My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 
Blow GPS50C Europa
Blow GPS50C Europa
199.00 PLN
Goclever NAVIO 520 DVR Europa
Goclever NAVIO 520 DVR Europa
189.00 PLN
TomTom Start 60 Europa
TomTom Start 60 Europa
480.00 PLN
Goclever NAVIO 520 DVR Polska
Goclever NAVIO 520 DVR Polska
199.00 PLN
Garmin Nuvi 54 LM Europa
Garmin Nuvi 54 LM Europa
528.00 PLN
VORDON 5 Europa
VORDON 5 Europa
196.00 PLN
Mio Spirit 6900 LM Polska
Mio Spirit 6900 LM Polska
364.00 PLN
Lark FreeBird 50.3 LarkMap Polska
Lark FreeBird 50.3 LarkMap
169.00 PLN
 
 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hukkle
2010-07-17, 14:20
Lark 50.1-Brak synchronizaci z PC, nie widzi karty SD
Autor Wiadomość
anrex
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Mar 2010
Posty: 70
Wysłany: 2010-03-14, 18:27   Lark 50.1-Brak synchronizaci z PC, nie widzi karty SD

Dzień dobry. Witam. Mam na imię Andrzej, nick: anrex.
Jestem nowy, to mój pierwszy post. Jestem „surowy” w temacie Larka więc na razie niewiele będę mógl pomóc. Gubię się jeszcze w serwisie, sądzę że post umieścilem we wlaściwym miejscu, jeżeli nie to proszę o wybaczenie Przeszukalem forum ale nie znalazlem nic na konkretny temat.
Problem 1.
Problem z synchronizacją urządzenia z PC, szukam pomocy.
Lark 50.1 z WIN CE 6.0 Core. PC Widows XP Proffesional.
Opiszę niniejszym najdokladniej powstale problemy. Wszystkie wyświetlane ostrzeżenia w postaci skanów (screen) ekranu są dostępne pod poniższym adresem:
http://www.akolibri.repub...k501/index.html
Zakupu dokonalem w lutym br.. Na wstępie, W pamięci nic nie umieszczalem, nie odtwarzalem muzyki, filmów. Nie był odblokowywany.
Zgodnie z instrukcją ze strony Mikrosoftu pobralem ActiveSync4.5, zainstalowalem, polączenie (synchronizacja) przebieglo pomyślnie. Od pierwszego dnia dzialanie urządzenia było bez zarzutu. Testowalem go na oryginalnej mapie MapaMap przez parę dni. Korzystając z możliwości aktualizacji do nowszej wersii MapyMap6.3.2 wykonalem ją i zaistalowalem zgodnie z instrukcją. Nowsza wersja mapy na tym urządzeniu dziala również doskonale. Zamierzam dokupić wersję GDE. W miedzyczasie stworzylem kopię zapasową oraz skan ekranu folderów jakie się znajdują w urządzeniu( patrz. scan 1). Jednak nie pamiętam czy wykonalem to przed czy też po aktualizacji MapaMap do wesii 6.3.2. Folderów nie otwieralem, nie było takiej potrzeby.
Około 3-ch tygodni temu podlączylem urządzenia do komputera celem doladowania, z chwilą uruchomienia urządzenia rozpoczela się synchronizacja. I tu nastąpilo zaskoczenie. Synchronizacja była nieudana. Potraktowalem jako bląd. Powtórzylem, i efekt był podobny. Wyskakiwala informacja o tresci (patrz Scan 2). Synchronizacja zostawala zrywana różnie , przeważnie natychmiast, czasami utrzumywala się ok. 1,5 do 2 min. W takim przypadky udalo misię zajrzeć do pamięci urządzenia [Mój komputer >> Urządzenia przenośne]. Niestety, pamięć urządzenia jest niewidoczna, niedostępna. Próbowalem kilkakrotnie, bez pozytywnych efektów. Zadzwonilem do serwisu. (?) Udalo mi się wyciągnąć niewiele informacji-porady. Wymienić ActiweSync, podlączyć jako urządzenie masowe lub wykonąć na innym PC.
Co zrobilem. Próby na innych komputerach (XP i Vista) nie dawaly pozytywnych rezultatów, brak synchronizacji. Podlaczony jako urządzenie masowe, widoczne są pliki zainstalowanej mapy i nic pozatem.
Zgodnie z ostrzeżeniem: wymienilem ActiveSync, usunąlem fizycznie z mojego komputera zaporę i wszystkie progr. Antywirusowe. Nie pomoglo. Rezultat ten sam, brak synchronizacji.
Korzystając z chwilowego zsynchronizowania próbowalem zrobić backap systemu. Otrzymalem takie informacje (patrz Scan 3 i Scan 4). To bzdura bo kopię zapasową wykonalem na tym urządzeniu i na tym komputerze, a przepelnienie pamięci skąd, Jeżeli nic tak nie wpisywalem?. Przecież on ma 1GB.
Natomiast urządzenie i Mapa nadal dziala niezawodnie. Narazie z nią jeżdżę.
Problem 2.
Kilka dni temu nagralem na karte kilka zdjęć-pokazówki w formacie .jpg. Zaraz po wgraniu i zainstalowaniu karty dzialalo, obejrzalemzdjęcia.. Następnego dnia po wlaczeniu przestalo dzialać. Zdjęcia niedostępne. Urzadzenie przestalo ”widzieć” kartę. Próbowalem na różnych kartach SD o różnej pojemności ( nie większej niż 2GB), niestety, karta jest niedostępna. Na wszelki wypadek próbowalem dzisiaj zsynchronizować i odtworzyć pliki .jpg, niestety bez zmian. Nie mając dostępu do „niczego” nie mam możliwości instalacji MapayMapGDE na karcie.
Stąd pytanie i prośba o pomoc. Czy ktoś się z tym spotkal i czy są na to sposoby lub znacie swego rodzaju „kruczki techniczne” które pozwolą na rozwiązanie problemu.. Czy APTECKA jest w takim wypadku pomocna. A jeżeli tak to jak ją zastosować. Jak uprzedzalem jestem surowy zatem proszę o proste wyjaśnienie czyli t.zw „lopatologię”.
P.S. Napisalem do serwisu wczoraj. Zobaczymy co odpowiedzą. Powiadomię.
_________________
Lark 43.1 z WinCE 5 Core, Lark 50.2 WinCE 5.0 Core, Mapy: MM_7.6.2-PL; // AM_6.14-PL; // Primo1.1+GJv2.16
 
 
gienek121 
GPS instruktor



Pomógł: 26 razy
Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 596
Wysłany: 2010-03-14, 19:28   

Wywal i zainstaluj ponownie ActiveSync oraz sterowniki do USB do Larka 50.1. Tez to mialem.
 
 
anrex
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Mar 2010
Posty: 70
Wysłany: 2010-03-14, 19:44   

Dzieki za podpowiedź. Wywalić i ponownie zaistalować ActiveSync to potrafię. Ale sterowniki do USB do Larka 50.1. ? Gdzie je znaleźć. Bądź laskaw pomóż.
_________________
Lark 43.1 z WinCE 5 Core, Lark 50.2 WinCE 5.0 Core, Mapy: MM_7.6.2-PL; // AM_6.14-PL; // Primo1.1+GJv2.16
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Mio500+MMSDTop legal


Pomógł: 500 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 17334
Wysłany: 2010-03-14, 20:40   

A na stronę Larka zaglądąłeś? http://www.lark.com.pl/download_gps.htm
_________________

 
 
gienek121 
GPS instruktor



Pomógł: 26 razy
Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 596
Wysłany: 2010-03-14, 20:57   

Jak poprzednik albo strona larka.com.pl albo chomik w podpisie.
 
 
anrex
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Mar 2010
Posty: 70
Wysłany: 2010-03-14, 21:22   

Zaglądalem. Ściągnąlem sterowniki. Tam jest ActiveSync. Przy instalacji aktualizuje sterowniki USB. Rzecz w tym że nie daje to żadnego efektu. Problem pozostaje.
_________________
Lark 43.1 z WinCE 5 Core, Lark 50.2 WinCE 5.0 Core, Mapy: MM_7.6.2-PL; // AM_6.14-PL; // Primo1.1+GJv2.16
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6481
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-03-14, 21:28   

Podajesz, że wymieniłeś ActiveSync. Czy wymieniłeś 4.5 na 4.5 czy instalowałeś starszą wersje?
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Mio500+MMSDTop legal


Pomógł: 500 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 17334
Wysłany: 2010-03-14, 21:29   

Kilka razy pomogła starsza wersja AS.
Spróbuj coś z tego: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=1786
_________________

 
 
anrex
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Mar 2010
Posty: 70
Wysłany: 2010-03-15, 09:41   

Cybant napisał/a:
Podajesz, że wymieniłeś ActiveSync. Czy wymieniłeś 4.5 na 4.5 czy instalowałeś starszą wersje?

Zawsze najnowsza 4.5 pobirane i ze strony Microsoftu i z my-navia. Przy deinstalacji ActiveSync prawidlowo odinstalowuje sterowniki Larka.
jacekp1313 napisał/a:
Kilka razy pomogła starsza wersja AS.

O.K. Spróbujemy starszą wersję. Powiadomię.

Wedlug mnie nie należy szukać przyczyny w ActiveSync, a w Larku. Tylko nie wiem co się moglo stać. Lark dziewiczy. Nie ingerowalem w pamięć, nie odblokowywany. Interesujące jest to że nagle nieodwracalnie stracil kontakt z PC, zresztą tak samo stracil kontakt zkartą SD. Stąd moje pytanie jak zajrzeć do Larka, zobaczyć co tam siedzi, czy ma rzeczywiście przepelnioną pamięć. Oczywiście "bezinwazyjnie", na wypadek gdyby mial wylądować w serwisie.

[ Dodano: 2010-03-15, 09:48 ]
jacekp1313 napisał/a:
Kilka razy pomogła starsza wersja AS.
Spróbuj coś z tego: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=1786

Teraz zajrzalem na ta strone. Tak, już to przerabialem. Kombinowelem tez z plikiem fixmapi.exe w (Windows/System32). Bez zmian. Stąd przypuszczenie że cala wina lezy w Larku.
_________________
Lark 43.1 z WinCE 5 Core, Lark 50.2 WinCE 5.0 Core, Mapy: MM_7.6.2-PL; // AM_6.14-PL; // Primo1.1+GJv2.16
 
 
gienek121 
GPS instruktor



Pomógł: 26 razy
Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 596
Wysłany: 2010-03-15, 15:59   

Wejdz w Menu/Ustawienia/Nawigacja tam gdzie sie pokazuje sciezke do programu nawigacyjnego. Wloz karte i napisz czy bedzie widoczna SDMMC.

U Mnie w Larku z CE 5 nie pokazywal karty,po telefonie do "serwisu" wyszlo ze slot jest trafiony i wyslac do nich............ reszte to juz dluga historia
 
 
songohou
Waypoint
no way to go


Dołączył: 09 Mar 2010
Posty: 19
Wysłany: 2010-03-16, 08:28   

Przede wszystkim, kabel USB jak najkrótszy, z filtrem, markowy. Nie wiem dlaczego ale to urządzenie jest bardzo wrażliwe na tym punkcie. Do najważniejszej pamięci ResidentFlash dostaniesz się nawet ustawiając w Larku tryb Masive Storage zamiast Active synch, mapy zaktualizujesz kopiując z zipów, przy tej konfiguracji będziesz miał dużo większy transfer.
_________________
Lark 50.1
 
 
anrex
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Mar 2010
Posty: 70
Wysłany: 2010-03-17, 19:59   

gienek121 napisał/a:
Wejdz w Menu/Ustawienia/Nawigacja tam gdzie sie pokazuje sciezke do programu nawigacyjnego. Wloz karte i napisz czy bedzie widoczna SDMMC.....

Po wlożeniu karty SDMMC jest niewidoczny. Pisalem wcześniej, Nie widzi karty SD więc nie mogę wybrać ścieżki dostępu.

songohou napisał/a:
Przede wszystkim, kabel USB jak najkrótszy, z filtrem, markowy. Nie wiem dlaczego ale to urządzenie jest bardzo wrażliwe na tym punkcie. Do najważniejszej pamięci ResidentFlash dostaniesz się nawet ustawiając w Larku tryb Masive Storage zamiast Active synch, mapy zaktualizujesz kopiując z zipów, przy tej konfiguracji będziesz miał dużo większy transfer.

Póbowalem na kablu z filtrem z aparatu fotograficznego. Chyba inny uklad pinów bo nie laduje i nawet nie uruchamia ActiveSync. Innego nie mam. Poszukam u kogoś.
Po podlączeniu jako urz. masowe "Masive Storage" u mnie nazwane "Tryb MASS" karta SD jako dysk jest niewidoczna. Natomiast pamięć Flash widoczna jako dysk, ale widoczne tylko pliki MAPAMAP nic pozatem. Drugą mapę chcę mieć na karcie, nie w pamięci Flash i w tym problem.
_________________
Lark 43.1 z WinCE 5 Core, Lark 50.2 WinCE 5.0 Core, Mapy: MM_7.6.2-PL; // AM_6.14-PL; // Primo1.1+GJv2.16
 
 
gienek121 
GPS instruktor



Pomógł: 26 razy
Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 596
Wysłany: 2010-03-17, 20:16   

Skoro nie widzi karty to masz uwalony slot kart czyli serwis - moze i cos jeszcze w larku jest uwalone, skoro takie problemy robi
 
 
anrex
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Mar 2010
Posty: 70
Wysłany: 2010-03-17, 20:40   

Tak wlaśnie podejrzewam. Tym bardziej że wszystko dzialalo wlącznie z synchronizacją z PC. Padlo z dnia na dzien.
Napisalem tydzień temu do serwisu ale odpowiedzi ZERO!!!. Poczekam jeszce dwa dni. Jeżeli nie odpowiedzą to wyślę.
Dzięki za kontakt.
_________________
Lark 43.1 z WinCE 5 Core, Lark 50.2 WinCE 5.0 Core, Mapy: MM_7.6.2-PL; // AM_6.14-PL; // Primo1.1+GJv2.16
 
 
gienek121 
GPS instruktor



Pomógł: 26 razy
Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 596
Wysłany: 2010-03-17, 21:46   

Nie doczekasz sie odpowiedzi poki nie zadzwonisz, ale przyszykuj sie na dlugie czekanie....
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,2 sekundy. Zapytań do SQL: 14