|
Poprawianie map EMAPY |
| Autor |
Wiadomość |
dsv
Waypoint Akira 512

|
Wysłany: 2008-03-16, 16:13 Poprawianie map EMAPY
|
|
|
Jak wiadomo wszyscy chcielibyśmy mieć SUPER dokładne mapy. Firma EMAPA nie zrobi wszystkiego sama. Pod adresem: http://mapa.emapa.pl/ znajduje się strona na której możemy zgłaszać błędy na mapach. Jeśli każdy z nas przyjrzy się swojej okolicy i wskaże błędy na tej stronie to powstanie właśnie taka SUPER dokładna mapa. Zawsze możemy się podeprzeć www.zumi.pl
Ja sam wskazałem już kilkadziesiąt błędów w mojej okolicy a pracownicy firmy EMAPA już większość poprawili. Daje to nadzieję, że kolejne wydania programów takich jak AutoPilot i innych korzystających z map EMAPY będą dokładniejsze. Razem możemy zrobić naprawdę fajną mapę, na której nie będzie błędów.
Jeszcze raz zapraszam wszystkich do współpracy i poprawiania map na http://mapa.emapa.pl/ |
|
|
|
 |
bonanza
Navi Expert

|
|
|
|
 |
Slabuk
Waypoint

|
Wysłany: 2009-03-14, 23:03
|
|
|
| RakS napisał/a: |
A ile czasu zajęło im poprawienie błędów od Twojego zgłoszenia?
|
Nie wiem jak u kolegi, ale poprawki które ja zgłosiłem na mapie internetowej były już uwzględnione po około 3-4 dniach. Ja widać pracownikom emapy zależy na aktualności ich map, dobrze też że my możemy pomóc w aktualizacji całkiem niezłego produktu. |
_________________ Navia 2008
Navia 431
Zwykle prowadzi Carminat TomTom
Zapraszam |
|
|
|
 |
bonanza
Navi Expert

|
Wysłany: 2009-03-15, 08:23
|
|
|
| Wg moich poprawek samochody jeżdżą już przynajmniej pół roku (w sieci były widoczne chyba po tygodniu). |
|
|
|
 |
Bismar
Maestro GPS

Pomógł: 110 razy Dołączył: 05 Lut 2009 Posty: 2195 Skąd: Lubelskie
|
Wysłany: 2009-03-15, 09:53
|
|
|
| Moja poprawka zgłoszona w zeszłym roku na mapie internetowej jest naniesiona ale w mapach nadal prowadzi po staremu( mówię o mapie EMAPY do iGO8.0, może jak pojawi się następna to bedzie już dobrze |
_________________ Mio c250 Automapa6.1.0, tt7.910 , iGO 8.3.2, PolNav 6, ndrive 9.2.39, Navigon 7.4.3, garminxt 5.0.20
Chomik hasło dostepu to : nawigacja |
|
|
|
 |
mor1
Waypoint

|
Wysłany: 2009-03-15, 13:41
|
|
|
| Ja zgłosiłem ich ponad 200, w tym np. nazwy rzek, nowe zalewy, stawy, nowe granice administracyjne Rzeszowa, nazwy szczytów, brak nazw ulic w kazdej gminie w Lubelskim, ktora je posiada (zrobili już chyba wszystkie) :D. Poza tym standard: nowe ronda, drogi, poprawna kategoryzacja. |
|
|
|
 |
Cybant
Maestro GPS Mio C520

Pomógł: 491 razy Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 5178 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-03-15, 17:16
|
|
|
| Slabuk napisał/a: | | Nie wiem jak u kolegi, ale poprawki które ja zgłosiłem na mapie internetowej były już uwzględnione po około 3-4 dniach. Ja widać pracownikom emapy zależy na aktualności ich map, dobrze też że my możemy pomóc w aktualizacji całkiem niezłego produktu. |
Mojej poprawki zgłoszonej na początku 2008 roku nadal nie ma a na mapie online pokazała się po 5 dniach. Inne poprawki na online pojawiły się po miesiącu z kawałkiem. Dałem sobie spokój ze zgłaszaniem, ponieważ Emapa nanosi i owszem dużo poprawek na mapie online a znikome ilości na mapach do nawigacji. Wystarczy porównać mapy datowane 2008.04 2008.07 2008.12 |
_________________ MioMap v3.3 FEU + AutoMapa 5.5.3 + iGO8.3.2 |
|
|
|
 |
borekpl
azymut

|
Wysłany: 2009-07-28, 08:24
|
|
|
Witam,
Chcialbym wtracic sie do dyskusji. Co do wypowiedzi mojego poprzednika. Tak sie sklada ze mialem przyjemnosc pracowac w emapie i powiem Ci ze kazda poprawka MUSI byc sprawdzona. czy to u konkurencji czy to tez musza kartogafowie jechac w to miejsce i to zobaczcy. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Arturek
Navi Expert

Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Gru 2008 Posty: 338 Skąd: Kraków / Łagiewniki
|
Wysłany: 2009-10-14, 12:20
|
|
|
| borekpl napisał/a: | Witam,
Chcialbym wtracic sie do dyskusji. Co do wypowiedzi mojego poprzednika. Tak sie sklada ze mialem przyjemnosc pracowac w emapie i powiem Ci ze kazda poprawka MUSI byc sprawdzona. czy to u konkurencji czy to tez musza kartogafowie jechac w to miejsce i to zobaczcy. Pozdrawiam. |
[mam świadomośc, że to stary wątek]
Kolega żartowniś.
Ile czasu potrzeba na sprawdzenie:
- rondo kocmyrzowskie w Krakowie przebudowano w 2005 roku, a dopiero mapa 2009.03 to uwzględnia
- droga do parku ojcowskiego (ta od drogi "olkuskiej") jest zamknieta od 20 (dwudziestu) lat, a mapa 2008.04 prowadzi tą drogą
- w Krakowie strefy ograniczonego ruchu zaczęto wprowadzać na przełomie lat 70/80. Mapa 2008.04 prowadzi po zakazach, przez srodek strefy (przez Plac Wszystkicg Świętych)
- zmianę kształtu ulicy Kokotowskiej w Krakowie zgłaszam od pół roku i ciągle bez efektu.
- "sprawdzają ulice" - w Łagiewnikach poprawili jedną, ale sąsiedniej już nie
Skąd EMAPA bierze dane kartograficzne?
Jaką mają procedurę sprawdzania / uaktualniania danych?
Arturek |
|
|
|
 |
mor1
Waypoint

|
Wysłany: 2009-11-04, 18:07
|
|
|
Mija powoli 6 miesięcy a aktualizacji mapy na stronie Emapy nie widać. Chwalą się nowymi danymi z września, których nie można sprawdzić. Wcześniej aktualizowali 2x w miesiącu i człowiek się cieszył, że zgłoszone poprawki są przynajmniej uwzględnione i w dalekiej przyszłości będą siedzieć w navi, a teraz nie ma ich w necie ani w nawigacji ;).
Update: Jest już A4 od Szarowa do granicy, szybko się uwinęli. |
|
|
|
 |
Arturek
Navi Expert

|
Wysłany: 2009-11-23, 18:11
|
|
|
A ja naiwny ciągle czekam, że wprowadzą numerację domów we WSZYSTKICH miejscowościach powiatowych.
Błędów w Krakowie i Tarnowie które im zgłaszałem, dalej nie poprawili.
Co ciekawe, gdy zgłaszam błąd na stronie EMAPA, to sprawdzam dane miejsce na stronie MapaMap i tam takich błędów nie ma lub są z aktualizacjami "do przodu" (mają naniesione informacje, których nie ma EMAPA)
EMAPA
http://www.mapa.emapa.pl
MapaMap
http://mapgo.pl/mapgo/
NAVTEQ
http://map24.interia.pl/ |
|
|
|
 |
mor1
Waypoint

|
Wysłany: 2010-01-06, 20:46
|
|
|
Na stronie http://mapa.emapa.pl/ pojawiła się mapa datowana na grudzień 2009, nie uwzględnili kilku ważnych moim zdaniem poprawek, zgłoszonych przeze mnie 2-krotnie, pierwszy raz 5 miesięcy temu. Być może czas już na zmianę mapy...
Edit:
Jednak coś się dzieje, jest nowa mapa online, zapowiedź asystenta pasa ruchu, dostępny na razie na autostradach, szczegółowe adresy, trzeba przetestować :) |
|
|
|
 |
Arturek
Navi Expert

|
Wysłany: 2010-02-18, 16:35
|
|
|
Jakoś nie wyobrażam sobie asystenta pasa ruchu w wydaniu EMAPA, oni mają problemy z lewoskrętami w mieście wojewódzkim (Kraków) = nie pozwala skręcić w lewo gdzie jest to dozwolone i prowdzi objazdami
np. z al.Słowackiego NIE pozwala skręcić w ul.Kamienną (mapa 2009.06 PL) |
|
|
|
 |
mor1
Waypoint

|
Wysłany: 2010-03-14, 20:18
|
|
|
| Mapka 12.2009 do Igo ma już ładne tablice drogowe i asystenta pasa ruchu (na razie tylko na autostradach). Wygląda to estetycznie i nawet się przydaje. Mnie osobiście brakuje terenów leśnych, nazw rzek/jezior i nazw budynków w kompilacji pod Igo, ale przynajmniej mapka ma tylko 38 MB. Dla mnie Emapa w Igo lub Mireo Cardinale rządzi :). |
|
|
|
 |
Arturek
Navi Expert

|
Wysłany: 2010-04-06, 11:06
|
|
|
| mor1 napisał/a: | | Mapka 12.2009 do Igo ma już ładne tablice drogowe i asystenta pasa ruchu (na razie tylko na autostradach). Wygląda to estetycznie i nawet się przydaje. Mnie osobiście brakuje terenów leśnych, nazw rzek/jezior i nazw budynków w kompilacji pod Igo, ale przynajmniej mapka ma tylko 38 MB. Dla mnie Emapa w Igo lub Mireo Cardinale rządzi :). |
Witam
Dalej tweirdzę, że EMAPA ma produkt nawigacjopodobny.
To co oni robią, to nieudolna próba "gonienia" konkurencji.
Przykładowo: konkurencja ma mapy 3D dużych miast - odpowiedź EMAPY = kilka budynków 3D w Warszawie i gdzieś jeszcze (budynki można policzyć na palcach drwala rencisty).
Zostałem szczęśliwym człowiekiem - pozbyłem się nawigacji MIO z mapą firmy EMAPA.
Oni (EMAPA) do dzisiaj nie mają numerów domów w miastach powiatowych (np.Proszowice).
Tak samo nie wiedzą które drogi są gruntowe, a które asfaltowe.
Asystent pasa ruchu to tylko slogan reklamowy - oni nie znają "skrętności" skrzyzowań w Krakowie, wiec "proszę mnie nie rozśmieszać bo mam zajady"
Jakiego to słowa używają Niemcy? Szajs?
Pogratulować EMAPIE tablic na autostradzie - mamy całą, jedną autostradę prowadzącą do granicy państwa - to autostrada A4 |
|
|
|
 |
|
|