Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Panel do SmartGPS SG 710 by sianowski
Autor Wiadomość
sianowski
Waypoint


Dołączył: 26 Lip 2010
Posty: 45
Wysłany: 2012-05-25, 11:10   Panel do SmartGPS SG 710 by sianowski

Witam. Po kliku dniach ciężkich poszukiwań znalazłem panel od smartgps 630, który działa na sg710. Odpowiednio zmodyfikowany i "upiększony" przekazuje go do użytku dla innych posiadaczy tego urządzenia. Podejrzewam, że po dostosowaniu rozdzielczości ruszy także na SG601 bo to bliźniacze modele różniące się jedynie wielkością matrycy. Poniżej opis krok po kroku, żeby nie było żadnych niejasności. Pozdrawiam.

Panel SmartGPS SG710 by sianowski

Żeby nie bawić się w zmianę ścieżek dostępu proponuję:
1. na ResidentFlash zainstalować MapaMap
2. na SD zainstalować Automapę
3. na SD wgrać katalog smartgps
4. w opcjach sytemowych nawigacji w menu "wybor nav." podać ścieżkę dostępu do \SDMMC\smartgps\menu.exe
5. uruchomić panel poprzez wybór menu "GPS"

i tyle.

Można dokonywać zmian ikonek i ścieżek dostępu w menu.ini, pamiętać należy, że ikonki wyminione w pliku menu.ini muszą znaleźć się w katalogu smartgps, inaczej menu nie wystartuje. Szablony ikonek są w katalogu smartgps\pomoc. Dodatkowe działające oprogramowanie znajduje się w katalogu smartgps\programy niepodlaczone

UWAGA
Istnieje mozliwosc odblokowania windowsa, wystarczy w opcjach sytemowych nawigacji w menu "wybor nav." podać ścieżkę dostępu do \SDMMC\smartgps\programy niepodlaczone\ce_desktop.exe i uruchomić ten plik poprzez wybór "menu GPS".
UWAGA
Nie wiem na obecną chwilę jak powrócić do menu systemowego - reset nie pomaga. Może ktoś podpowie?
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18780
Wysłany: 2012-05-25, 11:13   

Skorzystaj z rozwiązania z AdJi - ikonka z podpietym skryptem killującym proces Twojego menu i ew. uruchamiającym plik exe od fabrycznego menu
_________________

 
 
sianowski
Waypoint


Dołączył: 26 Lip 2010
Posty: 45
Wysłany: 2012-05-25, 11:28   

Nie za bardzo wiem o jaką ikonkę chodzi? Jak to się nazywa? I co takiego zrobił ten programik, że mi się odblokowało (pytam by wiedzieć jak to odkręcić :-) )
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18780
Wysłany: 2012-05-25, 11:52   

Zaraz ściągnę Twój panel i mu się przyjrzę

[ Dodano: 2012-05-25, 12:08 ]
OK, dodaj sekcję
Cytat:
btn_on = "xxxxx.bmp"
btn_off = "xxxxx.bmp"
btn_x = *****
btn_y = *****
btn_exe = "\SDMMC\smartgps\programy\exit.exe"
btn_on_click_close = 0
Oczywiście - jakaś ikonka i nowe położenie X;Y

A do "programy" dodaj pliki http://chomikuj.pl/jajace...,1679548424.zip
W pliku exit.mscr wpisz w wierszu
Run ("xxxxxx")
ścieżkę dostępu do oryginalnego pliku menu.exe
_________________

 
 
sianowski
Waypoint


Dołączył: 26 Lip 2010
Posty: 45
Wysłany: 2012-05-25, 16:51   

To rozumiem, z tym że chodzi mi o to aby po uruchomieniu nawigacji uruchamiał się oryginalny panel nawigacji, a nie windows ce. Stało się tak w gruncie rzeczy z przypadku, gdy uruchomiłem aplikację ce_desktop.exe, ekranik zamigotał, wyłączył nawigację, a po ponownym uruchomieniu uruchamiał się już windows ce. Myślałem sobie, że rozwiązaniem bedzie dodanie skrótu do oryginalnego panelu do startup windowsa, ale nie zdało to egzaminu - po wyłączeniu skrót jest usuwany ze startup. I tak zastanawiam się co robi ce_desktop.exe i jak odwrócić ten proces.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18780
Wysłany: 2012-05-25, 16:55   

Zrozumiałem, że zrobiłeś sobie panel i chcesz z niego wyskakiwać do fabrycznego menu...

Masz plik autorun.inf w folderze SmartGPS w urządzeniu?
Zobacz też, co masz w rejestrze w kluczu HKLM

O nieznikających skrótach poczytaj http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=15573 p.12

A skąd masz ten Ce_desktop.exe?
_________________

 
 
sianowski
Waypoint


Dołączył: 26 Lip 2010
Posty: 45
Wysłany: 2012-05-25, 17:09   

Tutaj znalazłem instrukcję dla bliźniaczego modelu sg601 jak do końca odblokować nawigację, zeby nie wcinało skrótów.

Cytat:
Zainstaluj CRegedit, nastepnie w HKLM w katalogu "init" kliknij dwukrotnie na "Launch50" i wpisz "explorer.exe". Wyjdż z rejestru, restart nawi, pokaże się ejran Win Ce z ikoną Gps2

w pasku na dole kliknij na start , settings, Taskbar and Start Menu i zaznacz "Auto hide"
pasek będzie się chował na dole. Aby wprowadzić skróty na pulpit musisz jeszcze raz wejść do rejestru:"
HKLM
System, Explorer, Shell Folder - kliknij na Windows i wpisz "ResidentFlash\Windows"
System, Explorer, Shell Folder - kliknij na StartUp i wpisz "ResidentFlash\Windows\StartUp
System, Explorer, Shell Folder - kliknij na Desktop i wpisz "ResidentFlash\Windows\Desktop"
Reset nawi. Teraz możesz wprowadzić skróty na pulpit WinCe- do programów, gier a przede wszystkim do zainstalowanych map.


Z tym, że to będzie półśrodek w drodze do odzyskania oryginalnych ustawień.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18780
Wysłany: 2012-05-25, 17:11   

Zobacz własnie co masz w poszczególnych LAUNCH - może coś tam zostało zmienione
I zobacz, co masz we flashstorage\smartgps (chodzi mi o plik autorun.inf)
_________________

 
 
sianowski
Waypoint


Dołączył: 26 Lip 2010
Posty: 45
Wysłany: 2012-05-25, 17:30   

Chętnie ale jak to zrobić?
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18780
Wysłany: 2012-05-25, 18:48   

Rejestr - programem CeRegEditor
Resztę - po podłączeniu Smarta do PC
_________________

 
 
sianowski
Waypoint


Dołączył: 26 Lip 2010
Posty: 45
Wysłany: 2012-05-25, 21:21   

CeRegEditor nie chce połaczyć sie z nawigacją bo ActiveSync odmowił posłuszeństwa - przed zmiana wprowadzoną przez ce_desktop.exe wszystko śmigało ok. Teraz ActiveSync próbuje się połączyć - nawet czasem jest napisane że połączył w trybie gość ale wyskakuje błąd.

Natomiast flashstorage\smartgps wogóle nie mogę znaleźć. Wymiękam.

[ Dodano: 2012-05-25, 21:33 ]
Cytat:
A skąd masz ten Ce_desktop.exe?

Sciągnąłem wraz z jakimś panelem larka. Jest w moim panelu w katalogu z programami.

[ Dodano: 2012-05-25, 21:39 ]
Cytat:
Natomiast flashstorage\smartgps wogóle nie mogę znaleźć. Wymiękam.

A może to chodzi o mmc_storage, z tym że są tam katalogi
-Aplication Data
-My Documents z plikiem desktop.ini
-System, z katalogiem Desktop, w któym jest plik desktop.ini
 
 
Google 
Maestro GPS



Pomógł: 36 razy
Dołączył: 27 Paź 2010
Posty: 2374
Skąd: Google
Wysłany: 2012-05-25, 22:53   

sianowski, zrób kilka zrzutów ekranowych jak wygląda ten panel bo w ciemno nie ma co pobierać.
_________________
Poradniki
 
 
sianowski
Waypoint


Dołączył: 26 Lip 2010
Posty: 45
Wysłany: 2012-05-25, 23:47   

Panel nie stanowi problemu. Chodzi o to aby odwrócić zmiany powstałe po użyciu ce_desktop.exe i powrócić do ustawień fabrycznych tak aby po uruchomieniu nawigacja ładowała oryginalny panel gps2.exe, a nie windows ce 6.0

[ Dodano: 2012-05-26, 00:29 ]
Udało mi sie wejsc do rejestru z poziomu programu regedit zapisanego na karcie sd. W hkey_local_machine\init w polu Launch50 widnieje wpis "explorer.exe". Mam usunąc te pole, czy tylko usunąc jego wartość, czy też zmienić ją np. na "gps2.exe"

Cała zawartość init
Launch110 "loader.exe"
Launch50 "explorer.exe"
Launch20 "device.dll"
Launch30 "gwes.dll"
Depend30 (2 length binary value)
Launch60 "servicesStart.exe"
Depend60 (2 length binary value)
Depend50 (4 length binary value)
Launch90 "\NANDFlash\FileTest.exe"
Depend90 (4length binary value)
Launch45 "FakeUUid.exe"
Depend (4 length binary value)
Launch98 "Ovl_leader.exe"
Depend98 (4 length binary value)
Launch46 "svchost.exe"
Depend46 (4 length binary value)
+App
(chyba nie trzeba wymieniac)
+BootVars
SystemHive "Document and Settings\system.hv"
ProfileDir "Document and Settings"
Flags 00000003 (3)
RegistryFlags 00000000 (0)

Ponadto sprawdziłem procesy. Są to prócz uruchomionego ITaskMgr:
servicesd.exe threads: 4
Ovl_leader.exe threads: 2
explorer.exe threads: 6
svchost.exe threads: 1
udevice.exe threads: 1
udevice.exe threads: 1
udevice.exe threads: 1
udevice.exe threads: 4
NK.exe threads: 67

a przed zmianą było:

servicesd.exe threads: 4
Ovl_leader.exe threads: 2
gps2.exe threads: 8
svchost.exe threads: 1
udevice.exe threads: 1
udevice.exe threads: 1
udevice.exe threads: 1
udevice.exe threads: 4
NK.exe threads: 68

Tak więc sobie myślę, że jak zamienię wpisy w Launch50 z explorer.exe na gps2.exe to może wszystko wróci do normy? Co o tym sądzisz, warto sprawdzić?

[ Dodano: 2012-05-26, 00:31 ]
Może ktoś ma nieruszoną sg710 i może podać zawartość hkey_local_machine\init.

[ Dodano: 2012-05-27, 08:10 ]
Mam oryginalny rejesrt, Init wygląda następująco:


Róznice sa w Lanch50 I Lanch110. Usuwac? :-)

a tutaj dla innych potrzebujących backup oryginalnych plików zrobiony zrobiony ActiveSync 4.5 oraz CERegeditorem
http://chomikuj.pl/sianow...10+by+sianowski

[ Dodano: 2012-05-27, 09:25 ]
Screenshot z rejestrem jest na chomiku.pl pod ww. adresem.

[ Dodano: 2012-05-28, 16:02 ]
DLA ZAINTERESOWANYCH, PROBLEM ROZWIĄZANY. Należy wgrać na kartę sd edytor rejestru, uruchomić go, uruchomić klawiaturę, odnaleźć klucz init i dokonać tam dwóch zmian:
1. w Launch50 - zmiana wartości "explorer.exe" na "gps2"
2. całkowicie usunąć Launch110

WSZYSTKO GRA I BUCZY JAK PO ODEBRANIU ZE SKLEPU. Pozdrawiam.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 10