Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2011-05-14, 15:53
Problemy z Mio po zabawach w pliku paths.xml
Autor Wiadomość
dziajl91 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 24 Lis 2010
Posty: 12
Wysłany: 2012-11-16, 18:09   

Jednak dzwiek ten pojawia sie tylko czasami(bardzo rzadko.

PS. Przez linuxa dalej nic. Chyba mam uwalona navi na maxa. A kosz programowania przekracza wartosc urzadzenia.

Chyba ze znacie kogos kto to tanio zrobi?
 
 
Tom a4 
guru



Pomógł: 38 razy
Dołączył: 21 Gru 2009
Posty: 1490
Skąd: Pomorskie
Wysłany: 2012-11-16, 18:27   

skontaktuj sie z kolegą marek216
_________________
Kliknij jesli pomogłem

Moj Oficjalny Poradnik jak naprawic zawieszone mio 500


Byl 35.4 Byl 43.0 Byl 43.1 Byl 50.1 Jest Mio Moov 500V2
 
 
 
dziajl91 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 24 Lis 2010
Posty: 12
Wysłany: 2012-11-16, 20:13   

Udało się!!!!!! :-) Dwa dni prób, ale się opłaciło, rozładowanie baterii rzeczywiście pomaga.
Dzięki wszystkim za pomoc.

Teraz co mogę edytować, aby nie stracić znowu dostępu z USB??
Wiem na pewno żeby nie ruszać paths.xml.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18779
Wysłany: 2012-11-18, 10:55   

Zajrzyj do wątków o Twoim modelu urządzenia
Ten jest TYLKO o ratowaniu Mio
_________________

 
 
robert_rk1 
azymut


Wiek: 27
Dołączył: 27 Lip 2011
Posty: 3
Wysłany: 2012-12-31, 00:00   Mio Moov 500 problem po zmianie zawartości pliku PATHS

Mam taki problem. Znajomy przyniósł mi swoją nawigację, abym wgrał mu nową AM. Nawigacja była już odblokowana, a AM była zainstalowana na karcie SD. Po sformatowaniu karty wgrałem od nowa AM i włożyłem ją do navi. Włączyłem i kliknąłem w skrót AutoMapa aby ją uruchomić po czym pojawił się komunikat:

Kod:
Cannot find 'wceAM' (or one of its components). Make sure the path and filename are correct and that all the required libraries are available.


Więc zainstalowałem AM na navi a nie na karcie SD pojawił się ten sam komunikat. Zacząłem kombinować i w navi znalazłem taki plik jak PATHS o takiej zawartości:

Kod:
<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<paths>
    <filegroup>
        <name>appstartupsec</name>
        <basepath>\Program Files\MioMap</basepath>
        <files>
            <file>AppStartupSec.exe</file>
        </files>
    </filegroup>
</paths>


Zawartość tego pliku zmieniłem na:
Kod:
<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<paths>
   <filegroup>
       <name>appstartupsec</name>
       <basepath>\Storagecard\AutoMapa EU</basepath>
       <files>
           <file>WceAm.exe</file>
       </files>
   </filegroup>
</paths>


Po odłączeniu jest od USB i włączeniu cały czas pokazywał się obraz podłączenia pod USB chociaż navi nie była podłączona i nic się nie działo. Poszedłem więc dalej podłączyłem navi znów pod USB i zmieniłem zawartość tego pliku na:

Kod:
<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<paths>
  <filegroup>
      <name>appstartupsec</name>
      <basepath>\Automapa EU</basepath>
      <files>
          <file>WceAm.exe</file>
      </files>
  </filegroup>
</paths>


Po włączeniu navi pojawił się napis startowy jak zawsze MIO i od razu po tym odpaliła się AM. Nie było już tego menu i wyboru którą nawigację chcę włączyć itd. Jak już się włączyła ta AM i wszedłem opcje i dałem koniec to się oczywiście zwiesiła. Teraz za każdym razem gdy włączam navi od razu włącza się AM nie mogę wejść do tego menu. Więc chciałem podłączyć ją pod USB i zmienić zawartość tego pliku PATHS na to co było na początku. Gdy podłączyłem navi pod USB to lampka się świeci ale nic więcej się nie dzieje nie wyświetlają mi się dyski ani nic. Co poradzicie żeby zmienić zawartość tego pliku PATHS na starą?
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18779
Wysłany: 2012-12-31, 06:31   

Kolekcja martwych Mio po grzebaniu w tym pliku wciąż rośnie...

Przeczytaj wątek, do którego dołączyłem Twój post.
Oraz poradniki ratowania Mio 500
_________________

 
 
Google 
Maestro GPS



Pomógł: 36 razy
Dołączył: 27 Paź 2010
Posty: 2374
Skąd: Google
Wysłany: 2012-12-31, 09:03   

robert_rk1 napisał/a:
Nawigacja była już odblokowana,
Zapewne odblokowanie w sprzęcie. Gdyby była odblokowywana z karty nie było by tego problemu.

Teraz ratuje cię wgranie FW jak w poradnikach o ratowaniu Mio. Jeden jest w moim podpisie a drugi u kolegi Tom a4.
_________________
Poradniki
 
 
byczynho
Waypoint


Dołączył: 14 Sty 2012
Posty: 26
Wysłany: 2013-03-21, 17:53   

Witam wszystkich zdołowanych swoją uwaloną mio 200 :D
Otóż, ja w tamtą niedzielę zrobiłem to samo, uwaliłem mio poprzez edycję piku paths.xml. Gdyby była to moja nawigacja to walnął bym ją w kąt i zapomniał, niestety jest to nawigacja ojca mojej dziewczyny. Tak więc, zaczęła się desperacka walka. Przeczytałem ten temat od deski do deski oraz kilka innych i zacząłem działać.
Oświadczam, że w moim przypadku sposób z rozładowanie baterii zadziałał.
Piszę tutaj ponieważ chcę dodać swoje uwagi, które na pewno pomogą innym. Otóż mio nie musi być rozładowana do dosłownego 0, stan rozładowania musi być taki, że mio po włączeniu (reset -> on) wyłącza się podczas ładowania automapy. Kiedy mio się wyłączy, podłączamy tak wyłączoną (w dalszym ciągu ON) nawigację do PC i działa ! żadnego kombinowania z ON/OFF/Reset ani rozładowywania urządzenia do 0.
Spróbujcie i podzielcie się relacjami, czy działa czy nie. Ja walczyłem jakieś 2 godziny, podłączałem kabel i odłączałem kilkadziesiąt razy, przesuwałem suwak on/off/reset aż mnie palce bolały niestety bezskutecznie. Próbowałem tak jak ktoś napisał wyżej, żeby podłączyć maksymalnie rozładowaną mio do PC i szybko z reset do ON, niestety bez skutecznie. Spróbujcie mojego sposobu i podzielcie się relacjami.
 
 
Tom a4 
guru



Pomógł: 38 razy
Dołączył: 21 Gru 2009
Posty: 1490
Skąd: Pomorskie
Wysłany: 2013-03-22, 00:29   

Było to już opisywane i ta metoda działa na 1/1000 nawigacji wszystko zależy od tego jakiego rodzaju pamięć jest zainstalowana ( fizycznie ) i jak bardzo jest uszkodzona
_________________
Kliknij jesli pomogłem

Moj Oficjalny Poradnik jak naprawic zawieszone mio 500


Byl 35.4 Byl 43.0 Byl 43.1 Byl 50.1 Jest Mio Moov 500V2
 
 
 
byczynho
Waypoint


Dołączył: 14 Sty 2012
Posty: 26
Wysłany: 2013-03-22, 05:30   

Ja nie znalazłem nigdzie takiego opisu jak sam napisałem. Wszędzie każą kombinować z suwakiem on/off/reset i podłączać kabel do skutku oraz rozładować baterię do dosłownego 0. Ja nie zrobiłem żadnej z tych czynności i jakoś działa. Warto spróbować.
 
 
KanekS
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 22 Lip 2013
Posty: 8
Wysłany: 2013-07-22, 12:10   MIO Moov M300

Witam, chciałem coś wykombinowac żeby wgrac do tej nawigacji mape europy (była tylko polski) i coś namieszałem z plikiem paths.xml i teraz jak jest przycisk na OFF to nawigacja dalej działa, a co najgorsze nie chce sie komunikować z komputerem. Co mogę zrobić? Pozdrawiam !

"Znalazłem taką solucję w necie"

Cytat:
naprawa jest prosta jak sama nawigacja :
1. rezebrać nawigację i podłaczyć kabelek usb
2. zwierać styki od włącznika raz z jednej strony raz z drugiej ( jeżeli to sofy lezy to na 100% się skomunikuje ) robimy to na pozycji ON
3. nawigację wykryje jako osobny napęd szukamy i naprawiamy plik

PATHS.XML

<paths>
<filegroup>
<name>
appstartupsec
</name>
<basepath>
\Program Files\MioMap
</basepath>
<files>
<file>
AppStartupSec.exe
</file>
</files>
</filegroup>
</paths>

4. Potem softem dołączonym do nawigacji robimy aktualizację i koniec


Myślicie że to zadziała?


EDIT: Udało się :D Zwarłem pare razy styki od resetu przy jednoczesnym ustawieniu przycisku na ON. Połączyło się z kompem i naprawiłem plik paths.xml

Teraz muszę znaleźć jakieś mapy europy do niego, pozdrawiam
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18779
Wysłany: 2013-07-22, 12:53   

1. Scalam z istniejącym wątkiem (jako przykład co robić w podobnej sytuacji)

2. O programach nawigacyjnych na M300 czytaj :
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=33981 Lub http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=38086 (300 z SD lub bez)
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=23916
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=12531

3. Backup Mio 300: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=20379
_________________

 
 
silos
Waypoint


Dołączył: 15 Cze 2009
Posty: 26
Wysłany: 2014-04-24, 19:53   Mio Moov M400 kalibracja ekranu w AutoMapa i dysk

Witam

Wgrałem do pamięci wewnętrznej urządzenia Mio Moov M400 AutoMapę 6.15 do katalogu AutoMapa EU. Zmieniłem wpisy w pliku:
paths.xml
na wskazanie lokalizacji AutoMapy:
Oryginalny wpis w pliku paths.xml zawierał:

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<paths>
<filegroup>
<name>appstartupsec</name>
<basepath>\Program Files\MioMap</basepath>
<files>
<file>AppStartupSec.exe</file>
</files>
</filegroup>
</paths>

Teraz po zmianie na lokalizację AutoMapy nie mogę wejść jak dawniej na dysk nawet przy starcie. Od razu ładuje mi się AutoMapa.
Dodatkowo nie są właściwie skalibrowane przyciski w AutoMapie i trzeba naciskać obok aby zadziałał. Teraz nie mam jak wgrać programu do kalibracji z jakiejś apteczki aby ekran działał prawidłowo.
Wyjście z AutoMapy nic nie daje ponieważ nawigacja wisi na ekranie końcowym AutoMapy: "CZEKAJ!"

Za wszelką odpowiedź serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam
M.K.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18779
Wysłany: 2014-04-24, 20:13   

Zacznij od sposobów z wątku, do którego przeniosłem Twój post.
A potem (jak zreanimujesz sprzęt) zajrzyj do "Mio Moov M400 problem z ekranem"
_________________

 
 
silos
Waypoint


Dołączył: 15 Cze 2009
Posty: 26
Wysłany: 2014-04-24, 20:56   

Witam

Przepraszam, że jeszcze dopytam.
Jeżeli nie pomogą metody bezinwazyjne wymienione w tym wątku to jeżeli wylutuję kość pamięci Flash SMD:
SAMSUNG K9GAG08U0M PCB0 (2MB)
oraz będę miał dostęp do programator (np. Willem 7.1) z odpowiednim adapterem to jak dostać się do zawartości takiej pamięci ? Czy wystarczy ją po prostu wyczyścić całą zapisując 00 i po wlutowaniu będzie można założyć partycję z poziomu PC (wgrać potem wykonaną kopię oryginalnych plików MIO z tej nawigacji, które mam w tym oryginalny paths.xml) czy trzeba tak umiejętnie wejść na tą kość aby nie naruszyć systemu plików FAT i tam dobrać się do miejsca gdzie jest: paths.xml lub po prostu skasować plik uruchomieniowy AutoMapy aby mi nie auto-startowała.

Pozdrawiam
M.K.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 11