Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: navigator
2007-09-09, 10:53
emulator dosa
Autor Wiadomość
bc30se
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-31, 23:55   emulator dosa

http://n0p.tonych.info/?Welcome

mam nadzieje że da się u was odpalić, ja zaczynam zabawę, a sądząc po możliwościach zapowiada się świetnie. Widziałem screeny z gierek na pda clubie. Do dzieła Panowie!!

Mi jak na razie udało się uruchomić goblins3.... suuuuppppeeeer!!!

CHodzi troche powoli ale na pda clubie są gotowe pliki konfuguracyjne i można sob ie emulatorem przyspieszyć.
 
 
minimex 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 07 Sie 2007
Posty: 54
Skąd: PL
Wysłany: 2007-09-01, 14:51   

Emulator DOS'a, który działa na Akirze to: PocketDOS_OEM_1121
sprawdzone już kilka tygodni temu.
A oto niektóre programy jakie uruchomiłem:
-vc.exe, uboższa wersja nc.exe (też działa);
-minitag.exe, dawny edytor teksowy;
-hiew.exe , poglądacz plików;
-kuchpol.exe, przepisy kulinarne.

Zainstalowałem, też gierkę MARIO, niestety wolno działa.

Wszystko do pobrania z:
http://rapidshare.com/files/52659288/DOS.ZIP
 
 
bc30se
[Usunięty]

Wysłany: 2007-09-01, 16:33   

pocket dos jest powolny bo emuluję pracę procesorów do 286. Wystarczy poczytać na stronie producenta pocket dosa. Dlatego do poketdosa potrzebna jest wtyczka która emuluje inną architekture proca. wszystko jest w tym linku

http://forums.pocketpcfaq...pic.php?t=10285

dodatkowe informacje wartościowe, jak i info o konfiguracji

http://forum.xda-develope...d.php?p=1276884

tutaj jest opis, dodatkowe wtyczki, ich wady i zalety. Więcej można poczytać na pda w dziale emulacja. Ja się tym zainteresowałem i będę drażył przynosząc wieści.

Zaś link pierwotny to jest dosbox, całkiem inny emulator - wypróbuj bo działa szybko.

Teraz właśnie się dowiedziałem jeszcze o czymś takim

http://www.scummvm.org/

Program zmienia całkowiecie kompilację plików startowych gry i gra chodzi bez emulacji. Spróbuje zarzucić to na gobliny bo twierdzą na stronie że działa. Tylko pick and point games.

TEN OSTATNI PROGRAM SCUM JEST BOMBA!! grafika jest mnióóód



obsługa jest banalnie prosta, ściągamy sobie pod wersje wince, odpalamy. katalog z wybraną grą instalujemy na karcie.

Teraz odpalamy program scum na akirce albo pokecie ogólnie biorąc. Podajemy katalog w którym znajduje się gra.. i wuala!!! gramy!!!

jestem pod wrażeniem!!! ściagam ishar!
 
 
pabblo1
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 07 Mar 2008
Posty: 9
Wysłany: 2008-07-03, 00:59   

A jak to odpalic w poziomie ??
 
 
sorbifer 
Waypoint


Dołączył: 07 Sie 2010
Posty: 112
Wysłany: 2011-05-25, 10:23   DosBox na WinCE 5.0 480x272 i niedziałająca klawiatura

Witam!

Ponieważ gier na WinCE 5.0 wiele nie ma, szczególnie nie-arcade, postanowiłem ruszyć trochę staroci. Na moim Larku 50.2 doskonale działa system SCUMMVM - stare gry przygodowe, takie jak Discworld, działają OK. Zachęcony poszukałem emulatora PC-towego DOS'a i tu mam problem.

Znalazłem wiele wersji / portów DOSBox'a na PPC i WinCE. Większość nie działa, albo działa wadliwe. Zabawy z plikami ini nie pomagały, tudzież z ustawieniami grafiki z biblioteki GX.DLL. Wreszcie znalazłem dobrze działającą wersję 0.73. Problem z tym, ze WBUDOWANA klawiatura nie działa. Konkretnie namalowana jest prawidłowo na dole na środku ekranu, ale kliknięcia klawiatura odczytuje z boku, z innych współrzędnych. Czy ktoś miał takie problemy, jest na to jakiś fix? Szukałem, nie znalazłem...

Ewentualnie - jak ktoś ma jakiegoś "gotowca" emulatora DOS'a na rozdzielczość 480x272, to poproszę. Dzięki!
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 108
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2011-05-25, 11:15   

Bawiłeś sie z GAPI? Obróć dotyk.
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
sorbifer 
Waypoint


Dołączył: 07 Sie 2010
Posty: 112
Wysłany: 2011-05-25, 13:13   

Owszem. Obracałem ekran zarówno programem rotate.exe, jak i w ustawieniach ini GAPI - jedyny efekt to "nawalone" piksele i parę ekranów jeden nad drugim, choć owszem - w odwrotnej rotacji :)

Zabawy z plikiem cfg też nic nie dały, i stąd pytanie, czy ktoś uruchamiał dosbox'a albo pocketdos'a i ma to działające na 480x272, najlepiej na Larku ;)

Pozdrawiam!
 
 
sorbifer 
Waypoint


Dołączył: 07 Sie 2010
Posty: 112
Wysłany: 2011-05-25, 16:50   

Niestety, link do PocketDOS'a nie działa... Ktoś ma to w wersji na WinCE 5.0 panorama?
 
 
haribel
azymut


Dołączył: 06 Lut 2013
Posty: 4
Wysłany: 2013-02-07, 19:44   Witam

Temat bardzo ciekawy więc postanowiłem odświeżyć :P

mam navroad auro s i chciałbym pograć w stare dobre gry z amigi czy ktoś z forumowiczów mógłby opisać jak to wszystko uruchomić co pobrać itd ?
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18781
Wysłany: 2013-02-07, 20:46   

Zacznij od samego emulatora, bo może nie działac na WinCE6

Oczywiście, najpierw ktoś musi się tym emulatorem podzielić, bo temat martwy od półtora roku i linki dawno powygasały.
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 11