Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: jacekp1313
2014-12-02, 20:23
Primo 1.x i 2.x Polski glos TTS PRO - Nuance "Agata

Pobralem i uzywam TTS "Agata"
tak
85%
 85%  [ 326 ]
nie
14%
 14%  [ 57 ]
Głosowań: 383
Wszystkich Głosów: 383

Autor Wiadomość
Krakus51 
Navi Expert


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 06 Lip 2010
Posty: 282
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-09-27, 09:39   

U mnie na Androidzie Samsung Galaxy S2 wersja 9.6.7.235654 działa OK
_________________
Modecom Freeway MX3, SanDisk 32GB Class10, TMC made in Tikotka, Primo 2.0, Becker SR2 z pogodą, AM EU 6.24, BeckerREVO1, Primo 2.4.1, NextGen. Samsung Galaxy S9+ z kartą SanDisk Ultra SDXC 256GB
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2013-09-27, 12:45   

Krakus51 napisał/a:
9.6.7.235654 działa OK
i o to mi chodzilo.. dzięki..

[ Dodano: 2013-10-03, 12:44 ]
03.10.2013 - Aktualizacja pliku definicji glosow dla WinCe oraz dla Android,a
- w poprzedeniej aktualizacja wkradl się maly blad wystapujacy przy manewrze "za xx metrow skres w lewo/prawo droga glowna" - usunięto (podziękowania dla "geranium' za zgłoszenie bledu).
Informacje na 1-ej stronie tematu..
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1513
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-11-15, 09:37   

Witam

Mam problem z plikami PH = phoneme
IGO Primo 2.0 Android - 9.6.7.281004
Gdy wgram plik PH = Poland_NQ_2012Q2.ph, to wszystko jest OK

Natomiast gdy wgram nowszy plik PH = NQ_2013Q1 lub NQ_2013Q2, to pojawia się czerwony napis: "błąd ogólny (phonemy/ ... ścieżka do pliku PH)"
Nie wiem o co chodzi - czy potrzebna jakaś dodatkowa licencja => proszę o udostępnienie

Wgrywałem pliki PH dla różnych krajów (Niemcy, Wegry) i przy wszystkich plikach jest ten komunikat błędu

Pliki licencji które mam wgrałem do
- nawigacji na Windowsie
- nawigacji na Androidzie

W nawigacji z Windows, plik Poland_NQ_2013Q2.ph działa = nie pokazuje błędu

Proszę o podpowiedź

pozdrawiam
Arturek
_________________
Naviflash / MIO / Clarion
-----------------------------
 
 
piurko 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Lut 2009
Posty: 107
Skąd: Mazury
Wysłany: 2013-12-27, 23:11   

Zauważyłem kilkakrotnie , że Agatka mówi "zawis3" przed manewrem skrętu (chyba). Jeszcze nie wiem czy jest jakaś reguła... Czy u kogoś jeszcze to występuje ?
_________________
Modecom FreeWay MX3 + TMC Modecom + iGO Primo 9.6.5.245577 + diMkaWA_P156.Wiman_mod ver.1.5
 
 
Wojtas82 
Waypoint


Dołączył: 27 Wrz 2012
Posty: 40
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2014-01-05, 09:09   

Edit:Janusz, w przypadku komunikatu "skręć w lewo kierunek Wiedeń", gdzie powinienem dodać znak typu przecinek lub dwukropek aby uzyskać odstęp między słowami "kierunek" i "Wiedeń"? Na ten moment zlewa mi się to bardzo i chciałbym mieć odstęp w wymowie przez Agatkę.Bardziej zaakcentuje to kierunek, w którym jadę. Z góry dzięki.
_________________
Modecom MX3 - 9.6.13.321005 - diMka WA P. 1.7.1
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 73 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6075
Wysłany: 2014-01-05, 21:55   

tu: http://www.nuance.com/vocalizer5/flash/index.html możesz wstepnie sprawdzic.
A ostatecznie w symulacji :-)
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
Wojtas82 
Waypoint


Dołączył: 27 Wrz 2012
Posty: 40
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2014-01-05, 22:41   

Dzięki!

[ Dodano: 2014-01-07, 12:40 ]
Właśnie testuję Agatkę na symulacji i wychwyciłem jeden błąd składniowy: Skręć w lewo w ulicę pomologiczną za 200 metrów. To 200 metrów powinno być na początku, powoduje to małe zamieszanie, bo zastanawiam się czy skręcić teraz i dopiero na końcu komunikatu wiem kiedy ten manewr się odbędzie. Co ciekawe, znalazłem to tylko na tym przykładzie, resztę mówi dobrze, na początku zdania jest odległość.
Link do trasy
https://goo.gl/maps/IFSiA

[ Dodano: 2014-01-09, 12:06 ]
Zrobiłem jeszcze kilka edycji "moich" głosów.
1.Dodany przecinek po słowie "kierunek" sprawia, że Agatka i Maja robi małą pauzę, przez co komunikat jest wyraźniejszy i podkreśla w jakim kierunku mamy jechać (Skręć w lewo, kierunek, Łódź).
2.Przebudowałem komunikaty Przygotuj się do manewru. W wersji Janusza komunikaty brzmią "Przygotuj się do manewru <ostrzeżenie>, skręć w lewo <manewr>, za 300 metrów <odległość>". Dla mnie to jest mylące i postanowiłem zrobić to w tej kolejności "<ostrzeżenie>,<odległość>,<manewr>". Dla mnie jest poprawniej.
Jak ktoś potrzebuje mogę podesłać (jeśli Janusz wyraża zgodę) tak przerobione głosy.
_________________
Modecom MX3 - 9.6.13.321005 - diMka WA P. 1.7.1
 
 
Bface
Waypoint


Dołączył: 09 Paź 2009
Posty: 47
Wysłany: 2014-01-27, 10:33   

na Primo Istrael na LG L9 działa...tylko, jedna rzecz jest irytująca, może ktoś pomoże...otóż przy ostrzeganiu o radarach Agata mówi "ograniczenie prędkości do pięćdziesiąt kilometrów na godzinę"...czy jest możliwość ustawienia jej tak aby mówiła poprawnie "do pięćdziesięciu'?
 
 
janmot
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 28 Lis 2008
Posty: 45
Wysłany: 2014-03-14, 15:31   Zawist 3 ???

Czasami słyszę,że Agatka czyta- "skręć w lewo w zawist 3 ".Gdzie ukrywa się to śmieszne słowo ,aby go usunąć .Problem pojawił się po ostaniej aktualizacji pliku z definicjami głosów .
 
 
piurko 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Lut 2009
Posty: 107
Skąd: Mazury
Wysłany: 2014-03-14, 15:57   

No to jest nas dwóch... :mrgreen: . Pisałem o tym w grudniu http://www.my-navia.pl/vi...6813&start=1680 , ale nikt nie podjął tematu . Myślałem , że coś mam skopane , ale jeszcze nie widziałem u siebie crascha , czy jak się on nazywa :-P , więc Primo powinno być ok.
_________________
Modecom FreeWay MX3 + TMC Modecom + iGO Primo 9.6.5.245577 + diMkaWA_P156.Wiman_mod ver.1.5
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 73 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6075
Wysłany: 2014-03-14, 16:34   

(...)
Po drugie: Agatka prawdopodobnie mowi " .. za dist3"
Po trzecie : posłuchaj bardzo dokładnie brzmienia komunikatu i podaj go co do litery , bo podobnych ( zawierających %dist3)jest trzydziesci jeden, może pozwoli to znaleźć ten wadliwy, choć błąd może tkwić w nie podawaniu przez program odległości do manewru ( a tą odległośc przenosi zmienna %dist3 )
Po czwarte: wersja pod win, czy androida ?

P.S. Wykaz fraz komunikatów nawigacyjnych wypowiadanych przez Agatkę znajdziesz w:
content/voice/voice_tts_nua_... .zip/config/config_database.lua
( plik tekstowy prawidlowo otwierany w notepad++ )
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
piurko 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Lut 2009
Posty: 107
Skąd: Mazury
Wysłany: 2014-03-14, 20:45   

U mnie mówi ZAWIS3 , muszę poszukać w moich POI - był zapis właśnie zawis3 .
Mnie to bardzo nie przeszkadza , ale zgłaszam sytuację ... ;-)
_________________
Modecom FreeWay MX3 + TMC Modecom + iGO Primo 9.6.5.245577 + diMkaWA_P156.Wiman_mod ver.1.5
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 73 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6075
Wysłany: 2014-03-14, 21:22   

Może masz rację, ale Agatka też potrafi różne zbitki liter dziwnie wymawiać.
W każdym razie przydal by się konkretny komunikat.
Bez niego można tylko gdybac.
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
piurko 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Lut 2009
Posty: 107
Skąd: Mazury
Wysłany: 2014-03-15, 18:12   

Komunikat jest np. taki;
"skręć (albo jedź ? ) w prawo drogą główną ZAWIS3"
Na razie nic więcej nie jestem w stanie podać , przeszukuję swoje poi-ki , ale nie mogę znaleźć tego zapisu. Być może skasowałem punkt i wpis znikł.
_________________
Modecom FreeWay MX3 + TMC Modecom + iGO Primo 9.6.5.245577 + diMkaWA_P156.Wiman_mod ver.1.5
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 73 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6075
Wysłany: 2014-03-15, 18:38   

To ten komunikat:
Kod:
L"Jedź %1 drogą główną, za %dist3",


Komunikat składniowo jest poprawny, więc bład tkwi gdzie indziej.
Mysle, ze bez Janusza znalezienie go jest bardzo mało prawdopodobne, szczególnie, ze może siedzieć tak w wywoływaniu liczb ( metrów ) jak i w odwołaniu do tej frazy.

Trzeba czekać na Janusza. Na pewno przeczyta ten wątek :-) .

P.S Komunikatów zawierających zmienną %dist3 jest trzydziesci jeden.
Jesli i w innych komunikatach wystepuje ten błąd, świadczyłoby to o ogólnym błedzie w przetwarzaniu zmiennej %dist3. To byłaby ważna informacja dla Janusza_40, więc gdyby komuś taki komunikat się pojawił , proszę o wpisanie go tu.
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 12