Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2011-03-15, 09:24
jak odblokować Smarta gps SG320
Autor Wiadomość
mandaryn83
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 16 Lut 2008
Posty: 9
Wysłany: 2008-02-16, 07:39   smartgps gs320

Właśnie kupiłem nawigacje smartgps gs320 i mam problem z odblokowanie windowsa.
Po podmianie nazwy smartgps na smartgps1 włącza sie ale nie do końca. To znaczy idzie mi ten kolorowy pasek na dole do konca i nic sie nie dzieje. Co robić ? Proszę o pomoc.
 
 
navigator
Administrator


Pomógł: 24 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 722
Wysłany: 2008-02-16, 12:16   

To raczej niezbyt dobrze wygląda. Jeżeli jeszcze mas komunikację z urządzeniem poprzez USB za pomocą Active Synca to jak najszybciej przywróć urządzenie do pierwotnego stanu. A jeżeli nie możesz się z nim połączyć to spakować w pudełeczko i do sklepu z reklamacją i wymianą na nowe. W niewielu przypadkach urządzenie z tego stanu w jakim się obecnie znajduje powróciło do normalnej pracy.
 
 
mandaryn83
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 16 Lut 2008
Posty: 9
Wysłany: 2008-02-16, 16:04   

Udało mi się powrócić do stanu pierwotnego.Pytanie w jaki sposób odblokować windowsa w tym modelu ?
 
 
Waldi33 
Waypoint
użyszkodnik


Pomógł: 4 razy
Wiek: 46
Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 111
Skąd: Lubin, Oława
Wysłany: 2008-02-16, 16:24   

Ja mam co prawda 310, ale może spróbuj zamiast zmieniać smartgsp, zmienić plim "menu", znajdujący się w tym katalogu. Jeden, i drugi sposób, powinny niby miec taki sam efekt, ale jak czytałem, nie zawsze tak jest.
Druga spraw, to jeśli, nie pokaże się pulpit CE, to zrób jeszcze jeden reset (też zaczytane gdzieś w sieci). U mnie ten sposób zadziałał, kiedy w jednym przypadku, nie pokazał się stosowny pulpit.
_________________
Waldi 33
GPS + Cb to jest to.

SmartGPS 310
 
 
 
bruner
Waypoint


Dołączył: 16 Gru 2007
Posty: 17
Wysłany: 2008-02-17, 15:50   

Ja też mam SG310, ale pamiętam jak mnie kiedyś podkusiło żeby usunąć sobie pliczek autorun.inf z flash storage i efekt był taki sam - windowsa nie ma, komunikacji z PC nie ma (mój antyperspirant przez chwilę nie dawał rady ;-) )... No ale jeszcze jeden resecik i... system wystartował, a skasowany pliczek się "odkasował" :-) . Widocznie zmiana nazwy folderu przyniosła taki sam efekt, więc proponuję zrobić tak, jak napisał Waldi33 - stary sprawdzony sposób.
 
 
mandaryn83
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 16 Lut 2008
Posty: 9
Wysłany: 2008-02-17, 23:09   

Wertując forum znalazłem sposób na odblokowanie tego modelu, trzeba edytować i zmienić cały wpis pliku autorun. 8-)
 
 
smarty 
azymut


Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 4
Wysłany: 2008-02-18, 22:34   

Ja również kupiłem SmartGPS 320. Dlatego ciekawy jestem czy udało ci się odblokować smarta.
Jeśli tak to czy mógłbyś podać na forum jak to zrobić.
Czy po tej operacji sprzęt pracuje równie dobrze?
Na forum znalazłem sposób na odblokowanie modelu 310. Jednak z tego co widzę ten sposób nie zadziała w modelu 320
Czy faktycznie wystarczy sama edycja pliku autorun? - a jeżeli tak to czy mógłbyś go podać.
 
 
mandaryn83
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 16 Lut 2008
Posty: 9
Wysłany: 2008-02-19, 08:38   

Sprawa wygląda tak kopiujesz na komputer plik autorun znajdujący sie w folderze flash_storage. Otwierasz go i zmieniasz wpis z : \flash_storage\smartgps\menu.exe
na : \windows\explorer.exe . Nastepnie kopiujesz go na gps zamieniając go miejscami ze starym plikiem. Następnie robisz reset przyciskiem on/off z tyłu urzadzenia i masz windowsa. :-)
 
 
smarty 
azymut


Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 4
  Wysłany: 2008-02-19, 22:40   

Dzięki za szybką i jasną odpowiedż. Myślę że przyda się też innym użytkownikom 320-tki. Cieszę się że nie trzeba robić żadnych zmian w rejestrze.
Jak tylko zrobię backup to spróbuję odblokować smarta. A póżniej... zobaczymy.
THX.

[ Dodano: 2008-02-20, 13:02 ]
Et voilla
Tak więc windows się pokazał. Jest pasek zadań - taskbar i panel sterowania.
Zmieniłem więc tapetkę oraz wyciągnąłem skrót MapaMap na pulpit.
I tu moje pierwsze spostrzeżenia:
1. Po uruchomieniu MapaMap na dole pozostaje pasek zadań.
Przeczytałem na forum, że faktycznie MapaMap ma problem z paskiem taskbar. Zmiana w "Taskbar and Start Menu Properties" - tj. odznaczenie "Always on top" nie pomaga.
Na forum znalazłem drugi sposób. Są to dwa programy ShowTaskbar i PeriodicShowTaskbar. Ten sposób działa jednak przed uruchomieniem MapaMap trzeba kliknąć skrót "ShowTaskbar".
Może masz na to jakiś lepszy sposób ?

2. I druga sprawa jest poważniejsza. :-? A więc po wyłączeniu Smarta przełącznikiem ON/OFF z tyłu urządzenia i ponownym jego włączeniu wszystkie moje ustawienia zniknęły. Nie ma tapety, moich ikonek na pulpicie, a nawet w/w programów w folderach. Ustawienia daty i czasu również się wykasowały.
Tak więc mam pytanie czy udało ci się rozwiązać ten problem?
Bo wydaje mi się, że bez tego dalej ani rusz.
Z góry dziękuję.
 
 
Góral
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 27 Lut 2008
Posty: 7
Wysłany: 2008-02-27, 22:10   Nie bardzo kumam....

czy w koncu udało sie odblokować Smarta??
Jeśli tak to jakie mapki Wam tam poszły??
 
 
Waldi33 
Waypoint
użyszkodnik


Pomógł: 4 razy
Wiek: 46
Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 111
Skąd: Lubin, Oława
Wysłany: 2008-02-27, 22:30   

Obawiam się, że bez "zabawy" z rejestrem się nie obejdzie.
Win, musi wiedziec, gdzie ma przechowywać skróty, i tapety pulpitu.
_________________
Waldi 33
GPS + Cb to jest to.

SmartGPS 310
 
 
 
mariocopy
azymut


Dołączył: 28 Lut 2008
Posty: 1
Wysłany: 2008-02-29, 00:15   

powiem tak smarta 320 da sie odblokować bez żadnych zabaw w rejestrze sposób kolegi mandaryn83 działa na 1000 %
 
 
chris_m
guru
-od podpierania muru



Pomógł: 36 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 1031
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-02-29, 01:03   

Cytat:
...smarta 320 da sie odblokować bez żadnych zabaw w rejestrze...

no to zrób takie czary mary:
wprowadź sobie na pulpit nawigacji skróty do wybranych programów czy mapki
potem zrób reset (masz go chyba gdzieś tam z tyłu...wyłączanie to inna para kaloszy)

jak po tej małej zabawie będzie wszystko na swoim miejscu to szczerze gratuluję
daj znać jak poszło, my tu ciekawi świata ;-)


---
połowiczne odblokowania rzecz jasna działają również ale zadowolenie pryska juz po pierwszym zawieszeniu się jakiejkolwiek aplikacji... ratując się robisz jedyne co możesz w takiej sytuacji (masz kompa to znasz zapewne sprawę) RESET i dalej sam zobacz
...miłe niespodzianki zawsze lepiej samemu odkrywać ;-)
_________________
...łoncka łoncka nasa zielona
pod kazdym dzewkiem Kubuś w dzień i w noc

... a hen wysoko hen satelitek
wcionz dla nas kronzy łoj straśliwa moc...

>takiej łoncki sukać ze świecką<
;-)
 
 
 
Waldi33 
Waypoint
użyszkodnik


Pomógł: 4 razy
Wiek: 46
Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 111
Skąd: Lubin, Oława
Wysłany: 2008-02-29, 11:11   

mariocopy napisał/a:
smarta 320 da sie odblokować bez żadnych zabaw w rejestrze
, że potórzę za Chrisem :-)

Nie tylko Smarta, da się odblokować, bez grzebania z rejestrze.
Popatrz, na Navię, czy Akirę. Do odblokowania wystarczy zmiana nazwy folderu.
Co nie zmienia faktu, że to jest tak, jakby być "trochę w ciąży" :mrgreen:

chris_m napisał/a:
no to zrób takie czary mary:
wprowadź sobie na pulpit nawigacji skróty do wybranych programów czy mapki
potem zrób reset (masz go chyba gdzieś tam z tyłu...wyłączanie to inna para kaloszy)

jak po tej małej zabawie będzie wszystko na swoim miejscu to szczerze gratuluję
daj znać jak poszło, my tu ciekawi świata


Chris, a wiesz, że ciekawość to pierwszy stopień do piekła? :mrgreen:
Nie chciałbym być złym prorokiem, ale nie będzie czym się chwalić, bo wszystkie skróty pójdą do hasioka. No chyba, że siakiś cud nastąpi, albo ta 320 to ewenement, i indywidualista.

Jednakże, jak najbardziej życze powodzenia w eksperymencie.
_________________
Waldi 33
GPS + Cb to jest to.

SmartGPS 310
 
 
 
smarty 
azymut


Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 4
  Wysłany: 2008-03-01, 00:21   

Ja w końcu poraradziłem sobie z tym problemem sposobem zapożyczonym z modelu 310.
Tak więc po edycji pliku autorun należy:
1. Utworzyć w flash_storage folder Windows a w nim folder Desktop
2. Do folderu Windows należy przekopiować swoje tapety tzn. pliki jpg w rozdzielczości 320x240 px
3. Następnie w SmartGPS wybrać:
Control Panel -> Display -> Browse -> flash_storage\ Windows -> Type ->JPEG -> wybrać Image tj. plik tapety
4. Pobrać i zainstalować na PC program CeRegEditor
5. Uruchomić CeRegEditor -> HKEY_LOCAL_MACHINE\System\Explorer\Shell Folders" i w kluczu "Desktop" zmienić wartość na "\flash_storage\windows\Desktop"
6. Zamknąć CeRegEditor i zresetować Smarta
7. Od tej chwili aby utworzyć skrót na pulpicie należy skopiować go do folderu \flash_storage\windows\Desktop
8. W flash_storage utworzyć folder Program Files
9. Podczas instalacji nowego oprogramowania należy wybierać w/w folder "Program files" lub kartę pamięci -Sdmmc
That's it.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 11