Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Problemy z aktualizacją
Autor Wiadomość
krakus
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 28 Lut 2008
Posty: 7
Wysłany: 2008-02-28, 23:09   Akira Aktualizcja MapaMap z wer. 3.1.7.0 do wer.5.1

Prosze o pomoc jak przeprowadzić aktualizacje oprogramowania na Akirze.

Kupiełem te maszynke 3 dni temu, na stronie producenta softu wyczytałem ze przysługuje mi sie darmowy upgrade do wersji 5.1.

pobrałem ją...

jak narazie doszedłem do tego ze mam zainstalowany activsync który daje mi wglad w akire widze tam rózne foldery. Ale nie wiem gdzie wgrac nowy plik i jak to zrobic.
A nie chce na dziendobry zablokowac maszynki - przyznaje jestem zielony.

Czy może mnie ktos poratować krok po kroku porada. Interesuje mnie tylko upgrade.

I jeszcze jedno pytanie jakie nowe możliwosci daje wgranie tego upgrade w stosunku do wersji 3.1.7.0?

Mam tez włożona karte SD2GB.

Zyczliwym z góry dziekuje za pomoc
Krakus
 
 
chris_m
guru
-od podpierania muru



Pomógł: 36 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 1031
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-02-29, 00:19   

Cytat:
Interesuje mnie tylko upgrade.

jezeli tak to rozpakuj tą paczuszkę co ściągnąłeś (czyli upgrad 5.1.)
podłącz nawigacje do USB i w activesync zrób "synchronizuj"
potem przy włączonej nawigacji ale przy wyłączonej MapieMap czyli gdy masz na ekranie klawisz "nawigacja" (to ważne) uruchom plik upgradu
poleci samo :)

...a wogóle to ze mnie zardzewiały gość, wykładam ci tutaj to co dawno zostało wklepane na forum
o proszę http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=2323#2323
na czerwono masz tam Sposób instalacji każdego kolejnego upgradu.
Chyba muszę zacząć łykać jakiś ginkofar czy inną lecytynę :roll: albo i czarnego rokitę wypić ;-)


Cytat:
jakie nowe możliwosci daje wgranie tego upgrade w stosunku do wersji 3.1.7.0?

wypowiedzi co i jak po najnowszym upgradzie znajdziesz m.in. TUTAJ
ale może te tematy sobie odpuść bo mało tam jakos optymistów... :-?
Cytat:
Mam tez włożona karte SD2GB

jeżeli nie odblokowujesz nawigacji to karta SD praktycznie bedzie lezała odłogiem, nie wykorzystasz jej do niczego bo niema niestety takiej możliwosci w stanie pozakupowym

Miłego upgradowania ;-)
_________________
...łoncka łoncka nasa zielona
pod kazdym dzewkiem Kubuś w dzień i w noc

... a hen wysoko hen satelitek
wcionz dla nas kronzy łoj straśliwa moc...

>takiej łoncki sukać ze świecką<
;-)
Ostatnio zmieniony przez chris_m 2008-02-29, 00:40, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
krakus
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 28 Lut 2008
Posty: 7
Wysłany: 2008-02-29, 00:39   

Dziękuje chris_m za odpowiedz to rozwiało większosc moich pytań.

Czy jakby mi sie nie spodobał nowy interfejs mogę wrócić do poprzedniej wersji 3.1.7.0
rozumiem ze musze sobie zrobic kopie plików z folderu flash_storage ?

Rozumiem rowniez ze ta aktualizacja dotyczy tylko interfejsu do obsługi mapy? czy samej mapy tez? przybedzie mi tam ulic i ich nazw..itp? juz znalazłem odpowiedz na forum w podanym przez Ciebie linku
Krakus
 
 
chris_m
guru
-od podpierania muru



Pomógł: 36 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 1031
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-02-29, 00:49   

kopia to jest zawsze dobre wyjście, czy raczej wejście w temat osoby przezornej ;-)
a jak nie masz instalki poprzedniej wersji to w razie chęci powrotu będzie to jedyne możliwe rozwiązanie

Cytat:
...aktualizacja dotyczy tylko interfejsu do obsługi mapy? czy samej mapy tez? przybedzie mi tam ulic i ich nazw..itp?

czytaj to co ludzie ci proponują a potem pytaj...to całkiem dobra kolejność 8-)
tak, to jedynie platforma na której chodzą mapki, czyli żadnych nowych uliczek nie dostaniesz
_________________
...łoncka łoncka nasa zielona
pod kazdym dzewkiem Kubuś w dzień i w noc

... a hen wysoko hen satelitek
wcionz dla nas kronzy łoj straśliwa moc...

>takiej łoncki sukać ze świecką<
;-)
 
 
 
rsms 
Navi Expert
Akira MM517


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 23 Lip 2007
Posty: 210
Wysłany: 2008-02-29, 08:42   

Cytat:
jeżeli nie odblokowujesz nawigacji to karta SD praktycznie bedzie lezała odłogiem, nie wykorzystasz jej do niczego bo niema niestety takiej możliwosci w stanie pozakupowym


To akurat nie jest prawdą. Karta SD robi się teraz wręcz niezbędna jeśli chcemy aktualizować nie tylko aplikacje ale i mapy w MapaMap.
W ostatniej wersji jest wręcz zalecane aby mapy zainstalować na SD. Może nawet wymóg. Nie sprawdzałem tego bo sam mam nawigacje odblokowaną i na flash_storage sporo róznych żeczy jak dll itd., więc u mnie na pewno najnowsza mapa na flash_storage by nie weszla, ale niewykluczone że nie weszłaby i w "dziewiczym" urządzeniu. A jeśli nie ta najnowsza to na pewno któraś z najbiższych map na flash_storage nie wejdzie.
 
 
baloons 
azymut
SmartGPS SG320


Dołączył: 21 Lut 2008
Posty: 2
Wysłany: 2008-02-29, 09:27   

Witam.
Właśnie wczoraj robiłem upgrade mapymap do wersji 5.1 (mam SmartGPS 320 oczywiście odblokowany dzięki temu forum [pokłony] + 2Gb SD)
Potwierdzam co następuje:
Nowa aktualizacja nie mieści się we flashu ! Mam tam co prawda tak jak i kolega wyżej wgrane dll-e ale nawet po ich wywaleniu i powrocie do dziewiczego stanu będzie brakować parę Mb.
Oczywiście mówię tu o pełnej aktualizacji czyli program wraz z najnowszą mapką 18xx. W przypadku aktualizacji samego programu dziewiczy flasz wystarczy (u mnie program został zainstalowany na flashu a mapka na SD).
 
 
chris_m
guru
-od podpierania muru



Pomógł: 36 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 1031
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-02-29, 13:11   

rsms napisał/a:

To akurat nie jest prawdą. Karta SD robi się teraz wręcz niezbędna jeśli chcemy aktualizować nie tylko aplikacje ale i mapy w MapaMap.

ano tak, ale gość napisał, że interesuje go jedynie instalka bezpłatnego upgrade (czyli nowa mapa na starcie odpada) a więc SD jak i wejście na kartę przyda mu się jak mnie szpilki i to w dodatku na rozmiar 37 :-)
a i pisząc to myślałem również o innych aplikacjach, które w wypadku poprzestania na MM można sobie pooglądać jedynie na navi u znajomego... ale to też nie takie złe wyjście bo po takim traumatycznym przeżyciu forum (jak wieść niesie) jest całkiem niezłym terapeutą ;-)
baloons napisał/a:
Właśnie wczoraj robiłem upgrade mapymap do wersji 5.1...Potwierdzam co następuje: Nowa aktualizacja nie mieści się we flashu !....mówię tu o pełnej aktualizacji czyli program wraz z najnowszą mapką...

co do wgrywania najnowszego upgradu wraz z najnowszą mapą czyli 5.10 mapa 1867-200712 to niestety jeszcze nie miałem przyjemności tego wypróbować więc w tym zagadnieniu to na teraz posłuchałbym usera baloons a myślę, że jak dopiero co praktykował to wie co mówi.
No i oczywiscie za potwierdzoną informację THX 8-)
_________________
...łoncka łoncka nasa zielona
pod kazdym dzewkiem Kubuś w dzień i w noc

... a hen wysoko hen satelitek
wcionz dla nas kronzy łoj straśliwa moc...

>takiej łoncki sukać ze świecką<
;-)
 
 
 
risk
[Usunięty]

Wysłany: 2008-02-29, 14:10   

Przed chwilą wgrałem nową mapke i trwało to z godzinę.

Wgranie programu nie wymaga dodatkowej karty bo to tylko upgrade 45 MB w instalatorku. Mapa zajmuje ma tyle dużo że pamięć wbudowana jest za mała stąd karta wymagana i instalacja map na karcie.

PS. Dzięki wszystkim wskazówkom z tego forum udało mi się wgrać dodatkowe mapy na Akirę tzn. te co mam w podpisie :D Oczywiście Menu dzieki wskazówkom też wygląda kozacko. Dzięki wszystkim guru tego forum.

PS.2 NIe spamuję tylko dziękuję w jednym poście :D
 
 
woszczyn 
Navi Expert
Guepard +i900 Omnia


Pomógł: 17 razy
Dołączył: 13 Lut 2008
Posty: 269
Skąd: Lodz
Wysłany: 2008-02-29, 22:29   

A ja podaje inny przepis na duuuzo szybsze wgranie aktualizacji do mapy map a szczegolnie map

1 potrzebna karta sd + czytnik
2 trzeba wejsc do katalogu temp w windows na PC
3 z temp skopiowac na karte sd mape przez czytnik
4 zrobic aktualizacje samej apilkacji bez map
5 zarejestrowac mape wg stronki producenta
6 jesli chcemy miec mape we flash_storge przyda sie Total Commander odpalony na akirce i kopiowanie z sd na flasha w ramach juz samej navi trwa okolo 3 min
7 cieszyc sie ze nie spedzilismy godziny na niepewnosci czy aby wszystko sie uda


PS sposob SPRAWDZONY 100% na wersji MM-PPC-4-02_mapa1749_Aktualizacja-Aplikacji-i-Map.exe(z tego pliku bralem mape) a program MM-Akira-5-10_AktualizacjaAplikacji.exe ( z tego pliku bralem soft)

POZDRAWIAM
 
 
krakus
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 28 Lut 2008
Posty: 7
Wysłany: 2008-03-05, 21:44   Problemy z aktualizacją

Zabawiłem się w aktualizacje mapy na Akirce MM 517 z aplikacją w wersji 3.1.0.7 i mapką 1260-200610.2 do 1749-200706
Wszystko zgodnie z instrukcją podaną http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=432

Na koncu instalacji program poprosił o klucz i pozostałe 2 numery podałem je Akira ruszyła na nowej mapie 1749-200706. Ale niestety moim oczą ukazał się biały ekran zamiast ulic...
i komunikat

BRAK DANYCH !
Niektóre mapy lub dane, niezbędne do prawidłowego dziłania MapyMap, nie zostały prawidłowo zainstalowane lub zostały szukodzeone.
Zamknij aplikacje , zaisntaluj ponowniedane, a nastepnie ponownie uruchom MapeMap

Kurcze przecież wszystko zrobilem jak należy.... i REBUS ?

po wyłączeniu i ponownym resecie AKIRY za każdym razem ten sam komunkat co wyżej.

Aha nową mapkę instalowałem na SD

Mysle sobie no nic jak jest spiepszone to wgram poprzednia mape 1260-200610.2 do flash_storage i zobaczymy co bedzie. I tak tez zrobiłem.

Po uruchomieniu na nowo Akiry pokazał mi się komunkat ze mam dwie wersje mapy
1260-200610.2 oraz 1749-200706 i którą chce wybrać?
Oczywiście wybrałem starą i ta ruszyła - wszystko działa i OK.

Robie reset i ponownie komunikat która mapkę chce wybrać tym razem wybietam 1749-200706 i kicha wali BRAK DANYCH......


Zrezygnowany usunołem 1749-200706 i uzywam nadal starej sprawdzonej 1260-200610.2


Teraz pytania to fachowców co mogło pójść nie tak ?
Czy możliwe ze plik podczas sciągania nowej mapki został uszkodzony? Czy moze zrobiłem cos nie tak? (stosując się punkt po punckie do http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=432

Aha nie instalowałem aplikacji tylko samą mapke (obciełem tez język niemiecki i ang)

Pozdrawiam Krakus
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2010-12-27, 07:21, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
navigator
Administrator


Pomógł: 24 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 722
Wysłany: 2008-03-05, 23:39   

Nie tyle powinno co MUSI zadziałać . Zalecam ponownie pobrać mapkę i jeszcze raz zainstalować. Może warto w tym czasie [instalacji] odłączyć internet i zablokować działanie programów antywirusowych i firewala ?
 
 
Andrzej Gdz 
Navi Expert


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Mar 2008
Posty: 303
Skąd: Grudziądz
Wysłany: 2008-03-06, 00:05   

Hmmm dzis juz za pozno, nie chce przedobrzyc skoro mam na Akirce dzialajace MapaMap Lite ( Biedronkowa ) oraz Auto Mapa 4.1.2.

Dzis z ranca postaram sie wszystko po kolei wgrac na karte SD.

Czy jezeli bede wgrywal ( instalowal ) na nowa karte SD, to chyba MapaMap Lite, przyjmnijmy to Oryginalna nie pojdzie da da da ?

Andrzej
 
 
woszczyn 
Navi Expert
Guepard +i900 Omnia


Pomógł: 17 razy
Dołączył: 13 Lut 2008
Posty: 269
Skąd: Lodz
Wysłany: 2008-03-06, 17:42   

zobacz ten watek mam nadzieje ze pomoze ja mam tak zainstalowana ta mapke i wszystko dziala http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=1424
 
 
krakus
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 28 Lut 2008
Posty: 7
Wysłany: 2008-03-06, 22:33   

Mam pytanie czy jak mam sciagnięta paczuszke z nową mapką 1749 i wrzucam ja do folderu synchronizującego się z Akirą to przed uruchomieniem pliku musze zrobić synchronizacje tego folderu z Akirą przez ActivSyns? Jeśli tak to juz po samym wrzuceniu rozpakowanego pliku do katalogu "Akira my documents" tak go sobie nazwałem ActivSync rozpoczyna automatycznie synchronizacje i podaje czas do zokonczenia ponad 179min !

Przerywam to zawsze recznie klawiszem STOP i uruchamiam plik. I tak się instaluje.

Moze to mój błąd?

Dziś juz jest za pozno ale w wekend zrobie drugie podejscie.

w kazdym razie dziekuje za dotychczasowe wskazówki.
 
 
risk
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-07, 11:02   

Instalujesz tak.

1. Na kompie instalujesz ActivSync
2. POdłaczączasz Akirę do kompa, ActivSyns się komunikuje z Akirą
3. Na kompie odpalasz instalator mapy 1749 -NIE NA AKIRZE
4. Klikasz dosłownie kilka razy i w Akirze dokonuje się instalacja mapy.
5. Po instalacji odpalasz zaintalowaną na Akirze mapę (po restarcie urządzenia)
6. Odpalasz program do generowania kodu uaktywniającego mapę. Wklepiesz kilka danych i w efekcie powinna odpalić się mapa w nowej lepeszej wersji.

UWAGA: JAK ROBISZ TO PIERWSZY RAZ ZRÓB SOBIE KOPIĘ KATALOGU FLASH_STORAGE W WINDOWS. JAK COŚ PÓJDZIE NIE TAK Z TEJ KOPII PRZYWRÓCISZ STARĄ MAPĘ.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 10