdrawiam.
A Ciebie Gość w pierwszej kolejności!

Pulpity na różne nawigacje w tym Menu AnnA i sporo softu
http://chomikuj.pl/Tomasz_Chmiel
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 10