My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
multimedia w lark 50.3
Autor Wiadomość
Buffy
młodszy inspektor GPS


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 12 Gru 2010
Posty: 7
Wysłany: 2010-12-16, 00:45   multimedia w lark 50.3

...to już mój trzeci post na tym forum więc dojrzałem do tego żeby utworzyć nowy temat :) Otóż pobawiłem się trochę multimediami i kartami na moim nowym larku więc stwierdziłem że mogę w tym temacie powiedzieć już coś konstruktywnego.

Wszystko zaczęło się od tego, że kupiłem kartę (kingston 4gb) żeby przekonać się jak nasz lark spisuje się jako "centrum multimedialne" :roll: I tak, jeśli chodzi o muzykę i zdjęcia - chodzi jak ta lala!

Muzyka
- śmiga ładnie nawet z transmisją bitów na poziomie 194 KB/s, więc nieźle.

Zdjęcia
- również bez problemu. Ewentualnie, żeby nie zajmować zbędnego miejsca w pamięci, można sobie zmniejszyć ich rozdzielczość, bo do dyspozycji mamy 480x272 piksele. Ja wgrałem fotki rzędu 1024x680 ale to i tak dużo - mogą być jeszcze mniejsze, bo różnicy w jakości i tak nie da się zauważyć (byle by nie przesadzić i nie zmniejszyć bardziej niż rozdzielczość ekranu :lol: )

Video
- tu zaczynają się schody :-? Przede wszystkim nie obejdzie się niestety bez bardzo silnej kompresji - w innym wypadku obraz mocno się zacina. I nie dajcie się nabrać ludziom którzy mówią że to zależy od karty. Jak wspomniałem wyżej kupiłem kingstona, ale wyczytałem że << to "kingSzajs", ale za to na GoodRamie wszystko wyśmienicie śmiga >> No więc kupiłem GoodRama i okazało się że to... nieprawda - zacina się identycznie jak na kingstonie. Myślę że nie rodzaj karty ma wpływ na jakość odtwarzania multimediów, tylko niewielkie możliwości operacyjne larków i trzeba się z tym pogodzić, bo za 250 zł nie kupi się demona prędkości :mrgreen: Więc na karcie można przyoszczędzić.

Jeśli chodzi o samą kompresję, to po długich i gruntownych testach plików skonwerterowanych w bardzo różnych konfiguracjach okazało się, że najlepsze są następujące parametry:
rozdzielczość: 480x272 pikseli* :-|
szybkość transmisji bitów video (KB/s): 384 :-?
FPS (klatek na sekundę): 18 :-/
częstotliwość próbkowania audio (HZ): 22050 :-(
szybkość transmisji bitów audio (KB/s): 64 :cry:
liczba kanałów audio: 2** ;-)

* rozdzielczość można jeszcze zmniejszyć żeby obraz nie dzielił się tak bardzo na kwadraty, ale wtedy ekran nie pokryje się w 100% więc to się chyba mija z celem bo i tak nie jest on zbyt wielki
** liczbę kanałów audio można ograniczyć do jednego jeśli słucha się dźwięku wyłącznie bezpośrednio z larka, bo jeśli puszczamy sygnał na radio samochodowe to jeden kanał nie ma sensu

Podsumowując, wszystko co ma lepsze parametry od powyższych niestety się tnie - przynajmniej u mnie :) - i gwałci przez oczy szczątki poczucia jakości i estetyki :lol:
A do konwersji używałem programu FormatFactory Format Factory 2.60 - prosty, intuicyjny i po polsku a poza tym można w nim przerobić dosłownie wszystko: audio, video i foto - jednym słowem polecam.
 
 
srvrserver
Waypoint


Dołączył: 29 Sty 2010
Posty: 53
Wysłany: 2010-12-16, 12:32   

nie wiem jak nowsze Larki radza sobie z video, ja mam 50.1 z WinCE6 i ogladam na swoim filmy w DIVX bezposrednio skopiowane z kompa bez zadnej konwersji. Fakt przy szybszej akcji potrafi sie czasem przyciac, ale to sporadyczne przypadki. Po konwersji do 480x272 obraz ma pelna plynnosc i nie ma mowy o jakimkolwiek cieciu. Mysle ze problem moze lezec po stronie zastosowanego odtwarzacza video oraz tego jakie procesy chodza w tle...
 
 
chase1
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 09 Gru 2010
Posty: 13
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-12-19, 00:47   nie odtwarza WAV, WMA

witam
jak sie okazalo - moj lark (50,3 - nie odblokowany) nie odtwarza zadnych plikow muzycznych (wideo nie sprawdzalem, txt oraz jakies tam przykladowe bmp dzialaja)

ma ktos jakies sugestie ?


edit.
zeby nie bylo - sprawdzilem z pod menu larka wbudowany programik, oraz "playerAM" - zaden z nich nie odtwarza muzyki

na forum znalazlem takze tcpmp - player, ktory z windowsa (CePlatformway.exe) odtwarza mp3 jak i wma/wav bez problemu

[ Komentarz dodany przez: jacekp1313: 2010-12-19, 16:19 ]
------------------------------------------------------------------------------------------
Dołączyłem do istniejącego wątku
 
 
 
Andrzej P 
guru
Merc(124)maniak



Pomógł: 72 razy
Wiek: 63
Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 1314
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Wysłany: 2010-12-19, 06:04   Re: nie odtwarza WAV, WMA

chase1 napisał/a:
ma ktos jakies sugestie ?
Jeśli to niezgodne z opisem produktu i w jakiś sposób Ci przeszkadza - zgłoś reklamację. *Wav i *mp3 nie odtwarza żaden znany mi Lark bez "zewnętrznego" playera, ale *wma powinien. Nie sądzę, aby w jakiś sposób 50.3 odbiegał w tym od swoich poprzedników 50.1 i 50.2. Podobnie filmy - odtwarza (marnie) wyłącznie *wmv, ale przekonwertowane do rozdzielczości ekranu i okrojone z framerate. DivX czy inne formaty wyłącznie przez doinstalowanie innego playera.
_________________
---
Lark 35.5c, 50.1, 50.3 - wszystkie WCE 5.0
 
 
chase1
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 09 Gru 2010
Posty: 13
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-12-20, 10:10   

ok.
przeformatowalem karte na rozne sposoby (rozne systemy plikow) i wma dziala.

teraz pytanko do posiadaczy larkow - jaki znacie program do odtwarzania mp3 - dajacy sie zminimalizowac (a jeszcze lepiej dzialajacy na tej samej zasadzie co playerAM - przedstawiony w tym temacie http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=188464) ?!

u mnie niestety ww. player nie uruchamia zadnego pliku muzycznego wyswietlajac caly czas komunikat "invalid file"

moze mogl by ktos sprawdzic czy to tylko u mnie wystepuje ten problem ?
 
 
 
Andrzej P 
guru
Merc(124)maniak



Pomógł: 72 razy
Wiek: 63
Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 1314
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Wysłany: 2010-12-20, 10:41   

chase1 napisał/a:
... znacie program do odtwarzania mp3 - dajacy sie zminimalizowac
Nitrogen Music Player
http://www.my-navia.pl/vi...p=100100#100100

Minimalizowanie i kombinacja z AM
http://www.my-navia.pl/vi...p=153016#153016
_________________
---
Lark 35.5c, 50.1, 50.3 - wszystkie WCE 5.0
 
 
elias26 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 29
Dołączył: 28 Paź 2010
Posty: 7
Wysłany: 2011-01-01, 14:10   

Cóż, u mnie zaczeło sie od Lark-a 50.2 z procesorem samsunga, chciałem kupić GoClevera, ale nie było na stanie i wybralem konkurencyjnego Lark-a i do tego 4gb Sandisk. Nie zawiodłem się, menu Anna i wszystko ładnie śmiga, AM bez zacinek chodzi płynnie, filmy zgrane bezpośrednio sie lekko cieły, ale po przekonwertowaniu działają płynnie. Ostatnio dostałem równocześnie Lark-a 50.1 i 50.3 do zwitamizowania i tu mały problem, nie moge praktycznie żadnego Menu ruszyć, działa mi tylko jedno od Goclewera 5055+, nie wiem dlaczego inne nie chcą ruszać. Oba urządzenia mają wolniejszy niestety procesor taktowany 266mhz jedynie, AM chodzi wolno(dopiero po tych ustawieniach zaciągniętych z wątku http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=23215 ) , filmy które chodzą płynnie na 50.2 tu w obu przypadkach strasznie klatkują. Mam pytanie jak wam się udaje ruszyć inne menu, mi nie ruszają : ANNA,iphone, Dark (prosił bym o jakies linki do uruchomionych przez was menu). Pozdrawiam
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 249 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 8914
Wysłany: 2011-01-01, 14:27   

Na 50.3 powinny działac wszystkie pulpity z 50.1 - ale to już w http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=24009
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
attyla
azymut


Dołączył: 13 Sty 2011
Posty: 1
Wysłany: 2011-01-13, 12:58   

Witam serdecznie. Na wstępie chciałbym wskazać, iż to mój pierwszy post i pierwszy kontakt z nawigacją GPS. Proszę zatem o wyrozumiałość. Od dwóch dni jestem posiadaczem Lark 50.3 nie odblokowanego.. Podłączyłem go do komputera w trybie usb MS Activesync. Urządzenie połączono z komputerem. Po kliknięciu przez komputer w urządzenie posiadam niby trzy dyski, jeden o pojemności ponad 400 kb oraz dwa o pojemności 0 kb. W tym dysk z karty zewnętrznej 4 gb. Skonwertowałem kilka plików mp3 w wma. Jak spowodować by znalazły się one do odtworzenia w moim urządzeniu ?

[ Komentarz dodany przez: jacekp1313: 2011-01-13, 14:32 ]
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wydzieliłem z wątku Lark 50.3 problem z karta pamieci
Proszę o przestrzeganie regulaminu forum - punkt 4


[ Dodano: 2011-01-14, 08:13 ]
sprawa rozwiązana aż wstyd było pytać
 
 
miro266
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 09 Lut 2011
Posty: 5
Wysłany: 2011-02-09, 18:17   

Parę dni temu zakupiłem Lark 50.3 i wygląda że też mam problem z multimediami. Próbowałem menu Anna z modelu 50.1 i 50.2 ele nie pokazuje pulpitu z ikonami tylko stronę windows z której nie da się nic otworzyć. Może komuś udało się ten problem rozwiązać?
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Mio500+MMSDTop legal


Pomógł: 504 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 17228
Wysłany: 2011-02-09, 18:45   

Który problem? Z menu AnnA, czy z multimediami?
_________________

 
 
miro266
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 09 Lut 2011
Posty: 5
Wysłany: 2011-02-09, 23:33   

Nie uruchamia się menu Anna próbowałem oczywiście jako ścieżkę dać i setup.exe i SystemInformation.exe . W menu oryginalnym nie działają też multimedia.
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 249 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 8914
Wysłany: 2011-02-10, 06:58   

Co do Anny - przenieś się do wątku http://www.my-navia.pl/vi...&highlight=anna , nie róbmy bałaganu

Multimedia - konkrety. Jakich formatów nie czyta? Gdzie masz pliki? Jak je uruchamiasz?
Bo albo cos robisz źle, albo Lark do śmietnika (jak widać w pierwszym poście - wszystko działa)
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
mamar666
azymut


Dołączył: 11 Lut 2011
Posty: 2
Wysłany: 2011-02-20, 13:34   

Szanowni forumowicze widzę, że wszystkich gnębi problem odtwarzania multimediów na L50.3. Otóż fabryczne oprogramowanie ODTWARZA większość formatów multimedialnych. Niezbędna jest tylko niewielka modyfikacja trzech plików zawartych w pamięci ResidentFlash2: FileBrowser.xml, Music-FB.xml i Video.xml. Powyższe pliki otwieramy w notatniku i edytujemy następujący fragment w każdym z tych plików:
(tu przykład z pliku Music_FB):
<Config>
<FileFormat WmaOnly="1" /> ( i tu "1" zamieniamy na "0" )
</Config>
</jtd_Music_FB>

a następnie zapisujemy z powrotem do ResidentFlash2 i od tej pory cieszymy się możliwością nieskrępowanego odtwarzania plików mp3, avi i innych ;-)


POZDRAWIAM
 
 
itra
azymut


Dołączył: 10 Sty 2011
Posty: 3
Wysłany: 2011-02-22, 22:41   

mamar666, Wielkie piwko dla Ciebie 8-)
Zrobiłem tak jak napisałeś i wszystko chodzi ELEGANCKO :!: :mrgreen:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,34 sekundy. Zapytań do SQL: 10