My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 
Goclever NAVIO 525 Polska
Goclever NAVIO 525 Polska
239.00 PLN
TomTom Start 25 EU Europa
TomTom Start 25 EU Europa
449.00 PLN
Garmin Nuvi 2595 LMT Europa
Garmin Nuvi 2595 LMT Europa
588.01 PLN
Garmin Nuvi 52 LM Europa
Garmin Nuvi 52 LM Europa
393.31 PLN
Mio Spirit 680 Europa
Mio Spirit 680 Europa
399.00 PLN
Garmin Nuvi 42 LM Europa
Garmin Nuvi 42 LM Europa
298.98 PLN
Lark FreeBird 50.9 LarkMap Polska
Lark FreeBird 50.9 LarkMap
174.76 PLN
TomTom PRO 5150 Truck LIVE Europa
TomTom PRO 5150 Truck LIVE
1327.00 PLN
 
 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
multimedia w lark 50.3
Autor Wiadomość
Buffy
młodszy inspektor GPS


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 12 Gru 2010
Posty: 7
Wysłany: 2010-12-16, 00:45   multimedia w lark 50.3

...to już mój trzeci post na tym forum więc dojrzałem do tego żeby utworzyć nowy temat :) Otóż pobawiłem się trochę multimediami i kartami na moim nowym larku więc stwierdziłem że mogę w tym temacie powiedzieć już coś konstruktywnego.

Wszystko zaczęło się od tego, że kupiłem kartę (kingston 4gb) żeby przekonać się jak nasz lark spisuje się jako "centrum multimedialne" :roll: I tak, jeśli chodzi o muzykę i zdjęcia - chodzi jak ta lala!

Muzyka
- śmiga ładnie nawet z transmisją bitów na poziomie 194 KB/s, więc nieźle.

Zdjęcia
- również bez problemu. Ewentualnie, żeby nie zajmować zbędnego miejsca w pamięci, można sobie zmniejszyć ich rozdzielczość, bo do dyspozycji mamy 480x272 piksele. Ja wgrałem fotki rzędu 1024x680 ale to i tak dużo - mogą być jeszcze mniejsze, bo różnicy w jakości i tak nie da się zauważyć (byle by nie przesadzić i nie zmniejszyć bardziej niż rozdzielczość ekranu :lol: )

Video
- tu zaczynają się schody :-? Przede wszystkim nie obejdzie się niestety bez bardzo silnej kompresji - w innym wypadku obraz mocno się zacina. I nie dajcie się nabrać ludziom którzy mówią że to zależy od karty. Jak wspomniałem wyżej kupiłem kingstona, ale wyczytałem że << to "kingSzajs", ale za to na GoodRamie wszystko wyśmienicie śmiga >> No więc kupiłem GoodRama i okazało się że to... nieprawda - zacina się identycznie jak na kingstonie. Myślę że nie rodzaj karty ma wpływ na jakość odtwarzania multimediów, tylko niewielkie możliwości operacyjne larków i trzeba się z tym pogodzić, bo za 250 zł nie kupi się demona prędkości :mrgreen: Więc na karcie można przyoszczędzić.

Jeśli chodzi o samą kompresję, to po długich i gruntownych testach plików skonwerterowanych w bardzo różnych konfiguracjach okazało się, że najlepsze są następujące parametry:
rozdzielczość: 480x272 pikseli* :-|
szybkość transmisji bitów video (KB/s): 384 :-?
FPS (klatek na sekundę): 18 :-/
częstotliwość próbkowania audio (HZ): 22050 :-(
szybkość transmisji bitów audio (KB/s): 64 :cry:
liczba kanałów audio: 2** ;-)

* rozdzielczość można jeszcze zmniejszyć żeby obraz nie dzielił się tak bardzo na kwadraty, ale wtedy ekran nie pokryje się w 100% więc to się chyba mija z celem bo i tak nie jest on zbyt wielki
** liczbę kanałów audio można ograniczyć do jednego jeśli słucha się dźwięku wyłącznie bezpośrednio z larka, bo jeśli puszczamy sygnał na radio samochodowe to jeden kanał nie ma sensu

Podsumowując, wszystko co ma lepsze parametry od powyższych niestety się tnie - przynajmniej u mnie :) - i gwałci przez oczy szczątki poczucia jakości i estetyki :lol:
A do konwersji używałem programu FormatFactory Format Factory 2.60 - prosty, intuicyjny i po polsku a poza tym można w nim przerobić dosłownie wszystko: audio, video i foto - jednym słowem polecam.
 
 
srvrserver
Waypoint


Dołączył: 29 Sty 2010
Posty: 54
Wysłany: 2010-12-16, 12:32   

nie wiem jak nowsze Larki radza sobie z video, ja mam 50.1 z WinCE6 i ogladam na swoim filmy w DIVX bezposrednio skopiowane z kompa bez zadnej konwersji. Fakt przy szybszej akcji potrafi sie czasem przyciac, ale to sporadyczne przypadki. Po konwersji do 480x272 obraz ma pelna plynnosc i nie ma mowy o jakimkolwiek cieciu. Mysle ze problem moze lezec po stronie zastosowanego odtwarzacza video oraz tego jakie procesy chodza w tle...
 
 
chase1
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 09 Gru 2010
Posty: 13
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-12-19, 00:47   nie odtwarza WAV, WMA

witam
jak sie okazalo - moj lark (50,3 - nie odblokowany) nie odtwarza zadnych plikow muzycznych (wideo nie sprawdzalem, txt oraz jakies tam przykladowe bmp dzialaja)

ma ktos jakies sugestie ?


edit.
zeby nie bylo - sprawdzilem z pod menu larka wbudowany programik, oraz "playerAM" - zaden z nich nie odtwarza muzyki

na forum znalazlem takze tcpmp - player, ktory z windowsa (CePlatformway.exe) odtwarza mp3 jak i wma/wav bez problemu

[ Komentarz dodany przez: jacekp1313: 2010-12-19, 16:19 ]
------------------------------------------------------------------------------------------
Dołączyłem do istniejącego wątku
 
 
 
Andrzej P 
guru
Merc(124)maniak



Pomógł: 72 razy
Wiek: 62
Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 1325
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Wysłany: 2010-12-19, 06:04   Re: nie odtwarza WAV, WMA

chase1 napisał/a:
ma ktos jakies sugestie ?
Jeśli to niezgodne z opisem produktu i w jakiś sposób Ci przeszkadza - zgłoś reklamację. *Wav i *mp3 nie odtwarza żaden znany mi Lark bez "zewnętrznego" playera, ale *wma powinien. Nie sądzę, aby w jakiś sposób 50.3 odbiegał w tym od swoich poprzedników 50.1 i 50.2. Podobnie filmy - odtwarza (marnie) wyłącznie *wmv, ale przekonwertowane do rozdzielczości ekranu i okrojone z framerate. DivX czy inne formaty wyłącznie przez doinstalowanie innego playera.
_________________
---
Lark 35.5c, 50.1, 50.3 - wszystkie WCE 5.0
 
 
chase1
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 09 Gru 2010
Posty: 13
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-12-20, 10:10   

ok.
przeformatowalem karte na rozne sposoby (rozne systemy plikow) i wma dziala.

teraz pytanko do posiadaczy larkow - jaki znacie program do odtwarzania mp3 - dajacy sie zminimalizowac (a jeszcze lepiej dzialajacy na tej samej zasadzie co playerAM - przedstawiony w tym temacie http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=188464) ?!

u mnie niestety ww. player nie uruchamia zadnego pliku muzycznego wyswietlajac caly czas komunikat "invalid file"

moze mogl by ktos sprawdzic czy to tylko u mnie wystepuje ten problem ?
 
 
 
Andrzej P 
guru
Merc(124)maniak



Pomógł: 72 razy
Wiek: 62
Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 1325
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Wysłany: 2010-12-20, 10:41   

chase1 napisał/a:
... znacie program do odtwarzania mp3 - dajacy sie zminimalizowac
Nitrogen Music Player
http://www.my-navia.pl/vi...p=100100#100100

Minimalizowanie i kombinacja z AM
http://www.my-navia.pl/vi...p=153016#153016
_________________
---
Lark 35.5c, 50.1, 50.3 - wszystkie WCE 5.0
 
 
elias26 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 29
Dołączył: 28 Paź 2010
Posty: 7
Wysłany: 2011-01-01, 14:10   

Cóż, u mnie zaczeło sie od Lark-a 50.2 z procesorem samsunga, chciałem kupić GoClevera, ale nie było na stanie i wybralem konkurencyjnego Lark-a i do tego 4gb Sandisk. Nie zawiodłem się, menu Anna i wszystko ładnie śmiga, AM bez zacinek chodzi płynnie, filmy zgrane bezpośrednio sie lekko cieły, ale po przekonwertowaniu działają płynnie. Ostatnio dostałem równocześnie Lark-a 50.1 i 50.3 do zwitamizowania i tu mały problem, nie moge praktycznie żadnego Menu ruszyć, działa mi tylko jedno od Goclewera 5055+, nie wiem dlaczego inne nie chcą ruszać. Oba urządzenia mają wolniejszy niestety procesor taktowany 266mhz jedynie, AM chodzi wolno(dopiero po tych ustawieniach zaciągniętych z wątku http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=23215 ) , filmy które chodzą płynnie na 50.2 tu w obu przypadkach strasznie klatkują. Mam pytanie jak wam się udaje ruszyć inne menu, mi nie ruszają : ANNA,iphone, Dark (prosił bym o jakies linki do uruchomionych przez was menu). Pozdrawiam
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 242 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 8360
Wysłany: 2011-01-01, 14:27   

Na 50.3 powinny działac wszystkie pulpity z 50.1 - ale to już w http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=24009
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
attyla
azymut


Dołączył: 13 Sty 2011
Posty: 1
Wysłany: 2011-01-13, 12:58   

Witam serdecznie. Na wstępie chciałbym wskazać, iż to mój pierwszy post i pierwszy kontakt z nawigacją GPS. Proszę zatem o wyrozumiałość. Od dwóch dni jestem posiadaczem Lark 50.3 nie odblokowanego.. Podłączyłem go do komputera w trybie usb MS Activesync. Urządzenie połączono z komputerem. Po kliknięciu przez komputer w urządzenie posiadam niby trzy dyski, jeden o pojemności ponad 400 kb oraz dwa o pojemności 0 kb. W tym dysk z karty zewnętrznej 4 gb. Skonwertowałem kilka plików mp3 w wma. Jak spowodować by znalazły się one do odtworzenia w moim urządzeniu ?

[ Komentarz dodany przez: jacekp1313: 2011-01-13, 14:32 ]
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wydzieliłem z wątku Lark 50.3 problem z karta pamieci
Proszę o przestrzeganie regulaminu forum - punkt 4


[ Dodano: 2011-01-14, 08:13 ]
sprawa rozwiązana aż wstyd było pytać
 
 
miro266
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 09 Lut 2011
Posty: 5
Wysłany: 2011-02-09, 18:17   

Parę dni temu zakupiłem Lark 50.3 i wygląda że też mam problem z multimediami. Próbowałem menu Anna z modelu 50.1 i 50.2 ele nie pokazuje pulpitu z ikonami tylko stronę windows z której nie da się nic otworzyć. Może komuś udało się ten problem rozwiązać?
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Mio500+MMSDTop legal


Pomógł: 500 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 17334
Wysłany: 2011-02-09, 18:45   

Który problem? Z menu AnnA, czy z multimediami?
_________________

 
 
miro266
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 09 Lut 2011
Posty: 5
Wysłany: 2011-02-09, 23:33   

Nie uruchamia się menu Anna próbowałem oczywiście jako ścieżkę dać i setup.exe i SystemInformation.exe . W menu oryginalnym nie działają też multimedia.
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 242 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 8360
Wysłany: 2011-02-10, 06:58   

Co do Anny - przenieś się do wątku http://www.my-navia.pl/vi...&highlight=anna , nie róbmy bałaganu

Multimedia - konkrety. Jakich formatów nie czyta? Gdzie masz pliki? Jak je uruchamiasz?
Bo albo cos robisz źle, albo Lark do śmietnika (jak widać w pierwszym poście - wszystko działa)
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
mamar666
azymut


Dołączył: 11 Lut 2011
Posty: 2
Wysłany: 2011-02-20, 13:34   

Szanowni forumowicze widzę, że wszystkich gnębi problem odtwarzania multimediów na L50.3. Otóż fabryczne oprogramowanie ODTWARZA większość formatów multimedialnych. Niezbędna jest tylko niewielka modyfikacja trzech plików zawartych w pamięci ResidentFlash2: FileBrowser.xml, Music-FB.xml i Video.xml. Powyższe pliki otwieramy w notatniku i edytujemy następujący fragment w każdym z tych plików:
(tu przykład z pliku Music_FB):
<Config>
<FileFormat WmaOnly="1" /> ( i tu "1" zamieniamy na "0" )
</Config>
</jtd_Music_FB>

a następnie zapisujemy z powrotem do ResidentFlash2 i od tej pory cieszymy się możliwością nieskrępowanego odtwarzania plików mp3, avi i innych ;-)


POZDRAWIAM
 
 
itra
azymut


Dołączył: 10 Sty 2011
Posty: 3
Wysłany: 2011-02-22, 22:41   

mamar666, Wielkie piwko dla Ciebie 8-)
Zrobiłem tak jak napisałeś i wszystko chodzi ELEGANCKO :!: :mrgreen:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,3 sekundy. Zapytań do SQL: 12