Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Akira (i inne) jako odbiornik GPS do laptopa
Autor Wiadomość
zmszaman 
programista

Wiek: 30
Dołączył: 11 Lut 2008
Posty: 0
Skąd: Skoczów
Wysłany: 2008-05-15, 14:36   Akira (i inne) jako odbiornik GPS do laptopa

Witam!

Od jakiegoś czasu męczył mnie taki temat. Jadę w najbliższym czasie nad morze i chciałem mieć trochę większy ekran na który mógłbym patrzeć podczas jazdy. Jako że posiadam laptopa to chciałem właśnie jego wykorzystać jednak nie kupując odbiornika GPS pod USB.

Googlując nie udało mi się znaleźć żadnego programu (pod PDA bądz PC) który umożliwiałby przesyłanie danych z odbiornika GPS do laptopa. Na szczęście interesuję się trochę pisaniem programów i musiałem zabrać się do roboty gdyż nie dawało mi to spokoju.

Pierwszym moim pomysłem było napisanie programu - serwera działającego pod Akirą. Program napisałem jednak nie udało mi się do niego podłączyć ze strony laptopa.

Drugim rozwiązaniem było napisanie programu łączącego się poprzez ActiveSync'a z nawigacją i odbierającego dane z portu COM7. Ten pomysł wypalił :) Pozostał mi tylko jeden problem - dane trzeba z powrotem przekazać na jakiś port COM w laptopie. Tu z pomocą przyszedł mi projekt "Null-modem emulator (com0com)".

Po kilku godzinnej walce w dniu dzisiejszym udało mi się napisać i uruchomić ten program. Co prawda nie miałem narazie ochoty na ściąganie pełnej wersji automapy w celu przetestowania jednak na wersji demo mając nawigacje położoną w pobliżu okna łapie mi 3 satelity i wyświetla współrzędne więc wnioskuję że udało mi się osiągnąć cel.


Instrukcja Instalacji:
Rozpakowujemy oba archiwa. Z archiwum com0com-2.0.0.0-i386-chk.zip uruchamiamy plik Setup.exe. Podczas wyboru składników odznaczamy CNCA0<->CNCB0. Na ostatniej stronie kreatora zaznaczamy "Launch Setup Command Prompt". W uruchomionym oknie poleceń musimy utworzyć 2 wirtualne porty COM. Jeden będzie służył do połączenia z moim programem a drugi do połączenia z programem do nawigacji. Aby utworzyć takie porty wpisujemy:

install PortName=COM<a> PortName=COM<b>

gdzie zamiast <a> i <b> wpisujemy dwa różne numery portów które mamy wolne w komputerze.


Z drugiego archiwum wystarczy uruchomić plik gps2com.exe. Numer portu COM w urządzeniu pozostawiamy bez zmian (napewno w przypadku Akiry MM 517) natomiast jako numer portu na które mają zostać przekierowane dane wybieramy liczbe którą wcześniej wpisalismy jako <a> lub <b>

W programie na laptopie (automapa) ustawiamy GPS. Jako numer portu wybieramy to co wpisaliśmy jako <a> lub <b> (jeżeli przy konfiguracji gps2com wybraliśmy <a> to tutaj wybieramy opcję przeciwną czyli <b>) a jako prędkość odczytu 4800bps.



Program nie jest jeszcze w 100% ukończony jednak spełnia już swoje zadanie. Zamieszczam go głównie m.in. dlatego aby otrzymać jakies informacje zwrotne odnośnie błędów jakie się do niego wkradły.


Pozdrawiam i mam nadzieje że nie odkrywałem po raz drugi ameryki :)


navigator:
DobraRobota


gps2com.zip
Program do łączenia GPS z lokalnym portem COM
Pobierz Plik ściągnięto 788 raz(y) 213,64 KB

com0com-2.0.0.0-i386-chk.zip
Wirtualny sterownik dodający w systemie porty COM
Pobierz Plik ściągnięto 994 raz(y) 172,37 KB

Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2011-06-09, 21:58, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
diego6 
guru
szuruburu i fotograf



Wiek: 45
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 1152
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-05-16, 07:25   

Działa z MM512 i programem MS AutoRoute





A nawet GPSProxy dla PC - co w połączeniu z Emulacją Symbiana dałoby narzędzie dla Que :-)





AKTUALIZACJA


Zrobiłem testy z Emulatorem WM6 i za diabła nie da się sparować. Próby spełzły na niczym - Ani Que, ani TT i R66 nie widzą odbiornika GPS... muszę jeszcze potestować...
_________________
N 52.42230, E 16.90681
FS LOOX N100 [2GB] + TT7, AM5, R66.7
NOKIA E90 [2GB] + GarminXT

LARK 35.7 [0GB] MM6 easy
NOKIA 9300 [2GB] + HOLUX GPSSlim236 + TT5
AKIRA MM3518 A3 [0GB] + MM4
AKIRA MM512 [4GB] + TT6, iGo8, AM5, MM5, R66 i GarminXT
GARMIN-Palm iQue 3600
GARMIN nüvi 360
 
 
 
zbyszek35
Waypoint


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 24
Wysłany: 2008-05-18, 18:27   

No, No ,Ciekawy temat życzę sukcesów tak trzymać...:)
 
 
spajrek 
Waypoint



Dołączył: 10 Mar 2008
Posty: 164
Skąd: Żmigród
Wysłany: 2008-05-18, 19:48   

zmszaman, wielkie uznanie dla Ciebie

Programik działa z Akirą 3512-A3 i programem na laptopie AutoMapa 4.1.2

_________________
GOCLEVER 5040

http://chomikuj.pl/spajrek
 
 
PiotrPK 

Dołączył: 27 Maj 2008
Posty: 0
Wysłany: 2008-05-28, 08:51   

Witam wszystkich
Mam problem z ww. programem. Usiłuję się połączyć z GPS Manta 010 (com7 na urządzeniu).
Na laptopie z XP zainstalowałem emulator null-modemu (utworzyłem porty 6 i 7). Po uruchomieniu programu gps2com.exe zmieniam nr com dla komputera na 6, naciskam start i nic się nie dzieje. Przycisk STOP pozostaje nieaktywny.
Nawigacja jest podłączona, ActiveSync zsynchronizowany, .
Brak mi pomysłów co z tym dalej można zrobić. Chyba że działa tylko na Akirach.
Pozdrawiam
Piotr
 
 
zmszaman 
programista

Wiek: 30
Dołączył: 11 Lut 2008
Posty: 0
Skąd: Skoczów
Wysłany: 2008-05-30, 16:02   

PiotrPK napisał/a:
Witam wszystkich
Mam problem z ww. programem. Usiłuję się połączyć z GPS Manta 010 (com7 na urządzeniu).
Na laptopie z XP zainstalowałem emulator null-modemu (utworzyłem porty 6 i 7). Po uruchomieniu programu gps2com.exe zmieniam nr com dla komputera na 6, naciskam start i nic się nie dzieje. Przycisk STOP pozostaje nieaktywny.
Nawigacja jest podłączona, ActiveSync zsynchronizowany, .
Brak mi pomysłów co z tym dalej można zrobić. Chyba że działa tylko na Akirach.
Pozdrawiam
Piotr


Niestety problemem napewno nie jest marka nawigacji. U mnie na początku wszystko działało poprawnie. Niestety po pewnym czasie nie udało mi się już połączyć. Problemem jest inicjowanie połączenia przez ActiveSync'a. Będę próbował usunąć ten błąd tak aby program działał bezproblemowo.
 
 
 
Luccas
GPS instruktor


Dołączył: 21 Lip 2007
Posty: 591
Wysłany: 2008-05-31, 00:14   

Wielkie poklony dla autora prog. - btw. w czym pisane c / c++ ? czy cos z wyzszego poziomu ?

Ale nie o tym, mi po zainstalowaniu prog. com0com program nie dzialal poprawnie, dopiero po odpowiednim skonfigrowaniu bylo ok.

Wszedlem start->programy->com0com->setup

Pojawi sie okno setupu, gdzie odznaczone mam:

enable plugin mode
enable exclusive mode

Od tego czasu wszystko bangla jak nalezy ... ;-) a prznajmniej u mnie - tetstowalem i IGO8
_________________
----------------------------------------------------------
Link do gier pod wince - GRY WinCe
Dlle i inne pliki systemowe - Pliki systemowe Win Ce
 
 
 
diego6 
guru
szuruburu i fotograf



Wiek: 45
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 1152
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-05-31, 01:36   

A ktoś już się bawił z pozytywnym efektem emulatorem PDA?
_________________
N 52.42230, E 16.90681
FS LOOX N100 [2GB] + TT7, AM5, R66.7
NOKIA E90 [2GB] + GarminXT

LARK 35.7 [0GB] MM6 easy
NOKIA 9300 [2GB] + HOLUX GPSSlim236 + TT5
AKIRA MM3518 A3 [0GB] + MM4
AKIRA MM512 [4GB] + TT6, iGo8, AM5, MM5, R66 i GarminXT
GARMIN-Palm iQue 3600
GARMIN nüvi 360
 
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-05-31, 10:37   

Luccas napisał/a:
Wszedlem start->programy->com0com->setup
Pojawi sie okno setupu, gdzie odznaczone mam:
enable plugin mode
enable exclusive mode

A u mnie setup się wykrzacza i tyle :-(

setup_blad.jpg
Plik ściągnięto 44 raz(y) 12,72 KB

_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-05-31, 10:58   

Zmieniłem ustawienia ale w SETUPC.EXE (konsola) i nadal nic :-/

setup_bl2.jpg
Plik ściągnięto 120 raz(y) 21,25 KB

_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
Luccas
GPS instruktor


Dołączył: 21 Lip 2007
Posty: 591
Wysłany: 2008-06-01, 09:31   

Proponuje odinstalowac, wyczyscic system ze smieci i sprobuj jeszcze raz zainstalowac.

Moze to pomoze ? Btw. jaki system xp czy vista ?
_________________
----------------------------------------------------------
Link do gier pod wince - GRY WinCe
Dlle i inne pliki systemowe - Pliki systemowe Win Ce
 
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-06-01, 11:25   

Luccas napisał/a:
Btw. jaki system xp czy vista ?

XP oczywiście :-D . Póki Visty nie dopracują, nie tknę jej palcem :-)
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
zmszaman 
programista

Wiek: 30
Dołączył: 11 Lut 2008
Posty: 0
Skąd: Skoczów
Wysłany: 2008-06-01, 21:36   

Witam!

Udało mi się odnaleźć przyczynę problemu. Problem stanowi konfiguracją com0com. Dopiero teraz wpadłem na pomysł aby przeczytać ReadMe.txt i oto pewien fragment który znalazłem:

Cytat:
Q. My application hangs during its startup when it sends anything to one paired
COM port. The only way to unhang it is to start HyperTerminal, which is connected
to the other paired COM port. I didn't have this problem with physical serial
ports.
A. Your application can hang because receive buffer overrun is disabled by
default. You can fix the problem by enabling receive buffer overrun for the
receiving port. Also, to prevent some flow control issues you need to enable
baud rate emulation for the sending port. So, if your application use port CNCA0
and other paired port is CNCB0, then:

1. Launch the Setup Command Prompt shortcut.
2. Enter the change commands, for example:

command> change CNCB0 EmuOverrun=yes
command> change CNCA0 EmuBR=yes


Mówiąc po polsku i w skrócie: Program zawiesza się kiedy próbuje wysłać dane na jeden ze sparowanych portów kiedy do drugiego nie jest nic podłączone. Aby program ruszył wystarczy podłączyć pod drugi port dowolny program. Aby ominąć tą niedogodność uruchamiamy: start -> programy ->com0com -> Setup. Zaznaczamy "emulate baud rate" dla portu do którego wysyłamy dane z gps2com oraz "enable buffer overrun" dla portu do którego podłączamy jakiś program (np. automape). Teraz wszystko powinno działać (prosze sprawdzić i potwierdzić).


Luccas napisał/a:
Wielkie poklony dla autora prog. - btw. w czym pisane c / c++ ? czy cos z wyzszego poziomu ?

Może się zdziwisz ale program pisany jest w delphi. Kilkakrotnie próbowałem nauczyć się C++ (Borland C++ Builder) ale brakło mi cierpliwości. Pomimo tego że korzystam z kilku języków których składnia jest bardziej podobna do C++ niż delphi (php, js) to jednak większą cierpliwość mam do nauki ASM pod 8051 niż C++.

Wedrowca napisał/a:
XP oczywiście :-D . Póki Visty nie dopracują, nie tknę jej palcem :-)

Ja też miałem takie podejście do sprawy. Ale po roku korzystania z Visty dochodze do wniosku że nie taki diabeł straszny jak go malują ;-)
 
 
 
PiotrPK 

Dołączył: 27 Maj 2008
Posty: 0
Wysłany: 2008-06-02, 10:45   

Witam ponownie
Niestety zmiany w konfiguracji com0com ("emulate baud rate" dla portu do którego wysyłamy dane z gps2com oraz "enable buffer overrun" dla portu do którego podłączamy jakiś program) nie przyniosły u mnie żadnych zmian. Program gps2com.exe zachowuje się dalej tak samo jak opisałem powyżej.
Pozdrawiam
Piotr
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-06-02, 12:37   

Mam tak samo - start nie działa, stop nieaktywny. Robiłem wszystkie zmiany na różne sposoby i nic :-|
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 13