Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Nomad Evo 4.3
Autor Wiadomość
huhus
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 04 Mar 2010
Posty: 5
Wysłany: 2010-12-11, 19:35   

Czy Namad Evo 4.3 posiada wyjście na słuchawki? Przeglądałem specyfikacje i nie widziałem takiego info, a na "żywo" jeszcze tej navi nie widziałem.
Zastanawiam się między nim a mio moov 500 albo m400 z racji tego, że mają Win CE 5 a tym samym mniej problemów z instalacją różnych programów...
 
 
fxer 
azymut


Dołączył: 12 Gru 2010
Posty: 1
Wysłany: 2010-12-12, 12:58   

Od paru dni posiadam nomada i może trochę o nim napiszę.

Po pierwsze mój nomadzik tak jak było to do przewidzenia burczy. Dźwięk jest cichy i słyszalny tylko po przyłożeniu nawigacji do ucha. Winny jest głośnik ale jak na razie nie ma na to rady. Na słuchawkach burczenia nie ma. Filmy działają bez problemu w formatach AVI WMV RMVB innych nie sprawdzałem. Co do mapy to w dużych miastach jest nieźle a w mniejszych jest raczej przeciętnie ale można ją bezpłatnie zaktualizować przez bodajże 3 miesiące. następne aktualizacje są płatne. Karty pamięci jakie sprawdzałem to 1, 2, 4 GB i wszystkie działają bez problemu.

Ale mam 2 pytania do starych forowych wyjadaczy:

1 jak zrobić kopie zapasową systemu wraz z mapą?
Zainstalowałem program ActiveSync do którego podłączyło sie urządzenie wybrałem w opcjach robienie kopi i.... cała operacja trwałą może z 5s. w folderze programu niestety nie znalazłem pliku który był by zapisem kopii.

2 jakich używacie ciekawych programów na swoich windach CE 6?
może jakieś gierki albo edytory czy kalkulatory? Na pewno taka informacja przyda sie wszystkim posiadaczom nomadów ze względu na odblokowanego windowsa CE 6.o
 
 
jdg
młodszy inspektor GPS


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 8
Wysłany: 2010-12-12, 23:28   

Witam wszystkich posiadaczy Nomad Evo 4.3

Zainteresowałem się tym modelem, ponieważ za moją drugą Akirę dostałem zwrot kasy i szukam nowego GPS-a.
Proszę Was o opinię na dwie sprawy:
- Jak jest z rozładowywaniem akumulatora w czasie przechowywania Nomada?
Z tego, co wynika z opisu i instrukcji to nie ma on "twardego" wyłącznika odcinającego zasilanie z akumulatora, dlatego ciekawi mnie jak długo ten sprzęt wytrzymuje bez ładowania.
- Jak sprawuje się uchwyt na szybę?
Nigdzie nie znalazłem zdjęć uchwytu. Jak on wygląda? Czy są jakieś łatwo łamliwe elementy?
Czy mógłbym prosić o jakieś fotki?

Nomada muszę zamówić wysyłkowo - stąd tyle pytań ...

Z góry dziękuję za pomoc.
 
 
ak6
Waypoint


Dołączył: 26 Lis 2010
Posty: 25
Wysłany: 2010-12-13, 09:19   

tak jak pisałem wcześniej:
Cytat:
Moim zdaniem uchwyt do mocowania nawigacji w aucie jest słabej/średniej jakości. Choć sama przyssawka trzyma bardzo dobrze to jednak plastik użyty do produkcji jest za miękki i mimo, że nie trzęsie się może podczas jazdy to jednak zbyt mocno ugina się podczas obsługi nawigacji palcem.

I nadal to podtrzymuje.
Można próbować go jakoś oprzeć deskę rozdzielczą ale nie wszędzie się da. Np w moim VW Caddy nie ma takiej opcji (nie sięgnąłbym do ekranu)
Miałem różne nawigacje i uchwyt Nomada plasuje się przeciętnie po środku. Niczym pozytywnym nie zaskakuje, choć miałem też gorsze.
 
 
flo333 
Waypoint


Dołączył: 09 Gru 2010
Posty: 30
Wysłany: 2010-12-20, 00:09   

Witam również posiadam tego nomada evo i jestem jak na starcie zadowolony, narazie udało mi sie igo8 przetestować na wyspach i jest ok, ale nie wiem jak ruszyć navigona lub tt w tt występuje komunikat o zbyt małej pamięci nie wiem czemu. Spróbuje jeszcze sprawdzić to co kolega marek39 podaje może mi się uda:) choć wiadomo fajnie by było gdyby podał linki skąd to pobrał lub gdzie tego szukać;) jeśli coś trafię i sprawdzę to dam znać.
 
 
flo333 
Waypoint


Dołączył: 09 Gru 2010
Posty: 30
Wysłany: 2010-12-23, 00:53   

Witam was, dzięki z góry marek_39 za podpowiedzi:) skorzystałem i wrzuciłem Navroad i pięknie śmiga tylko jest mały problem gdy wrzucam trasę ze Szkocji do Polski (są mapy wrzucone Francja, Belgia, Holandia, Niemcy czyli te które są potrzebne do takiej trasy) i wszystko jest ok do momentu wciśnięcia "gotowe" i na ekranie u dołu gdzie sa podawane informacje zaczyna się przeliczanie trasy i tu pojawia się problem ponieważ po chwili pojawiają sie znów informacje drogowe i po następnej chwili przeliczanie i tak w kółko ( ps. przy przeliczaniu licznik za każdym razem zaczyna od nowa) - czy jest na to jakiś sposób? co można z tym zrobić? może potrzebny jest jekiś plik? do momentu nawigowania jest ok trasa wyznaczona i nawet pokazana. A poza MapaMap chodzi ale jakoś wolno reaguje na polecenia
 
 
flo333 
Waypoint


Dołączył: 09 Gru 2010
Posty: 30
Wysłany: 2010-12-23, 12:49   

Witaj marek_39 już poradziłem na Navroada wrzuciłem mapy od nowa i po resecie ruszył bez problemu:) mam tylko jakieś 2300km do domku:) jeśli chodzi o MapaMap to daruje sobie bo aż tak bardzo mi na niej nie zależy. Mam pytanie czy punkty poi oraz 3d i inne dodatki (asystent pasa jak istnieje) będą pasowały od Sygnic do Navroad'a? w końcu to ten sam wydawca:) ale wole się upewnić
 
 
arti82
Waypoint


Dołączył: 13 Lip 2010
Posty: 16
Wysłany: 2010-12-23, 19:57   

A jak w tym Evo wygląda sprawa ekranu? Jest jasny, ostry i wyrazisty?
 
 
flo333 
Waypoint


Dołączył: 09 Gru 2010
Posty: 30
Wysłany: 2010-12-24, 23:33   

marek_39 nie daje rady z tt juz kilka wersji probowalem i ciagle jest problem z pamiecia, pokazuje ekran startowy a po chwili komunikat że za mało pamięci, o co tu chodzi? trzeba coś zmieniać czy co? tak z ciekawości pytam, a poza tym uruchomiłem Route66 działa poprawnie jeszcze muszę w trasie sprawdzić:) oczywiście na wyspach.
 
 
flo333 
Waypoint


Dołączył: 09 Gru 2010
Posty: 30
Wysłany: 2010-12-25, 15:37   

Odpuszczam tt, ale pojawił mi się inny problem mianowicie igo8 przy wyznaczeniu trasy ze szkocji do polski ładuje mape do ok 83% i wyskakuje błąd że za mało pamięci:) czy ta nawigacja ma jakieś problemy z pamięcią? navroad oblicza bez problemu.
 
 
flo333 
Waypoint


Dołączył: 09 Gru 2010
Posty: 30
Wysłany: 2010-12-25, 18:09   

Z livingston do kielce przez francja, belgia, holandia, niemcy (te mapy oczywiście wgrane) po wpisaniu adresu i wybraniu "pokaż cel podróży" przechodzi do ekranu nawigowania i w lewym górnym rogu się ładuje do 83% i wyskakuje komunikat "Brak pamięci, spróbuj dostosować metodę w parametrach trasy" mapy mam TA Q2 2010. Jeszcze jedno przy używaniu innych programów do nawigacji nie znika mi pasek start muszę go auto-ukrywać, poza iGo tu jest ok, znika, czy to wina tego że inne programy są na karcie pamięci a iGo na dysku?
Ps jak zmieniłem na trasę krótką załadowała się do końca i jest ok, w czym może tkwić problem?
 
 
flo333 
Waypoint


Dołączył: 09 Gru 2010
Posty: 30
Wysłany: 2010-12-28, 21:02   

kolego a mógłbyś dla mnie sprawdzić u siebie czy ta wersja którą ja mam tj http://hotfile.com/dl/912...117940.rar.html
link zaporzyczony z dvhk.pl hasło pawel1980 wstawka również tego autora, tak samo wyznacza ci trasę o której już wspominałem, z góry dzięki:)
Bo może ja mam jakąś niekompletną, dodam że na mapach TA Q2 i TA Q3 ten sam problem
 
 
wp99
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 09 Sie 2009
Posty: 6
Wysłany: 2011-01-03, 16:04   

Witam wszystkich użytkowników EVO
Kupiłem EVO z fabryczną mapą z nastawieniem że będę użytkował licencjonowaną AM na karcie microSD. Po wpisaniu ścieżki do pliku wceAM Automapa bez kłopotów uruchomiła się ale... niestety nie wyświetla się mapa!!!!, przy dużym oddaleniu mapy, widać zarysy lasów, zbiorników wodnych, rzek, ale żadnej drogi, żadnego miasta, ulicy!! Co ciekawe, po wpisaniu celu podróży, -- nawiguje, Hołek nadaje komunikaty, tyle, że zamiast ulic widać pionowe kolorowe linie.
Dodam że ta sama karta na nawigacji NavRoad ( również z windowsem CE ) działa bezbłędnie.
Dzwoniłem do serwisu i mimo że dodałem iż AutoMapa na innych urządzeniach działa, skierowali mnie do producenta AM !!.
Podejrzewam iż uszkodzona jest instalacja win CE na EVO, ale nie wiem który plik padł.
Czy ktokolwiek spotkał się z taką sytuacją !!! czy toś wie co zrobić żeby AM działała !!
PS inna karta z działającą iGO 8 też tak samo się zachowuje, niby wszystko działa, a.e mapy nie widać. Acha, oryginalna nawigacja EVO. działa OK
Pozdrawiam i w Nowym Roku życzę wszystkiego najlepszego !!!!
 
 
-BOSS- 
młodszy inspektor GPS



Dołączył: 11 Lip 2009
Posty: 12
Wysłany: 2011-01-03, 21:44   

Ja czekam do lutego - ma być na początku Nomad Evo 5.0 to samo tylko 5 cali :mrgreen:
 
 
wp99
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 09 Sie 2009
Posty: 6
Wysłany: 2011-01-04, 10:42   

marek_39
dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Zarówno AM jaki iGO8 są programami z którymi jestem dość dobrze zapoznany. Masz rację, szczególnie iGO potrafi być bardzo czuły. Np nie udało mi sie go odpalić na Larku 35.5 .... za mało miał pamięci. Do tego spotyka sie wersje przygotowane tylko pod jedną rozdzielczość i wtedy na innej nie chodzą.. itp. Ale .... takiej sytuacji, gdzie program się uruchamia, "głosowo" bo trudno mi to inaczej nazwać, nawiguje, natomiast mapy nie wyświetla,,, to po raz pierwszy się spotykam. Poćwiczyłem, AM w wersji edukacyjnej, 6.6.2 PL, 6.6.2 EU instalowane na czystej karcie, po formacie, "edukowanymi" witaminką ... i map nie wyświetla. Może nie tyle którys plik jest uszkodzony, a raczej któregoś brak. nie wiem.
Ta sama instalacja z AM, np. na Larku 35.5 działa bezbłędnie.
Czyżby tylko przeinstalowanie win CE przez serwis mi pozostało ??
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 10