My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 
ModeCom FreeWAY MX3 HD AutoMapa Polska
ModeCom FreeWAY MX3 HD
359.12 PLN
Navroad ENOVO S AutoMapa Polska
Navroad ENOVO S AutoMapa
348.00 PLN
TomTom XXL Classic Europa
TomTom XXL Classic Europa
421.00 PLN
Blow GPS50C Europa
Blow GPS50C Europa
219.00 PLN
Mio Spirit 6900 LM Polska
Mio Spirit 6900 LM Polska
363.01 PLN
Mio Combo 5107 LM Europa
Mio Combo 5107 LM Europa
685.30 PLN
Garmin Nuvi 2595 LMT Europa
Garmin Nuvi 2595 LMT Europa
685.79 PLN
TomTom GO 500 Europa
TomTom GO 500 Europa
789.00 PLN
 
 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Igo Primo a TMC
Autor Wiadomość
jacekp1313 
Maestro GPS
Mio500+MMSDTop legal


Pomógł: 501 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 17368
Wysłany: 2012-06-15, 22:13   

Pisałeś, że działa: http://www.my-navia.pl/vi...p=360740#360740
_________________

 
 
rmg01 
GPS instruktor
lark43.1,miop340+tmc


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 29 Sie 2009
Posty: 613
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2012-06-15, 22:17   

kolabio napisał/a:
Na jakiej dokładnie wersji iGO pracuje u Ciebie TMC ?
u mnie (mio p340 wm5 + zewn. odb. tmc royaltek by alga) działa na kilku wersjach igo tzn igo primo 1.2 (921.179499), igo primo 2.0 (962.209584) oraz na obu mutacjach (sr1 i sr2) becker'a (961). przykładowy obrazek z becker'a sr1 (bezskórkowy) jest w tym wątku na str. 44 drugi post od góry.
 
 
kolabio
GPS instruktor


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Lip 2008
Posty: 613
Wysłany: 2012-06-15, 22:28   

Po dodaniu opisanego przeze mnie skryptu pojawiła się się aktywna opcja TMC. Nie robiłem wtedy testów na drodze, byłem wówczas przekonany, że pojawienie się opcji TMC wraz z wyświetlaniem częstotliwości, załatwia sprawę. Oryginalny program Mio w nawigacji prawidłowo przeszukuje częstotliwości, ale oczywiście w Polsce niczego nie znajduje. Igo w wersji Becker 9.6.1, jak i w Twojej, a także najnowszej 9.6.5. widzi odbiornik TMC, pokazuje początkową częstotliwość 87.5MHZ i niczego nie znajduje. Z wyjątkiem dwóch chyba przypadkowych zadziałań, - przeszukiwania w zakresie 87.5-88.4 nawet z podawaniem nazw radiostacji. W Navigonie mam to samo. Ze skryptem aktywna staje się opcja TMC, ale przeszukiwania także brak. Impas.
 
 
rmg01 
GPS instruktor
lark43.1,miop340+tmc


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 29 Sie 2009
Posty: 613
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2012-06-15, 22:39   

kolabio napisał/a:
pokazuje początkową częstotliwość 87.5MHZ i niczego nie znajduje.
u mnie jest lepiej - str. 36 bieżącego wątku 3 post od dołu rys. 2. w becker'ze częstotl. nie mogę ustawiać ręcznie więc znajduje tą właściwą 'sam' becker
 
 
*columb* 
Waypoint



Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 163
Wysłany: 2012-06-16, 07:57   

kolabio napisał/a:
Ze skryptem aktywna staje się opcja TMC,


Nie wiem gdzie mieszkasz, ale może po prostu w Twojej miejscowości jest za słaby sygnał RMF FM, u mnie na parapecie sygnał łapie po kilku sekundach na 93.0 Mhz (tryb Scan+lista), lecz wystarczy, że przejadę kilka kilometrów w kierunku gór, a TMC gubi sygnał i mieli wszystkie częstotliwości nic nie znajdując, a w radiu na wyświetlaczu mam 89.2 Mhz
_________________
Nie rzucaj guanem, bo możesz nie trafić. A smród na rękach pozostanie.
 
 
kolabio
GPS instruktor


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Lip 2008
Posty: 613
Wysłany: 2012-06-16, 16:01   

Mieszkam w zasięgu dobrego odbioru RMF FM. Po wielu próbach skłaniam się do wniosku, że w Mio Moov 580 trzeba "zabić" jescze jakiś proces, który uruchamia się po właczeniu nawigacji. Przypuszczam,że żaden z kolgów nie próbował uruchomić TMC akurat na na Mio 580. Jeśli jest inaczej, to proszę o wiadomość i może jakąś sugestię. Na taką diagnozę wskazuje podobieństwo reakcji, choć nie do końca, na iGo i Navigonie. Przeoram ten temat, bo mnie wkurza. Zatem jeśli jest wśród nas ktoś z 580-tką Mio zapraszam do wspólnego działania.
 
 
pannonia75 
guru



Pomógł: 12 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 1065
Skąd: U.K.
Wysłany: 2012-06-18, 23:52   

Mam pytanie-
Zakupiłem odbiornik TMC RTA-3000 by Alga-Shop.

Alga-Shop - dziękuję za szybką wysyłkę! W parę dni po kliknięciu "Kup" mam towar w domu. Kubuś się należy (drugi dołożę za pomoc w uruchomieniu ;-) )

Moja navi jest na procku Atlas V i win CE 6.0.

w sys mam:
Kod:

[interface]
show_tmc_eventlist=1

[http]
enabled=1

[network]
available=1

[naviextras]
boot_service_address="http://zippy.naviextras.com/services/index/1"

[tmc-http]
servers.size=1
servers[0].url="http://zippy.naviextras.com/services/tmclite/data/nng-igo-tmc-iphone/0/"
enabled=1
start=1

[traffic.settings]
traffic_enabled=1

[tmc]
source="royaltek"
port="COM,4"
baud=9600


Część wpisów do TMC-HTTP bo nawi ma Wifi, ale to działa OK.

W katalogu głównym mam biblioteki do TMC:
atmc_ce.dll
AVQTMC.dll
gpstmc.dll
nnhal.dll
tmcgps.dll

Nie wykrywa mi urządzenia. Program GnsTester od Jacka1313 nie działa - wywala błąd, a program "GNS TMC" odpala i wykrywa 3 porty :
COM1
COM3
COM4
ale na żadnym nie znajduje urządzenia - jak to uruchomić?

Ikona TMC pokazuje się co 15sek. i jak ją kliknę, to w info najpierw jest "Testuję" potem "Brak sygn. TMC" a potem "Nie znaleziono urządzenia TMC" (wtedy ikona TMC znika z kokpitu)

Wersja primo, skórka, nawi - jak w moim opisie.

mam takie licencje:
Kod:
Nazwa                          Rozmiar
\primo\CONTENT\TMC\            194 524
Belgium_NavteqTraffic.tmc       7 540
Belgium-BeMobile.tmc              1 178
Finland_NavteqTraffic.tmc         7 540
Finland-Destia.tmc                   1 160
Finland-MediamobileNordic.tmc 1 212
France-ViaMichelin.tmc             1 266
France-V-Trafic.tmc                  13 518
Germany_NavteqTraffic.tmc      7 540
Germany-TMCPRO.tmc             20 644
Hungary-TrafficNav.tmc             16 526
Ireland-TrafficNav.tmc               15 478
Italy_NavteqTraffic.tmc             7 536
Italy-InfoBLU.tmc                     1 188
Luxembourg_NavteqTraffic.tmc  8 576
Luxembourg-BeMobile.tmc         2 208
Netherlands_NavteqTraffic.tmc   8 578
Netherlands-BeMobile.tmc          2 208
Norway_NavteqTraffic.tmc          7 538
Norway-Destia.tmc                    1 160
Norway-MediamobileNordic.tmc  1 212
Poland_MediamobileNordic.tmc  1 240
Russia_NavteqTraffic.tmc           6 356
Slovenia-TrafficNav.tmc             15 478
Sweden_NavteqTraffic.tmc         7 538
Sweden-Destia.tmc                    1 160
Sweden-MediamobileNordic.tmc   1 212
UnitedKingdom_NavteqTraffic.tmc 7 548
UnitedKingdom-ITIS.tmc              4 736
UnitedKingdom-TrafficMaster.tmc 15 450

g:\primo\LICENSE\                   15 418
ACTIVATION_CODES                  0
Becker_BDC_TMC_1_2011-06-20_BDC10.lyc 1 032
device.nng                               166
Germany_NavteqTraffic.tmc       7 540
Mega_Latest_Map_Guarantee_FEU_TA_NQ_NNG_2011_Q1.lic 3 072
Tempo_GOGO1602_Primo_GoCruise.lyc 1 304
ZENEC_NC2010_R3_FEU@1003_TANNG_1g_2.lic 2 304
g:\primo\LICENSE\server_configs\ (0) 0
g:\primo\LICENSE\server_configs\www.naviextras.com\ (0) 0
_________________
Modecom MX3 + Primo 2.0 9.6.5.245577 + diMkaWA_P156.Wiman_mod ver.1.5 +tts_by_Wiman_ver.5.x + TMC RTA-3000
 
 
rmg01 
GPS instruktor
lark43.1,miop340+tmc


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 29 Sie 2009
Posty: 613
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2012-06-19, 15:34   

pannonia75 napisał/a:
Mam pytanie-
Zakupiłem odbiornik TMC RTA-3000 by Alga-Shop.
Kod:

[tmc]
source="royaltek"
port="COM,4"
baud=9600
mam podobny odbiornik, u mnie powyższy wpis nie działa. zadziałał natomiast inny:
Kod:

[tmc]
saved_config_available="1"
saved_config_classname="NMEA_GPSTMC_ROYALTEK"
saved_config_portname="COM"
saved_config_port="1"
auto_tuning="1"
saved_last_frequency="1067"
saved_last_tuning_mode="1"
oczywiście nr. portu com i częstotliwość są do zmiany
 
 
pannonia75 
guru



Pomógł: 12 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 1065
Skąd: U.K.
Wysłany: 2012-06-19, 16:08   

rmg01 napisał/a:
saved_last_frequency="1067"

a co oznacza 1067?
_________________
Modecom MX3 + Primo 2.0 9.6.5.245577 + diMkaWA_P156.Wiman_mod ver.1.5 +tts_by_Wiman_ver.5.x + TMC RTA-3000
 
 
rmg01 
GPS instruktor
lark43.1,miop340+tmc


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 29 Sie 2009
Posty: 613
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2012-06-19, 16:29   

u mnie rmffm jest na częstotl. 106.7 (tmc też)
 
 
ogerard 
Navi Expert
Gerard O.



Pomógł: 13 razy
Dołączył: 24 Wrz 2009
Posty: 363
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-06-19, 16:30   

Ostatnia zapamiętana częstotliwość 106.7 mHz . A wpis który podał rmg01 dodać do pliku system.ini który znajduje się w save->profiles->01 . Chyba że masz więcej profili to dodaj to do aktywnego profilu.
_________________
/Lenovo P780(Tomtom 1.3)/Alga Prima 5050/
 
 
 
pannonia75 
guru



Pomógł: 12 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 1065
Skąd: U.K.
Wysłany: 2012-06-19, 17:13   

rmg01 napisał/a:
zadziałał natomiast inny:

U mnie nie działa na żadnym z portów. Nie wiem czy COM3 czy COM4, bo nic mi nie wykrywa urządzenia bez uruchamiania primo, ale sprawdzałem na obu wpisach (portach) i bez zmian, objawy identyczne z podanymi wcześniej.

[ Dodano: 2012-06-19, 17:16 ]
rmg01 napisał/a:
u mnie rmffm jest na częstotl. 106.7 (tmc też)
ogerard napisał/a:
Ostatnia zapamiętana częstotliwość 106.7 mHz


Ja wpisałem takie częstotliwości na których mi dawniej działało TMC z igo8 (- tyle że to UK, ale lokalizacja ta sama, to bez znaczenia) ale to też nic nie dało - cały czas to samo - ikona TMC pojawia się i znika. :-(

[ Dodano: 2012-06-19, 17:20 ]
Cały widz na tym, jak zrobić żeby wykryło mi odbiornik, bo bez tego to mogę sobie wpisywać częstotliwości aż do starości.

[ Dodano: 2012-06-19, 17:25 ]
ogerard napisał/a:
A wpis który podał rmg01 dodać do pliku system.ini ... dodaj to do aktywnego profilu.

Tylko żeby mi najpierw widziało odbiornik.

Jak by zaczęło skanować i nic nie znajdowało to już 1/2 biedy bo to by znaczyło że widzi odbiornik.
_________________
Modecom MX3 + Primo 2.0 9.6.5.245577 + diMkaWA_P156.Wiman_mod ver.1.5 +tts_by_Wiman_ver.5.x + TMC RTA-3000
 
 
rmg01 
GPS instruktor
lark43.1,miop340+tmc


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 29 Sie 2009
Posty: 613
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2012-06-19, 17:33   

pannonia75 napisał/a:
Cały widz na tym, jak zrobić żeby wykryło mi odbiornik, bo bez tego to mogę sobie wpisywać częstotliwości aż do starości.
ja miałem tak, że na karcie zainstalowałem jakąś starą wersję igo (832 albo 834) i tam było autowykrywanie odbiornika tmc. szukał, szukał aż znalazł odbiornik. i to mi pomogło bo inne wpisy odnośnie tmc nic nie dawały.
 
 
pannonia75 
guru



Pomógł: 12 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 1065
Skąd: U.K.
Wysłany: 2012-06-19, 18:08   

rmg01 napisał/a:
szukał aż znalazł odbiornik. i to mi pomogło bo inne wpisy odnośnie tmc nic nie dawały.


To też sprawdzę ale już dziś nie zdążę.

Jak na razie to udało mi się jeszcze odpalić pod win CE "RoyalTek TMC Demo.exe" i przeszukałem wszystkie dostępne porty na wszystkich dostępnych częstotliwościach tj:
4800
9600
19200
38400
57600

i za każdym razem komunikat:
Cytat:
No Data In!!, Please check baudrate & Comport
:-| :-( :-/ :-? :-x

[ Dodano: 2012-06-19, 18:14 ]
rmg01 napisał/a:
i to mi pomogło bo inne wpisy odnośnie tmc nic nie dawały.

A jakie masz teraz primo i jakie wpisy w sys?
_________________
Modecom MX3 + Primo 2.0 9.6.5.245577 + diMkaWA_P156.Wiman_mod ver.1.5 +tts_by_Wiman_ver.5.x + TMC RTA-3000
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3925
Wysłany: 2012-06-19, 19:36   

pannonia75 napisał/a:
RTA-3000
Wprawdzie mam urzadzenie z wbudowanym TMC ale "Chip" ten sam..
Rozwiazalem to w ten sposob:
w sys.txt wpis:
Kod:
[tmc]
port="COM,3"
baud=38400
source="royaltek"

i w Primo\save\profiles\01\system.ini wpis:
Kod:
[tmc]
auto_tuning="1"
last_known_tmc_station="966"
saved_config_available="1"
saved_config_classname="NMEA_GPSTMC_ROYALTEK"
saved_config_port="3"
saved_config_portname="COM"
saved_last_frequency="966"

TMC zadzialalo i dziala - oczywiscie numer portu jak i predkosc w Twoim przypadku moze byc inna (choc moze skoro chip ten sam to i parametry takie same).
co do wpisu (saved_last_frequency="966"), nie jest wazne jaka czestotliwosc jest wpisana - to tylko ostatnia czestotliwosc zapisana przez Primo i jesli program nie znajdzie stacji tmc na tej czestotliwosci zacznie automatycznie przeszukiwac stacje.
Sprawdz jeszcze wpis w sys.txt tego typu:
Kod:
[tmc]
port="COM,3"
baud=38400
source="NMEA"
auto_tuning="1"
last_known_tmc_station="966"
saved_config_available="1"
saved_config_classname="NMEA_GPSTMC_ROYALTEK"
saved_config_port="3"
saved_config_portname="COM"
saved_last_frequency="966"

bez wpisywania czegokolwiek do system.ini - teoretycznie tez powinno dzialac..
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
Ostatnio zmieniony przez janusz_40 2012-06-19, 19:40, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,34 sekundy. Zapytań do SQL: 12