Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2013-06-28, 06:18
Co zrobić, aby OZI Eksplorer nie pytał o hasło po resecie?
Autor Wiadomość
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3460
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-03-17, 22:26   Co zrobić, aby OZI Eksplorer nie pytał o hasło po resecie?

Szanowni koledzy,

wiele razy padało pytanie co zrobić, aby nie trzeba było wpisywać hasła do OZI Eksplorera po każdym resecie.

Poniżej zamieszczam plik OziAutorun.rar, którego zawartość należy po rozpakowaniu wgrać do katalogu OZI Eksplorera, a następnie:

- uruchomić MortScript.exe
- wyedytować plik OziCE.mscr zgodnie z uwagami wewnątrz pliku
- używać :-) - uruchamiając aplikację za pomocą OZICE.exe

Osobom zainteresowanym innymi mozliwościami MortScript'a i innymi programami autora podaję link: http://www.sto-helit.de/
Mam nadzieję, że znajdziecie inne zastosowania i podzielicie się z nami na forum.

Mój wkład pracy dedykuję koledze Marek_aa, który na forum wręcz urzekająco potrafi zachęcić do nauki obsługi tego typu programów; oczywiście według niego wszystko jest proste :mrgreen:

harry

OziAutorun.RAR
Pobierz Plik ściągnięto 557 raz(y) 103,71 KB

_________________

 
 
MarekS 
Waypoint


Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 62
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-03-18, 19:39   

To ja może step-by-step, bo często są takie prośby ;-)

1) ściągnąć pliczek
2) rozpakować go na PC
3) wyedytować OziCE.mscr (chodzi głównie o ścieżki dostępu, jeśli przy "instalacji" Oziego na karcie SD nic się nie mieszało, powinno być ok)
4) kopiujemy wszystkie pliki do katalogu "CE OziExplorerCE" (nie do tego z dodatkiem common files
5) uruchamiamy MortScript.exe
6) odpalamy z OZICE.exe

To działa. Aha - po usunięciu plików przeniesionych na Akirę (poza OZICE.exe) program nie odpala - wniosek - po powyższej procedurze nie usuwamy żadnych plików (albo prawie żadnych - tego jeszcze nie sprawdzałem ;-) )
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3460
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-03-18, 19:50   

MarekS napisał/a:
nie usuwamy żadnych plików

MortScript modyfikuje rejestr, więc PRAWDOPODOBNIE nie jest później potrzebny.
_________________

 
 
MarekS 
Waypoint


Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 62
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-03-19, 09:34   

Po przeniesieniu (już po całej "procedurze") plików killproc i mortzip do innego katalogu, wszystko działa poprawnie - nawet po resecie. Wygląda więc na to, że można je spokojnie usunąć.

Jeśli zaś chodzi o pozostałe pliki, to ich usunięcie powoduje "wysypanie" się programu. Podejrzewam, że plik MortScript jest plikiem wsadowym -> tzn. uruchamiając OZICE inicjowane są nastepujące działania: odczyt z pliku mscr ścieżki źródłowej, kopiowanie pliku gihobj.dll z katalogu z ozim do windowsa. Dzięki temu, po resecie śmiga wszystko ok.
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3460
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-03-19, 10:21   

MarekS napisał/a:
Jeśli zaś chodzi o
MortScript to interpreter języka podobnego w funkcjonalności do plików .bat znanych z systemu DOS. Pozwala na zdalną kontrolę, uruchamianie oraz zamykanie aplikacji, wykonywanie operacji na plikach, korzystanie z portów szeregowych (COM) i nie tylko.
Zatem killproc w skrypcie zamyka aplikacje, a mortzip służy do pakowania plików np. przy wykonywaniu backupu.

Warto zajrzeć na stronę producenta... :mrgreen:
_________________

 
 
MarekS 
Waypoint


Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 62
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-03-19, 11:22   

harry napisał/a:
MarekS napisał/a:
Jeśli zaś chodzi o
MortScript to interpreter języka podobnego w funkcjonalności do plików .bat znanych z systemu DOS. Pozwala na zdalną kontrolę, uruchamianie oraz zamykanie aplikacji, wykonywanie operacji na plikach, korzystanie z portów szeregowych (COM) i nie tylko.
Zatem killproc w skrypcie zamyka aplikacje, a mortzip służy do pakowania plików np. przy wykonywaniu backupu.

Warto zajrzeć na stronę producenta... :mrgreen:


Nie przeczę, a co do MortScripta, to dokładnie to napisałem ;-)
Powyżej opisałem tylko wynik organoleptycznych zabiegów polegających na usuwaniu poszczeg. plików i odpalaniu Oziego. Jedynie po usunięciu tylko tych plików, o których pisałem, wszystko działa. Usunięcie jakiegokolwiek innego pliku powoduje, że Ozi się nie uruchamia :-D
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3460
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-03-19, 11:57   

Cytat:
Nie przeczę, a co do MortScripta, to dokładnie to napisałem

Mój post nie był krytyką ani uszczypliwością :mrgreen:
Był zaproszeniem dla innych do tworzenia przydatnych "pomocy".
_________________

 
 
Marek_aa 
GPS instruktor


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 09 Sie 2007
Posty: 834
Wysłany: 2008-03-21, 08:24   Re: Co zrobić, aby OZI Eksplorer nie pytał o hasło po reseci

harry napisał/a:

Mój wkład pracy dedykuję koledze Marek_aa, :mrgreen:
harry


No dziękuję Ci harry, czuję się zaszczycony :oops: ,

A plik plik gihojb.dll, instaluje się w kat win, w poprzedniej wersji Oziego , dlatego nie widzisz go w tej wersji.

Ps. Szukam chętnych do pomocy w przetłumaczeniu pliku w nowym Ozim, na Pl , myślę aby podzielić plik na części i każdemu chętnemu dać do przeróbki kawałek ,(jest tego trochę).
Chętni , proszeni są o zgłaszanie się tutaj :mrgreen:
 
 
MarekS 
Waypoint


Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 62
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-03-21, 09:11   

A możesz napisać coś więcej - w sensie, podsyłasz plik z czymś (no właśnie, tak + / - z czym) i tylko zastąpić to wersją PL :?:
 
 
Marek_aa 
GPS instruktor


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 09 Sie 2007
Posty: 834
Wysłany: 2008-03-21, 10:58   

Jasne , jak się zbierze grupa to podzielimy między sobą tekst do przetłumaczenia, tłumaczenie jest bardzo proste , wystarczy przetłumaczyć słowo i wpisać w pozycję
*Trans*, Tu daję kawałek pliku z tłumaczeniem Czeskim, to sobie zobaczcie na czym to polega, wszystko możemy zrobić za pomocą notatnika :mrgreen:

Oczywiście jest to jeszcze teoria, bo nie próbowałem tego robić, mało czasu, Święta, żonka się robi nerwowa, jak widzi mnie przed kompem :lol: , myślę że zostawimy to na tzw. po świętach,


Text : "Waypoints"
*Trans* : "Waypointy"
Text : "Create Wp at Position"
*Trans* : "Vytvořit WP na kurzoru"
Text : "Log Waypoints to File"
*Trans* : "Ukládat WP do souboru"
Text : "Save Wp Log File"
*Trans* : "Uložit WP do souboru"
Text : "Delete Wp Log File"
*Trans* : "Vymazat záznam WP"
Text : "Load Wp File"
*Trans* : "Načíst soubor WP"
Text : "Save Wp's from Map"
*Trans* : "Uložit WP z mapy"
Text : "Clear Wp's from Map"
*Trans* : "Smazat WP z mapy"
Text : "Waypoint List"
*Trans* : "Seznam WP"
Text : "Route"
*Trans* : "Trasa",
 
 
Luccas
GPS instruktor


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 21 Lip 2007
Posty: 591
Wysłany: 2008-03-21, 11:19   

Eeee tam, dawac co jest to przetlumaczenia, pod warunkiem ze nie jest to chinski, podesjicie mi pliki na skrzynke z jakims info to zrobie w swieta (przynajmniej nie bede musial z jajami biegac) .... pozdro ;-)
_________________
----------------------------------------------------------
Link do gier pod wince - GRY WinCe
Dlle i inne pliki systemowe - Pliki systemowe Win Ce
 
 
 
Marek_aa 
GPS instruktor


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 09 Sie 2007
Posty: 834
Wysłany: 2008-03-21, 11:51   

No Luccas, ostrzegam , trochę tego jest :lol: , ale jak uważasz :-D ,
mówisz - masz
masz tam 3 pliki- czeski, włoski, niemiecki, wszystkie mają bazowo angielski , wybierz sobie który wolisz do przetłumaczenia, ale zawsze możesz się wycofać :lol:

Tu:

pliki.rar
Pobierz Plik ściągnięto 249 raz(y) 26,69 KB

 
 
MarekS 
Waypoint


Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 62
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-03-25, 10:30   

Ponieważ przez Święta nie miałem czasu na nic (poza jedzeniem ;-) ) a w innym topicu było sporo postów o tłumaczeniach, to na jakim etapie jest temat :?:

Chodzi mi o to, czy tłumaczymy całość, każdy robi swoją wersję i się potem to jakoś do kupy zbierze, czy temat jest już zakończony (np. jest już sporo tłumaczeń) :?: Pytam, bo nie chce robić kawału dobrej, nikomu nie potrzebnej roboty :mrgreen:
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3460
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-03-25, 10:53   

MarekS napisał/a:
Chodzi mi o to, czy tłumaczymy całość, każdy robi swoją wersję i się potem to jakoś do kupy zbierze, czy temat jest już zakończony (np. jest już sporo tłumaczeń)

Jeśli autorzy tłumaczeń zaakceptują propozycję to proponuję:
- utworzyć nowy wątek "OZI Eksplorer tłumaczenia" Już jest
- każdy z autorów wysyła to, co już zrobił
- następnie każdy z nich (lub inny wolontariusz) w swoim poście edytuje treść poprzez:
= zamieszczanie fragmentów lub całości tłumaczenia
= ręczną edycję poprawek
= doklejanie fragmentu innego tłumaczenia które uznaje za dobre

Przyjmijmy, że każdy kto we wspomnianym wątku zamieści swoje tłumaczenie wyraża zgodę na użycie jego materiału do stworzenia ostatecznej najlepszej wersji.

Na końcu wybierzemy najlepszą wersję lub skorzystamy z tej, która nam się najbardziej podoba... :mrgreen:
_________________

 
 
gdziasek
Waypoint


Dołączył: 28 Maj 2009
Posty: 34
Wysłany: 2014-10-14, 14:42   

Witam,ściągnąłem oziexplorerace 2.41 wrzuciłem na kartę sd do navroada auro s6, odpaliłem generatora i wpisałem dane rejestracji,niestety po wyłączeniu programu i włączeniu go spowrotem,dalej wyskakuje okienko z prosbą o hasło,więc wrzuciłem zawartość katalogu oziautorun do katalogu oziexplorer na karcie sd,wyedytowałem ozice.mscr,odpaliłem morscripta,a później odpalam przez ozice.exe, niestety za każdym odpaleniem program prosi o hasło.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 12