Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Lark 50.2 -problem z odbiornikiem GPS?
Autor Wiadomość
sati 
Waypoint


Dołączył: 09 Lut 2009
Posty: 45
Wysłany: 2010-07-14, 22:00   Sygnał GPS w Larku 50,2

Jakie jest najlepsze ustawienie sygnału Gps,bo bardzo długo mi łapie sygnałNadmieniam że mam ustawienia Com 7 i 9800,a moze to taka wada tych nawigacji.Bo zaczynam stwierdzać mój poprzedni sprzęt typu Blow jednak był duzo lepszy od tego Larka.
_________________
BLOW 43VBT+AM/ Lark 50.2
 
 
 
bartek1351
azymut


Dołączył: 20 Maj 2008
Posty: 1
Wysłany: 2010-07-14, 22:29   

kupilem dzis ta navi i mija ok 5 minut zanim zlapie sygnal :/
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9601
Wysłany: 2010-07-15, 07:59   

Nie można zmienić ustawień GPS w larku - ani żadnym innym urządzeniu.

Jedynie mozna wpisac do programu nawigacyjnego parametry odbiornika GPS, aby program mógł odebrać dane. O jakim programie mówicie?
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
sati 
Waypoint


Dołączył: 09 Lut 2009
Posty: 45
Wysłany: 2010-07-15, 16:13   

A możecie jakie te ustawienia powinny być.
_________________
BLOW 43VBT+AM/ Lark 50.2
 
 
 
jerzy3311 
Waypoint


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 05 Wrz 2009
Posty: 136
Wysłany: 2010-07-15, 16:21   

Lark 50.2 ustawienia gps:
50.2 .............. COM7, Baudrate 57600
_________________
Był Lark 43.1, jest Modecom MX2 i MX3
 
 
sati 
Waypoint


Dołączył: 09 Lut 2009
Posty: 45
Wysłany: 2010-07-15, 21:26   

I te ustawienia pomgą w szybszym łapaniu sygnału.
_________________
BLOW 43VBT+AM/ Lark 50.2
 
 
 
Franek35 
Waypoint


Dołączył: 01 Cze 2009
Posty: 15
Skąd: Grudziądz
Wysłany: 2010-07-15, 21:49   

Ja ma tego Larka i łapie mi sygnał bardzo szybko ciekawe jaki masz soft, AM ,tt,IGO, MM działa ok
 
 
obecny 
azymut


Wiek: 40
Dołączył: 28 Paź 2010
Posty: 2
Skąd: Tralee, Ireland
Wysłany: 2010-10-29, 23:02   50.2 widzi satelity ale nie lapie fixa

Witam, ostatnio na urlopie zakupilem LARK'a 50.2 w carrefour , super wykonanie, dobry wyswietlacz itd itp, niestety nie sprawdzilem go podczas urlopu a dopiero wczoraj po powrocie do domu (nie mieszkam w polsce) urzadzenie wyszukuje i widzi satelity jednak nie moze zlapac FIX'a probowalem kilka godzin podczas jazdy z lotniska do domu i nic, co jakis czas pojawiaja sie nowe satelitki po czym wszystkie jednoczesnie znikaja i tak w kolo, na tym zainstalowanym w urzadzeniu tescie GPS znajduje mi czasem 7-9 satelit , co dziwne kolo (to z kratka) nie wiem jak sie poprawnie nazywa wskazuje wszystkie satelity w jednym punkcie :(
mialem ten sam problem w innym urzadzeniu gps ASUS A636, rozwiazalem go bez problemu poprzez update oprogramowania, tu w LARK niestety nie widze aktualizacji, moze ktos z Was moze udostepnic mi jakis DUMP swojego romu?
ja mam wersje 1.3.3.9 wiem ze to najnowsza, zastanawiam sie czy cos pomoze wgranie jej na nowo, chce uniknac kontaktu z serwisem bo koszty wyslania urzadzenia do polski i spowrotem beda porownywalne z zakupem nowej nawigacji :( a w kraju nie bywam czesto co najwyzej to raz w roku.
Pamietam ze podobny problem mieli uzytkownicy larka w okolicach ubieglego roku i to byla jakas plaga tlumaczona konserwacja systemu GPS przez USA
tu objawy sa dokladnie takie same, niestety nie potrafie znalezc dzialajacego updatu dla tego urzadzenia ani samego modulu gps
jesli ktos potrafi cos poradzic lub zrobic DUMP wlasnego dzialajacego romu i zna sposob na jego przywrocenie, bede bardzo wdzieczny za kazda pomoc.
dziekuje z gory i pozdrawiam
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 108
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2010-10-29, 23:27   

obecny, kiedyś problem nie wynikał z "konserwacji" satelit, ale z błędu w oprogramowaniu MStar, ale później Lark się przyznał, że oszukiwał klientów i wsadzał złe układy do nawigacji.

Spróbuj wyłączyć synchronizacje czasu z GPS, gdy korzystasz z AM lub spróbować skorzystać z innego programu
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
obecny 
azymut


Wiek: 40
Dołączył: 28 Paź 2010
Posty: 2
Skąd: Tralee, Ireland
Wysłany: 2010-10-29, 23:44   

Probowalem juz automape, mapamap, igo 8 oraz igo primo, standardowy program do testow gps i visualgpsce, wszedzie to samo, kontaktowalem sie z producentem larka poprzez gg i bardzo malo rozmowny pan stwierdzil ze trzeba wyslac do nich ale ja dosc uparty jestem i szukam bo jak juz wspomnialem wysylka zupelnie mi sie nie oplaca, jesli to naprawde chipset to trzeba jednak bedzie jakos to rozwiazac, ciagle jednak ludze sie ze mozna to obejsc oprogramowaniem, tak jak we wspomnianym wyzej asusie ktory zachowywal sie dokladnie tak samo a jeszcze rok temu uzywalem go normalnie i spisywal sie wysmienicie! stad tez moje wnioski ze jednak cos sie z systemem gps zmienilo.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18774
Wysłany: 2010-10-30, 19:57   

Z systemem GPS nic sie nie zmieniło - bo wszystkim nawigacje działają - po prostu uszkodzony moduł odbiornika GPS.
A tego nie da się naprawić. Tylko wymiana
_________________

 
 
Mariusz901
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 06 Sty 2011
Posty: 10
Wysłany: 2011-06-10, 15:52   Lark 50.2 -problem z odbiornikiem GPS?

Mam taki problem
Przy dojeżdżaniu do fotoradarów (lub innych punktów POI) nawigacja ostrzega mnie przed jednym fotoradarem bardzo dużo razy.Jeżeli zatrzymam się w obrębie fotoradaru to liczba ostrzeżeń będzie nieskończona.Nawet jak minę fotoradar to ostrzeganie przed nim jeszcze działa przez około 50m!

Z początku myślałem że jest to wina programu MapaMap.Dla pewności pojechałem do firmy Imagis i przedstawiłem ten problem.Pracownik firmę sprawdził aplikację MapaMap i nie stwierdził w programie żadnych błędów.Dla upewnienia została przeprowadzona ponowna instalacja oprogramowania.Pracownik Imagisu jednoznacznie stwierdził że wina leży po stronie urządzenia.

Podczas przeprowadzania symulacji trasy przy wyłączonym odbiorniku GPS wszystko działa
poprawnie.Tak więc winny jest odbiornik GPS?

Zwracam się do was z prośbą o pomoc.
Co mam zrobić?
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 108
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2011-06-11, 14:41   

Mariusz901, kontakt z serwisem Larka?
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
Adam84 
azymut


Wiek: 34
Dołączył: 23 Cze 2011
Posty: 1
Skąd: wielkopolska
Wysłany: 2011-06-23, 13:07   

Witam wszystkich mam podobny problem z navi Lark 50.02 parę dni temu aktualizowałem mapę polski z mapa map wszystko poszło ok ale mieszkam w okolicy poznania po ustawieniu trasy lokalizuje satelity ale ich nie znajduje a aktualna pozycje pokazuje warszawę obojętnie gdzie jestem nawet jak ustawie start GPS. Może jakieś rady z góry dziękuje :-)
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9601
Wysłany: 2011-06-24, 16:15   

http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=5838
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 11