My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hukkle
2010-07-17, 14:20
Lark 50.1-Brak synchronizaci z PC, nie widzi karty SD
Autor Wiadomość
anrex
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Mar 2010
Posty: 68
Wysłany: 2010-03-14, 18:27   Lark 50.1-Brak synchronizaci z PC, nie widzi karty SD

Dzień dobry. Witam. Mam na imię Andrzej, nick: anrex.
Jestem nowy, to mój pierwszy post. Jestem „surowy” w temacie Larka więc na razie niewiele będę mógl pomóc. Gubię się jeszcze w serwisie, sądzę że post umieścilem we wlaściwym miejscu, jeżeli nie to proszę o wybaczenie Przeszukalem forum ale nie znalazlem nic na konkretny temat.
Problem 1.
Problem z synchronizacją urządzenia z PC, szukam pomocy.
Lark 50.1 z WIN CE 6.0 Core. PC Widows XP Proffesional.
Opiszę niniejszym najdokladniej powstale problemy. Wszystkie wyświetlane ostrzeżenia w postaci skanów (screen) ekranu są dostępne pod poniższym adresem:
http://www.akolibri.repub...k501/index.html
Zakupu dokonalem w lutym br.. Na wstępie, W pamięci nic nie umieszczalem, nie odtwarzalem muzyki, filmów. Nie był odblokowywany.
Zgodnie z instrukcją ze strony Mikrosoftu pobralem ActiveSync4.5, zainstalowalem, polączenie (synchronizacja) przebieglo pomyślnie. Od pierwszego dnia dzialanie urządzenia było bez zarzutu. Testowalem go na oryginalnej mapie MapaMap przez parę dni. Korzystając z możliwości aktualizacji do nowszej wersii MapyMap6.3.2 wykonalem ją i zaistalowalem zgodnie z instrukcją. Nowsza wersja mapy na tym urządzeniu dziala również doskonale. Zamierzam dokupić wersję GDE. W miedzyczasie stworzylem kopię zapasową oraz skan ekranu folderów jakie się znajdują w urządzeniu( patrz. scan 1). Jednak nie pamiętam czy wykonalem to przed czy też po aktualizacji MapaMap do wesii 6.3.2. Folderów nie otwieralem, nie było takiej potrzeby.
Około 3-ch tygodni temu podlączylem urządzenia do komputera celem doladowania, z chwilą uruchomienia urządzenia rozpoczela się synchronizacja. I tu nastąpilo zaskoczenie. Synchronizacja była nieudana. Potraktowalem jako bląd. Powtórzylem, i efekt był podobny. Wyskakiwala informacja o tresci (patrz Scan 2). Synchronizacja zostawala zrywana różnie , przeważnie natychmiast, czasami utrzumywala się ok. 1,5 do 2 min. W takim przypadky udalo misię zajrzeć do pamięci urządzenia [Mój komputer >> Urządzenia przenośne]. Niestety, pamięć urządzenia jest niewidoczna, niedostępna. Próbowalem kilkakrotnie, bez pozytywnych efektów. Zadzwonilem do serwisu. (?) Udalo mi się wyciągnąć niewiele informacji-porady. Wymienić ActiweSync, podlączyć jako urządzenie masowe lub wykonąć na innym PC.
Co zrobilem. Próby na innych komputerach (XP i Vista) nie dawaly pozytywnych rezultatów, brak synchronizacji. Podlaczony jako urządzenie masowe, widoczne są pliki zainstalowanej mapy i nic pozatem.
Zgodnie z ostrzeżeniem: wymienilem ActiveSync, usunąlem fizycznie z mojego komputera zaporę i wszystkie progr. Antywirusowe. Nie pomoglo. Rezultat ten sam, brak synchronizacji.
Korzystając z chwilowego zsynchronizowania próbowalem zrobić backap systemu. Otrzymalem takie informacje (patrz Scan 3 i Scan 4). To bzdura bo kopię zapasową wykonalem na tym urządzeniu i na tym komputerze, a przepelnienie pamięci skąd, Jeżeli nic tak nie wpisywalem?. Przecież on ma 1GB.
Natomiast urządzenie i Mapa nadal dziala niezawodnie. Narazie z nią jeżdżę.
Problem 2.
Kilka dni temu nagralem na karte kilka zdjęć-pokazówki w formacie .jpg. Zaraz po wgraniu i zainstalowaniu karty dzialalo, obejrzalemzdjęcia.. Następnego dnia po wlaczeniu przestalo dzialać. Zdjęcia niedostępne. Urzadzenie przestalo ”widzieć” kartę. Próbowalem na różnych kartach SD o różnej pojemności ( nie większej niż 2GB), niestety, karta jest niedostępna. Na wszelki wypadek próbowalem dzisiaj zsynchronizować i odtworzyć pliki .jpg, niestety bez zmian. Nie mając dostępu do „niczego” nie mam możliwości instalacji MapayMapGDE na karcie.
Stąd pytanie i prośba o pomoc. Czy ktoś się z tym spotkal i czy są na to sposoby lub znacie swego rodzaju „kruczki techniczne” które pozwolą na rozwiązanie problemu.. Czy APTECKA jest w takim wypadku pomocna. A jeżeli tak to jak ją zastosować. Jak uprzedzalem jestem surowy zatem proszę o proste wyjaśnienie czyli t.zw „lopatologię”.
P.S. Napisalem do serwisu wczoraj. Zobaczymy co odpowiedzą. Powiadomię.
_________________
Lark 43.1 z WinCE 5 Core, Lark 50.2 WinCE 5.0 Core, Mapy: MM_7.6.2-PL; // AM_6.14-PL; // Primo1.1+GJv2.16
 
 
gienek121 
GPS instruktor



Pomógł: 26 razy
Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 584
Wysłany: 2010-03-14, 19:28   

Wywal i zainstaluj ponownie ActiveSync oraz sterowniki do USB do Larka 50.1. Tez to mialem.
 
 
anrex
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Mar 2010
Posty: 68
Wysłany: 2010-03-14, 19:44   

Dzieki za podpowiedź. Wywalić i ponownie zaistalować ActiveSync to potrafię. Ale sterowniki do USB do Larka 50.1. ? Gdzie je znaleźć. Bądź laskaw pomóż.
_________________
Lark 43.1 z WinCE 5 Core, Lark 50.2 WinCE 5.0 Core, Mapy: MM_7.6.2-PL; // AM_6.14-PL; // Primo1.1+GJv2.16
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Mio500+MMSDTop legal


Pomógł: 504 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 17216
Wysłany: 2010-03-14, 20:40   

A na stronę Larka zaglądąłeś? http://www.lark.com.pl/download_gps.htm
_________________

 
 
gienek121 
GPS instruktor



Pomógł: 26 razy
Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 584
Wysłany: 2010-03-14, 20:57   

Jak poprzednik albo strona larka.com.pl albo chomik w podpisie.
 
 
anrex
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Mar 2010
Posty: 68
Wysłany: 2010-03-14, 21:22   

Zaglądalem. Ściągnąlem sterowniki. Tam jest ActiveSync. Przy instalacji aktualizuje sterowniki USB. Rzecz w tym że nie daje to żadnego efektu. Problem pozostaje.
_________________
Lark 43.1 z WinCE 5 Core, Lark 50.2 WinCE 5.0 Core, Mapy: MM_7.6.2-PL; // AM_6.14-PL; // Primo1.1+GJv2.16
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6447
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-03-14, 21:28   

Podajesz, że wymieniłeś ActiveSync. Czy wymieniłeś 4.5 na 4.5 czy instalowałeś starszą wersje?
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Mio500+MMSDTop legal


Pomógł: 504 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 17216
Wysłany: 2010-03-14, 21:29   

Kilka razy pomogła starsza wersja AS.
Spróbuj coś z tego: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=1786
_________________

 
 
anrex
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Mar 2010
Posty: 68
Wysłany: 2010-03-15, 09:41   

Cybant napisał/a:
Podajesz, że wymieniłeś ActiveSync. Czy wymieniłeś 4.5 na 4.5 czy instalowałeś starszą wersje?

Zawsze najnowsza 4.5 pobirane i ze strony Microsoftu i z my-navia. Przy deinstalacji ActiveSync prawidlowo odinstalowuje sterowniki Larka.
jacekp1313 napisał/a:
Kilka razy pomogła starsza wersja AS.

O.K. Spróbujemy starszą wersję. Powiadomię.

Wedlug mnie nie należy szukać przyczyny w ActiveSync, a w Larku. Tylko nie wiem co się moglo stać. Lark dziewiczy. Nie ingerowalem w pamięć, nie odblokowywany. Interesujące jest to że nagle nieodwracalnie stracil kontakt z PC, zresztą tak samo stracil kontakt zkartą SD. Stąd moje pytanie jak zajrzeć do Larka, zobaczyć co tam siedzi, czy ma rzeczywiście przepelnioną pamięć. Oczywiście "bezinwazyjnie", na wypadek gdyby mial wylądować w serwisie.

[ Dodano: 2010-03-15, 09:48 ]
jacekp1313 napisał/a:
Kilka razy pomogła starsza wersja AS.
Spróbuj coś z tego: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=1786

Teraz zajrzalem na ta strone. Tak, już to przerabialem. Kombinowelem tez z plikiem fixmapi.exe w (Windows/System32). Bez zmian. Stąd przypuszczenie że cala wina lezy w Larku.
_________________
Lark 43.1 z WinCE 5 Core, Lark 50.2 WinCE 5.0 Core, Mapy: MM_7.6.2-PL; // AM_6.14-PL; // Primo1.1+GJv2.16
 
 
gienek121 
GPS instruktor



Pomógł: 26 razy
Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 584
Wysłany: 2010-03-15, 15:59   

Wejdz w Menu/Ustawienia/Nawigacja tam gdzie sie pokazuje sciezke do programu nawigacyjnego. Wloz karte i napisz czy bedzie widoczna SDMMC.

U Mnie w Larku z CE 5 nie pokazywal karty,po telefonie do "serwisu" wyszlo ze slot jest trafiony i wyslac do nich............ reszte to juz dluga historia
 
 
songohou
Waypoint
no way to go


Dołączył: 09 Mar 2010
Posty: 19
Wysłany: 2010-03-16, 08:28   

Przede wszystkim, kabel USB jak najkrótszy, z filtrem, markowy. Nie wiem dlaczego ale to urządzenie jest bardzo wrażliwe na tym punkcie. Do najważniejszej pamięci ResidentFlash dostaniesz się nawet ustawiając w Larku tryb Masive Storage zamiast Active synch, mapy zaktualizujesz kopiując z zipów, przy tej konfiguracji będziesz miał dużo większy transfer.
_________________
Lark 50.1
 
 
anrex
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Mar 2010
Posty: 68
Wysłany: 2010-03-17, 19:59   

gienek121 napisał/a:
Wejdz w Menu/Ustawienia/Nawigacja tam gdzie sie pokazuje sciezke do programu nawigacyjnego. Wloz karte i napisz czy bedzie widoczna SDMMC.....

Po wlożeniu karty SDMMC jest niewidoczny. Pisalem wcześniej, Nie widzi karty SD więc nie mogę wybrać ścieżki dostępu.

songohou napisał/a:
Przede wszystkim, kabel USB jak najkrótszy, z filtrem, markowy. Nie wiem dlaczego ale to urządzenie jest bardzo wrażliwe na tym punkcie. Do najważniejszej pamięci ResidentFlash dostaniesz się nawet ustawiając w Larku tryb Masive Storage zamiast Active synch, mapy zaktualizujesz kopiując z zipów, przy tej konfiguracji będziesz miał dużo większy transfer.

Póbowalem na kablu z filtrem z aparatu fotograficznego. Chyba inny uklad pinów bo nie laduje i nawet nie uruchamia ActiveSync. Innego nie mam. Poszukam u kogoś.
Po podlączeniu jako urz. masowe "Masive Storage" u mnie nazwane "Tryb MASS" karta SD jako dysk jest niewidoczna. Natomiast pamięć Flash widoczna jako dysk, ale widoczne tylko pliki MAPAMAP nic pozatem. Drugą mapę chcę mieć na karcie, nie w pamięci Flash i w tym problem.
_________________
Lark 43.1 z WinCE 5 Core, Lark 50.2 WinCE 5.0 Core, Mapy: MM_7.6.2-PL; // AM_6.14-PL; // Primo1.1+GJv2.16
 
 
gienek121 
GPS instruktor



Pomógł: 26 razy
Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 584
Wysłany: 2010-03-17, 20:16   

Skoro nie widzi karty to masz uwalony slot kart czyli serwis - moze i cos jeszcze w larku jest uwalone, skoro takie problemy robi
 
 
anrex
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Mar 2010
Posty: 68
Wysłany: 2010-03-17, 20:40   

Tak wlaśnie podejrzewam. Tym bardziej że wszystko dzialalo wlącznie z synchronizacją z PC. Padlo z dnia na dzien.
Napisalem tydzień temu do serwisu ale odpowiedzi ZERO!!!. Poczekam jeszce dwa dni. Jeżeli nie odpowiedzą to wyślę.
Dzięki za kontakt.
_________________
Lark 43.1 z WinCE 5 Core, Lark 50.2 WinCE 5.0 Core, Mapy: MM_7.6.2-PL; // AM_6.14-PL; // Primo1.1+GJv2.16
 
 
gienek121 
GPS instruktor



Pomógł: 26 razy
Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 584
Wysłany: 2010-03-17, 21:46   

Nie doczekasz sie odpowiedzi poki nie zadzwonisz, ale przyszykuj sie na dlugie czekanie....
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,27 sekundy. Zapytań do SQL: 11