Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Brak sygnału GPS w Mio
Autor Wiadomość
cage
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 21 Sie 2009
Posty: 6
Wysłany: 2009-08-21, 16:10   igo z gurjonem a gps

Cześć. Posiadam Mio moov 500 odblokowane do Windowsa. W związku z tym na karcie SD umieściłem iGO 8.3 ze skórką Gurjona. Przy pierwszym "odpalaniu" z karty tej nawigacji (oczywiście z resetem urządzenia) ładnie wykrywa odbiornik gps i korzystając z automatycznych ustawień: port 2/57600, lokalizuje położenie. Natomiast po wyłączeniu przełącznikiem w "off" i ponownym załączeniu odbiornik gps w IGO nie jest już wykryty. Przy opcji autowykrywania skanuje port 1 i... od razu przeskakuje na 6, 7 czy 9. Nie bierze pod skan portu, który jest przypisany do gps. Żeby ponownie gps działał muszę zrobić reset urządzenia. W pliku sys na karcie, w folderze IGO mam takie wpisy:
Kod:
;[device]
;type="HTC Touch HD T8282"

[folders]
app="%SDCARD%/iGO8"

[interface]
maxzoom2d=6000000
show_exit=1

map]
3dcarsizemax=50

[roundaboutcam]
enabled=0
centery=20

[switchmap]
changer="\Storage Card\iGO8\Extension\MapChanger\MapChanger.exe"
1=",map_ta,\Storage Card\iGO8,\Storage Card\iGO8,"
2=",map_nt,\Storage Card\iGO8,\Storage Card\iGO8,"
3=",map_ot,\Storage Card\iGO8,\Storage Card\iGO8,"
4=",map_us,\Storage Card\iGO8,\Storage Card\iGO8,"


[gps]
port=2
baud=57600
protocol=nmea


----------------------------------

Podobny problem po wyłączeniu i ponownym włączeniu był przy MioMap v3.3


-=====================================-
@WĘDROWCA
Linie kodu proszę wpisywać - dla odróżnienia od zwykłęgo tekstu - w znacznikach CODE. Poprawiłem.
-=====================================-
Ostatnio zmieniony przez Wedrowca 2009-08-21, 16:27, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2009-08-21, 16:29   

Spróbój na sztywno przypisać port COM2 i 57600 zamiast automatycznego. powinno pomóc.
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
cage
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 21 Sie 2009
Posty: 6
Wysłany: 2009-08-21, 16:44   

W IGO na sztywno mam przypisany port 2/57600. Autowykrywanie jako opcję uruchamiam gdy po ponownym włączeniu nie ma komunikacji z odbiornikiem gps.
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6442
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-08-21, 16:56   

A zmiana pliku sys na tylko do odczytu nie pomoże?
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
cage
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 21 Sie 2009
Posty: 6
Wysłany: 2009-08-21, 17:13   

Zmieniłem właściwości sys na tylko do odczytu i problem nadal istnieje. Przy pierwszym uruchomieniu po zmianie IGO samo zakończyło pracę i wyszło do Windowsa. Kolejne próby off/on nie dały takiego rezultatu ale jak już wspomniałem gps jest niewykryty.
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6442
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-08-21, 17:35   

Gdzieś kiedyś czytałem, że 500-tki łapią też sygnał na COM1 i 56000. Sprawdź. Trzeba się łapać wszystkiego.
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
cage
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 21 Sie 2009
Posty: 6
Wysłany: 2009-08-21, 17:43   

Właśnie przy autowykrywaniu skanuje port 1, wszystkie częstotliwości i nic nie znajduje. Zastanawia mnie dlaczego po porcie 1 przeskakuje od razu na 6 lub dalej. Gdy po restarcie go odpalam to działa bez problemu. Gdy w celach "naukowych" włączę autowykrywanie skanuje wszystko i znajduje właściwy port 2/57600. Problem jest po wyłączeniu urządzenia w pozycję off. Dodam, że robię to bezpośrednio z uruchomionego IGO. Sprawdzę jak zadziała gdy grzecznie pozamykam program.

--------- chwilę później ----------

Gdy wyjdę z programu do Windowsa, przełącznikiem na off i ponownie załączę... odpalę program jest okey.

Więc problem dotyczy wyłączenia urządzenia przy IGO w trakcie pracy.

To normalne?
Ostatnio zmieniony przez cage 2009-08-21, 17:47, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6442
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-08-21, 17:47   

cage napisał/a:
Sprawdzę jak zadziała gdy grzecznie pozamykam program.

Po zamknięciu programu zadziała prawidłowo :-)
Zalecane jest zamykanie wszelkich programów przed wyłączeniem urządzenia.
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
cage
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 21 Sie 2009
Posty: 6
Wysłany: 2009-08-21, 17:49   

Cybant napisał/a:
cage napisał/a:
Sprawdzę jak zadziała gdy grzecznie pozamykam program.

Po zamknięciu programu zadziała prawidłowo :-)
Zalecane jest zamykanie wszelkich programów przed wyłączeniem urządzenia.


No to już wiem więcej. Ale przy oryginalnie instalowanym MioMap nie ma takiego problemu. Jest jakiś złoty środek?

W każdym razie dziękuję za poświęcony czas. Jest jeszcze problem ze skrótami na pulpit ale żeby nie zaśmiecać najpierw użyję szukajki. Pozdrawiam.
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6442
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-08-21, 17:53   

cage napisał/a:
Jest jakiś złoty środek?

Ja takiego niestety nie znam. Żeby cię pocieszyć to dodam, że u mnie robi się tak samo :-) a AutoMapa gdy z niej nie wyjdę i wyłącze nawigację i za chwilę ją włączę ma zwiechę :-) Jedyne lekarstwo: wyjść z progrmu, wyłączyć urządzenie ;-)
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 109
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2009-08-21, 20:52   

Hiropraktyk, Zły temat.
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=13
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
prylok
azymut


Dołączył: 10 Sie 2009
Posty: 2
Wysłany: 2009-10-09, 00:07   Brak sygnału GPS w Mio

Witam!

Mam problem z sygnałem GPS w MIO Moov 200. Mianowicie - wszystko działa ok (łapie sygnał na ustawieniach auto, jak i na ręcznych COM2, 57600) do momentu przesunięcie przełącznika na pozycję Off nie wychodząc z programu. Po ponownym włączeniu program nie widzi odbiornika GPS, ani na ustawieniach auto ani na ręcznych, potrzebny jest reset i włączanie programu od nowa... Igo w wersji 8.3. Ma ktoś jakiś pomysł jak temu zaradzić :-/ ?

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2011-01-25, 18:30, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6442
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-10-09, 07:28   

Wychodź z programu i dopiero rób pozycję off. To co teraz robisz to jakbyś wyciągał wtyczkę z gniazdka nie wyłączając sprzętu. Zamykając iGO program zapisuje u stawienia a tak lecą w kosmos.
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
prylok
azymut


Dołączył: 10 Sie 2009
Posty: 2
Wysłany: 2009-10-09, 12:46   

No chyba trzeba będzie. Chociaż ojciec ma na swoim MIO Moov 200 automapę i może przełączać na pozycję off podczas działania programu, a gdy z powrotem ustawia na ON to program nie ma problemu ze znalezienie odbiornika GPS i sygnału.

Ps. W Igo nie zmieniają się ustawienia podczas przełączania między OFF i ON podczas działania programu. GPS jest wciąż na porcie 2 i prędkość 57600, tylko po wzbudzeniu ze stanu OFF wygląda na to, że coś go blokuje bo twierdzi, że nie może znaleźć urządzenia GPS, mimo że przed 5 sek przed wyłączeniem i włączeniem działał na tych ustawieniach bez zająknięcia.

pozdrawiam
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18846
Wysłany: 2009-10-09, 13:12   

Może musisz użyć programiku/skryptu do uwalniania portów: http://www.my-navia.pl/vi...p=113624#113624
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 12