Ogłoszenie | Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN
|
Odblokowanie Clarion 360 ? |
Autor |
Wiadomość |
swirek100
Waypoint

|
Wysłany: 2008-05-05, 10:58 Odblokowanie Clarion 360 ?
|
|
|
witam
może słabo szukam a może nie ma
- jak odblokować Clariona MAP 360 ??
- posiada win 4 czy można do niego wgrać Automapę ?? jeśli tak to jaką ?
pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2010-07-28, 07:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ksiadz666
Waypoint

|
Wysłany: 2008-05-11, 16:35
|
|
|
Powinna pojsc na nim najnowsza automapa. Wg zapewnien producenta dziala na win 4.2 CE. Sprawdzilem to rowniez doswiadczalnie i jest to prawda.
Tutaj masz info ze strony producenta: http://www.automapa.com.pl/?PEI=10241&lng=PL |
|
|
|
 |
dzac
Waypoint

|
Wysłany: 2008-07-20, 14:34 Re: Odblokowanie Clarion ??
|
|
|
swirek100 napisał/a: | witam
może słabo szukam a może nie ma
- jak odblokować Clariona MAP 360 ??
- posiada win 4 czy można do niego wgrać Automapę ?? jeśli tak to jaką ?
pozdrawiam |
mozna , włąsnie wczoraj mi sie to udało po 4 godz. googlowania.
clarion map 360 odblokowanie i wgranie automapy EU
Więc tak najpierw odblokowanie (zakładam, ze ActiveSync to standard na kompie):
1. ściągamy plik stąd
w paczce są dwa pliczki
autorunce.exe i MNAVDCE.CAB zgrywamy je na kompa.
2. Następnie zmieniamy nazwę pliku autorunce.exe na MP3Player.exe (to dlatego, ze plik MP3Player.exe w clarionie nie da sie modyfikować ani skasować, mozna go najwyżej nadgrać)
3. oba pliki (MP3Player.exe i MNAVDCE.CAB) wgrywamy do katalogu Windows na Clarionie, plik MP3Player.exe zostanie zastąpiony nowym
4. Następnie robimy reset w tą małą dziurkę od spodu obok napisu reset – idealnie do tego celu pasuje rysik, który jest na wyposażeniu clariona 360 (UWAGA: NIGDY NIE PRZEŁACZAMY MALUTKIEJ CZARNEJ ZASUWKI ON-OFF - POWODUJE RESET CAŁEGO SYSTEMU I POWRÓT DO CLARIONA 360) po uruchomieniu kliknac na ikone odtwarzacza mp3.
Urzadzenie uruchamia wtedy MP3Player.exe (zmieniony) i instaluje MNAVDCE.CAB
5. Nastepnie znowu reset i mamy odblokowanego Clariona z systemem win ce 4.2 core - do usług.
! ! ! NIE WYŁĄCZAJ URZĄDZENIA WŁACZNIKIEM ON-OFF SPOWODUJE TO PRZYWRÓCENIE SYSTEMU CLARION 360 Z POWROTEM ! ! !
(instrukcja wg użytkownika forum pdaclub.pl Tom2130)
P.S.
Należy nie dopuścić do rozładowania baterii, wówczas wraca wszystko do poprzedniego stanu, czyli CLARION :)
Teraz mapa
Ja wybrałem Automapę, gdyż wg. mnie ma najlepsze pokrycie Europy, doskonały intuicyjny interfejs i świetnie nawiguje.
AutomapaEU z tego forum nie działa na win ce 4.2 , przynajmniej na clarionie, a na grzebaniu w rejestrach sie nie znam. Wersji instalacyjnej nie chciałem, bo nie wiadomo co by sie stało po tym, gdyby ktoś np: dziecko przełaczył zasuwkę on-off.
Ściągnąłem więc inną automapę stąd:
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=2393 w tej mapie jest taki pliczek wce42Am.exe, który sie uaktywnia w systemie win 4.2,
w automapie EU , przynajmniej tej, którą miałem, go nie ma.
następnie mapa europy stąd:
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=2325 ja miałem juz ściągniętą wczesniej.
wgrałem mapę europy do katalogu maps w tej mapie z pierwszego linka, wyrzuciłem mape polski, która tam była , zgrałem wszystko na kartę SD 2 GB przez zewnętrzny port i po włożeniu do clariona automapa ruszyła elegancko z mapą całej europy.
Pozostało uruchomienie gpsa a to dzięki radzie nieocenionych użytkowników tego forum jest banalnie proste :) :
chris_m napisał/a: |
Rada
Wygląda również ze otrzymaliśmy pomocne info od usera latinol na częsty problem zawieszania sie nowo wgranej AM z chwilą pierwszego uruchomienia i złapania satelit:
latinol napisał/a:
Wejść do katalogu nowej AM5.05 np. \SDMMC\AutoMapa EU\Settings Files
Są tam dwa pliki gps.info oraz gps.settings
Wywalic je i reset.
Przy kolejnym uruchomieniu AM stworzy je sobie na nowo.
Żeby urzadzenie nie mialo problemow ze zlapaniem pierwszego sygnalu, to uruchomić Akire na dworze. Żeby się nie męczyło. Sprawdzone. |
Może sie to komuś przyda, bo clarion 360 to całkiem fajne urządzenie do nawigacji.
robię to w ramach riposty dla pana subiekta z mediamarktu, który na pytanie o aktualizacje do clariona 360 odpowiedział cyt: "pppp (tu prawie opluł sobie koszulę) taki grat?" powiedziałem mu, zeby sie tak głupio nie cieszył, bo żadna z tych 50 nawigacji za jego plecami nie jest jego i prawdopodobnie nigdy nie będzie, część z nich jest jeszcze starsza i niech epitety dotyczące mojego clariona zachowa dla siebie...
mediamarkt to sklep z idiotami na a nie dla idiotów |
_________________ "pobieranie pliku 99%" cieszy tylko pierwsze pół godziny |
|
|
|
 |
k2ama2
azymut

|
Wysłany: 2008-10-15, 09:16
|
|
|
dzac,
Witam;
Kupiłem Clariona 360. Widocznie ktoś w nim grzebał, bo rozjechana jest kalibracja. Ale nie wszystkie zakładki - niektóre okienka chodzą bez problemu, a na większości "nie trafiają" tylko pojedyńcze klawisze. Kalibracja nic nie daje - wygląda to na rozjechaną rozdzielczość. Czy lekarstwem będzie wgranie plików systemowych z nieuszkodzonego Clarka?
Dziękuję
SA |
|
|
|
 |
dzac
Waypoint

|
Wysłany: 2008-10-15, 14:40
|
|
|
k2ama2 napisał/a: | dzac,
Witam;
Kupiłem Clariona 360. W |
nie wiem , najlepiej sprawdź ale jak kalibracja nie pomaga to raczej lipa :(
A na forum należało zajrzeć przed zakupem nawigacji, wiedziałbyś wtedy , że jedynym i słusznym rozwiązaniem jest zakup akiry :) |
_________________ "pobieranie pliku 99%" cieszy tylko pierwsze pół godziny |
|
|
|
 |
harry
Maestro GPS Szukaj-czytaj-pytaj

Pomógł: 88 razy Dołączył: 03 Sty 2008 Posty: 3457 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-10-15, 14:55
|
|
|
dzac napisał/a: | zakup akiry :) | Złośliwiec...
... ale coś w tym jest... |
|
 |
bunio0107
Waypoint

|
Wysłany: 2009-04-09, 16:12
|
|
|
Mam pewien problem gdyż kolega dał mi do zrobienia nawigację Clarion 370 próbowałem waszym sposobem ale za nic w świecie nie mogę przerzucić pliku MNAVDCE.CAB MP3Player ładnie się zastępuje komunikat wyskakuje mi jeden że brak miejsca na dysku wiecie może jak to ominąć ?? |
Ostatnio zmieniony przez bunio0107 2009-04-09, 16:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
BladeX
Maestro GPS Kamil

Pomógł: 730 razy Wiek: 110 Dołączył: 22 Gru 2008 Posty: 9736
|
|
|
|
 |
bunio0107
Waypoint

|
|
|
|
 |
BladeX
Maestro GPS Kamil

|
|
|
|
 |
bunio0107
Waypoint

|
Wysłany: 2009-04-09, 17:37
|
|
|
Niestety nie pomogło uruchamia się tylko sama tapeta Clariona i nic po za tym się nie dzieje ?? |
|
|
|
 |
BladeX
Maestro GPS Kamil

|
|
|
|
 |
bunio0107
Waypoint

|
Wysłany: 2009-04-09, 17:51
|
|
|
Tak dokładnie mam taki mały szary pasek ale niestety naciskam pulpit i nic się nie dzieje wgrałem do niego showtaskbar.exe to owszem pokazał się pasek ale jak uruchomiłem automape to pasek nadal istniał jest jakaś możliwość aby się tego pozbyć ?? |
|
|
|
 |
BladeX
Maestro GPS Kamil

|
|
|
|
 |
bunio0107
Waypoint

|
Wysłany: 2009-04-09, 18:42
|
|
|
Dzięki kolego jesteś wielki :) pozdrowionka |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|