Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
AM 6.x radary - instalacja, ostrzeganie
Autor Wiadomość
Sance 
Maestro GPS
Pulpit maniac



Pomógł: 142 razy
Dołączył: 10 Paź 2008
Posty: 2754
Skąd: marchewkowe pole
Wysłany: 2009-04-16, 01:08   

Ostatnia możliwość: poi ostrzeganie masz dwa "kwadraciki" pierwszy to poi wbudowane drugi to użytkownika masz zaznaczone oba?
_________________
Używaj przycisku "pomógł"
Moje"maleństwa"
 
 
 
MazikXxX
młodszy inspektor GPS
MAZIK LARK 43.0


Wiek: 31
Dołączył: 07 Kwi 2009
Posty: 13
Skąd: Rbk
Wysłany: 2009-04-16, 01:11   

W fotoradarach tego pierwszego nie potrafię zaznaczyć jest nieaktywny tego po prawej mam zaznaczonego... a w innych są oba aktywne i np urząd miasta mam dwa zaznaczone a do fotoradarów 50 nie potrafię dwóch zaznaczyć tylko tego po prawej
_________________
LARK 43.0
 
 
 
lelek
Navi Expert


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 11 Lip 2008
Posty: 432
Wysłany: 2009-04-16, 07:00   

MazikXxX napisał/a:
np urząd miasta mam dwa zaznaczone a do fotoradarów 50 nie potrafię dwóch zaznaczyć tylko tego po prawej

I tak ma być
MazikXxX napisał/a:
a głosów mam pełno.... np PL_Fotoradar_50

Jeżeli rzeczywiście masz pliki o nazwach dokładnie PL_Fotoradar_50.wav, PL_Fotoradar_60.wav, itd to sprawdź jeszcze w Menu > Ustawienia > Komunikaty czy na trzeciej zakładce masz zaptaszone "ostrzegające o POI"
Przy innych POI masz komunikat głosowy?
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8838
Wysłany: 2009-04-16, 08:49   Re: Nie ostrzega o fotoradarach głosem!!!:/ a widzi je na m

MazikXxX napisał/a:
Mam problem z wgraniem głosów ao Auto Mapy 5.3 :/ Wszedłem do głównego folderu automapa na karcie mapięci, następnie w nim utworzyłem folder Voices i do tego folderu dałem głosy jakie miałem w paczce z punktami poi o fotoradarach..... Punkty poi zaimportowałem i włączyłem dane dźwieki takie jakie chciałem MENU __ POI___OSTRZEGANIE___ i załączyłem to co chciałem.... po wyjściu sprawdzam jadąc drogą gdzie jest fotoradar... i nie mówi nic o fotoradarze, widzi go,, ostrzega o nim ale graficznie pokazuje 50 ale nie mówi :/ co robie źle? albo czy jest paczka gdzie są wszystkie fotoradary i głosy do mapy EU co wystarczy skopiować i importować i być pewnym ze mam dobre pliki?


Zrób wg poniższej instrukcji i musi zadziałać, jeżeli masz ikony i komunikaty w odpowiednich folderach i o odpowiednich nazwach (patrz instrukcja) to musi zadziałać, należy jedynie pozaznaczać odpowiednie opcje w menu AutoMapy (patrz instrukcja-na jej końcu)

Instrukcja:

Jeżeli chodzi o własne POI, to trzeba je zaimportować do AutoMapy, najlepiej utworzyć katalog na SD lub w katalogu głównym AM o nazwie np. Moje POI, tam skopiować punkty które chcemy, następnie zaimportować sposobem:
Menu -> POI -> Zarządzanie -> na dole karteczka z zagiętym rogiem z rozwiniętego menu klikasz na importuj następnie wskazujesz katalog w którym umieściłeś POI i klikasz na plik który chcesz importować, wyświetli Ci się pytanie czy chcesz utworzyć nowy plik dla importowanych punktów klikasz na X, czyli Nie i następuje import.
Robisz tak z pozostałymi plikami, które chcesz mieć w AM, jak już zaimportujesz wszystko przechodzisz do Menu -> POI -> Wyświetlanie i w drugiej kolumnie (prawej) zaznaczasz POI, które mają się wyświetlać, jeżeli nie są zaznaczone automatycznie.
Jeżeli mają się wyświetlać odpowiadające im ikony należy w katalogu głównym AutoMapy utworzyć folder Icons (jeżeli go tam jeszcze nie ma) i tam skopiować ikony obrazujące każdą kategorię POI, ważne - ich nazwa musi być identyczna z nazwą punktu POI, który mają symbolizować.
To samo robi się z komunikatami, tylko folder ma nazwę Voices i pliki dźwiękowe również muszą mieć identyczną nazwę co odpowiadające im kategorie POI.

Np. kategoria POI - nazwa PL_Fotoradar_60.poi, ikona nazwa PL_Fotoradar_60.bmp, komunikat nazwa PL_Fotoradar_60.wav

Reszta to już pozaznaczanie poszczególnych opcji w Menu AutoMapy.

Menu -> Ustawienia -> Komunikaty -> 3 strona - ptaszek przy Ostrzegające o POI

Menu -> POI -> Wyświetlanie - ptaszek przy punkcie, który ma się wyświetlać

Menu -> POI -> Ostrzeganie - ptaszek przy punkcie, któremu ma towarzyszyć
komunikat -> następnie klik na nazwę punktu POI i ustawić parametry.
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
Ostatnio zmieniony przez renron 2009-11-10, 22:34, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
MazikXxX
młodszy inspektor GPS
MAZIK LARK 43.0


Wiek: 31
Dołączył: 07 Kwi 2009
Posty: 13
Skąd: Rbk
Wysłany: 2009-04-19, 08:56   

NO ok w punktach POI mam wrzucone tylko wda : PL-FotoradarSuszarki_ZZ.poi i PL-FotoradarSuszarki_ZZ.poipts. i Teraz gdy np mam wda fotoradary w punktach poi (dwa pliki) a fotoradarów z prędkościami jest pełno to jak dodać komunikat fotoradar 50 fotoradar 90 fotoradar przenośny itd.. skoro mam w punktach poi tylko jedną ikonkę z fotoradarami i nie mogę wszystkich takich samych nazw zrobić???:/ na jakiej zasadzie to działa
_________________
LARK 43.0
 
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 109
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2009-04-19, 09:01   

Cytat:
Własne ikonki
Punkty o zdefiniowanej przez użytkownika kategorii oznaczane są na mapie ikonką .
Aby nadać im własną ikonę lub zmienić ikonę istniejących punktów (również punktów wbudowanych), należy przygotować bitmapkę w pliku BMP o rozmiarach 16 x 16 pikseli z 8 bitową paletą kolorów, nadać jej nazwę identyczną z nazwą kategorii punktów i wkopiować do kartoteki „Icons” w katalogu instalacyjnym AutoMapy.
http://www.automapa.pl/?P...=PL&ch=2_9_3#p1
Cytat:
Własne dźwięki ostrzegania
Można zdefiniować własne dźwięki towarzyszące ostrzeganiu dla danej kategorii punktów POI. W tym celu należy przygotować plik .WAV (najlepiej 22 kHz/8 bit/mono) o nazwie identycznej z nazwą kategorii punktów i wkopiować do kartoteki „Voices” w katalogu instalacyjnym AutoMapy.
http://www.automapa.pl/?P...ng=PL&ch=2_10_4

Dźwięki i ikonki znajdziesz na http://poi4am.ovh.org/
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
MazikXxX
młodszy inspektor GPS
MAZIK LARK 43.0


Wiek: 31
Dołączył: 07 Kwi 2009
Posty: 13
Skąd: Rbk
Wysłany: 2009-04-19, 09:51   

Pobrałem te Vois , Icons i POI. ze strony http://poi4am.ovh.org/ i teraz mi wszystko wyświetla na trasie tylko dalej nic nie mówi!!:/ Nie mogę zmienić nazwy plików WMA. na takie same jak nazwy poi bo w poi mam tylko 4 pliki. LPG-autogasEU.POI LPG-autogasEU.POIPTS PL-FotoradarSuszarki_ZZ.poi PL-FotoradarSuszarki_ZZ.poipts to te pliki co mam \w katalogu POI a teraz w VOICES mam plików około 50 i wszystkie zatytułowane są tak: PL_Fotoradar_60 PL_Fotoradar_70 PL_Fotoradar_90 itd... więc nie zmienię plików na takie samy nazwy bo tak się nie da
_________________
LARK 43.0
 
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8838
Wysłany: 2009-04-19, 12:11   

MazikXxX napisał/a:
Pobrałem te Vois , Icons i POI. ze strony http://poi4am.ovh.org/ i teraz mi wszystko wyświetla na trasie tylko dalej nic nie mówi!!:/ Nie mogę zmienić nazwy plików WMA. na takie same jak nazwy poi bo w poi mam tylko 4 pliki. LPG-autogasEU.POI LPG-autogasEU.POIPTS PL-FotoradarSuszarki_ZZ.poi PL-FotoradarSuszarki_ZZ.poipts to te pliki co mam \w katalogu POI a teraz w VOICES mam plików około 50 i wszystkie zatytułowane są tak: PL_Fotoradar_60 PL_Fotoradar_70 PL_Fotoradar_90 itd... więc nie zmienię plików na takie samy nazwy bo tak się nie da


To nie są nazwy POI tylko pliki z kategoriami POI, nazwy kategorii i punkty POI są skompilowane w każdym z tych plików i dla PL_FotoradarSuszarki_ZZ.poi są takie jak ikon i komunikatów, po prostu mylisz pojęcia. ;-) to odnośnie wykolorowanego tekstu.

A teraz do sedna sprawy:

Z nazwami komunikatów nic nie musisz, a nawet nie możesz robić bo nie zadziała, zmieniać nazw w folderze Voices, dla fotoradarów takie mają być nazwy.
Zaimportuj prawidłowo wg instrukcji podanej wcześniej plik o nazwie PL_FotoradarSuszarki_ZZ.poi, tam są wszystkie potrzebne rodzaje fotoradarów z prędkościami, przenośne, suszarki, radiowozy z kamerą, odcinkowe i trafifoto.
Czytaj ze zrozumieniem instrukcję, a nie będziesz musiał pytać na forum. :lol:

A najlepiej, jako że pewnie już dosyć namieszałeś z tymi punktami POI usuń cały folder Data Files, uruchom AutoMapę, folder się odtworzy automatycznie i zaimportuj na razie tylko jedną kategorię, PL_FotoradarSuszarki_ZZ.poi, tylko bez pośpiechu dokładnie wg instrukcji i zobaczysz w Menu -> POI -> Wyświetlanie że wyświetlą się nazwy:
PL_Fotoradar_100, PL_Fotoradar_30, PL_Fotoradar_40 itd. najprawdopodobniej będą już zaptaszkowane, reszta ustawień o ostrzeganiu komunikatem na końcu instrukcji.

Zaznacz następujące opcje:

Menu -> POI -> Wyświetlanie -> ptaszek przy kategorii która ma się wyświetlać

Menu -> POI -> Ostrzeganie -> ptaszek przy kategorii której ma towarzyszyć komunikat i klik na nazwę kategorii, w wyświetlonym menu ustawić: 1 Strona - ptaszek przy Ostrzegaj o punktach: Użytkownika, i ustawić Powyżej prędkości 5 km/h, jest to prędkość po której przekroczeniu usłyszysz komunikat, przy ustawieniu np. 50 km/h nie usłyszysz komunikatu jadąc wolniej.
3 strona - ptaszek przy Komunikat dźwiękowy, i np. Pokazuj ramkę ostrzegawczą, reszta wg uznania, zaznaczenie opcji Informuj o odległości do punktu, skutkuje dodatkowym komunikatem o odległości do danego punktu np. fotoradaru

Menu -> Ustawienia -> Komunikaty -> 3 strona, ptaszek przy Ostrzegające o POI

Po tych ustawieniach powinno zadziałać bezbłędnie pod warunkiem prawidłowego importu pliku z punktami POI, umieszczeniu ikon i komunikatów w odpowiednim folderze (Icons, Voices) ich prawidłowych nazwach i zaznaczeniu opcji jak wyżej.

Jak się uporasz z tym to możesz importować następne kategorie.
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6442
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-04-19, 16:29   

Za tę cierpliwość renron ;-) to Ci się TIR wyładowany Kubusiami należy :mrgreen:
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8838
Wysłany: 2009-04-19, 16:50   

Cybant napisał/a:
Za tę cierpliwość renron ;-) to Ci się TIR wyładowany Kubusiami należy :mrgreen:


Albo przynajmniej pole marchewkowe do przerobu we własnym zakresie. :lol:

A tak na marginesie, jeden łapie w lot o co biega, drugi musi trochę polatać żeby załapać :mrgreen:
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
koleczkojanusz2009 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 49
Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 11
Wysłany: 2009-04-19, 20:26   

witam, ja mam podobny problem to znaczy mam automape 5.5.1 europa i szukam do niej dodatkowych POI takich jak radary suszarki radiowozy itp. morze mi ktoś podać strone gdzie moge pobrać te rzeczy do mojej mapy? i zarazem wytłumaczyć mi jak to wgrać ?niestety ja też nie jestem wirtuozem komputerowym i najlepiej rozumie jak mi ktoś tłumaczy jak blondynce ,pozdrawiam kolegów i z góry dziękuje
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 109
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2009-04-19, 20:34   

Poi4am.ovh.org
i
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=8671
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
koleczkojanusz2009 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 49
Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 11
Wysłany: 2009-04-20, 23:14   

witam ponownie, mam prośbę powiedzcie mi który link mam konkretnie pobrać z punktami POI do automapy 5.5.1 europa aha mam MIO C-520 podaje to bo morze trzeba wziąć jakieś inne do tej nawigacji na tej stronie Poi4am.ovh.org jest wiele rzeczy ale jak zaznaczyłem wyżej jestem laikiem w tych sprawach i nie wiem co mam wziąć konkretnie .
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 109
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2009-04-20, 23:38   

_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
koleczkojanusz2009 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 49
Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 11
Wysłany: 2009-04-21, 18:02   

pobrałem sobie nowe POI ale za za chiny nie moge tego tam wrzucić to masakra jakaś EU PPTTiPL 02.04.09.poi i EU PPTTiPL 02.04.09.poipts to jest to co pobrałem i totalnie nie wiem co z tym zrobić koledzy troche jasniej morzecie tłumaczyć ? np:co to znaczy zaimportować do automapy albo który to jest katalog główny automapy , prubowałem sobie tam po swojemu to wrzucic ale jak otworzyłem POI w nawigacji to mam białe kwadraciki z niebieską kulką w środku zamiast ikonek i opis normalnie tak jak wszystkie ale jak jade to wyświetla sie tylko ten kwadracik z niebieskim punktem dopiero jak dotknę ten punkcik to wyświetla się chmurka z opisem czego to dotyczy powoli tracę wiare ze uda mi sie to zrobić ,pozdrawiam
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,17 sekundy. Zapytań do SQL: 10