Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Pliki BASEMAP
Autor Wiadomość
tomery
Navi Expert


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 30 Paź 2008
Posty: 427
Wysłany: 2009-04-24, 18:43   Pliki BASEMAP

Witam serdecznie.

Drodzy Państwo posiadam wersję IGO 8.3.2.83157 (z tego forum ;-) , i jest to chyba wersja programu na chwilę obecną najnowsza)

I do tego posiadam mapki :

- BaseMap 2007.07 [080812] - chyba pochodzi z mojego wcześniejszego IGO 8.0.00
- Polska 2008.10 TA [090218]

Moje pytanie jest takie :

- za co odpowiada ta BaseMap ?
- gdzieś na forum (nie pamiętam już gdzie) natknąłem się na info że forumowicze
posiadają nowszą BaseMap - co zyskam zamieniając moją na taką nowszą wersję ?
- czy jeżeli korzyści będą warte zachodu (patrz pytanie powyżej) to skąd taką nowszą
wersję BaseMap pobrać ;-) :oops: oraz jak ją wymienic z moją starszą wersją - czy
wystarczy sama podmiana pliku Basemap.fbl na nowszy ?
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2014-08-22, 12:27, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 109
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2009-04-24, 18:47   

Basemap to chyba plik łączenia krajów(map).Jak masz tylko Polskę to możesz ją wywalić

[ Dodano: 2009-04-24, 18:49 ]
Najnowszy basemap to chyba 2007.07. Granice szybko nie biegają :-P
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
TatOR 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 21 Kwi 2009
Posty: 14
Skąd: W-w
Wysłany: 2009-04-24, 20:18   

Nie rozumiem, mam ściągnięte kilka krajów /które graniczą ze sobą/ i jazda przez nie przebiega normalnie. Nie jest mi potrzebna żadna BaseMap. No więc też pytam: czy w wersji 2008.10 dalej jest potrzebna? Może jednak daje jakieś korzyści?
_________________
TatOR
 
 
scar 
Navi Expert
miGOnister


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 217
Skąd: z miasta wiadać ;)
Wysłany: 2009-04-24, 20:33   

ja tam nie wiem, robiłeś symulację? Bo do jazdy w danej mapie(kraju) nie trzeba szwów z inną.
_________________
123 wygrałeś Ty, proszę nie dawać mi "pomógł"
moje zwierzątko
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 109
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2009-04-24, 20:48   

franusz napisał/a:
basemap,potrzebny jeżeli używa się map kilku krajow

http://www.my-navia.pl/vi...semap+potrzebny
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
jacmal 
młodszy inspektor GPS
Mio Moov 500


Wiek: 56
Dołączył: 27 Lut 2010
Posty: 14
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 2010-03-19, 23:32   plik basemap

Witam Wszystkich ponownie.Dziękuję za wszystkie dotychczasowe rady i wskazówki,będę wdzięczny za kolejne informację tym razem dotyczącą pliku basemap.
Wybieram się niedługo w trasę z navi i chciałbym ustrzec się niespodzianek wynikających z niwielkiej jeszcze wiedzy na temat niezbędnych dodatków do iGO8.
Mam wgrane do iGO8 8.3.4 117940 mapy Tele Atlasu 2009.09_091026.fbl Polski,Niemiec,Dani.Wyczytałem dopiero teraz,
że powyższy plik ten jest niezbędny do nawigacji między poszczególnymi państwami.
Mam w związku z ty kilka pytań?
1.Czy faktycznie jest on niezbędny przy poruszaniu się np na trasie Polska-Niemcy-Dania?
2.Jeśli jest niezbędny to gdzie go można namierzyć do w/w map TA?
3.Jakie warunki musi spełniać aby "nadawał" dla w/w map TA? (data wydania lub tym podobne?)
4.Czy podczas symulacji trasy normalnej jak i przyśpieszonej przez granicę w przypadku braku pliku basemap nie powinien wyskoczyć jakiś błąd uniemożliwiająy kontynuacje symulacji trasy?
(U mnie nie wyskoczył i symulacja przebiagała bez problemu)
5.Czy brak tego pliku uwidacznia się tylko już w rzeczywistej trasie?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
_________________
jacmal
 
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18846
Wysłany: 2010-03-19, 23:39   

Ad 1 Plik basemap.fbl pomaga nawigacji scalić obszary różnych krajów

ad 2. Linki w wątku z mapami do iGO

ad 3. Bez znaczenia. Oczywiście, nowszy = lepszy

ad 4, 5. Plik ten "skleja" drogi na granicach państw - bez niego może być tak, że droga skończy się na granicy Polski, a ciąg dalszy w Niemczech będzie przesunięty i program nie będzie mógł wyznaczyć trasy.
Przy najnowszych, dokładnych mapach może się udac i bez tego pliku, ale nie ma co na to liczyć
Zobacz też http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=15429
_________________

 
 
jacmal 
młodszy inspektor GPS
Mio Moov 500


Wiek: 56
Dołączył: 27 Lut 2010
Posty: 14
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 2010-03-19, 23:48   plik basemap

Serdeczne dzięki.Pozdrawiam.
_________________
jacmal
 
 
 
kodi28
Navi Expert
Bajo


Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 272
Wysłany: 2010-04-18, 15:15   Pliki BASEMAP oraz DEM

Jakie najlepsze ukształtowanie terenu czyli plik dem TA NVQ czy NASA pliki tutaj
_________________
Drogę wskazuje mi Huawei P8 Lite
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2010-04-18, 19:08, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2010-04-18, 15:53   

kodi28 napisał/a:
Jakie najlepsze ukształtowanie terenu

Osobiscie uzywan NASA ale testowalem tez Cigar (TA) i bez zadnych uwag - sprawuje sie super, a objetosc znacznie mniejsza, bo chyba tylko 87 MB.. Nie zauwazylem roznic w obu DEM, a z tego co kiedys gdzies wycztalem roznia sie iloscia warstwic "Cigar" ma ich mniej, ale to chyba nie jest wada, bo urzadzenie i tak nie jest w stanie pokazac nam roznic w wysokosci np 100 i 105 m - w gre wchodza warosci wieksze..
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
kodi28
Navi Expert
Bajo


Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 272
Wysłany: 2010-04-18, 16:49   

janusz_40 napisał/a:
kodi28 napisał/a:
Jakie najlepsze ukształtowanie terenu

Osobiscie uzywan NASA ale testowalem tez Cigar (TA) i bez zadnych uwag - sprawuje sie super, a objetosc znacznie mniejsza, bo chyba tylko 87 MB.. Nie zauwazylem roznic w obu DEM, a z tego co kiedys gdzies wycztalem roznia sie iloscia warstwic "Cigar" ma ich mniej, ale to chyba nie jest wada, bo urzadzenie i tak nie jest w stanie pokazac nam roznic w wysokosci np 100 i 105 m - w gre wchodza warosci wieksze..


Wielki THX i Browarek janusz_40 jak zawsze na posterunku. A w kwesti basemap też z tego linku
_________________
Drogę wskazuje mi Huawei P8 Lite
 
 
gustawox_1 
Maestro GPS
Nv33 i NaviaII



Pomógł: 381 razy
Wiek: 108
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3666
Skąd: Poland
Wysłany: 2010-04-18, 16:53   

Ale wcale nie musisz cytować podpowiedzi swojego poprzednika wiadomo o kogo chodzi :-o :lol:
_________________

< ------------------------------------------------------------>
Wiktor Hugo
; Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości;
 
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2010-04-18, 18:07   

kodi28 napisał/a:
A w kwesti basemap też z tego linku

Basemap jest inny w przypadku map TA i inny dla map Navteq:
TA (rowniez dziala z mapmi datasource - dostawcy lokalni) sciagnij stad:
http://rapidshare.com/fil...02.1_090602.rar
natomias Nv stad:
http://rapidshare.com/fil...teq_2008_Q4.rar
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
kodi28
Navi Expert
Bajo


Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 272
Wysłany: 2010-04-18, 21:47   

janusz_40 napisał/a:
Basemap jest inny w przypadku map TA i inny dla map Navteq

OK ale dlaczego:
TA tyle waży "TeleAtlas_basemap_EasternEurope.rar | 83571 KB" a,
NTQ tyle NAVTEQ_basemap_EasternEurope.rar | 68043 KB.
Przypuszczam ze to są GDE
_________________
Drogę wskazuje mi Huawei P8 Lite
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2012-03-13, 11:54, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2010-04-19, 10:05   

kodi28 napisał/a:
TA tyle waży "TeleAtlas_basemap_EasternEurope.rar | 83571 KB" a,
NTQ tyle NAVTEQ_basemap_EasternEurope.rar | 68043 KB.

No az tyle nie waza - okolo 4 Mb
Basemap.fbl to nie sa glowne drogi europy (GDE) tylko miejsca styku map poszczegolnych krajow - tak aby wyznaczanie trasy przez granice przebiagalo bez problemow.
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 12