Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Trasa i punkty PRZEZ
Autor Wiadomość
hoborg
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 28 Cze 2011
Posty: 6
Wysłany: 2011-06-28, 16:07   

W tej chwili robię podobnie, tyle, że zamiast "palcować" po małym ekraniku planuje w google maps i eksportuję do Igo.
Co jeśli ustawiłem punkty przelotowe tak jak opisaliście (i jak ja robię) i z jakichś względów (korek, objazd, blokada) pojadę inną trasą? Nawigacja zacznie kierować do punktu via zamiast dalej.
Zdaję sobie sprawę, że program nie wie czy chcę przejechać przez ten punkt czy w okolicach punktu, a o taką funkcjonalność mi chodzi - mogłoby pojawić się zapytanie lub w ust. określac promień w jakim chce się minąć punkt przelotowy by został on zakwalifikowany jako zaliczony.
Raz miałem właśnie taką sytuację. Ustawiłem sobie punkt via na zjeździe z autostrady. Zjazd przegapiłem. Następny zjazd był za 30km i nawigacja wyliczała trasę do poprzedniego punktu via, pomimo tego, że on mnie już nie interesował.

Dzięki za zainteresowanie tematem.
 
 
ubs 
GPS instruktor



Pomógł: 6 razy
Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 581
Skąd: UK
Wysłany: 2011-06-28, 16:09   

@no_taki jutro sprawdzimy :-D
Trasa na ryby, kierowca z AM a ja ze swoja navi na kolanach i Primo 1,2 9.2.1.179499.
W kierowcy Gocleverze jest na karcie tez Igo 8.3.5, zobaczymy roznice w powrotnej drodze.
Do tej pory wiekszosc po miescie i okolicach, u mnie przy ekologicznej wyznaczalo Primo tak jakbym chcial.
_________________
 
 
daras78 
Waypoint
G300



Dołączył: 27 Kwi 2010
Posty: 123
Wysłany: 2011-06-28, 16:34   

bylo by to bardzo przydatne bo sam nieraz spotkalem sie z taka sama sytuacja uparcie nawraca cie do punktu via dopiero gdzies po 15km odpuszcza, ale wtedy lepiej wylaczyc urzadzenie niz sie wkurzac, a moze w mapie map da sie taki myk zrobic jak kolega hoborg pisze?
_________________
 
 
ubs 
GPS instruktor



Pomógł: 6 razy
Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 581
Skąd: UK
Wysłany: 2011-06-28, 17:24   

W moim Primo i skinie gj_ak_v3.10.0_day_zz5.zip mam dwie opcje nie przetlumaczone byc moze dotycza one zawracania upartego :-P

Mam tylko zaznaczona jedna:
Automatically Recalculate Rate, gdy zmienie trase navi sama przelicza po chwili od tego miejsca jak kapnela sie ze zmienilem trase do puntku docelowego- nie kaze mi zawracac :mrgreen:

Ale mam druga opcje Avoid U-turn [uniknąć zawracania] tej nie mam zaptaszkowanej, wiec nie powinna brac navi jej pod uwage.
_________________
 
 
hoborg
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 28 Cze 2011
Posty: 6
Wysłany: 2011-06-28, 18:05   

ubs napisał/a:
:
Automatically Recalculate Rate,
Avoid U-turn .

Jedna opcja to automatyczne przeliczanie przy zjechaniu z trasy, druga to zakaz zawracania (ew. można ustawić karę za zawracanie w metrach). Obie te funkcje nie mają wpływu na nawigowanie do punktu przelotowego.
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2011-06-28, 21:16   

ubs napisał/a:
W moim Primo i skinie gj_ak_v3.10.0_day_zz5.zip mam dwie opcje nie przetlumaczone
Masz nieaktualne tlumaczenie - pobierz nowe z linku:
Kod:
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=26813

hoborg napisał/a:
Wiem, że można szybko edytować trasę i wyrzuć punkt, ale podczas jazdy nie chciałbym za bardzo zajmować się programem.
Niestety opcji o ktorej pisze nie ma w iGO ani w Primo. Pozostaje usuniecie punktu "przez" gdy zblizasz sie do celu lub sposoby kolegow z postow pod Twoim..
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
hoborg
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 28 Cze 2011
Posty: 6
Wysłany: 2011-06-29, 07:40   

janusz_40 napisał/a:
Niestety opcji o ktorej pisze nie ma w iGO ani w Primo. Pozostaje usuniecie punktu "przez" gdy zblizasz sie do celu lub sposoby kolegow z postow pod Twoim..

Domyślałem się tego :(
A czy jest jakiś sposób, by komuś z Igo podsunąć taki pomysł?
A może da się to zrobić bez modyfikacji programu, skoro np w takim Gurjonie dostajemy masę dodatkowych opcji?
 
 
Andrzej P 
guru
Merc(124)maniak



Pomógł: 72 razy
Wiek: 68
Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 1314
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Wysłany: 2011-06-29, 10:15   

To nie Gurion stwarza dodatkowe opcje. One wszystkie są w iGO8, a skórka jedynie ułatwia dostęp do nich. Innymi słowy nie można za pomocą jakiejś nakładki uruchomić funkcji, których w iGO8 nie ma. Pisz do programistów-twórców programu aby zaimplementowali funkcją zbliżoną do tej w AutoMapie ("przez okolicę").
_________________
---
Lark 35.5c, 50.1, 50.3 - wszystkie WCE 5.0
 
 
hoborg
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 28 Cze 2011
Posty: 6
Wysłany: 2011-06-30, 07:53   

Czytałem na forach, że w Automapie to także nie do końca sprawnie działa. Program wyznacza "sobie" jakiś punkt przelotowy i przez niego stara się prowadzić. Użytkownikowi odchodzi wskazywanie go ręcznie. Ale nie znam się, bo nie używam.

Natomiast w Igo Primo zauważyłem jedną ciekawą opcję, która jest kompromisowym rozwiązaniem problemu. Podczas nawigacji, przechodząc do szybkiego menu mamy możliwość usunięcia kolejnego punktu przelotowego. Dwa kliknięcia i nawigacja rezygnuje z prowadzenia przez "zgubiony" punkt via. Zawsze to lepsze, niż wchodzenie w menu trasa -> edycja -> usunięcie punktu -> powrót do mapy.
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2011-06-30, 11:52   

hoborg napisał/a:
przechodząc do szybkiego menu mamy możliwość usunięcia kolejnego punktu przelotowego.
i to chyba najszybsze rozwiazanie - tej opcji uzywam od poczatku i sprawdz sie znakomicie - dwa kliki i jedziemy dalej..
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
mareks1234
Navi Expert


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 28 Wrz 2009
Posty: 287
Wysłany: 2011-08-12, 23:25   

Jak należy korzystać z opcji PRZEZ przy tworzeniu trasy. Obecnie jeśli ustawię przez daną miejscowość, w każdej z tych miejscowości każę mi robić rundkę po centrum, a potem dopiero kieruje na właściwą trasę. Efekt jest taki, że nagle pomarańczowa droga rozdwaja mi się na drogę właściwą i na rundkę po danej wiosce.
 
 
matio_turbo
Waypoint


Dołączył: 26 Maj 2008
Posty: 84
Wysłany: 2011-08-12, 23:51   

mareks1234 napisał/a:
Jak należy korzystać z opcji PRZEZ przy tworzeniu trasy. Obecnie jeśli ustawię przez daną miejscowość, w każdej z tych miejscowości każę mi robić rundkę po centrum, a potem dopiero kieruje na właściwą trasę. Efekt jest taki, że nagle pomarańczowa droga rozdwaja mi się na drogę właściwą i na rundkę po danej wiosce.


iGO to nie AM.
Obecnie nie używam Automapy, ale w tym programie przy opcji "przez" były bodajże dwie opcje - jedna kazała robić rundkę przez miasto, a druga przejeżdżała w okolicach np. obwodnicą.
iGO ma tylko tę pierwszą opcję, więc jeśli korzystasz opcji "przez", to musisz dokładnie wskazać punkt, przez który chcesz jechać.[/b]
_________________
Mio Spirit 670
GoClever 3520
iGO Primo 2.0 (9.6.2.209584) + Dimka TomSoft 1.5.3(a)
 
 
mikisan
Navi Expert


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 10 Cze 2009
Posty: 264
Wysłany: 2011-08-13, 07:23   

Dokładnie -ta opcja w AM bije na głowę odpowiednik w IGO(które i tak wolę). Ja sobie radzę w ten sposób, że "wybierz miasto", potem wskazuję punkt na wylotówce za tym miastem w kierunku celu i działa. Lub ustawiam normalnie przez, potem na rzeczonej wylotówce dodaję punkt pośredni, a usuwam poprzedni czyli właśnie "dom sołtysa" w mieście przez które wytyczałem trasę. Mapa zostaje przeliczona i mamy zamiast "przez punkt" opcje podobną do AM czyli "przez okolicę". Jednak nakład wysiłku.... :-P Co zrobić -jest jak jest, a to i tak mniej roboty niż z mapą papierową.
_________________
GC 5065BT, 5070

 
 
krzysztof44 
Waypoint


Dołączył: 25 Lip 2011
Posty: 45
Skąd: Rydułtowy
Wysłany: 2012-06-03, 10:18   

Witam ,aoto moje problemy z Primo 2 Go Cruise pobrałem z z jakiegoś chomika czyste było tylko system plik reszte pododawałem sam nowe data i branding z stronki www.gps.lt
agatka od janusz-40 dimka tomsoft 1.5.3.a i teraz problema
1.Gdy ustawię dłuższą trasę i dam symulację trasy po dłuższej chwili nie mogę powrócić do trasy to znaczy przytrzymując na dłużej prostokącik w prawym dolnym rogu ekranu nic się nie zmienia muszę restart navi .
2.Przy nawigacji w czasie jazdy naciskając pod okienkiem manewrów są kilometry następuje znowu restart .
3.Przy zbliżaniu się do fotoradaru mam 1 komunikat 800 m do fotoradaru i już później żadnego więcej
_________________
krzysztof44
 
 
turysta1203
Waypoint



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Cze 2011
Posty: 133
Wysłany: 2012-06-03, 15:09   

Witam
Gdzie w tej wersji igo, skórka GJAk 1.08 sa jakies opcje dotyczace zawracania?? Mam z tym problem bo jadac "znajoma" trasa kaze mi zawracac kierujac w boczne drogi, na rondzie ... jak wylaczyc wogole taka opcje?? i czy jest wogole mozliwosc bo "trzepalem" ustawienia ale jakos nie natrafilem na cos co by mi to umozliwilo..

pozrawiam
_________________
Lenovo 3500 FL, Primo NextGen Androidd 4.4.2
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 10