Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Trasa i punkty PRZEZ
Autor Wiadomość
varth 
Navi Expert
Radek



Pomógł: 7 razy
Dołączył: 01 Kwi 2009
Posty: 389
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-06-03, 23:01   

Jak to "każe zawracać"?
Sprawdź czy czasem nie miałeś dodatkowego punktu "przez" do którego program próbował cię pociągnąć. W iGO "przez" znaczy dokładnie "przez" a nie "przez okolicę" i jak tego punktu nie przejedziesz to program będzie się upierał by zawrócić do niego.
_________________
Lark 43.1 -> Navigon 2110 Max -> Becker 7928 -> Alga AS-6005 BT HD TMC Wi-FI -> Alga AN-5050 -> NavRoad Leeo S6 (soft Auro S6) (szykuję do zabudowy w Mazdzie 6)
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6819
Skąd: znikąd
Wysłany: 2012-06-04, 11:47   

chyba jedyna mozliwość, zeby uniknąc komunikatów zawracania to ustawienie punktu( punktów) via tak, by realizowana przez Ciebie trasa pokrywała się z tą , którą prowadzi navi.
Przecież jesli jedziesz inaczej niż navi Cie prowadzi, to do czasu aż obliczana co chwila nowa trasa nie pokryje się z Twoim planem jazdy w głowie, nawi bedzie uważała , ze zboczyłes z drogi i kierowała się tak, by obliczana trasa zgadzała się z jej założonym typem ( krótka, łatwa etc ).
Skoro wciąż jakaś tam trasa jest np krótsza od tej, ktorą się poruszasz - będziesz kierowany na ta krótszą trasę.
_________________
 
 
turysta1203
Waypoint



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Cze 2011
Posty: 133
Wysłany: 2012-06-04, 12:19   

Witam
Nie mam punktow "przez".. - to do Vartha
i ogolnie - nie ustawiam punktow "via" przez cos tam..
ustawilem trase jak zawsze szybka, oczwiscie kieruje mnie w kierunku autostrady
i dobrze ;-)
ale jak ujade juz z 50 km dalej nie "lapie" ze jest inna droga na te sama autostrade tylko kaze mi wrocic - zawrocic - do punktu z ktorego miala "najblizej..
problem jest w tym ze ujade jak wyzej opisane 50, 40 km a ona kaze mi "wracac" a wiem ze wjade blizej.. juz uprzedzam pytanie o mapy.. najnowsze... ;-)
sa drogi w navi a w realu ich nie ma.. -;)
problem jest w tym ze rozumie iz zbladzilem, ale az tyle?? do paru kilometrow powinna znalezc inna droge.. i te opcje chce wylaczyc ale gdzie ona jest??
_________________
Lenovo 3500 FL, Primo NextGen Androidd 4.4.2
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6819
Skąd: znikąd
Wysłany: 2012-06-04, 12:40   

nie pamiętam dokładdnie GJ - w Dimce nie znalazłem takiej opcji ( jest w AM ).
Proponuje dobrze przemyslany punkt via i problem z głowy :-) . Możesz też zablokować drogi, w które igo uparcie Cię prowadzi.

Podobną sytuację miałem w Krakowie w trakcie remontu Ronda Ofiar Katynia. Zjeżdżając z A4 Igo prowadziło zjazdem na Warszawę, a jeśli nawet zignorowałem to i zjechałem zjazdem na Balice - igo uparcie prowadziło mnie właśnie na rondo i dalej Opolską ( jeden gigantyczny korek z minimum godziną stania ). Sytuację rozwiązał punkt przez ustawiony tak, by obliczona trasa omijała rondo.
_________________
 
 
turysta1203
Waypoint



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Cze 2011
Posty: 133
Wysłany: 2012-06-04, 18:44   

No wlasnie tez i w tej skorce nie umie znalezc.. Ustawianie punktow "via" jest pozyteczne przy zwiedzaniu ;-) ale specjalnie je wpisywac to troche na wyrost.. najpierw trzeba by bylo wiedziec gdzie jest remont, korek itp...
trudno, skoro nie ma takiej opcji to musze nauczyc sie z tym zyc ;-)
a w AM wiem ze jest ale jakos polubilem IGO..
_________________
Lenovo 3500 FL, Primo NextGen Androidd 4.4.2
 
 
Tozi
azymut


Dołączył: 04 Paź 2012
Posty: 4
Wysłany: 2012-10-04, 17:04   nie wyznacza trasy przez A2 do Wawy

witam, mam igo 9.2.1 na WM5.0, mapa navteq 2012Q1, basemap 2012 i ze Strykowa do Warszawy nie wyznacza mi trasy po A2 tylko innymi drogami. Typ trasy "szybko", nie mam zaprogramowanych żadnych zablokowanych dróg.

Jakieś pomysły?
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9634
Wysłany: 2012-10-04, 17:36   

A widzisz A2 na mapie?
Na mapach TA jest tak samo?
Płatne dopuszczone?
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
Tozi
azymut


Dołączył: 04 Paź 2012
Posty: 4
Wysłany: 2012-10-04, 17:44   

Tak
Nie sprawdzałem
Tak
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 529 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18890
Skąd: 3City
Wysłany: 2012-10-04, 17:56   

Wyłącz wszystkie śmieci (histspeed, korki, itp).
wstaw punkt VIA
_________________

 
 
wapienm
Navi Expert


Dołączył: 17 Paź 2011
Posty: 207
Wysłany: 2012-10-04, 18:10   

Koledzy to juz było. Navetq q1 z maja prowadzi a Navteq q1 z czerwca nie - autostrady sa zablokowane - na dzisiaj polecam Navteq z maja. ( nie ma tylko obwodnicy Gdańska )
TT nie ma autostrad (nowych). jeżdże A2 prawie codziennie do Łodzi
_________________
SGS8 , Nextgen Primo Israel / Avic
 
 
ubs 
GPS instruktor



Pomógł: 6 razy
Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 581
Skąd: UK
Wysłany: 2012-10-04, 23:35   

wapienm napisał/a:
( nie ma tylko obwodnicy Gdańska )


Jesli podajesz wersje nie pisz maj-czerwiec a numery wersji.
Ja akurat jezdze dosc czesto po obwodnicy GD i ja mam, a tu znowu pytanie jaka wersja map, skoro u mnie prowadzi po niej a Ty piszesz ze nie :shock:
_________________
 
 
Tozi
azymut


Dołączył: 04 Paź 2012
Posty: 4
Wysłany: 2012-10-05, 16:33   

jacekp1313 napisał/a:
Wyłącz wszystkie śmieci (histspeed, korki, itp).
wstaw punkt VIA


jest via i dalej nie wyznacza, co ciekawe na mapach z czerwca jest tak samo, a co jeszcze ciekawsze na Amigo na SE Arc S na mapach z maja wszystko elegancko wyznacza! WTF?

PS jezeli dam na palmtopie via przez punkt dokładnie na drodze A2/E30 to wyskakuje "the following waypoint is in ureachable area: E30/A2"
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2012-10-05, 16:39   

Tozi napisał/a:
na Amigo... ...wszystko elegancko

Amigo oraz inne starsze wersje iGO nie uwzgledniaja daty oddania drogi do ruchu, natomiast Primo tak i dlatego czesc autostrad jest w Primo niedostepna - pomimo ze sa na mapie, program je odblokuje dopiero po minieciu daty otwarcia drogi.. Jak wiemy z tym udostepnieniem drogi do ruchu roznie bywa.. zazwyczaj otwarcie dla ruchu jest opoznione, a teraz ze wzgledu na minione "EURO" bylo przyspieszone i stad to zamieszanie..
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
Tozi
azymut


Dołączył: 04 Paź 2012
Posty: 4
Wysłany: 2012-10-05, 16:47   

janusz_40 napisał/a:
Tozi napisał/a:
na Amigo... ...wszystko elegancko

Amigo oraz inne starsze wersje iGO nie uwzgledniaja daty oddania drogi do ruchu, natomiast Primo tak i dlatego czesc autostrad jest w Primo niedostepna - pomimo ze sa na mapie, program je odblokuje dopiero po minieciu daty otwarcia drogi.. Jak wiemy z tym udostepnieniem drogi do ruchu roznie bywa.. zazwyczaj otwarcie dla ruchu jest opoznione, a teraz ze wzgledu na minione "EURO" bylo przyspieszone i stad to zamieszanie..


no tak by to wygladało, a nie da sie tego w sys.txt lub gdzie indziej odblokować?
 
 
Wojtas82 
Waypoint


Dołączył: 27 Wrz 2012
Posty: 40
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2014-01-03, 15:44   

Czesc, mam problem z wyznaczeniem trasy Skierniewice - Wiedeń. Chodzi o odcinek A1 z zamknietym mostem w Mszanej. Problem występuje na mapach TT i Nq. Obie najnowsze. Mimo zablokowania tego odcinka za pomocą skórki dimka przy ustawieniu trasa szybka Igo mimo wszystko wyznacza trasę po zamkniętym odcinku. Ustawienie wiecej autostrad jako jedyne uznaje to zablokowanie drogi ale wyznacza trasę kosmos, przez Rybnik itp. Co robić?

Edit:Chciałem zaznaczyć, że chodzi mi o wyznaczenie tej trasy przez drogę 930 bez punktu VIA. tak jak w linku tu: https://goo.gl/maps/h0nm5

Mój config:
Modecom MX3 - 9.6.5.245577 - Dimka wiman mod
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9