Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2010-03-18, 20:30
AM co chwile wyznacza nową trasę/pyta o rodzaj trasy
Autor Wiadomość
ofnhider
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 18 Maj 2009
Posty: 5
Wysłany: 2009-06-05, 23:26   AM co chwile wyznacza nową trasę/pyta o rodzaj trasy

wgralem w larka 43.1 am 551 wszystko niby hula mam tylko jeden problem po ruszeniu samochodem am bardzo czesto (tak co 1-2 minuty) przelicza trase (pokazuje sie klepsydra) mimo ze w ogole z niej nie zbaczam - ktos wie czemu ?
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2010-05-21, 14:43, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8835
Wysłany: 2009-06-05, 23:29   Re: am 551 problemik

ofnhider napisał/a:
wgralem w larka 43.1 am 551 wszystko niby hula mam tylko jeden problem po ruszeniu samochodem am bardzo czesto (tak co 1-2 minuty) przelicza trase (pokazuje sie klepsydra) mimo ze w ogole z niej nie zbaczam - ktos wie czemu ?

Wyłącz synchronizację czasu przez GPS, przez to traci sygnał z satelit i to może być przyczyną.
Menu -> Ustawienia -> GPS
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
gryzon 
Waypoint


Dołączył: 28 Maj 2009
Posty: 30
Wysłany: 2009-06-06, 07:25   

renron przpraszam ze wcinam sie w temat ale nei mam jak cied sciagnac do mojego tematu bo masz wiadomosci wylaczone :( wiecej pod tym linkiem
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=10442
pozdrawiam
 
 
ofnhider
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 18 Maj 2009
Posty: 5
Wysłany: 2009-06-08, 23:01   

renron chyba pomogło - thanx ale czy teraz można ustawić jakoś poprawną godzinę ?
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8835
Wysłany: 2009-06-08, 23:21   

ofnhider napisał/a:
renron chyba pomogło - thanx ale czy teraz można ustawić jakoś poprawną godzinę ?

U mnie jest to opcja w urządzeniu, ustawiam datę, czas i strefę czasową, sprawdź w swoim Lark-u.
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
michal1957
guru



Pomógł: 28 razy
Dołączył: 05 Lut 2008
Posty: 1154
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2009-06-09, 08:37   

ofnhider napisał/a:
czy teraz można ustawić jakoś poprawną godzinę ?

Można, ale po co...Po uruchomieniu AM i złapaniu sygnału, godzina sama się ustawi i to zgodnie ze zmianą czasu. W moim przypadku żadna zmiana w panelu sterowania nic nie daje, mam wyłącznik sprzętowy urządzenia, więc po ponownym włączeniu i tak mam zawsze godzinę 12:00. AM jednak zawsze godzinę ustawia prawidłowo. Większy problem maja użytkownicy TT. Co prawda też ustawia on czas, ale aplikacja nie ma wbudowanego rozpoznawania daty zmian czasu i obecnie godzina różni się.
_________________
Jeżeli wydaje Ci się że masz zawsze rację, masz rację, wydaje Ci się.
 
 
Adam-T 
Waypoint



Dołączył: 23 Maj 2008
Posty: 90
Wysłany: 2009-06-09, 16:16   

michal1957 napisał/a:
Można, ale po co...


Po to... bo:
renron napisał/a:
Wyłącz synchronizację czasu przez GPS

i mu się sama nie ustawi.
Pozdrawiam
Adam
 
 
ofnhider
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 18 Maj 2009
Posty: 5
Wysłany: 2009-06-09, 21:39   

no to co w końcu zrobić ?

ustawiłem godzinę prawidłową w larku i po włączeniu am przez chwilę czas był ok ale potem chyba jednorazowo pobrał dane o czasie z gps i przestawił w tył o godzinkę

???
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8835
Wysłany: 2009-06-09, 21:46   

ofnhider napisał/a:
no to co w końcu zrobić ?

ustawiłem godzinę prawidłową w larku i po włączeniu am przez chwilę czas był ok ale potem chyba jednorazowo pobrał dane o czasie z gps i przestawił w tył o godzinkę

???

Ustawiłeś strefę czasową ?, jeżeli masz taką opcję, u mnie mam ustawioną GMT i czas pokazuje prawidłowy.
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
michal1957
guru



Pomógł: 28 razy
Dołączył: 05 Lut 2008
Posty: 1154
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2009-06-10, 14:16   

renron napisał/a:
Ustawiłeś strefę czasową

Tak, okazuje się że jeżeli w panelu sterowania w zakładce Data/Czas w strefie czasowej jest pusta linijka ( u mnie tak było) to każda nawigacja oraz Ozi pokazuje prawidłowy czas. Jeżeli w tym polu zostanie wybrana strefa Warszawa GMT +1 to już po złapaniu sygnału mamy przesunięcie o godzinę do tyłu. Tak więc idąc tym tropem poszukałem strefy o jeden na wschód GMT +2. No i ustawiłem Ateny Mińsk i jest ok. Nie wiem czy to rozwiązuje problem do końca, ale póki co ( a już z pewnością do jesienie) działa.
_________________
Jeżeli wydaje Ci się że masz zawsze rację, masz rację, wydaje Ci się.
 
 
bolobol
Navi Expert



Pomógł: 20 razy
Dołączył: 23 Lis 2008
Posty: 468
Wysłany: 2009-06-10, 14:57   

michal1957 napisał/a:
Jeżeli w tym polu zostanie wybrana strefa Warszawa GMT +1 to już po złapaniu sygnału mamy przesunięcie o godzinę do tyłu.
To może spróbuj najpierw ustawić strefę czasową, a dopiero po tej operacji - aktualną godzinę(?). U mnie, na Nokii 500 tak to działa.
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8835
Wysłany: 2009-06-10, 15:01   

michal1957 napisał/a:
Tak więc idąc tym tropem poszukałem strefy o jeden na wschód GMT +2. No i ustawiłem Ateny Mińsk i jest ok.

bolobol napisał/a:
To może spróbuj najpierw ustawić strefę czasową, a dopiero po tej operacji - aktualną godzinę(?). U mnie, na Nokii 500 tak to działa.

Widać co urządzenie to inaczej, ja mam ustawione czas GMT, czyli zero przesunięcia i pokazuje godzinę prawidłowo. :lol:
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
bolobol
Navi Expert



Pomógł: 20 razy
Dołączył: 23 Lis 2008
Posty: 468
Wysłany: 2009-06-10, 15:34   

Tak "à propos"
renron napisał/a:
Widać co urządzenie to inaczej...:lol:
dodam, że w moim urządzonku mam takie ustawienia "Godziny i daty":
- Godzina
- Dada
- Strefa czasowa
- Czas letni
- Format godziny
- Format daty
i w takiej kolejności są w nim zapisane. Żeby jednak działały prawidłowo i nie było takich niespodzianek jak wyżej, ustawiam je od końca(?). :roll:
 
 
ofnhider
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 18 Maj 2009
Posty: 5
Wysłany: 2009-06-10, 21:18   

ustawiłem w larku CET i jest ok

dzieki wszystkim za pomoc :)
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8835
Wysłany: 2009-06-10, 21:21   

ofnhider napisał/a:
dzieki wszystkim za pomoc :)

Nie ma za co, zawsze brygada do usług. :mrgreen:
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 11