Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2015-07-06, 11:21
Zewnętrzny odbiornik GPS do komputera (BT)
Autor Wiadomość
Adidadi
Waypoint


Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 53
Wysłany: 2008-04-08, 20:49   Zewnętrzny odbiornik GPS do komputera (BT)

Witam brak zakupił laptop Dell i moduł GPS (nie wiem jak to sie nazywa) zainstalowałem mu wszystkie sterowniki i niby wyglada to dobrze ale jest jedno ale, mam program AutomapaTPC ale nie chce sie uruchomić wyrzucając bład Runtime Error! ściezka do programu This appplication has request the Runtime to terminate it.....

może to jakaś wadliwa wersja oprogramowania ?? moze macie link do lepszej


z góry dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2015-07-06, 11:20, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
raby 
Navi Expert
navi oblatywacz


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 257
Skąd: Krasnystaw
Wysłany: 2008-04-08, 22:49   

sa linki w dziale Auto mapa

http://www.my-navia.pl/viewforum.php?f=7
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=1998
 
 
Adidadi
Waypoint


Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 53
Wysłany: 2008-04-09, 07:03   

Ściagam automape portable bo w tych linkach jakoś nie znalazłem wersji TPC.
Czy ona sie uruchomi na Windowsie ??
 
 
raby 
Navi Expert
navi oblatywacz


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 257
Skąd: Krasnystaw
Wysłany: 2008-04-09, 11:46   

TAK
jak bys czytal to by nie bylo tych pytan
 
 
Adidadi
Waypoint


Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 53
Wysłany: 2008-04-09, 14:27   

Automapa nie wykrywa nadajnika GPS bluetooth :( cały czas pisze wykrywam GPS i brak rekacji, co moze byc nie tak ??
 
 
raby 
Navi Expert
navi oblatywacz


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 257
Skąd: Krasnystaw
Wysłany: 2008-04-09, 14:41   

Masz zle ustawiony port dla GPS
sprawdz pod jakim go zainstalowalo w systemie i ustaw taki sam w AM

kiedys na kompie odpalalem AM z modulem Nokii
 
 
Adidadi
Waypoint


Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 53
Wysłany: 2008-04-09, 14:57   

na kompie wykrywa Com4 i w programie tez mam tak ustawione, ale to nie daje rezultatu

[ Dodano: 2008-04-09, 15:59 ]
Problem udało sie rozwiazac :) inny program korzystał z tego GPS i automapa nie mogla znaleść
 
 
raby 
Navi Expert
navi oblatywacz


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 257
Skąd: Krasnystaw
Wysłany: 2008-04-09, 16:16   

a jednak problem z portem tak jak pisalem...
a co z niego korzystalo?
 
 
domino19140291 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 17 Sty 2009
Posty: 6
  Wysłany: 2009-01-17, 13:48   

Udało mi się w końcu uruchomić AM na lapku czyta mapę super to wygląda teraz mam tylko problem z odbiornikiem GPS. Mam odbiornik Nokii LD-4W na bluetooth. Skonfigurowałem go na port COM1 tak jak jest w AM standardowo zaznaczyłem w programie żeby korzystał z odbiornika Bluetooth GPS ale wyświetla się komunikat że nie ma dostępu do odbiornika do portu COM 1. Próbowałem jeszcze inne kombinacje ale porty od COM2 do COM9 w kompie mam pozajmowane. W AM max jest COM9 później jest już wyszukiwanie Auto ale to też mi nie działa. Macie jakieś pomysły jak to rozwiązać ? Dzięki za pomoc
 
 
 
Medion
Navi Expert


Dołączył: 14 Sty 2009
Posty: 268
Wysłany: 2009-11-13, 17:37   

Witam
Mam ten sam problem co domino19140291

domino19140291 napisał/a:
Udało mi się w końcu uruchomić AM na lapku czyta mapę super to wygląda teraz mam tylko problem z odbiornikiem GPS. Mam odbiornik Nokii LD-4W na bluetooth. Skonfigurowałem go na port COM1 tak jak jest w AM standardowo zaznaczyłem w programie żeby korzystał z odbiornika Bluetooth GPS ale wyświetla się komunikat że nie ma dostępu do odbiornika do portu COM 1. Próbowałem jeszcze inne kombinacje ale porty od COM2 do COM9 w kompie mam pozajmowane. W AM max jest COM9 później jest już wyszukiwanie Auto ale to też mi nie działa. Macie jakieś pomysły jak to rozwiązać ? Dzięki za pomoc


lecz nie ma tutaj żadnej odpowiedzi jak zmienić port w AM czy iGO na port powyżej COM9, lub jak zmienić przypisany przez komputer port COM10 (odbiornik BT w momencie parowania został automatycznie przypisany do COM 10), na COM1 lub COM9 (występują jako wolne w programie diagnostycznym lecz bez możliwości zmiany). W programie diagnostycznym dołączonym do odbiornika satelity są wykrywane bez problemu na porcie COM10 lecz ani AM ani iGO nie obsługują portów powyżej COM9.

Pozdrawiam
 
 
renron 
Maestro GPS



Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8838
Wysłany: 2009-11-13, 21:37   

Medion napisał/a:
lecz nie ma tutaj żadnej odpowiedzi jak zmienić port w AM czy iGO na port powyżej COM9,

Jakbyś dobrze poszukał to byś znalazł ;-)

Zmianę zakresu dostępnych numerów portów w ustawieniach GPS dokonujesz w pliku gps.settings, który znajduje się w folderze Settings Files.

Zmieniasz w liniach:

AutodetectMinPort=1
AutodetectMaxPort=9


Zakres 1-9 jest zakresem 'fabrycznym', max. dostępny zakres portów to 0 -255
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Wiek: 27
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8301
Skąd: Poznań
Wysłany: 2009-11-13, 21:43   

renron napisał/a:
Zmianę zakresu dostępnych numerów portów w ustawieniach GPS dokonujesz w pliku gps.settings, który znajduje się w folderze Settings Files.

Zmieniasz w liniach:

AutodetectMinPort=1
AutodetectMaxPort=9


Zakres 1-9 jest zakresem 'fabrycznym', max. dostępny zakres portów to 0 -255

Na Viscie to nie działało. Tzn. miałem GPS na BT na com 34 i w AM 34 i nie działało. Wymusiłem żeby był na com2 i ruszyło dopiero.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
Medion
Navi Expert


Dołączył: 14 Sty 2009
Posty: 268
Wysłany: 2009-11-14, 15:26   

Witam

Po zmianie w AM > AutodetectMaxPort=10 < nadal nie można włączyć GPS'a mimo iż port jest widoczny w AM. Na laptopie z dostępnymi pod BT portami COM3, COM4, AM wykrywa GPS'a na COM3 bez problemu. Natomiast iGO 8 na PC, w tych samych warunkach, nie wykrywa GPS'a.

Pozdrawiam
 
 
renron 
Maestro GPS



Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8838
Wysłany: 2009-11-14, 16:54   

Medion napisał/a:
Natomiast iGO 8 na PC, w tych samych warunkach, nie wykrywa GPS'a.

To może popytaj w dziale iGO, może ktoś tam przerabiał temat.
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
bogusnr
Waypoint


Dołączył: 17 Sty 2010
Posty: 21
  Wysłany: 2010-02-26, 21:03   Automapa na laptopa / problemy z SYGNAŁEM GPS

Witam, wgrałem Automape na laptopa(system Windows7) automapa chodzi poprawnie, wgrałem także witaminki lecz nie mogę znaleść sygnału GPS (odbiornik to : Pentagram PathFinderGPS P3101)

Proszę o podpowiedzi jak to ustawić by chodziło poprawnie :?:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 12