My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Którego dostawcy mapa do iGO lepsza?

Mapa którego dostawcy jest najlepsza w Polsce?
Navteq
47%
 47%  [ 101 ]
TeleAtlas
36%
 36%  [ 78 ]
EMapa
16%
 16%  [ 35 ]
Głosowań: 182
Wszystkich Głosów: 214

Autor Wiadomość
bartoss100
Waypoint


Dołączył: 16 Gru 2008
Posty: 41
Wysłany: 2009-03-01, 22:04   mapy NAVTEQ czy TELEATLAS?

witam wszystkich

jak w temacie mam pytanie ponieważ chcę ściągnąć z rapidshera mapy do mio moov 300 na IGO8 i tak się zastanawiam bo widzę że jest dużo map ale różnią się "firmą" która ja wydaje? chodzi mi o to które mapy u mnie pójdą? co warto ściągać? posiadam plik basemap 2007.07
mapę polski 2008.07 EMAPA

może ktoś mnie w tym oświeci wielkie dzięki
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2748
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2009-03-01, 22:30   

Mapy Teleatlasa są dokładniejsze, ale już nie są produkowane dla iGO (a szkoda). "Najnowsza" (chyba) PL z TeleAtlasa ma numerek 080526 i jest z kwietnia 2008.
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
bartoss100
Waypoint


Dołączył: 16 Gru 2008
Posty: 41
Wysłany: 2009-03-01, 22:42   

aha a np. mapy niemiec, czech i słowacji to jakie najlepiej wgrać jak mam wersję 8.3.1.57021? dodam że mapa niemiec mi nie chce startować navteq-a może mam zły plik basemap?
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2748
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2009-03-02, 12:44   

Plik "basemap" nie ma nic wspolnego z tym jakie mapy masz zainstalowane. On służy tylko do "łączenia" map różnych krajów w chwili przekraczania granicy tak, żebyś nie musiał ręcznie wybierać map jak pojawisz się w innym kraju. Basemap robi to za Ciebie; w nim zapisane są granice państw. Bez "Basemap" też można jeździć, ale na granicy będziesz zmuszony do ręcznego włączenia kolejnej mapy. Praktycznie poruszając się tylko po Polsce "basemap" jest zbędna.
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
franusz 
Navi Expert
NOKIA 500



Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Maj 2008
Posty: 221
Wysłany: 2009-03-02, 13:05   

bartoss100 napisał/a:
aha a np. mapy niemiec, czech i słowacji to jakie najlepiej wgrać jak mam wersję 8.3.1.57021?


Z ta wersją pracują mapy 080819 TeleAtlasa

http://www.volny.cz/sstopar/mio_mapy_igo8.html
_________________

 
 
 
bartoss100
Waypoint


Dołączył: 16 Gru 2008
Posty: 41
Wysłany: 2009-03-02, 13:07   

to już rozumiem znaczenie basemap. teraz powalczę z mapami aby dobrze chodziły poszukam może coś znajdę
 
 
Jacusnik
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 30 Cze 2009
Posty: 10
Wysłany: 2009-07-18, 23:04   

Jeżeli chce wgrać mapy wszystkich państw europy do IGO, to muszą być tylko od jednego wydawcy czy mogę sobie zrobić tak, że Polskę wybiorę TeleAtlas, a Niemcy Navteq?
Będą jakieś problemy przy przekraczaniu granicy? Czy jest to nie możliwe w ogóle?

Aha w jakich mapach jest asystent pasa ruchu?
Czy ta funkcja występuje tylko w IGo czy w MioMap też?
Jeśli tak to w jakich wersjach szukać tej funkcji?
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3881
Wysłany: 2009-07-18, 23:32   

Wedrowca napisał/a:
Mapy Teleatlasa są dokładniejsze, ale już nie są produkowane dla iGO (a szkoda). "Najnowsza" (chyba) PL z TeleAtlasa ma numerek 080526 i jest z kwietnia 2008.

iGO 8.0.x - Teleatlas 2009.02.1 090429 4.6.2009
iGO 8.3.x - Teleatlas 2009.02.1 090424 4.6.2009
jak widzisz sa znacznie nowsze - masz niekompletne informacje..
Jacusnik napisał/a:
Jeżeli chce wgrać mapy wszystkich państw europy do IGO, to muszą być tylko od jednego wydawcy czy mogę sobie zrobić tak, że Polskę wybiorę TeleAtlas, a Niemcy Navteq?

Polecam jednego dostawce - o ile Emapa wspolpracuje doskonale z Teleatlasem, to Navteq nie za bardzo lubi Emape i Teleatlas'a - moga wustepowac problemy z przekraczniem granic pomiezy maami TA lub EMapy i Navteq.
Jacusnik napisał/a:
Aha w jakich mapach jest asystent pasa ruchu?

Wszystkie mapy maja asystenta pasa ruchu lecz najbardziej kompletnego oferuje Teleatlas..
Osobiscie polecam mapy Teleatlas'a - trase wyznacza bezblednie, asystent sie przydaje, nie kieruje na drogi gruntowe (moze dlatego ze nie ma ich tak duzo jak Emapa ;) jedyny mankament to to, ze3 w polsce w miastach pokazuje ograniczenie do 60 zamiast 50 km/godz w miejscach gdzie nie ma innych ograniczen. Navteq w polsce to raczej ciekawostka.. za granica rownie TA..
Mapy do iGO znajdziesz tu:
iGO 8.0.x - http://www.volny.cz/sstopar/mio_mapy_igo8.html
iGO 8.3.x - http://www.volny.cz/sstopar/mio_mapy_igo8_3.html
o wyboru - wszystkie panstwa europy i rozni dostawcy - zawsze aktualne wersje..
Pozdrawiam..

[ Dodano: 2009-07-18, 23:35 ]
franusz napisał/a:
Z ta wersją pracują mapy 080819 TeleAtlasa

http://www.volny.cz/sstopar/mio_mapy_igo8.html

Wprowazasz kolege w blad - podales lacze do map na iGO 8.0 a
bartoss100 napisał/a:
pytal o mapy do iGO 8.3.x
Ostatnio zmieniony przez janusz_40 2009-07-18, 23:39, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Jacusnik
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 30 Cze 2009
Posty: 10
Wysłany: 2009-07-18, 23:36   

O taką rzetelną odpowiedz mi chodziło. Bardzo dziękuję. Piwko dla Ciebie:)

Jeszcze jedno mi przyszło na myśl pytanie.

Czy do map 8.0 i 8.3 są osobne pliki budynków? Czy można używać tych samych?
Na stronie http://volny.cz/sstopar/mio_mapy_igo8.html sa inne
i na stronie http://volny.cz/sstopar/mio_mapy_igo8_3.html też są inne.

Jeśli są te same to pościągam wszystkie i po prostu zostawię sobie pliki które mają największy rozmiar dla danego kraju.

POzdrawiam
 
 
zwilling_e 
Waypoint


Wiek: 27
Dołączył: 23 Sie 2008
Posty: 65
Wysłany: 2010-01-03, 14:46   Którego dostawcy mapa do iGO lepsza?

witam. mam pytanie która mapa na Polske jest lepsza od emapy czy od tele atlasa? Obecnie mam najnowszą wersje emapy i zdziwiłem się gdy przejężdzałem dziś przez lagiewniki koło łodzi i okazało się że droga która jechałem dośc stara jest urwana w połowie i biegnie inaczej niż w rzeczywistości

[ Komentarz dodany przez: jacekp1313: 2010-01-03, 23:40 ]
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ten post i trzy następne przeniosłem z wątku Miomap/Igo - LINKI DO MAP
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2010-09-21, 07:59, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 104
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9803
Wysłany: 2010-01-03, 14:49   

Każda mapa ma jakieś błędy. Żadna nie jest lepsza. Zainstaluj iGo z skórką Gurjona i Half-Patch Map Changer
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
zwilling_e 
Waypoint


Wiek: 27
Dołączył: 23 Sie 2008
Posty: 65
Wysłany: 2010-01-03, 14:51   

ale żeby nie było straje drogi Dziwne
Ostatnio zmieniony przez zwilling_e 2010-01-03, 14:52, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 104
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9803
Wysłany: 2010-01-03, 14:52   

zwilling_e, nie dubluj postów. Zły temat.
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
@GUTEK@ 
Waypoint



Pomógł: 19 razy
Dołączył: 29 Kwi 2009
Posty: 150
Wysłany: 2010-01-04, 13:48   

W emapie są właśnie takie przypadki, już lepiej radzi sobie teleatlas, a najmniej błędów ma według mnie navteq.
_________________
www.gutek.xt.pl
 
 
Bismar 
Maestro GPS



Pomógł: 157 razy
Dołączył: 05 Lut 2009
Posty: 3409
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2010-01-04, 14:00   

zwilling_e napisał/a:
która mapa na Polske jest lepsza od emapy czy od tele atlasa?

poprostu zależy od tego która Tobie lepiej pasuje nie ma idealnej.
_________________
SGS I9100, I9505 ; Mio c250 Automapa6.8, tt7.910 , sygic 8.24, PolNav 6, ndrive 10, Navigon 7.4.3, autosputnik
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,31 sekundy. Zapytań do SQL: 13