Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2010-01-29, 22:36
Zamiana systemu operacyjnego na inny
Autor Wiadomość
semisok 
azymut


Dołączył: 20 Gru 2007
Posty: 3
Wysłany: 2007-12-29, 22:23   windows 5 lub 6 mobile

Witam
czy da rade do navii zainstalować windows mobile 5 lub 6 ?
jeśli tak to jak to zrobić?
pozdrawiam wszystkich
_________________
semisok
 
 
navigator
Administrator


Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 722
Wysłany: 2007-12-29, 23:02   

Na chwilę obecną... nie ma takiej możliwości. System jest wgrywany poprzez producenta na zasadzie programowania pamięci flash. Zasadniczo wiemy jak to można by zrobić ale potrzebny do tego jest programator i odpowiednia kompilacja Windowsa . Nie posiadamy ani jednego ani drugiego.

Dlatego TEORETYCZNIE jest to możliwe , na razie tylko teoretycznie.

podobne tematy odnośnie technicznych możliwości i pragnień :

http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=311
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=158
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=303
 
 
semisok 
azymut


Dołączył: 20 Gru 2007
Posty: 3
Wysłany: 2007-12-30, 21:16   

ok dzięki
w takim razie będe śledził wasze postępy
_________________
semisok
 
 
darry dooman 
azymut


Wiek: 39
Dołączył: 17 Lut 2008
Posty: 4
Skąd: Głogów
Wysłany: 2008-02-20, 02:36   Zamiana systemu operacyjnego na inny

Czy ktos probowal aktualizowac windowsa ce 5 lub czy da sie wgrac 6?

http://www.microsoft.com/...&displaylang=en
_________________
Pozdrawiam
Lark FreeBird 35.1
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2012-07-19, 07:14, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
adas01 
GPS instruktor



Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 559
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-02-20, 19:50   

system operacyjny jest w ROM'ie, więc nie poaktualizujesz sobie. to nie BIOS na płycie głównej kompa
 
 
darry dooman 
azymut


Wiek: 39
Dołączył: 17 Lut 2008
Posty: 4
Skąd: Głogów
Wysłany: 2008-02-20, 23:07   

no ale ROM to juz nie te stare co kiedys sie stosowalo i były fucktycznie Read Only, teraz stosuje sie Flash a je mozna aktualizowac, kwestia czy jest zabezpieczona hardware'owo przez jakis miniswitch wewnatrz czy mozna go odpowiednim oprogramowaniem zmienic tak jak to sie robi w tel.kom. czy zwyklych pc przy aktualizacji biosu...
_________________
Pozdrawiam
Lark FreeBird 35.1
 
 
adas01 
GPS instruktor



Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 559
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-02-21, 07:32   

no niby tak, ale potrzebne są dwa spełnione warunki:
1. umieć wywołać procedurę aktualizacji z poziomu zewnętrznego, żeby nie wtopić gwarancji (możliwe w gc 3520/lark 35.2, ale u nas na razie nic o tym nie wiadomo)
2. mieć nowy ROM dla swojego urządzenia, a to chyba jeszcze trudniejsze...
 
 
tomekkw 
Waypoint


Wiek: 44
Dołączył: 15 Sty 2008
Posty: 31
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-03-16, 21:33   

adas01 napisał/a:
no niby tak, ale potrzebne są dwa spełnione warunki:
1. umieć wywołać procedurę aktualizacji z poziomu zewnętrznego, żeby nie wtopić gwarancji (możliwe w gc 3520/lark 35.2, ale u nas na razie nic o tym nie wiadomo)


adas01: to ciekawy news :-) możesz napisać coś o tym bliżej? :-)
 
 
adas01 
GPS instruktor



Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 559
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-03-17, 12:07   

tomekkw napisał/a:
adas01: to ciekawy news :-) możesz napisać coś o tym bliżej? :-)

a to nie jest tak, że w gc 3520 można odpalić z kombinacji klawiszy jakieś flashowanie systemu? czy coś pomyliłem? :oops:
 
 
tomekkw 
Waypoint


Wiek: 44
Dołączył: 15 Sty 2008
Posty: 31
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-03-17, 17:32   

zgadza się można, ale trzeba mieć gotowy obraz systemu zbudowany pod konkretną maszynkę ( w gc3520 z rozszerzeniem .bin) :-(
 
 
Malinabend
Waypoint


Dołączył: 08 Lut 2008
Posty: 17
Wysłany: 2008-04-21, 21:30   

no i podpiecie pod niego w np tunerach np starszych trzeba bylo wlutowac sie we flascha nie bylo dojscia nie mowie o programie do wgrywania :shock: tez trza miec
 
 
gizmo121
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-21, 21:56   

a czy ROM nie jest przypadkiem na zasadzie EPROMA lun EEPROMA albo cos w tym stylu ??? pisze tak,bo cos tam mialem w szkole kiedy za czasow szkolnych o tym i sie mi przypomnialo o programowaniu :-P
 
 
darry dooman 
azymut


Wiek: 39
Dołączył: 17 Lut 2008
Posty: 4
Skąd: Głogów
Wysłany: 2008-04-21, 23:18   

teraz nikt nie stosuje eepromow itp, teraz tylko flashe, bo wygodne, male smd i szybkie przedewszystkim...jedynie moze byc jakas hardwarowa blokada zapisu typu zworka na plycie glownej pewnych fragmentow pamieci, bo mozna ja podzielic na partycje i np bootujaca zablokowac jako readonly...
_________________
Pozdrawiam
Lark FreeBird 35.1
 
 
nub
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 20 Maj 2008
Posty: 6
Wysłany: 2008-06-07, 10:49   lark 35.3 zmiana windowsa

oczywiście myślę o win 6.0 przegladarka internet explorer i czy to umożliwi łączenie się z internetem co dało by funkcje jak w MIO - bo moim zdaniem jest to możliwe ale proszę o wypowiedż specjalistów
Ostatnio zmieniony przez nub 2008-06-10, 14:03, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-06-07, 11:35   

Pusty post?! :shock:
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi: Pompa ciepła
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 11