Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Primo - 2D, 3D, zoom
Autor Wiadomość
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6332
Wysłany: 2014-06-01, 15:27   

Ja wersja igo i na jakim skinie działasz ?
Pytam, bo sporo można ustawić w "ustawieniach przybliżenia", między innymi własnie kąty kamery
UWAGA: Primo ma te ustawienia cokolwiek nie domyslne ( mowiąc delikatnie :mrgreen: )
Po pierwsze liczy w degach ( kat prosty ma 100 deg ), po drugie, czym wyższa liczba, tym bardziej płaski widok... zreszta sam zobaczysz przy ustawianiu

Komplet ustawień kamery masz tu: ( uprzedzam o robieu sobie kopii ustawien kamery po każdej zmianie, bo na początku mozna strasznie wszystko rozjechac:

Minimalna znajomość angielskiego, bądź umiejętność obsługi tłumacza google wymagana ;-) )
Kod:

; overview
[camera]
overview_enabled=0
overview_distance=5000
overview_zoom3d=1800
overview_angle=70
overview_on_distance=10000

;weak smartzoom
[camera1]
minzoom2d=50
maxzoom2d=200
minzoom2d_hwy=100
defaultzoom2d=200
minzoom=45
maxzoom=70
minzoom3d_hwy=60
defaultzoom3d=70
minangle=60
maxangle=77
minangle_hwy=50
defaultangle=77
maxdistance=2000

;normal smartzoom
[camera2]
minzoom2d=50
maxzoom2d=400
minzoom2d_hwy=100
defaultzoom2d=400
minzoom=45
maxzoom=120
minzoom3d_hwy=70
defaultzoom3d=110
minangle=60
maxangle=75
minangle_hwy=50
defaultangle=75
maxdistance=2000

;strong smartzoom
[camera3]
minzoom2d=50
maxzoom2d=1000
minzoom2d_hwy=100
defaultzoom2d=1000
minzoom=45
maxzoom=240
minzoom3d_hwy=70
defaultzoom3d=240
minangle=60
maxangle=77
minangle_hwy=50
defaultangle=77
maxdistance=2000

;weak smartzoom - signpost
[camera11]
minzoom2d=50
maxzoom2d=200
minzoom2d_hwy=100
defaultzoom2d=200
minzoom=60
maxzoom=85
minzoom3d_hwy=60
defaultzoom3d=70
minangle=70
maxangle=82
minangle_hwy=70
defaultangle=82
angleoffset=20
maxdistance=2000

;normal smartzoom - signpost
[camera12]
minzoom2d=50
maxzoom2d=400
minzoom2d_hwy=100
defaultzoom2d=400
minzoom=60
maxzoom=135
minzoom3d_hwy=70
defaultzoom3d=110
minangle=70
maxangle=82
minangle_hwy=70
defaultangle=82
angleoffset=20
maxdistance=2000

;strong smartzoom - signpost
[camera13]
minzoom2d=50
maxzoom2d=2000
minzoom2d_hwy=100
defaultzoom2d=2000
minzoom=60
maxzoom=240
minzoom3d_hwy=70
defaultzoom3d=240
minangle=70
maxangle=82
minangle_hwy=70
defaultangle=82
angleoffset=20
maxdistance=2000

;smartzoom - 3D laneassist
[camera20]
minzoom=20
maxzoom=30
defaultzoom3d=30
minangle=60
maxangle=65
defaultangle=65
maxdistance=2000

;smartzoom - 3D laneassist - with signpost
[camera30]
minzoom=20
maxzoom=30
defaultzoom3d=30
minangle=70
maxangle=75
defaultangle=70
angleoffset=20
maxdistance=2000
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
27gibon 
Navi Expert


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Maj 2011
Posty: 430
Skąd: G.Śląsk
Wysłany: 2014-06-01, 16:33   

no_taki Ten wpis to zrobić w sys czy to z jakiegoś pliku w data
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6332
Wysłany: 2014-06-01, 16:42   

To kilka wpisów i jesli np chcemy tylko zmienić widok jednego kąta to wystarczy wrzucić sekcję .
Oczywiście do sys.txt ( przecież sys zmienia i rozszerza wpisy , których domyslne wartości zawarte sa w data ;-) 0.
Ale naprawdę zacząłbym od ustawień mozliwych do zmiany w widoku mapy.
Początki regulowania tych wszystkich wartości to zazwyczaj rozjechanie się wszystkiego, albo "skoki" widoku, gdy dojeżdżamy np do skrzyżowania

P.S Acha !!! zoom jest także pop..... Piii...piiii....
Czym wieksza liczba , tym większa odległość kamery od punktu drogi, więc powiększenie rozumiane dosłownie, jest mniejsze.
Łatwo to zobaczyć - dla overview ( widok "samolotowy" na autostradzie ) wynosi ono ponad 1000, a dla widoku skrzyzowania przy manewrze np 50
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
Ostatnio zmieniony przez no_taki 2014-06-02, 20:35, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jannaszek
Waypoint


Dołączył: 30 Sie 2009
Posty: 119
Wysłany: 2014-06-02, 20:06   

Ok. w programie umiem sobie te kąty poustawiac i gra jest to w zoom settings.
Jednak nie jestem w stanie tego zrobić, aby w widoku np 2D zwiększyć wysokość
naciskając te trzy wybory : nisko zwykły wysoko.
Dla mnie jest to ustalone nie wiem gdzie. I nie jestem w stanie z tej dżungli podanej przez ciebie wyłuskać co wpisać aby było wszystko w 2D przesunięte o jakąś wartość. Nie idzie mi o ustawienie podglądu, chodzi o nawigację.

Co to jest to pop pii piii?

mam 9.6.13.267029 skin dimkawa 1,7.1 mod Wiman.
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6332
Wysłany: 2014-06-02, 20:38   

dla 2D masz ustawienia:
Kod:
[camera]
; 2D settings
minzoom2d=200
maxzoom2d=1500
defaultzoom2d=1200

Przypominam - zmniejszając liczby - zwiększasz powiekszenie ( mniejszy obszar mapy jest widoczny na ekranie )
ustaw sobie na przykład:
Kod:
minzoom2d=200
maxzoom2d=800
defaultzoom2d=600
i zobacz czy Ci to odpowiada.
Jesli nie - eksperymentuj ;-)
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
jannaszek
Waypoint


Dołączył: 30 Sie 2009
Posty: 119
Wysłany: 2014-06-02, 21:20   

No działa :-) dzięki
Nawet prawie mi to odpowiada co ustawiłeś, bo będąc w obcym miejscu wodziła mnie za nos kaśka, a ja jak głupi lewo prawo i brak dalszego rzutu, trzeba było ciągle używać zoomu do oddalenia , ten zaś się rozjeżdżał po chwili..
Super.
Zachęcam innych do własnych ustawień 2 D.

edit
muszę się przejechać, bo w mieszkaniu po złapaniu satelit nie ma teraz reakcji na wybór tych 3 wysokości.

Więc tak, gdy zbliżam się do manewru, to zoom ustawia się zapisany w programie. Myślałem, że to relatywnie da się też oddalic, pewno tak, ale już nie wiem czy chcę to przekopywać i zmieniać, bo mało to ogarniam.
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6332
Wysłany: 2014-06-02, 21:34   

a próbowałeś tego ? ( od postu z 21.46 )
http://www.my-navia.pl/vi...p=430797#430797
Na trasie luzik i widoczki 3D a przed manewrem otwiera sie boczne okno z widokiem 2D ?
Regulacja w ustawieniach dodatku , polski lang w ostatnim poscie o Agatce ;-)
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
zdziseek 
Waypoint


Wiek: 33
Dołączył: 26 Mar 2013
Posty: 85
Skąd: Węgrzce
Wysłany: 2015-02-26, 09:51   

Witam,
Uzywam programu iGo 9.6.29 31jan2015 na androidzie 4.2.2 ze skinem dimkawa ap1.3.3.
Mam nastepujacy problem.
Chcialbym zmienic ustawienia zoomu w 2d w momencie pojawiania sie tablic drogowskazow, widoku tunelu i rozjazdow drog. O ile ustawienia zoomu 2d w normalnym trybie poustawialem wg upodoban, o tyle w momencie pojawienia sie np tablic mapa sie oddala jak dla mnie w stopniu nieakceptowalnym (widac za duzo mapy, chcialbym widziec dokladniej mniejszy fragment mapy). Czy ktos zna sekcje.odpowiedzialne za takie ustawienia? Czytalem post no_taki z czerwca, ktory wkleil sekcje camera12,13 itp ale u mnie modyfikacja tego nie przynosi rezultatu w symulacji. Jakie mamy mozliwosci kamer do regulowania, 1,2,3 i jakie dalej? Czy sa jakies ogolne ustawienia globalne do wszystkich kamer np max oddalenie mapy? Moze to by pomoglo? Z gory dziekuje i prosze o wsparcie.
 
 
piotrekcz 
GPS instruktor
to ściema.



Pomógł: 27 razy
Wiek: 7
Dołączył: 15 Kwi 2012
Posty: 523
Skąd: EU
Wysłany: 2015-02-26, 22:45   

1. Przeczytaj - powinno pomóc.. Ogólnie, wygląda to tak (Ustawienia mapy/ Kąt widoku):
Kod:
- Niski     > to   [camera1] i [camera11]
- Zwykły    > to   [camera2] i [camera21]
- Wysoko    > to   [camera3] i [camera31]

2. Ustawienia mapy, bezpośrednio przed wyświetleniem tablic/ drogowskazów to - [camera11] [camera21] [camera31].
3. Przykład:
a. wybrałem (i tylko takiego używam) "Kąt widoku" - "Zwykły"
b. sekcja [camera2] i [camera21] w skincfg.ini, wygląda "tak i tak",
c. dodaję (całość lub cześć) sekcję [camera2] i [camera21] do sys.txt, i zmieniam parametry w zależności od upodobań.
Zrobiłeś to:
zdziseek napisał/a:
O ile ustawienia zoomu 2d w normalnym trybie poustawialem wg upodoban,

więc musisz dopracować punkt 2 - wystarczy to (przykład):
Kod:
[camera21]
; common settings
maxdistance=1000
; 2D settings
minzoom2d=70
maxzoom2d=150
defaultzoom2d=125
overview_zoom2d=3750

P.S. Ważne - skincfg.ini, szukamy w rozdzielczości xxx zawartej w pliku data - na której pracuje program iGO.
_________________

 
 
zdziseek 
Waypoint


Wiek: 33
Dołączył: 26 Mar 2013
Posty: 85
Skąd: Węgrzce
Wysłany: 2015-03-03, 17:00   

Wielkie dzięki, trochę było z tym kombinowania, ale mam nadzieję, że znalazłem odpowiednie wartości dla siebie.
Pozdrawiam!
 
 
neter
Waypoint



Dołączył: 12 Kwi 2012
Posty: 22
Wysłany: 2016-05-21, 20:02   Zoom skrzyżowań

Chodzi jak zablokować przybliżanie (zoom) przy dojeżdżaniu do skrzyżowania lub ronda, bo ktoś tak ustawił że przybliża tak że na ekranie widać praktycznie samo rondo. Ewentualnie gdzie szukać Data.rar Branding.rar czy może jakiś wpis w sys.txt próbowałem bez efektu:

[camera.intersection_zoom]
enabled=0

[camera]
overview_enabled=1 ;blokada powiekszenia i pochylenia

[ Komentarz dodany przez: jacekp1313: 2016-05-24, 19:31 ]

-------------------------------------------------------------------------
Dołączyłem do istniejącego wątku
Przypominam o regulaminie forum - punkt 3
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6332
Wysłany: 2016-05-21, 20:36   

Nie ma data.rar. - jest data.zip
Spróbuj kombinowac tu:

Kod:
;weak smartzoom - signpost
[camera11]
minzoom2d=50
maxzoom2d=200
minzoom2d_hwy=100
defaultzoom2d=200
minzoom=60
maxzoom=85
minzoom3d_hwy=60
defaultzoom3d=70
minangle=70
maxangle=82
minangle_hwy=70
defaultangle=82
angleoffset=20
maxdistance=2000

;normal smartzoom - signpost
[camera12]
minzoom2d=50
maxzoom2d=400
minzoom2d_hwy=100
defaultzoom2d=400
minzoom=60
maxzoom=135
minzoom3d_hwy=70
defaultzoom3d=110
minangle=70
maxangle=82
minangle_hwy=70
defaultangle=82
angleoffset=20
maxdistance=2000

;strong smartzoom - signpost
[camera13]
minzoom2d=50
maxzoom2d=2000
minzoom2d_hwy=100
defaultzoom2d=2000
minzoom=60
maxzoom=240
minzoom3d_hwy=70
defaultzoom3d=240
minangle=70
maxangle=82
minangle_hwy=70
defaultangle=82
angleoffset=20
maxdistance=2000

w zalezności jakiego przybliżenia używasz

Oczywiście używasz iGO pod winCE ?
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
neter
Waypoint



Dołączył: 12 Kwi 2012
Posty: 22
Wysłany: 2016-05-21, 21:54   

no_taki napisał/a:
Nie ma data.rar. - jest data.zip
..........
Oczywiście używasz iGO pod winCE ?


No tak *.zip ale że używam rar-a to tak z rozpędu poszło.

iGO Primo pod WinCE.

A te wpisy do sys.txt czy gdzieś w data.zip są też ukryte?
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6332
Wysłany: 2016-05-22, 08:35   

Kazdy wpis z data.zip mozna przenieść do sys.txt i wtedy nadpisze to co jest w data.zip
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9628
Wysłany: 2016-05-22, 08:49   

Spróbuj wpisu [camera.intersection_zoom]
[camera.intersection_zoom]
enabled=10

lub
[3d]
overview_enabled=0

wg wątku "sys.txt sekcje, komendy, parametry, opisy"
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 10