Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Ozi - różne pytania
Autor Wiadomość
pepe
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Wrz 2007
Posty: 82
Wysłany: 2007-09-24, 15:54   OziExplorerCE

Czy ktoś uruchomił na Navii albo na Akirze OziExplorerCE ?
Pepe.
Ostatnio zmieniony przez diego6 2008-07-05, 13:56, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
Horpyn
Waypoint
Akira 512


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Sie 2007
Posty: 21
Wysłany: 2007-09-27, 11:54   

Tak tylko przy próbie otwarcia mapy znika okno wyboru pliku z mapą (widoczne jest przez ułamek sekundy) a bez mapy nic dalej nie da się zrobic. Akira 512.
 
 
pawell
Waypoint
Akira512+iGO, AM


Dołączył: 13 Paź 2007
Posty: 61
Wysłany: 2007-10-13, 13:38   OZI Explorer

Czy ktoś robił próby instalacji Oziego?
Jeśli działa to jeszcze dziś biegnę do Reala :)

PS. Dopiero teraz znalazłem podobny temat (tyle że mocno zakopany):
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=489

Wydaje się, że tu jest bardziej widoczny.
 
 
pepe
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Wrz 2007
Posty: 82
Wysłany: 2007-10-13, 16:59   

Patrz tu.
Pepe.
 
 
pawell
Waypoint
Akira512+iGO, AM


Dołączył: 13 Paź 2007
Posty: 61
Wysłany: 2007-10-17, 20:07   

Patrzyłem :)
Czy widzicie szansę na uruchomienie Oziego (lub czegoś innego do map rastrowych)? Jak na razie muszę się zadowolić Smartcomem uruchomionym na Nokii E50, ale 2" ekranu to trochę mało :(
 
 
Luccas
GPS instruktor


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 21 Lip 2007
Posty: 591
Wysłany: 2007-10-19, 17:58   

Klik tutaj i sprawdzamy
 
 
 
pawell
Waypoint
Akira512+iGO, AM


Dołączył: 13 Paź 2007
Posty: 61
Wysłany: 2007-10-19, 22:40   

Było wcześniej podać? W realu Wrocław właśnie wyszły. ;-)
 
 
terakota
Waypoint


Dołączył: 02 Sie 2007
Posty: 15
Wysłany: 2007-10-29, 21:39   OziExplorer

czy ktoś bawi się tym programem?
ja mam uruchomiony na innej navi ale z windows ce5
polecam rowerzystom
zaletą są powszechnie dostępne w necie mapy sztabowe topograficzne
zadziwiająco dokładne
nie miałem wiary że po zeskanowaniu i zkalibrowaniu taka mapa będzie precyzyjnie lokalizować punkty w terenie ale naprawdę działa
dopeiro teraz widzę jakie są ścieżki w moim lesie
tutaj link do map
http://peb.pl/programy-na...-skali-1-a.html
oziego można sciągnąć z ze strony firmowej www.oziexplorer.com
wersja testowa jest spoko
spróbujcie-odkryjecie nowe możliwości swojego sprzętu
każda mapa turystyczna która leży w szufladzie moze być użyta



------------------------------------------------------------------------------------
Podepnijcie pod temat OziExplorer - za duzo watkow
Ostatnio zmieniony przez Luccas 2007-10-29, 22:00, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
MarekS 
Waypoint


Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 62
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-03-12, 14:36   OziExplorer

Po zainstalowaniu programu wg opisu
przy pierwszym uruchomieniu trzeba podać login / hasło.

U mnie (Akira 512) po wklepaniu PDAnet itp trzeba było przy każdym uruchomieniu programu podawać hasło na nowo. Natomiast po wklepaniu loginu / hasła Wiaczesława - wszystko działa prawidłowo, aż do resetu urządzenia.

Druga sprawa - ta wersja (CE) nie obsługuje samych plików JPG. Żeby otworzyć mapkę, trzeba przekonwertować je programikiem ImageToOZF. Jeszcze do końca nie rozgryzłem programu i nie wiem, które pliki (jpg, map, ozf2) trzeba przekopiować, ale jeśli wszystkie te pliki są przegrane, mapa działa.
 
 
Marek_aa 
GPS instruktor


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 09 Sie 2007
Posty: 834
Wysłany: 2008-03-12, 19:07   Re: OziExplorer

MarekS napisał/a:

Druga sprawa - ta wersja (CE) nie obsługuje samych plików JPG. Żeby otworzyć mapkę, trzeba przekonwertować je programikiem ImageToOZF. Jeszcze do końca nie rozgryzłem programu i nie wiem, które pliki (jpg, map, ozf2) trzeba przekopiować, ale jeśli wszystkie te pliki są przegrane, mapa działa.


Za pomocą specjalnego konwertera robisz z pliku graficznego- plik (dla naszej wersji .ozf2).
Do prawidłowego działania potrzebujesz dwa pliki mapa.ozf.2 i mapa.map, muszą być razem.
mapa.map to jest plik tworzony podczas kalibrowania mapy na Ozi w wersji PC.
Poszukam te konwertery ( mam gdzieś na PC ) i wstawieę tutaj jako paczkę.

Co do znikania rejestracji po resecie, to trzeba poprosić fachowców od rejestru.
Chodzi o to że tak jak już pisałem, program wpisuje swój plik rejestracyjny do głównego kat. windowsa, dopisane rejestry po rozblokowaniu odwołują się do katalogów w windows a nie ma wpisu (tak mi się wydaję) do samego windows\. Jeśli ktoś wie jak należy wpisać prawidłowo rejestr , aby pliki wpisane w Windows\ we flash-u były także widziane przez sys. to prosimy o pomoc.
Chyba jest to nie bardzo zrozumiałe co napisałem, zrobię to obrazowo :mrgreen:
jest tak:
windows\plik.rej - tu plik leci po resecie
a chcemy aby plik zapisany na Flach Disk\windows\plik.rej - był widziany przez program ozi


tu konwerter do ozf2:
http://www.speedyshare.com/334746218.html

[ Dodano: 2008-03-14, 09:36 ]
POKREWNY TEMAT TU:

http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=11022#11022
 
 
MarekS 
Waypoint


Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 62
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-03-19, 14:00   

Dla anglojęzycznych, całkiem fajny opis instalacji i korzystania z wersji CE Oziego
link

Opis jest zrobiony dla jakiejś instytucji, więc są tam "dziwne" wstawki ;-)

A jeśli ktoś woli jęz. niemiecki - tutaj jest opis kalibracji i przegrywania map.

I zmiany w rejestrze (nie próbowałem ich jeszcze robić, ale może będą działać) link

I jeszcze kalibracja map w OZIm, tym razem po polsku
 
 
axium
azymut


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 3
Wysłany: 2008-07-22, 22:22   

witam wszystkich,
mam pytanie, czy ktos probowal zainstalowac OziExplorera na SG610?
sa jakies potencjalne problemy z taka instalacja

pozdrawiam
/axium
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3460
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-07-23, 08:29   

axium napisał/a:
mam pytanie, czy ktos probowal zainstalowac OziExplorera na SG610?
sa jakies potencjalne problemy z taka instalacja
Skopiuj na kartę, odpal, poużywaj i opisz wrażenia... :mrgreen:
_________________

 
 
axium
azymut


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 3
Wysłany: 2008-07-24, 18:16   

super, zrobie tak jak tylko kupie sobe navigacje. :-D
ale wczesniej wolalbym sie dowiedziec czy sa problemy z uruchomieniem OZIEGO na tym modelu.
Sugerujesz ze wszystko powinno zadzialac poprawnie?
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3460
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-07-24, 18:24   

axium napisał/a:
Sugerujesz ze wszystko powinno zadzialac poprawnie?
Myślę że tak ale od sugestii się powstrzymam... :mrgreen:
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 11