Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2012-01-21, 22:10
Mapy Garmin - jak podzielić?
Autor Wiadomość
Irokez 
Navi Expert


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 226
Skąd: Dolnośląskie
Wysłany: 2011-03-02, 20:20   Mapy Garmin - jak podzielić?

Witam

Jak z mapki garmina .IMG jednej wielkiej 2GB wydzielić tylko na przykład Polskę, Niemcy, Czechy? Mam w telefonie małą kartę a więcej nie potrzebuję państw.

Pozdrawiam.
 
 
gustawox_1 
Maestro GPS
Nv33 i NaviaII



Pomógł: 381 razy
Wiek: 107
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3666
Skąd: Poland
Wysłany: 2011-03-03, 11:18   

Irokez nie da się :-(
_________________

< ------------------------------------------------------------>
Wiktor Hugo
; Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości;
 
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9618
Wysłany: 2011-03-03, 11:39   

Pozostaje ściągnąć gotowe obszary np
Cytat:
Europa Środkowa
Polska + Dania + Niemcy + Austria + Szwajcaria + Liechtenstein + Czechy + Słowacja + Węgry
z http://peb.pl/4270967-post1.html
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
miniu24
azymut


Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 2
Wysłany: 2011-07-12, 01:21   Problem z mapami szczegółowymi Garmin

Witam. Garmin domaga się map szczegółowych przy wyborze adresu pomimo iż widzi je i co więcej jak wybiorę jakiś punkt POI to znajdzie bez problemu i nawiguje problem tylko gdy wybieram dokąd,adresy. Spotkał się ktoś z kolegów z czymś podobnym???
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-07-12, 13:08   

Są różne wersje map do Garmina - CN i NT na przykład. Nie wszystkie urządzenia je prawidłowo obsługują, a efektem mogą być np. zniekształcone nazwy miast i ulic, albo problemy z wyszukiwaniem. Dokładnie jakie do jakiego urządzenia pasują to Ci nie powiem (bo nie wiem) ale pewnie masz właśnie taką "niepasującą"
 
 
 
miniu24
azymut


Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 2
Wysłany: 2011-07-12, 16:56   

Dzięki za odpowiedź poradziłem sobie za pomocą Mapsource wyciąłem tylko 4 państwa i zaczął szukać po adresach normalnie. Temat można zamknąć. Dziękuję
 
 
likwid
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 11 Mar 2010
Posty: 23
Wysłany: 2011-08-02, 10:11   

To ja może coś dodam od siebie. Miałem podobny problem z Nuvi 670 z tym, że przy próbie wyszukania lokalizacji przez "adres" pojawił się komunikat "przeliteruj stan". Problem można rozwiązać tak jak to zrobił miniu24, czyli obciąć mapę aby zmniejszyć jej rozmiar. Z tego co się dowiedziałem to ten problem może występować przy Nuvi 660 i 350 oraz innych. Wiąże się to z tym, że w tych modelach mapy były podzielone na regiony i ich rozmiar nie może być większy niż 2GB. W większości to informacje z innych forów, ale w przypadku Nuvi 670 to zdało egzamin, więc i może innym to pomoże.
 
 
tonymld
azymut


Dołączył: 26 Sty 2012
Posty: 2
Wysłany: 2012-07-04, 13:34   

Wydzielic mape sie da, ale moze to byc troche skomplikowane majac tylko plik IMG.

Najlepiej jak masz MapSource/BaseCamp, wtedy to idzie bardzo gladko, nawet nie trzeba miec urzadzenia, wystarczy spreparowac plik xml informujacy o urzadzeniu.

kiedys dzielilem i laczylem mapy garminowskie GMAPTool'em, ale nie wiem czy juz naprawili to, ze da sie wyszukiwac.

na forach (peb, darkwarez) jak i na torrentach znajdziesz gotowe zestawy i najwygodniej z nich korzystac.

problem jest gdy masz karte 2gb, jesli masz 4gb to spokojnie mozesz miec wersje WEST lub EAST + dodatkowe mapki (TOPO, GPMAPA czy UMP)
 
 
kiko80
Waypoint


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 01 Lut 2011
Posty: 153
Wysłany: 2012-07-04, 13:59   

Garmina mapy łatwo dopasować do swoich potrzeb wystarczy ściągnąc garmin europa for mapsource i w programie mapsource wybrać kraje jakie się chce i dać wyślij albo na pendrive gdzie musi być katalog Garmin lub bezpośrednio na urządzenie garminowskie.
_________________
http://www.filefox.pl/poleca/kiko80
 
 
sony35 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 31 Mar 2012
Posty: 10
Wysłany: 2014-07-12, 15:17   

Siema, ma taki problem na Nokii N8 która nie widzi mapy większej niż 2GB

Garmin Mobile XT 6.0.10 +Garmin 2015.10 Europa

W jaki sposób podzielić mapę na 3 pliki gmapsupp.img gmapsup1.img oraz gmapsup2.img aby wszystko działało ok?

Jest gdzieś jakieś info jak to zrobić ? (okroić/podzielić) mapę Europy by zajmowała mniej niż 2GB
np;Polska/Niemcy/Holandia

Pobrałem wersję mapsource 2015.10 Europa ,może z niej da się stworzyć-wydzielić taką mapę jaką się chce np:Polska/Niemcy/Holandia/Belgia by śmigała na Nokii N8 :?:


Pozdro
_________________

 
 
kaszana
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Maj 2008
Posty: 41
Wysłany: 2014-07-12, 16:14   

Masz trochę problem
Mapy do Garmin'a tworzy się 3 programami są to :
MapSource, Map Instal i Base Camp
Jedynie Programem Base Camp jesteś wstanie wczytać plik *.img na HDD i ponownie sobie go zapisać jak potrzebujesz
Mapa Europy 2015,10 NTU tylo była/jest, Mobile XT czyta tylko mapy NT
 
 
sony35 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 31 Mar 2012
Posty: 10
Wysłany: 2014-07-12, 16:25   

Zgadza się ,jest to mapa Garmin 2015.10 NTU EUROPA
szukałem NT ale na razie Brak :-(

Wgarłem 2015.10NTU Polska i ta śmiga ;-)




To jest możliwość zrobienia z tej NTU Europa 2015.10 mapki pod Nokie N8 ?
_________________

Ostatnio zmieniony przez sony35 2014-07-12, 16:41, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18791
Wysłany: 2014-07-12, 16:26   

Jest. Wszystko masz szczegółowo opisane w poradniku - zapraszam do lektury
_________________

 
 
sony35 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 31 Mar 2012
Posty: 10
Wysłany: 2014-07-12, 16:42   

jacekp1313 napisał/a:
Wszystko masz szczegółowo opisane w poradniku
Pobrałem wersję mapsource 2015.10 Europa -da się coś tym zrobić?

mogę prosić namiar na ten poradnik

miniu24 napisał/a:
Dzięki za odpowiedź poradziłem sobie za pomocą Mapsource wyciąłem tylko 4 państwa i zaczął szukać po adresach normalnie.


W żaden sposób nie mogę znależć odpowiedzi jak za pomocą Mapsocure wyciąć niechciane Państwa :?:

Wiecie czy tym programem można też okroić mapę EU ? i jak?
GMapTool
_________________

Ostatnio zmieniony przez sony35 2014-07-13, 09:40, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18791
Wysłany: 2014-07-13, 08:26   

sony35 napisał/a:
W żaden sposób nie mogę znależć odpowiedzi
Słabo szukasz.
Wszystko dokładnie opisano w "Aktualizacja / instalacja map w urządzeniach Garmin"
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 12