My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 
Manta GPS470 Easy Rider Europa
Manta GPS470 Easy Rider Europa
123.21 PLN
ModeCom FreeWAY MX3 HD AutoMapa Polska
ModeCom FreeWAY MX3 HD
392.87 PLN
Navroad ENOVO S AutoMapa Polska
Navroad ENOVO S AutoMapa
299.00 PLN
TomTom Via 135 Europa
TomTom Via 135 Europa
395.00 PLN
TomTom XXL Classic Europa
TomTom XXL Classic Europa
299.00 PLN
TomTom Start 25 M Europa
TomTom Start 25 M Europa
389.00 PLN
Garmin Nuvi 3597 LMT Europa
Garmin Nuvi 3597 LMT Europa
1050.58 PLN
Goclever NAVIO 525 Polska
Goclever NAVIO 525 Polska
239.00 PLN
 
 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Którego dostawcy mapa do iGO lepsza?

Mapa którego dostawcy jest najlepsza w Polsce?
Navteq
46%
 46%  [ 94 ]
TeleAtlas
37%
 37%  [ 76 ]
EMapa
15%
 15%  [ 31 ]
Głosowań: 170
Wszystkich Głosów: 201

Autor Wiadomość
bartoss100
Waypoint


Dołączył: 16 Gru 2008
Posty: 41
Wysłany: 2009-03-01, 22:04   mapy NAVTEQ czy TELEATLAS?

witam wszystkich

jak w temacie mam pytanie ponieważ chcę ściągnąć z rapidshera mapy do mio moov 300 na IGO8 i tak się zastanawiam bo widzę że jest dużo map ale różnią się "firmą" która ja wydaje? chodzi mi o to które mapy u mnie pójdą? co warto ściągać? posiadam plik basemap 2007.07
mapę polski 2008.07 EMAPA

może ktoś mnie w tym oświeci wielkie dzięki
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2771
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2009-03-01, 22:30   

Mapy Teleatlasa są dokładniejsze, ale już nie są produkowane dla iGO (a szkoda). "Najnowsza" (chyba) PL z TeleAtlasa ma numerek 080526 i jest z kwietnia 2008.
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
bartoss100
Waypoint


Dołączył: 16 Gru 2008
Posty: 41
Wysłany: 2009-03-01, 22:42   

aha a np. mapy niemiec, czech i słowacji to jakie najlepiej wgrać jak mam wersję 8.3.1.57021? dodam że mapa niemiec mi nie chce startować navteq-a może mam zły plik basemap?
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2771
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2009-03-02, 12:44   

Plik "basemap" nie ma nic wspolnego z tym jakie mapy masz zainstalowane. On służy tylko do "łączenia" map różnych krajów w chwili przekraczania granicy tak, żebyś nie musiał ręcznie wybierać map jak pojawisz się w innym kraju. Basemap robi to za Ciebie; w nim zapisane są granice państw. Bez "Basemap" też można jeździć, ale na granicy będziesz zmuszony do ręcznego włączenia kolejnej mapy. Praktycznie poruszając się tylko po Polsce "basemap" jest zbędna.
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
franusz 
Navi Expert
NOKIA 500



Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Maj 2008
Posty: 220
Wysłany: 2009-03-02, 13:05   

bartoss100 napisał/a:
aha a np. mapy niemiec, czech i słowacji to jakie najlepiej wgrać jak mam wersję 8.3.1.57021?


Z ta wersją pracują mapy 080819 TeleAtlasa

http://www.volny.cz/sstopar/mio_mapy_igo8.html
_________________

 
 
 
bartoss100
Waypoint


Dołączył: 16 Gru 2008
Posty: 41
Wysłany: 2009-03-02, 13:07   

to już rozumiem znaczenie basemap. teraz powalczę z mapami aby dobrze chodziły poszukam może coś znajdę
 
 
Jacusnik
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 30 Cze 2009
Posty: 10
Wysłany: 2009-07-18, 23:04   

Jeżeli chce wgrać mapy wszystkich państw europy do IGO, to muszą być tylko od jednego wydawcy czy mogę sobie zrobić tak, że Polskę wybiorę TeleAtlas, a Niemcy Navteq?
Będą jakieś problemy przy przekraczaniu granicy? Czy jest to nie możliwe w ogóle?

Aha w jakich mapach jest asystent pasa ruchu?
Czy ta funkcja występuje tylko w IGo czy w MioMap też?
Jeśli tak to w jakich wersjach szukać tej funkcji?
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3921
Wysłany: 2009-07-18, 23:32   

Wedrowca napisał/a:
Mapy Teleatlasa są dokładniejsze, ale już nie są produkowane dla iGO (a szkoda). "Najnowsza" (chyba) PL z TeleAtlasa ma numerek 080526 i jest z kwietnia 2008.

iGO 8.0.x - Teleatlas 2009.02.1 090429 4.6.2009
iGO 8.3.x - Teleatlas 2009.02.1 090424 4.6.2009
jak widzisz sa znacznie nowsze - masz niekompletne informacje..
Jacusnik napisał/a:
Jeżeli chce wgrać mapy wszystkich państw europy do IGO, to muszą być tylko od jednego wydawcy czy mogę sobie zrobić tak, że Polskę wybiorę TeleAtlas, a Niemcy Navteq?

Polecam jednego dostawce - o ile Emapa wspolpracuje doskonale z Teleatlasem, to Navteq nie za bardzo lubi Emape i Teleatlas'a - moga wustepowac problemy z przekraczniem granic pomiezy maami TA lub EMapy i Navteq.
Jacusnik napisał/a:
Aha w jakich mapach jest asystent pasa ruchu?

Wszystkie mapy maja asystenta pasa ruchu lecz najbardziej kompletnego oferuje Teleatlas..
Osobiscie polecam mapy Teleatlas'a - trase wyznacza bezblednie, asystent sie przydaje, nie kieruje na drogi gruntowe (moze dlatego ze nie ma ich tak duzo jak Emapa ;) jedyny mankament to to, ze3 w polsce w miastach pokazuje ograniczenie do 60 zamiast 50 km/godz w miejscach gdzie nie ma innych ograniczen. Navteq w polsce to raczej ciekawostka.. za granica rownie TA..
Mapy do iGO znajdziesz tu:
iGO 8.0.x - http://www.volny.cz/sstopar/mio_mapy_igo8.html
iGO 8.3.x - http://www.volny.cz/sstopar/mio_mapy_igo8_3.html
o wyboru - wszystkie panstwa europy i rozni dostawcy - zawsze aktualne wersje..
Pozdrawiam..

[ Dodano: 2009-07-18, 23:35 ]
franusz napisał/a:
Z ta wersją pracują mapy 080819 TeleAtlasa

http://www.volny.cz/sstopar/mio_mapy_igo8.html

Wprowazasz kolege w blad - podales lacze do map na iGO 8.0 a
bartoss100 napisał/a:
pytal o mapy do iGO 8.3.x
Ostatnio zmieniony przez janusz_40 2009-07-18, 23:39, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Jacusnik
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 30 Cze 2009
Posty: 10
Wysłany: 2009-07-18, 23:36   

O taką rzetelną odpowiedz mi chodziło. Bardzo dziękuję. Piwko dla Ciebie:)

Jeszcze jedno mi przyszło na myśl pytanie.

Czy do map 8.0 i 8.3 są osobne pliki budynków? Czy można używać tych samych?
Na stronie http://volny.cz/sstopar/mio_mapy_igo8.html sa inne
i na stronie http://volny.cz/sstopar/mio_mapy_igo8_3.html też są inne.

Jeśli są te same to pościągam wszystkie i po prostu zostawię sobie pliki które mają największy rozmiar dla danego kraju.

POzdrawiam
 
 
zwilling_e 
Waypoint


Wiek: 26
Dołączył: 23 Sie 2008
Posty: 65
Wysłany: 2010-01-03, 14:46   Którego dostawcy mapa do iGO lepsza?

witam. mam pytanie która mapa na Polske jest lepsza od emapy czy od tele atlasa? Obecnie mam najnowszą wersje emapy i zdziwiłem się gdy przejężdzałem dziś przez lagiewniki koło łodzi i okazało się że droga która jechałem dośc stara jest urwana w połowie i biegnie inaczej niż w rzeczywistości

[ Komentarz dodany przez: jacekp1313: 2010-01-03, 23:40 ]
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ten post i trzy następne przeniosłem z wątku Miomap/Igo - LINKI DO MAP
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2010-09-21, 07:59, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 103
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9866
Wysłany: 2010-01-03, 14:49   

Każda mapa ma jakieś błędy. Żadna nie jest lepsza. Zainstaluj iGo z skórką Gurjona i Half-Patch Map Changer
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
zwilling_e 
Waypoint


Wiek: 26
Dołączył: 23 Sie 2008
Posty: 65
Wysłany: 2010-01-03, 14:51   

ale żeby nie było straje drogi Dziwne
Ostatnio zmieniony przez zwilling_e 2010-01-03, 14:52, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 103
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9866
Wysłany: 2010-01-03, 14:52   

zwilling_e, nie dubluj postów. Zły temat.
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
@GUTEK@ 
Waypoint



Pomógł: 19 razy
Dołączył: 29 Kwi 2009
Posty: 150
Wysłany: 2010-01-04, 13:48   

W emapie są właśnie takie przypadki, już lepiej radzi sobie teleatlas, a najmniej błędów ma według mnie navteq.
_________________
www.gutek.xt.pl
 
 
Bismar 
Maestro GPS



Pomógł: 157 razy
Dołączył: 05 Lut 2009
Posty: 3395
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2010-01-04, 14:00   

zwilling_e napisał/a:
która mapa na Polske jest lepsza od emapy czy od tele atlasa?

poprostu zależy od tego która Tobie lepiej pasuje nie ma idealnej.
_________________
SGS I9100, I9505 ; Mio c250 Automapa6.8, tt7.910 , sygic 8.24, PolNav 6, ndrive 10, Navigon 7.4.3, autosputnik
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,22 sekundy. Zapytań do SQL: 16