Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
OziExplorer - ślady, trasa, konwersje
Autor Wiadomość
bpjl
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Maj 2008
Posty: 172
Wysłany: 2011-03-29, 14:23   

Wszystko znów rozbija się o ilość wyświetlanych punktów. Nie lepiej planować trasę w Ozim na PC i zapisać ją jako zwykłe RTE które potem wczytujesz sobie w Ozim CE?
_________________
http://taczkarunners.pl - http://bpjl.digart.pl
 
 
domcio
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 18 Kwi 2008
Posty: 14
Wysłany: 2012-05-07, 16:18   znowu tu jestem

Jakiś czas temu poruszałem tu ten temat,zmieniłem w ustawieniach śladu jedną z takich wartości na maxa czyli 999 i dało to efekt.Ale do czasu,kiedy moje wycieczki się wydłuzyły.Wczesniej kiedy robiłem trasy do 40km wszystko było ok. ale teraz po ok.45km znowu mi ślad z tyłu zżera.Tej wartości powyzej którą podałem czyli 999 już większej się nieda ustawić w ustawieniach śladu,więc czy to już wszystko co można wyciagnąć z oziego? a może trzeba jeszcze inne ustawienia pozmieniać.Dlatego pytam doświadczonych uzytkowników Oziego którzy go doskonale znają o poradę,a najlepiej gdzie i jakie wartości wpisać w ustawieniach by ten ślad był przynajmniej widziany do ok.100km.Planuję takie trasy i przydałoby mi się to w powrocie do domu,jechałbym jak po sznurku patrząc na swój ślad nie zastanawiając się czy dobrze jadę z powrotem.Z góry dziękuję za podpowiedzi i mam nadzieję że znajdzie się ktoś kto będzie znał odpowiedź na moje zapytanie.
pozdrawiam
 
 
martel11
Navi Expert


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Cze 2010
Posty: 463
Wysłany: 2012-05-08, 14:34   

Nie wiem jakiej wersji używasz, ale to chyba nie ma znaczenia. Ozi CE zapisuje ślad praktycznie nieskończony (możesz ustawiać zapis nawet na miesiąc). Ale niestety na ekranie nawigacji (mapie) nie będzie on zawsze widoczny w całości, tak jak to zauważyłeś. Kilka postów wyżej masz informację z jakiego powodu i także dlaczego trzeba z umiarem zwiększać parametry zapisu śladu (pisałeś, że zwiększyłeś jedną z nich - możesz też zwiększyć i tę drugą). Żeby zobaczyć w całości ślad trzeba go zapisać i wczytać do Oziexplorer na PC. Myślę, że analogicznie można zrobić w Oziexplorer CE, żeby osiągnąć to co chcesz, tzn. powrót wg bardzo długiego, niewidocznego śladu. . Spróbuj postąpić tak: na końcu swojej wycieczki zapisz utworzony ślad pod jakąś nazwą (oprócz tego, i tak cały ślad zapisuje się automatycznie - jeśli tak ustawisz), a następnie po prostu wczytaj go pod tą nazwą. Będziesz miał swój ślad " w jedną stronę" na mapie. Nie wiem, czy da to efekt oczekiwany przez ciebie i umożliwi powrót wg tego samego śladu, ale przypuszczam, że tak. Sam nie sprawdzałem takiej metody, bo nie robię takich długich wypadów. :lol:
 
 
ktomek 
młodszy inspektor GPS



Wiek: 48
Dołączył: 23 Cze 2009
Posty: 6
Wysłany: 2012-10-28, 22:56   Ozi CE wyświetla tylko 500 pkt trasy

Już nie wiem jak sobie poradzić
Chciałem sobie wyświetlić zapisany ślad na OZIm CE żeby wg niego pokonać trasę
I już wszystkie opcje przejrzałem, a on ciągle mi wyświetla tylko 500pkt trasy
Więcej nie chce
Co mogę zrobić, żeby wyświetlał więcej - czyli całą trasę? a przynajmniej ten odcinak na którym właśnie jestem?

Pomyślałbym że tak ma być, ale .....
Znajomy na komórce z Androidem odpalił OZIego i widzi całą trasę z mojego tracka
Co robię źle?
 
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18792
Wysłany: 2012-10-29, 07:34   

Wersja na WinCE ma chyba 999 punktów - zobacz ustawienia http://www.oziexplorer3.c...fig2.html#Track
_________________

 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3460
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-10-29, 08:06   

ktomek napisał/a:
Co mogę zrobić, żeby wyświetlał więcej - czyli całą trasę?

Spróbuj może wyłączyć GPS na czas oglądania (ikonka z anteną sat.")
_________________

 
 
ktomek 
młodszy inspektor GPS



Wiek: 48
Dołączył: 23 Cze 2009
Posty: 6
Wysłany: 2012-10-29, 20:06   

jacekp1313 napisał/a:
Wersja na WinCE ma chyba 999 punktów

Ustawić można, ale nie pomaga
harry napisał/a:
Spróbuj może wyłączyć GPS na czas oglądania

Nie pomogło, nadal się wyświetla tylko 500 pkt
Zresztą mi zalezy żeby pokazywał podczas pracy GPS, bo idea jest taka, żeby trasę według zapisanego śladu przejechać sobie
 
 
 
martel11
Navi Expert


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Cze 2010
Posty: 463
Wysłany: 2012-10-31, 20:22   

ktomek napisał/a:

nadal się wyświetla tylko 500 pkt
Zresztą mi zalezy żeby pokazywał podczas pracy GPS, bo idea jest taka, żeby trasę według zapisanego śladu przejechać sobie

A dlaczego uważasz, że wyświetla tylko 500 punktów?
Parametry śladu ustawia się tylko w file - konfiguracja - ślady. Tu masz okno ślady - zakładka tail. Pierwsze dwa parametry oznaczają odległość między punktami śladu i liczbę wyświetlanych punktów. Z mojej praktyki wynika, że ustawienie obu wielkości na 500 w zupełności wystarcza, aby cały ślad wyświetlał się na mapie. Można te wielkości ustawiać dowolnie, ale trzeba mieć na względzie to co napisał wcześniej Hukkle. Ustawienie mniejszych wielkości powoduje, że koniec długiego śladu może nie być widoczny na mapie (jest urywany). Ślad możesz zapisać ręcznie, możesz też ustawić na zapisywanie automatycznie (dziennie, tygodniowo, miesięcznie). Po zapisaniu można go odtworzyć - View - slady - odtwarzaj ślad. Wczytujesz wtedy ślad pod zapisaną nazwą (własną lub automatyczną) - zresztą tak samo jak w Ozi na PC.
 
 
ktomek 
młodszy inspektor GPS



Wiek: 48
Dołączył: 23 Cze 2009
Posty: 6
Wysłany: 2012-10-31, 20:47   

To może inaczej
Zapisanie śladu mam włączone automatycznie
I ślad mi się zapisuje poprawnie i dokładnie na całej trasie
Ale chciałbym mieć wyświetlony ten ślad na mapie i jechać sobie ponownie trasą z podglądem zapisanego śladu, choćby po tym śladzie
Sam ślad mi się ładnie wyświetla, ale jak włączę GPS to mi znika i tylko widze ślad za sobą aktualny
Znalazłem możliwość zapisania śladu w postaci trasy (route) i tu jest OK
Tylko że max 500pkt mi wyświetla właśnie. W zależności od dokładności jaką ustalę te 500pkt to mniejszy, ale dokładny ślad, lub nawet cała trasa ale bardzo przybliżona
Ściągnąłem sobie ponownie Oziego winCE z serwera żeby sprawdzić czy wina nie jest po stronie mojej instalki
Ale było dokładnie to samo
A wiem, że tylko 500 wyświetla, bo punkty są ponumerowane
 
 
 
martel11
Navi Expert


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Cze 2010
Posty: 463
Wysłany: 2012-10-31, 22:01   

ktomek napisał/a:
Sam ślad mi się ładnie wyświetla, ale jak włączę GPS to mi znika i tylko widze ślad za sobą aktualny

Tzn, że w trakcie nawigacji widzisz przebyty ślad, a jak zawrócisz i będziesz szedł parę metrów obok wcześniejszej ścieżki to nie widzisz równoległego śladu przed chwilą wyświetlanego? Nie wiem, czy cię dobrze rozumiem, bo trochę zamiennie używasz pojecia ślad, trasa. W Ozim ślad to to co aktualnie przemierzasz (plt), a trasa to to co wcześniej zaplanowałeś wg punktów (rte). Oczywiście masz w view - ślady - zaznaczone pokazywanie śladu?
 
 
ktomek 
młodszy inspektor GPS



Wiek: 48
Dołączył: 23 Cze 2009
Posty: 6
Wysłany: 2012-10-31, 22:21   

Mogę mieszać pojęcia, bo mój OZI to jakieś nieudolne tłumaczenie na PL
Ślad (plt) zapisuje mi się dokładnie i moge go oglądać w całości na PC
Na winCE wyświetla się tylko częściowo, ale gdzies znalazłem informację że tu sie może wyświetlać 500pkt, być może
W każdym razie ślad czyli (plt ) mi znika po włączeniu GPS
Widoczna jest wtedy trasa (rte) która mam po konwersji z pliku PLT. I tu tez widze wyłącznie do 500pkt które sa ponumerowane
Inaczej nie umiem uzyskac widocznego śladu/trasy w każdym razie nie mam nic na mapie poza swoją pozycją

Może po prostu to jest do zrobienia jakoś prościej?
 
 
 
Piotrek71
azymut


Dołączył: 26 Gru 2012
Posty: 1
Wysłany: 2012-12-26, 20:19   Problem z odczytem śladów

Witam,
mam problem z odczytem śladów zarówno gpx jak i plt (zapisanych za pomocą trackera) przez Ozi Explorer 4.95. Wczytany ślad ma tylko 100 punktów, próbowałem zwiększać liczby w zakładce śladów w konfiguracji, lecz nie przyniosło to rezultatu. Czy ktoś zna rozwiązanie problemu?

Kolejne pytanie jest o OziExplorera na Androida. Dlaczego nie czyta on map w formacie jpg, a wymaga przekonwertowanych do ozfx3? Za to bez problemu czyta ślady plt, a nie może sobie poradzić z gpx.

Pozdrawiam
Piotrek
 
 
arekmiz 
Waypoint


Wiek: 46
Dołączył: 31 Mar 2008
Posty: 84
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-02-08, 08:50   

Ja mam jeszcze inny problem. Zainstalowałem OziExplorera for Android ma Sony Xperia J. Działa ładnie, ładnie wczytuje mapy. I zapisuje ślad. Np. jadę samochodem 20 km. Rysuje niebieską kreskę. Ślad zapisuje się automatycznie w pliku PLT. Wyłączam Ozi w Xperii, kopiuję plik PLT na kompa. Odpalam na kompie OziExplorer 3.95.4, wczytuję plik PLT. I co? I kupa... Widzę tylko 2,06 km z mojej całej 20 km trasy. Czyli pierwszy kawałek. Profil pionowy - też tylko pierwsze 2,06 km. Co ciekawe jeśli uruchomię OziExplorera for Android na Xperii i wczytam plik PLT to łądnie pokazuje się cał trasa. Co za kicha?
_________________
Pozdrawiam
ArekMiz

Becker Active 5 (iGO8.3.5EU, AM6.24EU, OziExpl2.31)
Samsung Galaxy A8 (AM4.3.0EU, OziExpl1.15)
 
 
szymano 
Waypoint


Dołączył: 24 Lis 2013
Posty: 24
Skąd: Warszawa, Darłowo
Wysłany: 2013-12-31, 00:07   OziExplorer - rodzaje śladu

Witam,
uczę się obsługi Oziego i mam problem ze śladem.
Ustawione mam (od zawsze), że ślad zapisuje się w linii prostej od startu zapisu.
Jak ustawić tak, by ślad zapisywał się tak jak jadę, bym widział moje zakręty itp.

Pozdrawiam

[ Komentarz dodany przez: jacekp1313: 2013-12-31, 06:19 ]
------------------------------------------------------------------------------------------
Dołączyłem do istniejącego wątku
Przypominam o regulaminie forum - punkt 4
 
 
ktomek 
młodszy inspektor GPS



Wiek: 48
Dołączył: 23 Cze 2009
Posty: 6
Wysłany: 2014-01-11, 20:21   Udostępnianie tracka OZI w Googlemaps

No więc właśnie, jak w temacie
Czy przerabiał ktoś możliwość udostępnienia swojego zapisanego tracka z OZIego (akurat w tym przypadku) w mapie dostępnej w internecie online?
Googlemaps umożliwia stworzenie trasy i tworzy z niej link który można przesyłać i fajnie sobie podglądać, powiększać szczegóły itp. Podobnie jak pliki *.kml lokalnie.

Ale czy można jakoś trasę z lokalnego komputera podłączyć pod googlemaps?
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 9