Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hukkle
2010-07-17, 20:34
Lark 35.5c nie widzi satelit
Autor Wiadomość
grodzio86
azymut


Dołączył: 29 Lis 2008
Posty: 1
Wysłany: 2008-11-29, 21:44   GPS LARK VOYAGE 35,5c problem przy uruchamianiu

Prosze o pomoc a mianowicie : kupiłem wczoraj GPS-a j.w. w kolejnym po krótkim czasie pojawia sie "formatka" z napisem "błąd komunikacji z modułem GPS. Co to może być ??? co w niej może tak szybko nawalać ?? dzieki za wszelkie info.
 
 
kmy 
Navi Expert


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Paź 2008
Posty: 401
Wysłany: 2008-11-30, 09:26   

Jeśli nic nie instalowałeś, nie zmieniałeś softu to idź dziś do sklepu i wymień, powołaj się na niezgodność towaru z umową, nie zgadzaj się na serwis, tylko na wymianę u sprzedawcy na nowy
 
 
rsat
Waypoint


Dołączył: 08 Lut 2008
Posty: 21
Wysłany: 2008-11-30, 12:03   

to oznacza że przestawiony jest com do połączenia mapy navigo z urządzeniem
w larku jest com 2 a tam w pliku user.ini
to jego bebechy:
Kod:
Speed5=55
Speed16=10
FuelConsumptOutCity=800
RestDuration=15
SupperHourMin=0

[Navigo\GPS]
ShowInOutline=0
RemainInView=1
UseLabel=0
LabelDistance=0
RefreshTime=1
LabelLatitude=0
NMEAFromFile=0
FlowControl=1
SampleNo=0
DirPanePos=0
NoDetails=0
DistToRecalc=0
DataBits=8
LabelDistanceLeft=0
LabelSpeed=0
Distance=0
BaudRate=4800
LabelAvSpeed=0
Rotate=1
StopBits=0
LabelLongtitude=0
SpeedSum=0
Parity=0
LabelAltitude=0
MapMatch=1
VoiceNAV=0
LabelCourse=0
UseLogFile=0
[b]Port=COM2:[/b]

[Navigo\PRDF]
\NANDFlash\NAVIGO8\Polska_i_plany_miast\Polska_i_plany_miast.prdf=248,255,0,0,152,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0, 0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0, 0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0, 0,0,0,0,0,0,1,0,0,0,120,176,9,0,112,106,7,0,64,66,15,0,0,0,0,0,0,0,112,66,

[Navigo\Voice]
OutOfRoute=0
SoundProfile=1
ON=1

[Navigo\BaseConfiguration]
DoNotShowDisclaimer=0
KeyboardType=0
NightProfile=0
ActivePanelNo=0
AlwaysReturn=0
NavMode=1
BasicProfile=0
LocPanel=1
ContrastProfile=0

Skopjuj na pulpit otwórz notatnikiem, zmień na COM2, zapisz wklej w to samo miejsce i powinno zadziałać. Miałem to samo kombinowałem navigo nie odpalało się bo błąd komunikacji z modułem i reset
i tak w kółko. Po zastosowaniu tej zmiany działa.

Wgraj tam gdzie wytłuszczone daj u siebie COM2 bądż zgraj to do notatnika zapisz jako user.ini, wklej po przez activsynch do siebie. Mam nadzieję ze nie zagmatwałem i jest to zrozumiałe.


@WEDROWCA
1. Używaj duzych liter, kropek i przecinków.
2. Kod plików wstawiaj w znaczniki "[code]"
Poprawiłem.
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2011-08-09, 21:32, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
ad2122 
GPS instruktor



Pomógł: 42 razy
Dołączył: 27 Kwi 2008
Posty: 605
Wysłany: 2008-11-30, 15:44   

ja bym jeszcze zwrócił uwagę na linijkę BaudRate=4800
 
 
rsat
Waypoint


Dołączył: 08 Lut 2008
Posty: 21
Wysłany: 2008-11-30, 17:00   

u mnie działa na prędkości 4800
 
 
krzyku 
młodszy inspektor GPS
Smart SG-610


Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 5
Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-12-01, 10:40   

COM 2, BaudRate 4800

http://www.my-navia.pl/vi...ighlight=#38138
co prawda 35,5c nie jest tam wymieniony ale to kwestia dodania, już wysłałem wzmiankę do faq'a

@Wędrowca:
Dziękuję - dodane.


swoją drogą wczoraj mnie lark zaskoczył negatywnie, działał ok, po włączeniu chyba sam przestawił com bo miał problemy opisane w pierwszym poście, ja nic nie ustawiałem oprócz ustawień z poziomu nawigo, ale to przeciż nie powinno mieć wpływu
Ostatnio zmieniony przez Wedrowca 2008-12-01, 11:38, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
mariouno 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 01 Gru 2008
Posty: 6
Wysłany: 2008-12-01, 16:13   

Witam serdecznie.
Podłącze sie z moim problemem.
Mam dopiero co kupionego larka 35,5c i wszycho jest ok oprucz tego że nie naviguje!
Pokazuje jak jade ,pokazuje prędkosć ale nie pokazuje gdzie mam jechać!!
ktoś sie z tym spotkał
 
 
lelek
Navi Expert


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 11 Lip 2008
Posty: 432
Wysłany: 2008-12-01, 16:19   

mariouno napisał/a:
Pokazuje jak jade ,pokazuje prędkosć ale nie pokazuje gdzie mam jechać!!


A przekazałeś Larkowi telepatycznie dokąd chcesz jechać?
 
 
mariouno 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 01 Gru 2008
Posty: 6
Wysłany: 2008-12-01, 16:28   

oczywiście że tak!!
Wprowadzam dokąd ma jechać czyli adres niby jest ok ale jak mam jechać to nie ma zamiaru pokazać!
Wsadziłem mu automape 5.1.1 i ta działa super ale dlaczego orginał ( czyli Navigo8) nie chce działać!
 
 
mikki
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 02 Lis 2008
Posty: 10
Wysłany: 2008-12-02, 00:27   

Na stronie lakra ukazala sie informacja jak pozbyc sie problemu z polaczeniem
http://www.lark.com.pl/voyage355c.htm

GPS: Rozwiązywanie problemów
1
W urządzeniu Lark Voyage 35.5c po uruchomieniu urządzenia oraz programu nawigacyjnego NAVIGO pojawia się komunikat " Błąd komunikacji z modułem GPS! Wykonaj reset urządzenia"
Ściągnij i zainstaluj program Navigo Verification -pobierz

Uwaga!
Do działania programu wymagany jest pakiet redystrybucyjny systemu .NET Framework w wersji 1.1 do uzyskania pod adresem

http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx? displaylang=pl&
FamilyID=262d25e3-f589-4842-8157-034d1e7cf3a
oraz program ActiveSync
http://www.microsoft.com/...displaylang=pl&
FamilyID=9E641C34-6F7F-404D-A04B-DC09F8141141

Wszystkie programy potrzebne do operacji usunięcia błędu znajdują się w archiwum Navigo_Verification.rar (pliki dotnetfx.exe oraz activesync.msi)

Po instalacji programów uruchom ponownie komputer i po wznowieniu działania systemu postępuj według poniższych wskazówek:
a) Podłącz włączone urządzenie do komputera PC przy pomocy kabla synchronizacyjnego USB
b) Upewnij się, że urządzenie ma aktywne połączenie
z aplikacją ActiveSync - w oknie głównym aplikacji widnieje napis "Połączony"
c) Uruchom aplikację Navigo Weryfikacja, oraz upewnij się, że urządzenie jest rozpoznane - wypełnione są: pola wersja aplikacji, wersja danych, wersja systemu oraz podany jest napis urządzenie podłączone.
d) Wybierz WERYFIKUJ. Poprawna weryfikacja zostanie zakończona komunikatem jak poniżej. W momencie weryfikacji oprogramowanie Navigo na urządzeniu musi być wyłączone.

2
Komunikaty błędów:
1) W przypadku uruchomionego oprogramowania Navigo na urządzeniu:
2) Object reference not set - upewnij się, że urządzenie jest podłączone.
3) Wystąpił błąd podczas weryfikacji aplikacji Navigo: upewnij się, że urządzenie jest podłączone, oraz na urządzeniu znajdują się pliki instalacyjne.
4) Wystąpił błąd podczas kopiowania pliku user.ini: upewnij się, że urządzenie jest podłączone, oraz na urządzeniu znajdują się pliki instalacyjne.
Po zakończeniu operacji odłącz urządzenie od komputera i uruchom program nawigacyjny przyciskiem NAWIGACJA w menu głównym.

Więcej wskazówek dotyczących rozwiązywania problemów znajdziesz
w dziale FAQ
Ostatnio zmieniony przez Wedrowca 2008-12-03, 09:20, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
FiFa 
azymut


Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 3
Wysłany: 2008-12-02, 21:15   

Witam miałem problem przy połaczeniu i skorzystałem z pomocy ktora zaoferował mikki, Lecz teraz nowu mam inny problem mianowicie na właczonej mapie, nie potrafi mi znalezc sygnału gps i wyswietla sie error o mniej wiecej takiej tresci:

"Application RH2.exe has performed an illegal operation and will be shout down. If the problem persists, contact the program vendor. Program: RH2.EXE
Exception
0x0000005
Addres: 03F922C4"

Jak myslicie co to moze byc za problem, z gory wielkie dzieki ;-)
 
 
faithless70 
młodszy inspektor GPS



Dołączył: 27 Wrz 2008
Posty: 11
Wysłany: 2008-12-02, 21:36   

FiFa napisał/a:
"Application RH2.exe has performed an illegal operation and will be shout down.

Dokładnie takie coś mi też wyskakuje. Jedyne różnice pomiędzy Twoim i moim komunikatem błędu to :
Exception: 0x80000002
Address: 03F92758

Walczę już od dwóch godzin i lipa. Kilkakrotna instalka tego "wynalazku" Navigo Verification nic nie dała, resety to samo, nawet plik DeviceConfig z larka wywaliłem.
Albo do bani jest to ich rozwiązanie albo ja popełniam jakiś kretyński błąd.

Jeśli ktoś z Kolegów wygrał tą nierówną walkę z Larkiem 35.5c, to proszę pochwalić się jak to zrobiliście. :!:
_________________
Lark 35.0 + AM 5.5.3 + iGO8.3.2 + MM 6.3.2
Ostatnio zmieniony przez Sance 2009-04-29, 12:11, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
FiFa 
azymut


Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 3
Wysłany: 2008-12-02, 22:09   

Powiem Ci ze ja zresetowałem połaczenie GPS, potem zresetowałem cała navi i sie naprawiło na jakis czas... a potem znowu to samo ... :lol:
 
 
martenn
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 6
Wysłany: 2008-12-03, 00:34   

Ja mam dokładnie to samo po tej weryfikacji. Jutro uderzam do larka po pomoc i ewentualnie do navigo, dam znać jak powiedzą coś mądrego.
 
 
FiFa 
azymut


Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 3
Wysłany: 2008-12-03, 22:13   

Ja wrzuciłem automape i smiga bez problemu, to navigo cos powalone jest...
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 14