Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
AutoMapa 4.1.2 test w trasie oraz spostrzezenia.
Autor Wiadomość
Andrzej Gdz 
Navi Expert


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Mar 2008
Posty: 303
Skąd: Grudziądz
Wysłany: 2008-03-09, 11:55   AutoMapa 4.1.2 test w trasie oraz spostrzezenia.

Witam !!!

Jako ze wczoraj mialem mozliwosc testu Akiry "Biedronka" na trasie Grudziadz -Gdansk podziele sie spostrzezeniami z uzytkowania AutoMapy 4.1.2

1. Sprzet Akira 512 odblokowana aplikacja AutoMapa 4.1.2 ta inna z cukrem.
2. Trasa Grudziadz - Gdansk

Spostrzezenia;

Aplikacja spisywala sie doskonale do czasu ale po kolei.

Trasa wyznaczona wiec w droge.

Na pierwszy ogien jeszcze w Grudziadzu oszukalem AutoMape i pojechalem nie tam gdzie pokazywal i komunikowal glosem ekran Akiry.

Ale doslownie po chyba 100 m juz nawigowacja prowadzila po nowej drodze ( ulicy) w kierunku Gdanska.

Wiec jest to duzy PLUS w przypadku zjechania z trasy.

Takie manewry oszukania zrobilemkilka razy na tej trasie i zawsze po doslownie chwili bylem juz prowadzony nowym kursem.

Fixy zaczely sie przy dojezdzie na obwodnice Gdanska chyba za Łęgnowem tam jest rondo , jest to chyba nowe rondo ktore bedzie polaczone z Autostrada A1.

Wtedy to AutoMapa pokazywala jakbym chyba podrozowal samolotem ( nie bylo tego niebiskiego sladu jak jechac).

No ale dzieki spotrzegawszczosci na rondzie udalem sie w kierunku Gdansk i wyladowalem na Obwodnicy Trojmiejskiej.

Tu AutoMapa po jakims czasie jak juz bylem na Obwodnicy pokazala ten slad niebieski i ta strzalka gdzie akurat sie znajduje.

Powrot tez fixy.

Mianowicie mowie sobie a wjade na Autostrade A1 ta platna w Swarozynie ktora prowadzi az do Rusocina hehehehehe.

Tu na tej Autostradzie AutoMaopa pokazywala jakbym podrozowal samolotem tylko ta strzalka gdzie akurat w danym momencie sie znajduje bez tej niebieskiej linii.

Dopiero gdy zjechalem z Autostrady AutoMapa "zlapala" ta niebieska linie i prowadzila juz prawidlowo do samej met.

To by bylo tak na goraco.

Andrzej
Ostatnio zmieniony przez Andrzej Gdz 2008-03-09, 12:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
goblin 
Navi Expert


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Mar 2008
Posty: 234
Wysłany: 2008-03-09, 12:01   

Po prostu nie jest to pewnie jeszcze zaktualizowane.. zreszta jak sam napisales:
Andrzej Gdz napisał/a:
jest to chyba nowe rondo ktore bedzie polaczone z Autostrada A1.
_________________
Jesli pomogłem kliknij "Pomógł" przy moim poscie. To samo tyczy sie innych ;-)

Zanim zadasz pytanie, upewnij sie, ze Twoj problem nie byl jeszcze poruszany na forum. Uzyj funkcji SZUKAJ
FAQ - tutaj znajdziesz odpowiedzi na nurtujace Cie pytania (w trakcie przygotowania).
 
 
Andrzej Gdz 
Navi Expert


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Mar 2008
Posty: 303
Skąd: Grudziądz
Wysłany: 2008-03-09, 12:34   

Cytat:
Po prostu nie jest to pewnie jeszcze zaktualizowane.. zreszta jak sam napisales:

Wiem tak przypuszczalem ze nie jest to najnowsza AutoMapa.

Moze kiedys za jakis czas bedzie nowsza z cukrem do pobrania wtedy bedzie pewnie ok.
 
 
Roswell 
Waypoint


Dołączył: 15 Paź 2007
Posty: 74
Skąd: Południe Polski
Wysłany: 2008-03-10, 08:16   

Ja narazie średnio jestem zadowolony z AM raz mnie puściła pod prąd jednokierunkową, a wczoraj mimo zaznaczenia najkrótszej trasy to puściła mnie jakoś naookoło i to taką drogą że aż się sam dziwie że coś zostało z zawieszenia w aucie :-D
 
 
MarekS 
Waypoint


Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 62
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-03-10, 10:24   

Roswell napisał/a:
Ja narazie średnio jestem zadowolony z AM raz mnie puściła pod prąd jednokierunkową


To faktycznie jakiś błąd (może zmieniono organizację ruchu :?:

Roswell napisał/a:
a wczoraj mimo zaznaczenia najkrótszej trasy to puściła mnie jakoś naookoło i to taką drogą że aż się sam dziwie że coś zostało z zawieszenia w aucie :-D


A jak masz ustawioną AM :?: W opcjach masz info, jakich dróg ma unikać. Jeśli ma dozwolone wszystkie, to najkrótsza = najkrótsza (krajówka, lokalna, gruntowa itp).


Ja ze swej strony dodam, że zaskoczył mnie fakt, że przyn. w pasie przygranicznym, jest też mapa Czech. Byliśmy na nartach i włączyłem spr., czy pokaże tylko pozycję, czy coś więcej. I - o dziwo - pokazał mapę Czech. Można było ustawić sobie powrót do domu i kierował ok.

Zapomniałem tylko ustawić w Czechach POI, żeby prowadził mnie też tam (na razie mam tylko mapę PL).
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3459
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-03-10, 10:27   

MarekS napisał/a:
w pasie przygranicznym, jest też mapa Czech

Czy byłbyś tak uprzejmy dorzucić takie skondensowane info do FAQ?

Niejeden uczestnik forum będzie Ci wdzięczny... :mrgreen:
_________________

 
 
Roswell 
Waypoint


Dołączył: 15 Paź 2007
Posty: 74
Skąd: Południe Polski
Wysłany: 2008-03-10, 15:27   

MarekS napisał/a:
To faktycznie jakiś błąd (może zmieniono organizację ruchu


Organizacja na tej ulicy była tylko raz zmieniona, ale było to jeszcze przed budową ronda w tym samym mieście a rondo już jest na mapie.

MarekS napisał/a:
A jak masz ustawioną AM W opcjach masz info, jakich dróg ma unikać. Jeśli ma dozwolone wszystkie, to najkrótsza = najkrótsza (krajówka, lokalna, gruntowa itp).


No tutaj jest racja że też nie jestem bez winy jeśli chodzi o jakość dróg, ale am jest winna za odległość jaką musiałem przejechać.
Ale przynajmniej poznałem nowe bardzo ciekawe drogi :lol:
 
 
MarekS 
Waypoint


Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 62
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-03-10, 15:49   AutoMapa

Po kilku jazdach z Biedronkową Akirą 512 i zainstalowaną AM wg opisu z forum (na razie wersja PL) zauważyłem:

- w AM z mapą Polski jest również przynajmniej pas przygraniczny Czech. Co to oznacza - a no tyle, że będąc w Czechach (sprawdzone w Pecu i Janskich Lazniach) mamy na mapie podgląd z informacją, gdzie jesteśmy, a w miastach, na jakiej ulicy (czyli, dokładnie tak, jak w Polsce).

Ale - będąc w Polsce nie mamy możliwości ustawienia pkt. docelowego w Czechach (przyn. wyszukując po nazwie miejscowości). Możemy natomiast wytyczyć drogę powrotną.
Miałem chytry plan, zapisać stacje narciarskie (na przyszły rok) jako moje POI, ale zapomniałem. Możliwe, że wtedy można by też nawigować z PL, a tak, tylko do Lubawki (jechałem z Wrocławia) i dalej na żywioł ;-) .

- Zapewne każdy przejrzał instrukcję do tego programu :mrgreen: i zauważył informację, że przy wyborze trasy można ustawić zastrzeżenia dotyczące dróg, po jakich będziemy prowadzeni. I, zakładając, że nie mamy auta 4x4 i nie taki był nasz plan, wybierając trasę "najkrótszą" i korzystając ze wszystkich dróg, możemy być poprowadzeni drogami gruntowymi :!: To nie jest błąd mapy :!: To jest nieuwaga użytkownika :mrgreen:
 
 
GoBo
azymut


Dołączył: 23 Lut 2008
Posty: 4
Wysłany: 2008-03-10, 21:50   

Jeśli chodzi o AutoMapę to jeżdżę po Gdańsku robiąc dziennie około 150 km. Jestem zadowolony chociaż kilka razy poprowadziła mnie w ulicę która się skończyła schodami którymi według Akirki miałem jechać dalej. Uważam AM za udany produkt. POZDRAWIAM
 
 
Roswell 
Waypoint


Dołączył: 15 Paź 2007
Posty: 74
Skąd: Południe Polski
Wysłany: 2008-03-11, 09:41   

GoBo napisał/a:
kilka razy poprowadziła mnie w ulicę która się skończyła schodami którymi według Akirki miałem jechać dalej.

:lol:
 
 
karol1118
azymut


Dołączył: 17 Mar 2008
Posty: 1
Wysłany: 2008-03-17, 12:57   Re: AutoMapa 4.1.2 test w trasie oraz spostrzezenia.

Andrzej Gdz napisał/a:
Witam !!!
Jako ze wczoraj mialem mozliwosc testu Akiry "Biedronka" na trasie Grudziadz -Gdansk ...
Andrzej

ja tez jadac obwodnica gdanska nie posluchalem sie "marzeny" nopojechalem droga trzypasmowa na wprost ktorej na AM niebylo wrocila na nastepnym skrzyzowaniu:)

Nie cytuj całego postu, gdy dopisujesz jednozdaniowe swoje spostrzeżenia.
Cytat skrócony.
:!:
Ostatnio zmieniony przez harry 2008-03-17, 13:02, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
ralf66 
Waypoint
I Łasica



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 20 Lis 2007
Posty: 107
Wysłany: 2008-03-17, 14:19   

Czasami tak się zdarza mi kilka razy kazała na rondzie je objechać po lewej stronie lub na prostej drodze zawrócić o 360st np . droga Bytów-Chojnice
_________________
真相大白

芳草鮮美,落英繽紛 (芳草鲜美,落英缤纷)
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 11