My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 
TomTom Start 25 M Europa
TomTom Start 25 M Europa
589.00 PLN
Navroad AURO S6 bez map
Navroad AURO S6 bez map
357.00 PLN
Goclever NAVIO 405 Polska
Goclever NAVIO 405 Polska
166.99 PLN
Garmin Nuvi 2595 LMT Europa
Garmin Nuvi 2595 LMT Europa
599.00 PLN
Garmin Nuvi 50 LM EE Europa
Garmin Nuvi 50 LM EE Europa
359.00 PLN
TomTom GO 500 Europa
TomTom GO 500 Europa
789.00 PLN
TomTom Start 20 Europa
TomTom Start 20 Europa
485.00 PLN
TomTom Via 125 IQ Routes Europa
TomTom Via 125 IQ Routes
347.00 PLN
 
 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2011-03-27, 07:21
Lark 43.x i Garmin Mobile XT na urządzenia z Win CE
Autor Wiadomość
Jarpo
Waypoint


Dołączył: 22 Maj 2009
Posty: 18
Wysłany: 2009-05-24, 18:42   Lark 43.x i Garmin Mobile XT na urządzenia z Win CE

Cześć,

Czy ktoś próbował uruchomić GarminMobileXT for WindowsCE na Larku 43.1?
Ja mam Larka 43.1 z odblokowanym Windowsem CE 5.0 i męczę się z instalacją mapy Garmina.
Uruchamia się się bez problemu program GarminMobileXT for WindowsCE, zarówno startowany z RunGMXT\Garmin.mscr jak i z Que.exe, ale w obu przypadkach nie widzi ani GPS, ani odblokwanej mapy City Navigator EU 2009 albo GPmapa 2008.4 z odpowiednim kodem wygenerowanym przez Keygen v1.5 z ID karty SD i wpisanym do SW.UNL.
Czy wymaga Port Splittera, jeśli tak to jakie ustawienia?

Czy ktoś może mi pomóc?

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2011-03-27, 07:21, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 103
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9893
Wysłany: 2009-05-24, 18:44   

dubel - http://www.my-navia.pl/vi...ighlight=#89681
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
Jarpo
Waypoint


Dołączył: 22 Maj 2009
Posty: 18
Wysłany: 2009-05-24, 18:52   

Tak dubel, ale tutaj pewnie zaglądają ludzie z Larkiem 43.1, to może ktoś coś prędzej pomoże ... ;)))
 
 
Heon 
Waypoint


Wiek: 26
Dołączył: 22 Kwi 2009
Posty: 41
Wysłany: 2009-05-25, 09:37   

Ja mam podobny problem tyle ze mi nie bardzo chce odpalić Garmin xt niby sie odpala ale zostaje czarny ekran z niebieskim paskiem u góry. Czy możesz dać linki do tego Garmina Xt na win ce
 
 
Jarpo
Waypoint


Dołączył: 22 Maj 2009
Posty: 18
Wysłany: 2009-05-25, 10:29   

Witam,

Tutaj masz link do GarminMobileXT for Windows CE v5.00.10w i do update'u do wersji v5.00.20w:
http://www.ipmart-forum.c...t=293772&page=7
Ja zastosowałem Option 1, a po ściągnięciu programu, rozpakowaniu i skopiowaniu plików na kartę SD nadpisałem je plikami z upgrade'u do wersji 5.00.20w.

Tutaj też masz opisany sposób "instalacji" programu na karcie SD:
http://forum.ppcwarez.org...t&sd=a&start=90

Startujesz z pliku SDMMC\Garmin\RunGMXT\Garmin.mscr

Próbowałem edytować plik Garmin.mscr i uruchamiać z oryginalnymi i ręcznymi ustawienami PortSplittera z opcją GloNav GPS driver (com7) lub bez PortSplittera (nawet startowałem z Garmin\Apps\MW\Que.exe). Póbowałem też z różnymi mapami do Garmina (w tym z oryginalną CNEU NT2009). Za każdym razem GarminMobileXT uruchamia się normalnie, ale nie widzi GPS i mapy szczegółowej. Widzi tylko mapę bazową jeśli ją wkopiuję wbrew zaleceniom piszących na powyższym forum.

Powodzenia i daj znać jeśli znajdziesz sposób na Larka 43.1 ;)
 
 
jezosmok
młodszy inspektor GPS
Lark 43.1


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 23 Maj 2009
Posty: 7
Wysłany: 2009-05-25, 13:58   

Ja uruchamiam portsplittera, ustawiam port wejściowy GloNav GPS (u mnie się nie wyświetla, że to COM7, a ustawienie w rejestrze 7 powoduje, że przyjmuje wartość COM7 co nie jest tożsame z GloNav GPS), port wyjściowy ustawiam COM0 (czasem muszę go od nowa dodać/utworzyć).
Potem odpalam Garmin\Apps\MW\Que.exe i hula.
Być może w ustawieniach GMXT musisz wskazać, że korzystasz z (o dziwo) z zewnętrzengo GPS właśnie na porcie COM0.

Mapy szczegółowej np. UMP-PL też jeszcze nie zobaczyłem :(
 
 
Jarpo
Waypoint


Dołączył: 22 Maj 2009
Posty: 18
Wysłany: 2009-05-25, 23:03   

Niestety nic nie pomaga.
Mimo ręcznego ustawienia Port Splittera - Input: Com 7, Baud 9600, Autostart+ i Output: COM0 i startowania z Que.exe lub RunGMXT\Garmin.exe nic nie pomaga. Na początku skanuje w nieskończoność np. 1/2 godz. w poszukiwaniu urządzenia Garmin GPS, a po anulowaniu skanowania i przejściu w programie, w ustawieniach do zakładki "zewnętrzny GPS" zaczyna "skanować dołączone" i po chwili wyświetla komunikat, że "nie nie można zlokalizować urządzenia Garmin GPS, czy połączyć do innego urządzenia". Po potwierdzeniu wyświetla się komunikat "Połączenie dozwolone tylko z urządzeniem Garmin GPS" i tak w kółko. Nie pojawia się żadna opcja wyboru portu COM0.

Czy masz taką samą wersję Larka 43.1 jak ja?
Skąd ściągałeś program GarminMobileXT i jaką masz jego wersję?
 
 
jezosmok
młodszy inspektor GPS
Lark 43.1


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 23 Maj 2009
Posty: 7
Wysłany: 2009-05-26, 13:59   

tzn że GMTX jest nieodblokowany i działa jako demo, czyli tylko z Garminem.
Odblokowaną aplikację poznaje się po pliku SW.UNL w katalogu Garmin.

http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=5412

U mnie ruszyły wersje z postu powyżej.
Faktem jest, że kolejność niektórych czynności jest istotna.

Larka mam z GW.
 
 
Jarpo
Waypoint


Dołączył: 22 Maj 2009
Posty: 18
Wysłany: 2009-05-26, 16:37   

No właśnie z tego źródła mam swojego GMTX, a plik SW.UNL wygenerowałem Keygenem 1.5 dla ID karty SD, a później próbowałem też z ID mojego Larka (ID: 17826272 -taki sam numer mają chyba wszystkie Larki 43.1).

Powtórzyłem całą instalację według powyższej instrukcji i teraz GMTX nie chce chodzić wcale. Zawisa na czarnej planszy starowej z napisem "Garmin". ;(
 
 
jezosmok
młodszy inspektor GPS
Lark 43.1


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 23 Maj 2009
Posty: 7
Wysłany: 2009-05-26, 23:39   

hmmm....
Miałem podobnie wczoraj po jakiś próbach i innych zabawach.
Zrobiłem tak:
usunąłem z HCU i HLM w gałęzi software klucze JAL (splitter)
oraz Garmin w HLM\Software.
Dla bezpieczeństwa można oczywiście przezwać nie kasować.
Podobnie z SW.UNL Przezwij lub skasuj.

Uruchom Garmina. Powinien uruchomić się jako demo.
Pierwsza plansza powinna zachęcać do zakupu lub rejestracji.
W informacji o systemie interesuje Cię tylko ID karty, a nie Larka.
Wrzucasz plik SW.UNL
Ja od tego momentu nie korzystam już z Garmina.exe
Odpalam Splittera (bez autoloadu, bo mam jakiś problem z portem out, którego jeszcze nie zwalczyłem, więc bawie się w trybie ręcznym).
Ustawiam portIN na GloNav, a portOut na Com0.
Odpalam Que.exe. Nie pokazuje się plansza demo. Po odpowiedzi na jedno pytanie, lub dwa jeżeli nie zapamiętał poprzednich ustawień, można korzystać z wbudowanego GPS.
W górnym lewym rogu powinieneś zobaczyć słupki, podobnie jak zasięg GSM w telefonie.
 
 
Jarpo
Waypoint


Dołączył: 22 Maj 2009
Posty: 18
Wysłany: 2009-05-27, 04:00   

Doszedłem już z rejestrami do ładu i GMXT startuje elegancko. Ustawiłem też opcje w Port Splitterze i startując automatycznie widzi satelity, bez konieczności ręcznych ustawień. Nadal jednak nie widzi mapy szczegółowej. Próbuję dalej ... ;)
 
 
jezosmok
młodszy inspektor GPS
Lark 43.1


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 23 Maj 2009
Posty: 7
Wysłany: 2009-05-27, 13:15   

U mnie działa jeżeli plik nazwę gmapprom.img, a nie gmapsupp.img
 
 
petri 
Waypoint


Wiek: 34
Dołączył: 03 Paź 2008
Posty: 18
Wysłany: 2009-05-27, 14:41   

Jarpo napisał/a:
Doszedłem już z rejestrami do ładu i GMXT startuje elegancko. Ustawiłem też opcje w Port Splitterze i startując automatycznie widzi satelity, bez konieczności ręcznych ustawień. Nadal jednak nie widzi mapy szczegółowej. Próbuję dalej ... ;)


Jarpo napisz co takiego zrobiłeś ze udalo ci sie obejsc te rejestratory, ja robie wszystko tak samo jak podane w temacie wyzej i nic ciagle szuka satelit a do zewnętrznego com po za garmin nie pozwala sie łączyć :-?

Program ciągle jakby nieodblokowany a plik SW.UNL z wygenerowanym kluczem siedzi jak w opisie w katalogu garmin..
 
 
sulti
azymut


Dołączył: 20 Maj 2009
Posty: 1
Wysłany: 2009-05-27, 17:15   

Cześć :)
sam ostatnio walczyłem trochę z Garminem na Larku 43.1... Oto kilka 'ciekawostek', które udało mi się odkryć.
1. Problem z odblokowaniem Garmina - tu nie było większych problemów, przy podawaniu DeviceID do keygena trzeba podać odpowiednio - jeśli mamy garmina na karcie to ID karty, jeśli mamy garmina na flashu, trzeba podać ID urządzenia (wyczytałem to w którejś z rzędu instrukcji). Po podegraniu SW.UNL odblokował się.
2. Widoczność GPS'a - Nie widzi wbudowanego urządzenia, musiałem użyć portsplittera (w najnowszej wersji! 1.31, bo wersja 1.20 nie widziała portów w liście Output). Jeśli w trakcie uruchamiania zawiśnie na czarnym splashscreenie z napisem Garmin to prawdopodobnie próbuje się łączyć bezpośrednio z portem GPS'a a to się mu nie uda. Wtedy trzeba wywalić z rejestru HLM gałąź Garmin.
3. Widoczność mapy - zobaczył dopiero jak zmieniłem nazwę na gmapprom.img (a nie gmapsupp.img) bez konieczności odblokowywania mapy (taka fajna wersja ;)).

Suma sumarum udało mi się odpalić Garmina, połączyć z satelitami i użyć mapy szczegółowej ...ale to tyle. Używać programu się praktycznie nie da, nie da się poruszyć mapą, całość wygląda jakby była wczesną wersją beta (a jest to wersja 5.00.20)...
Czy ktoś ma poprawnie działającego garmina dokładnie na modelu 43.1 ?
 
 
Jarpo
Waypoint


Dołączył: 22 Maj 2009
Posty: 18
Wysłany: 2009-05-27, 21:51   

Da się też uruchomić GPS z Port Splitterem 1.20

Poniżej opisałem w jaki sposób, korzystając z niektórych rad opisanych w tym wątku i wielu własnych prób różnych konfiguracji udało mi się zmusić Larka 43.1, by widział satelity.
1. Zmieniłem ustawienie rejestrów PortSplittera 1.20 w pliku RunXMCT\Garmin.mscr
#Registry for Port Splitter
RegWriteString( "HKLM", "SOFTWARE\JAL\Port Splitter", "InstallPath", SystemPath("ScriptPath") )
RegWriteDWord( "HKLM", "SOFTWARE\JAL\Port Splitter", "MajorVersion", 1 )
RegWriteDWord( "HKCU", "Software\JAL\Port Splitter", "Split", 2 )
RegWriteDWord( "HKCU", "Software\JAL\Port Splitter", "Autostart", 1 )
RegWriteDWord( "HKCU", "Software\JAL\Port Splitter", "Baud", 11 )
RegWriteDWord( "HKCU", "Software\JAL\Port Splitter", "Port", 7 ) <= tu ma być port 7, zamiast 2
Cała reszta w pliku garmin.mscr pozostaje bez zmian.

2. Następnie wywaliłem za radą Jezosmoka katalog "Garmin" z rejestrów Windowsa: HKLM> Software> Garmin. Ja zrobiłem to przy pomocy Total Commandera. Katalog z rejestrami "Register" jest w katalogu "\\Plagins".

3. Na wszelki wypadek przed pierwszym uruchomieniem GMXT, po zmianach w rejestrze, usunąłem też całą zawartość katalogu RunGMXT\Settings\

4.W katalogu Garmin musi być jak wiadomo plik SW.UNL z wygenerowanym Keygenem kodem na podstawie ID karty SD (jeśli mapa i program jest na karcie) oraz przynajmniej mapa bazowa "gmapbmap.img".

5.Z moich doświadczeń wynika, że żeby prawidłowo działał PortSplitter v.1.20, to koniecznie należy uruchamiać program z pliku Garmin.MSCR, a nie z Garmin.exe i nie z Apps\WM\Que.exe
Bez tego program GMXT uruchamia się w trybie demo i szuka urządzenia Garmin GPS i nie przyjmuje obcych urządzeń.
Program powinien się uruchomić z Garmin.mscr i bez skanowania w poszukiwaniu urządzenia GPS iść dalej do ekranu głównego.

6.Następnie należy mu ustawić GPS. W tym celu przejść z ekranu głównego do "Narzędzia>Ustawienia>System>Zewnętrzny GPS. Tutaj powinien się nam wyświetlić komunikat COM0: COM:0 Port Splitter.
Po naciśnięciu na dolnej listwie "Gotowe" wyjść z ustawień do ekrany głównego i zobaczyć czy masz mapę (przynajmniej bazową), oraz czy pojawiły sie słupki siły sygnału satelity w lewym górnym rogu. Jeśli tak to nasz "prawie Garmin" ma szanse znaleźć satelity. ;)

Wyczytałem też gdzieć na forum, że żeby poprawić obcinanie dolnej części ekranu należy w katalogu Apps\WM zmienić nazwę pliku "QueBmp240.dll" na jakiś np."QueBmp240_.dll", a następnie plikowi "QueBmp320.dll" zmienić nazwę właśnie na "QueBmp240.dll". U mnie to działa.

To tyle co udało mi się dotychczas zebrać informacji od innych osób na forum i samemu rozpracować. Nie udało mi się jednak na razie uruchomić mapy szczegłowej. Mimo, że mam oryginalną CNEUNT2009 na DVD. :(

Dzięki Jezosmok i Sulti za wasze rady. Po zmianie nazwy pliku mapy na "gmapprom.img" Lark ją pokazał, że taka jest, ale niestety zgłosił, że nie można jej odblokować używając ID karty SD. Niestety kod wygenerowany na podstwie ID Larka też nie działa. :(
Pewnie muszę ściągnąć jakąś unlocked, bo oryginał nie chce chodzić na Larku.
Brzydzi się, czy co (?) ;)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,42 sekundy. Zapytań do SQL: 14