Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Problemy z aktualizacją
Autor Wiadomość
woszczyn 
Navi Expert
Guepard +i900 Omnia


Pomógł: 17 razy
Dołączył: 13 Lut 2008
Posty: 269
Skąd: Lodz
Wysłany: 2008-03-11, 18:30   Alternatywny Sposób na wgrywanie aktualizacji MAP do MAPAMAP

Opis podany

1 potrzebna karta sd + czytnik
2 Uruchomic plik aktualizacji , wejsc do katalogu temp w windows na PC i poszukac rozpakowane pliki z mapamap
3 z temp skopiowac na karte sd mape przez czytnik
4 zrobic aktualizacje samej apilkacji bez map
5 zarejestrowac mape wg stronki producenta
6 jesli chcemy miec mape we flash_storge przyda sie Total Commander odpalony na akirce i kopiowanie z sd na flasha w ramach juz samej navi trwa okolo 3 min
7 cieszyc sie ze nie spedzilismy godziny na niepewnosci czy aby wszystko sie uda

SPOSOB 100% SKUTECZNY

harry: niektóre pliki .exe można podglądać i wypakowywać z nich składniki poprzez PPM/Open with(Otwórz za pomocą) winrar

[ Dodano: 2008-03-13, 16:31 ]
Duzym ulatwieniem jest instalacja PLUGIN'a Do Totall Commandera pozwalajaca z pozimu tego menagera na dostep do plikow nawigacji (po wczesniejszym zainstalowaniu active synch)

adres plugin http://ghisler.fileburst.com/fsplugins/wincefs.zip
Ostatnio zmieniony przez harry 2008-03-26, 11:31, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
chris_m
guru
-od podpierania muru



Pomógł: 36 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 1031
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-04-23, 23:05   POSTĘPOWANIE PRZY AKTUALIZACJI MapaMap (przykładowa wer5.10)

UPGRADE APLIKACJI MAPAMAP

Aby po zakupie jeszcze pachnącej sklepem nawigacji uaktualnić w sprzęcie soft logujemy się na oficjalnej stronie Imagisu:
https://www.mojemapy.imag...ure/start.faces

Wpisujemy o co prosi stronka (rejestrujemy się) i czytamy co jest dostępnego i najnowszego na nasze urządzonka.
Inaczej to wygląda dla różnych sprzetów. Dla jednego dostepny upgrad jest wcześniej
a dla innego później...


Obecnie np. dla Navi lub Akiry jest dostepna aktualizacja MapyMap do wersji 5.10, którą po rejestracji sprzętu każdy może spokojnie pobrać.
Wymieniony upgrad dotyczy jedynie samego programu czyli platformy, z których korzystają mapy. Czyli to nie są aktualizacje map, piszę o tym bo pojęcia te nowym użytkownikom się czesto mylą ;-)
Gdyby jednak z zamówieniem kolejnych aktualizacji na stronie IMAGISU coś nie wychodziło (co bywało i to często) to powyższe upgrady możemy również pobrać stąd
- dla NAVII
http://www.mapamap.pl/files/MMNavia510.zip
- dla AKIRY
http://www.mapamap.pl/files/MMAkira510.zip


Sposób instalacji każdego kolejnego upgradu:

1. restartujemy urzadzenie (ON\OFF z tyłu dla Navii, RESET z tyłu dla Akiry)

2. podłączamy sprzęt do PC-ta poprzez USB

3. zostawiamy ekran powitalny (ekranik z klawiszem NAWIGACJA lub pulpit z ikonkami )
czyli nie uruchamiamy MapyMap

4. Uruchamiamy na PC-cie sciągnięty wczesniej pliczek upgradu dla naszego sprzetu:
MM-xxx-xx_AktualizacjaAplikacji


Punkt 3 jest szczególnie ważny ponieważ nie stosując się do niego, po instalacji upgradu podczas działania aplikacji występują błędy.


W ten sposób zaktualizowaliśmy aplikację MapaMap do nowszej wersji.


===========================


DODAJEMY MAPKĘ - 1749-200706

Jeśli wraz z upgradem chcemy zaktualizować również mapy - to trzeba na stronie Imagisu zamówić prenumeratę lub jednorazowe upgrade mapy.


Natomiast jezeli chcemy jedną z nowszych mapek np. 1749-200706, solidnie wypróbować przed zamówieniem najnowszej prenumeraty (no bo kto bierze kota w worku ;-) ) to korzystamy z tego linku
http://www.mapamap.pl/files/MMPPC402_1749.zip
oraz tego
Keygen (cr-keymaker.exe) można znaleźć tutaj
http://www.sendspace.com/file/qizfv5


1. USUWAMY ZE SPRZĘTU (Akira, Navia itp.) katalog leżący na flash_storage: MapaMap

2. reset z tyłu sprzętu (bez ponownego uruchamiania MapyMap :!: )

3. podłączamy sprzęt do PC-ta, uruchamia się ActiveSync

4. uruchamiamy na PC pliczek:
MM-PPC-4-02_mapa1749_Aktualizacja-Aplikacji-i-Map.exe

5. na początku gdy instalator zapyta co chcemy zaktualizować to zaznaczamy jedynie mapę bez upgradu aplikacji, bo to juz zrobiliśmy w pierwszej cześci powyższego postu

6. w okienku z wyborem miejsca instalacji wybieramy: flash_storage

7. czekamy ok 35 min
(sam upgrad aplikacji leci w oka mgnieniu, jezeli natomiast do upgradu dołaczona jest również mapka to trwa dosyć długo)

8. po komunikacie o tym, czy chcemy odblokować mapkę poprzez internet... wciskamy ANULUJ i kończymy działanie instalatora

9. odpalamy ponownie na naszym sprzęcie MapaMap i ukazuje nam się prośba o odblokowanie map w postaci podanego nr urządzenia i dwóch miejsc do wypełnienia

10. na PC-cie uruchamiamy ściągniety wcześniej pliczek cr-keymaker.exe

11. do cr-keymakera (czyli do tego czarnego jak noc okienka) przepisujemy z MapyMap ze środkowej linii nr urządzenia,

12. po wprowadzeniu numerka stukamy w Enter i wygeneruje się nam serial i activekey

13. przepisujemy żądane numerki w odpowiednie miejsca w MapieMap i dajemy OK.




...jeździmy...testujemy...podoba nam się - kupujemy prenumeratkę :idea:


------------------------------------------------------------------------------------
PODZIĘKOWANIA DLA USERÓW:
tdz, MarekWoj, pepe, muzior, kichawa
ZA POMOC W DOPRACOWANIU POWYŻSZEGO PRZEPISU i NAJAKTUALNIEJSZE LINKI
------------------------------------------------------------------------------------
 
 
 
mk7777 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 27 Lut 2008
Posty: 14
Wysłany: 2008-05-01, 06:17   czy mozna wgrac jeszcze raz aktualizację?

Wgrałem aktualizacje mapymap na wersje 5.10 było zamoło miejsca na flash wiec wgrałem na karte ,chce zainstalowac auto mape EU na karcie ale mam karte 2g i teraz mało miejsca na niej po wczesniejszej instalacji, czy moge jeszcze raz zrobic instalacje mapy map bo przeczytałem ze mozna wrzucic na flash po usunieciu plików z jezykami? :oops:
 
 
colins
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 22 Kwi 2008
Posty: 16
Wysłany: 2008-05-01, 12:57   

Jasne że można ponownie instalować aktualizację i tak jak pisałem, po usunięciu zbędnych języków, zmieści się ona w pamięci flash i pozostanie jeszcze ok.10 MB wolnych.
 
 
romcost
Waypoint


Dołączył: 02 Lut 2008
Posty: 33
Wysłany: 2008-07-13, 11:15   Aktualizacja MapyMap

Mam pytanie, nie orjętujecie się, czy aby zaktualizować mapki w np. Larku do nowszych, można zawsze zaktualizować na nowszą (kolejną), ale nie na np. najnowszą wersje mapy ??
Bo mam zamiar zaktualizować sobie mapkę przed wyjazdem na wczasy na najnowszą, ale od chyba czterech miesięcy z posiadanej "MapaMap Top for GoClever 5.10 mapa PL_1749-200706" mogę zaktualizować na "5.10 mapa PL_1867-200712"??
Zastanawia mnie to, bo na drugim zarejestrowanym (miesiąc temu) Larku mogę zaktualizować z "MapaMap Easy PL+GDE for Lark 5.1.4.0 mapa GDE_ima_nvq_200712, PL_1260-200712" do "5.2.26.0 mapa GDE_ima_nvq_200712, PL_1947-200803" ??
 
 
risk
[Usunięty]

Wysłany: 2008-07-13, 17:51   

Jak masz zarejestrowanego Larka to po każdej wydanej nowej wersji mapy zawsze do ściągnięcia będzie najnowsza. NIe warto się zastanawiać tylko zawsze brać najnowszą.

Co do GoClever to może jeszcze w panelu nie ma najnowszej wersji udostępnionej na stronie, poczekaj trochę lub napisz do Imagisu maila pewnie Ci odpowiedzą kiedy będzie można zassać najnowszą wersję 1947-200803. Wersja jest warta swojej ceny, zresztą ja już jestem prenumeratorem tej mapy :)
 
 
romcost
Waypoint


Dołączył: 02 Lut 2008
Posty: 33
Wysłany: 2008-07-15, 22:38   

...no i napisałem do Imagisu, dla Larka 35.1 w wydaniu jako "GoClever" niestety nic nie ma :( A to z drugiej strony ciekawe czym się te larki różnią tak bardzo, skoro na jedne aktualizacje są a na inne nie ...
 
 
Tristyan 
Waypoint


Wiek: 44
Dołączył: 04 Maj 2008
Posty: 94
Wysłany: 2008-07-18, 18:45   

romcost napisał/a:
...no i napisałem do Imagisu, dla Larka 35.1 w wydaniu jako "GoClever" niestety nic nie ma :( A to z drugiej strony ciekawe czym się te larki różnią tak bardzo, skoro na jedne aktualizacje są a na inne nie ...


JUŻ JEST AKTUALIZACJA - TEZ POSIADAM Goclovera 3520 i też do nich pisałem a wczoraj juz można było pobrać wersje 1947 ;-)
 
 
romcost
Waypoint


Dołączył: 02 Lut 2008
Posty: 33
Wysłany: 2008-07-18, 20:06   

Ale dla Larków jeszcze niestety tego softu nie udostępnili -
"Upgrade
Upgrade to jednorazowa aktualizacja Twojego produktu do wybranej wersji. Szczegółowe informacje na temat wersji produktu znajdziesz tutaj
Dostępne upgrade'y:

Do produktu: MapaMap Top for GoClever
Wersja: 5.10 mapa PL_1867-200712
Cena (PLN): 69.0
"

:(
 
 
risk
[Usunięty]

Wysłany: 2008-07-18, 20:20   

A czego się spodzewaliście? Imagis daje aktualizacje płatne po 69 PLN.
 
 
romcost
Waypoint


Dołączył: 02 Lut 2008
Posty: 33
Wysłany: 2008-07-18, 21:10   

...wiem, że są za 69 zł, to nie problem, problem w tym, że chciałem KUPIĆ najnowszą (1947-032008) a nie "nowiutką" grudniową bardzo nie wnoszącą nic nowego, zależało mi na jak najświeższej mapie przed wyjazdem...
 
 
Krzycho90 
Waypoint


Dołączył: 29 Sie 2008
Posty: 24
Wysłany: 2008-09-22, 10:31   Lark 35.3 MapaMap - aktualizacja POI/mapy

Jak to wygląda, ma ktoś może instrukcję jak zaktualizować punkty POI?
Jeśli mapę mam z grudnia 2007 to jak mogę nie wgrywając AM :mrgreen: zaktualizować MapęMap żeby być na bieżąco?
 
 
frydel
azymut


Dołączył: 12 Wrz 2008
Posty: 2
Wysłany: 2008-09-23, 20:59   

Wszytko masz tutaj;
http://poi4am.ovh.org/
 
 
Krzycho90 
Waypoint


Dołączył: 29 Sie 2008
Posty: 24
Wysłany: 2008-09-24, 09:37   

dzięki ale tam jest aktualizacja do AM a ja mam MapęMap

[ Dodano: 2008-11-01, 17:29 ]
odpowie mi ktoś wreszcie bezpośrednio na moje pytanie?
 
 
Mosquito 
azymut


Dołączył: 06 Gru 2008
Posty: 2
Wysłany: 2008-12-06, 20:43   problem z aktualizacją Mapamap do ver 6.04 na Larku FreeBird

Witam

Postanowiłem zaktualizować MapęMap do wersji 6.04 na Larku FreeBird 35.0
Zarejestrowałem uprzednią wersję i pobrałem pliczek aktualizacyjny. Podłączyłem gps'a do kompa i odpaliłem synchronizację. "Ptaszek" został wykryty więc przeszedłem do kolejnego kroku czyli uruchomiłem instalatora. Wszystko ładnie wyglądało....stare mapy zaczęły się usuwać po czym rozpoczęło się kopiowanie oprogramowania. I tu pojawił się problem. W trakcie instalacji pojawił się komunikat poniższej treści:

"Nie można skopiować plików na dysk \NANDflash\MapaMap\mapy\_PL\b3d.ldf.s01. Sprawdź dysk nie jest zabezpieczony przed zapisem. Nr. 0"

Efekt jest taki, że instalacja nie powiodła się. Poprzednia wersji MapyMap Easy już nie ma a nowa nijak nie chce się zainstalować. Próbowałem powtarzać instalację kilka razy. Robiłem to również na dwóch różnych systemach (Vista i XP). Problem za każdym razem się powtarza z tym, że kopiowanie zostaje przerwane na różnych plikach. To wygląda mi trochę tak jakby w trakcie instalacji urządzenie traciło łącze z kompem bo zawsze po tym komunikacie ActiveSync gaśnie i nie widzi już urządzenia.

Macie może jakiś pomysł co z tym zrobić?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 10