Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Primo - 2D, 3D, zoom
Autor Wiadomość
przemek171070
Navi Expert


Dołączył: 15 Kwi 2016
Posty: 400
Wysłany: 2016-05-24, 17:02   

A czy jest jakiś wpis w sys.txt który odpowiada za to, jak mocno można przybliżyć obraz ronda lub skrzyżowania.
 
 
neter
Waypoint



Dołączył: 12 Kwi 2012
Posty: 22
Wysłany: 2016-05-24, 18:58   

przemek171070 napisał/a:
A czy jest jakiś wpis w sys.txt który odpowiada za to, jak mocno można przybliżyć obraz ronda lub skrzyżowania.


Dokładnie o to mi chodziło okazało się że dopiero po ingerencji w Data.zip -> ui_igo9 -> rozdzielczość odpowiednia u mnie 480_272 -> plik skincfg.ini poprawienie wpisów w sekcji:
[camera]
; common settings
maxdistance=1000
; 2D settings
minzoom2d=200
maxzoom2d=1500
defaultzoom2d=1200
; 3D settings
minzoom=75
maxzoom=200

minangle=40
maxangle=55
defaultzoom3d=150
defaultangle=70
angleoffset=45
overview_enabled=0
overview_distance=3000
overview_zoom3d=2500
overview_angle=70

[camera1]
; common settings
maxdistance=700
; 2D settings
minzoom2d=100
maxzoom2d=400
defaultzoom2d=200
overview_zoom2d=6000
; 3D settings
minzoom=40
maxzoom=75

minangle=45
maxangle=82
defaultzoom3d=45
defaultangle=79
angleoffset=65
speedzoom=1
speedangle=0
overview_enabled=0
overview_distance=3000
overview_zoom3d=2500
overview_angle=70

[camera11]
; common settings
maxdistance=700
; 2D settings
minzoom2d=150
maxzoom2d=600
defaultzoom2d=400
overview_zoom2d=7500
; 3D settings
minzoom=45
maxzoom=90

minangle=45
maxangle=83
defaultzoom3d=50
defaultangle=81
angleoffset=43
speedzoom=1
speedangle=0
overview_enabled=0
overview_distance=3000
overview_zoom3d=2500
overview_angle=70

[camera2]
; common settings
maxdistance=1000
; 2D settings
minzoom2d=150
maxzoom2d=750
defaultzoom2d=280
overview_zoom2d=6000
; 3D settings
minzoom=70
maxzoom=120

minangle=45
maxangle=80
defaultzoom3d=75
defaultangle=70
angleoffset=65
speedzoom=1
speedangle=1
overview_enabled=0
overview_distance=3000
overview_zoom3d=2500
overview_angle=70

[camera21]
; common settings
maxdistance=1000
; 2D settings
minzoom2d=180
maxzoom2d=1000
defaultzoom2d=700
overview_zoom2d=7500
; 3D settings
minzoom=90
maxzoom=150

minangle=50
maxangle=80
defaultzoom3d=90
defaultangle=77
angleoffset=45
speedzoom=1
speedangle=1
overview_enabled=0
overview_distance=3000
overview_zoom3d=2500
overview_angle=70

[camera3]
; common settings
maxdistance=5000
; 2D settings
minzoom2d=200
maxzoom2d=2500
defaultzoom2d=800
overview_zoom2d=6000
; 3D settings
minzoom=115
maxzoom=350

minangle=50
maxangle=80
defaultzoom3d=130
defaultangle=65
angleoffset=65
speedzoom=0
speedangle=1
overview_enabled=0
overview_distance=3000
overview_zoom3d=2500
overview_angle=70

[camera31]
; common settings
maxdistance=5000
; 2D settings
minzoom2d=200
maxzoom2d=3000
defaultzoom2d=1200
overview_zoom2d=7500
; 3D settings
minzoom=120
maxzoom=350

minangle=50
maxangle=80
defaultzoom3d=180
defaultangle=75
angleoffset=45
speedzoom=0
speedangle=1
overview_enabled=0
overview_distance=3000
overview_zoom3d=2500
overview_angle=70

poprawiło wygląd ale dopiero jak usunąłem folder "save" i ponownie skonfigurowałem navi, być może jak bym dodał w sys.txt wpis sekcji [camera] i skasował folder "save" też by się udało.
 
 
arzah 
Waypoint


Dołączył: 27 Kwi 2016
Posty: 26
Wysłany: 2016-05-24, 20:34   

Mi chodzi o to żeby jeszcze bardziej przybliżyć w ustawieniach kąt widoku bliski tak żeby jeszcze bliżej pokazywalo.
 
 
przemek171070
Navi Expert


Dołączył: 15 Kwi 2016
Posty: 400
Wysłany: 2016-05-26, 12:07   

Dokładnie, też chciałem sobie trochę przybliżyć widok np ronda. Czy może ktoś podać jaki wpis należy wykonać w sys.txt lub gdzie co trzeba zmienić.U mnie rondo się zatrzymuje a strzałka porusza. Rondo się przybliża ale dla mnie osobiście zbyt mało.
 
 
przemek171070
Navi Expert


Dołączył: 15 Kwi 2016
Posty: 400
Wysłany: 2016-05-27, 20:15   

http://www.my-navia.pl/im...con_exclaim.gif
Ostatnio zmieniony przez przemek171070 2016-05-28, 09:12, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6332
Wysłany: 2016-05-27, 21:42   

======Edytowałem wiadomość - Sprawa została załatwiona - zwrócenie uwagi i usuniecie niepotrzebnych postów, w związku z tym obecny w tym miejscu fragment został usunięty.======
------------------------------------------------------------------------------------------------

Nawiasem mowiac w 9.6.13 na ustawieniach domyslnych mam takie powiekszenie ze rondo, czy skrzyżowanie ledwo mieści się na ekranie

_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
Ostatnio zmieniony przez janusz_40 2016-06-24, 14:25, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
Pik71 
Waypoint


Dołączył: 14 Wrz 2012
Posty: 15
Wysłany: 2017-06-07, 19:39   Zmiana widoku 3D na 2D w Primo

Witam.
Mam pytanie czy da się tak ustawić widok jak w starym poczciwym IGO 8 żeby jadąc np 100 km bez zmiany manewru mapa sama przechodziła w widok 2D gdzie mapa była ustawiona na północ bez obracania a przemieszczała się strzałka. Widok 2D był fajny bo człowiek widział gdzie znajduje się na mapie. Natomiast przy zbliżaniu się do manewru mapa sama przechodziła w widok 3D. Można było ustawić odległość w jakiej zmieniał sie widok i oczywiście jeżeli znowu był dłuższy odcinek bez manewru to mapa wracała sama w 2D.
 
 
Bodek63 
Navi Expert
niedarady



Pomógł: 8 razy
Dołączył: 08 Gru 2012
Posty: 404
Skąd: Lubuskie
Wysłany: 2017-06-07, 19:55   

Pik71,
Ustawienia/ustawienia mapy/automatyczny podgląd włącz
 
 
Pik71 
Waypoint


Dołączył: 14 Wrz 2012
Posty: 15
Wysłany: 2017-06-11, 21:43   

Bodek63 napisał/a:
Pik71,
Ustawienia/ustawienia mapy/automatyczny podgląd włącz

Witam.
Nie do końca o to chodzi. Mapa po przejściu w 2D powinna się dość mocno oddalić i ustawić na północ. widok powinien być z dość wysoka żeby pokazać dość rozległy teren.
 
 
ubs 
GPS instruktor



Pomógł: 6 razy
Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 581
Skąd: UK
Wysłany: 2017-06-12, 05:53   

To co podal kolega Bodek63skutkuje pojawieniem sie jeszcze jednej opcji do ustawienia mapy w 2D:
-niski
-zwykly
-wysoki

Nie jestem tylko pewien czy w kazdym skinie to wystepuje, uzywam "diMkaWA_P156" i tu jest ta opcja.
_________________
 
 
szakal64 
Navi Expert



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 29 Wrz 2008
Posty: 283
Skąd: Z kosmosu
Wysłany: 2019-04-28, 18:22   

Mam takie pytanie, jaki plik lub wpis odpowiada za oddalenie widoku trasy. U mnie na autostradzie trasa jest bardzo oddalona i nie wiem czy będzie działało ostrzeganie przed fotoradarami (nie widać ich po trasie). Próbowałem różnych wersji programów i różnych ustawień , zawsze jest tak samo.
Mój sys. (nie pełny, bez ustawień spedcam)
Kod:
[2D]
how_guidance_strip=1

[3D]
how_guidance_strip=1
planned_route_contour_width=8
planned route track width=5
max_pois=10
max_pois_on_horizont=5
planned_route_visible_behind_mountains=1
roads_as_line_stripes=1
minzoom=150 ;
maxzoom=200 ;
minangle=70 ;
maxangle=150 ;
defaultzoom3d=300 ;

[3d_config]
disable_roadsign_navigation_mode=1
oadsign_lines_per_screen=14

[camera]
maxdistance=800

[camera.roundabout]
enabled=0
centery=20

[camera.intersection_zoom]
enabled=1

[debug]
max_memory=40000000
reserve_memory=1500000
cache=2048
skip_eula=1
experimental_features=1
show_battery_percent=1
show_speed_limit=1
show_lane_info=1
show_signpost=1
show_oneway=1
show_oneway_3d=1
usenightmode_tunel=1
show_junction_view=1

[gps]
source="nmea"
set_messages=0
port="auto"
baud="auto"

[interface]
exit_on_restart=0
mapfontscale2D=150
mapfontscale3dframed=150
show_exit=1
shutdown_time=0
pass_via_distance=50

[kml]
default_icon=0

[map]
3d_scale_carmodel=1
3dcarsizemin=100
3dcarsizemax=150
3dcarsizemul=30000
3d_max_tiltlevel=500
3d_min_zoomlevel=10
poi_distant_distance=300
multi_poi_distant_distance=0
multi_poi_icon_distant_distance=0
poi_mapping=5
use_poi_mapping=5
max_poi_mapping=5
max_pois_on_horizont=5
show_pois=0
use_multi_poi_icon=0


[ Komentarz dodany przez: jacekp1313: 2019-04-28, 19:25 ]

--------------------------------------------------------------------------
dodałem tagi CODE
_________________
Modecom MX4 HD

http://filefox.pl/poleca/szakal64
Ściąganie plików przy pełnej prędkości za grosze!!!
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2019-04-28, 19:25, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6332
Wysłany: 2019-04-28, 18:34   

szakal64 napisał/a:
U mnie na autostradzie trasa jest bardzo oddalona

Wyłacz "Automatyczny podgląd" w ustawieniach mapy
Tyle.
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
szakal64 
Navi Expert



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 29 Wrz 2008
Posty: 283
Skąd: Z kosmosu
  Wysłany: 2019-04-28, 19:25   

no_taki - masz rację, że człowiek mądrzeje z wiekiem (trumny) :lol:
Uffff- Działa , dzięki :!:
_________________
Modecom MX4 HD

http://filefox.pl/poleca/szakal64
Ściąganie plików przy pełnej prędkości za grosze!!!
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6332
Wysłany: 2019-04-28, 20:16   

sie cieszę :-)
Na marginesie.. ta kwestia wraca jak bumerang od x lat , a do dziś nikomu nie chcialo się zmienić w langu nic nie mowiącej frazy "automatyczny podgląd" na oczywisty np. "widok samolotowy" , czy "widok oddalony" :-D
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
rafalmb
azymut


Dołączył: 11 Cze 2010
Posty: 3
Wysłany: 2019-10-12, 22:52   Re: Zmiana widoku 3D na 2D w Primo

Pik71 napisał/a:
Witam.
Mam pytanie czy da się tak ustawić widok jak w starym poczciwym IGO 8 żeby jadąc np 100 km bez zmiany manewru mapa sama przechodziła w widok 2D gdzie mapa była ustawiona na północ bez obracania a przemieszczała się strzałka. Widok 2D był fajny bo człowiek widział gdzie znajduje się na mapie. Natomiast przy zbliżaniu się do manewru mapa sama przechodziła w widok 3D. Można było ustawić odległość w jakiej zmieniał sie widok i oczywiście jeżeli znowu był dłuższy odcinek bez manewru to mapa wracała sama w 2D.


podpinam się pod pytanie, czy jest możliwość żeby w automatycznym podglądzie mapa była ustawiona na północ bez obracania a przemieszczała się strzałka?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 13