Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
S670 - odblokowanie
Autor Wiadomość
yakuzja
Waypoint


Dołączył: 17 Gru 2008
Posty: 55
Wysłany: 2012-06-23, 13:56   

Mio Spirit 670

Odblokowanie:


1. Storage Card\default\auto.exe - czyli na karcie musi być folder default a w nim plik auto.exe

2. Zauważyłem, że na iGO Primo 2.0 nie znajdywał sygnału GPS, a w tle była włączona oryginalna nawigacja MIO, (było widać przy ładowaniu). Wgrałem na kartę program ITaskMgr.exe i wyłączyłem AppStartupSec oraz SmartST_CE, następnie odpaliłem iGO Primo 2.0 i sam znalazł odbiornik GPS oraz sygnał.

A więc potrzebny będzie MortScript do odpalania nawigacji, wiadomo o co chodzi ;)

TMC:

1. Zmieniłem wartość w rejestrze [HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\BuiltIn\SW_TMC]
jak kazał "Foto":

"Protocol"=dword:00000000 na "Protocol"=dword:00000001 i zrobiłem soft reset (programem reset.exe - ponieważ gdy robiłem przełącznikiem wartość rejestru wracała do oryginalnej)

2. Włączałem iGO Primo 2.0 z włączonymi AppStartupSec oraz SmartST_CE, a następnie z wyłączonymi. Efekt był taki, że iGO Primo 2.0 wyświetlał "testuje TMC", a następnie brak sygnału w obu przypadkach.

Posiadam sprawdzoną wersję iGO Primo 2.0 na której już ustawiałem TMC i nie było problemu z wykryciem odbiornika. Powinien wyświetlić odbiornik TMC wykryty i skanować po częstotliwościach. Jeśli chodzi o iGO Primo to na dole musi być wyświetlona ikonka z TMC.

-----------------------------------------------------------------------------
* Nie trzeba mieć wpiętej anteny, aby został wykryty odbiornik TMC.
* Próbowałem wykryć odbiornik za pomocą wersji iGO8 v 8.3.2 która posiada opcję wykrywania odbiornika TMC, oraz odbiornika GPS. Niestety miałem dziwny błąd podczas startu którego jak na razie nie udało mi się pominąć.

Dołączam kilka zdjęć jak powinno wyglądać iGO Primo z TMC, oraz potwierdzenie, że sygnał GPS jest odbierany bez problemu.

----------------------------------------------------------------------------------







---------------------------------------------------------------------------

Może komuś uda się odpalić iGO8 v 8.3.2 i dokładnie przeskanować urządzenie. Dodam jeszcze, że s3c64xx_sw_tmc.dll znajduje się w folderze Windows na nawigacji. Moje próby wykazały, że urządzenie można bez problemu odblokować oraz odbiór sygnału GPS jest po wyłączeniu oryginalnej (opisane wyżej) nawigacji. Ja próbowałem na COM 1 z odbiornikiem TMC, może to był błąd ?

Mam nadzieje, że może komuś pomogłem. Jeśli u kogoś wykrył odbiornik TMC to proszę to jakoś potwierdzić oraz pokazać w jaki sposób da się go odblokować.

Jeszcze dodam, że iGO Primo 2.0 sam znalazł odbiornik GPS i nie musiałem nawet go ustawiać.

Mio Spirit 670 - GPS PORT, COM, BAUD:

[gps]
baud="57600"
port="2"

-------------------------------------------------------------------------------
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2016-07-26, 15:14, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
pawcio23
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 15 Sie 2012
Posty: 5
Wysłany: 2012-08-15, 12:41   

Witam.

Mam mio spirit 670.
Od kilku dni walcze z instalacją automapy na karcie sd, probowałem kilku sposobów m.in panelu od użytkownika Foto (http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=28107) ale po zmianie nazw folderu i pliku wceam.exe oraz po skopowanianiu panelu na karte sd (tak, ze na karcie pamieci były obok siebie foldery "Automapa", "default" i "menu") ciagle staruje tylko oryginalny program mio.

Poźniej probowalem sposobem zamieszczonym w tym temacie, czyli zainstalowalem automape na karte pamieci i:
Główny katalog AutoMapy zmieniam nazwe na : SEEKER2_600A02 albo Default / wyprobowalem obie
Plik wceAm.exe zmieniam nazwe na : auto.exe
i dalej nie dziala, ciagle startuje program od mio.
Probowalem na kilku wersjach automapy, 6.9 i 6.10 FINAL C i E, tylko mapa Polski.
Nie wiem gdzie robie blad.
Jakies pomysly?
Pozdrawiam
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9622
Wysłany: 2012-08-15, 14:27   

Wyłączasz Mio, czy tylko usypiasz? W Mio są trzystopniowe wyłączniki ON - uśpienie - wyłaczenie mylnie opisywane jako ON - OFF - RESET
kartę wkłądasz do uruchomionego, czy wyłaczonego?
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
pawcio23
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 15 Sie 2012
Posty: 5
Wysłany: 2012-08-15, 14:41   

Robie tak, wyłącznik na RESET, wkładam karte i wyłącznik na ON. i od razy ładuje sie mio a nie automapa

edit:
Spróbowałem teraz włożyc karte jak był załączony, RESET i pożniej załączyc ale to tez nie przyniosło żadnego efektu
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18806
Wysłany: 2012-08-15, 14:46   

Jakie foldery masz na SD?
Włącz pokazywanie plików/folderów ukrytych/systemowych oraz rozszerzeń
_________________

 
 
pawcio23
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 15 Sie 2012
Posty: 5
Wysłany: 2012-08-15, 14:53   

http://zapodaj.net/ad9b4b0574cae.jpg.html
http://zapodaj.net/3716b60ab8847.jpg.html
http://zapodaj.net/ad9b4b0574cae.jpg.html
http://zapodaj.net/3716b60ab8847.jpg.html

sposób bez używania panelu
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2012-12-28, 21:58, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9622
Wysłany: 2012-08-15, 21:03   

Sprawdź może wg pierwszego postu nazwę - możesz miec jakąś odmianę Mio 670

Spróbuj jeszcze
imar42 napisał/a:
"Navigation" i "Navigation.exe"
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
pawcio23
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 15 Sie 2012
Posty: 5
Wysłany: 2012-08-17, 10:29   

Też nie pomogło :(
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9622
Wysłany: 2012-08-17, 10:45   

Cytat:
Sprawdź może wg pierwszego postu nazwę
Nie tabelkę, a w pliku xml lub txt
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
pawcio23
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 15 Sie 2012
Posty: 5
Wysłany: 2012-08-18, 17:33   

WS pliku device.xml jest tak samo jak w tabelce, czyli:


- <hardware>
<type>SEEKER2_600A02</type>

[ Dodano: 2012-08-19, 12:56 ]
Próbowałem przez czytnik kart (taki pod USB) i przez kabel podłączony do mio ale dalej bez efektu ;/
 
 
jozik80
azymut


Dołączył: 13 Paź 2012
Posty: 2
Wysłany: 2012-10-13, 18:19   

hej, mam problem. mam mio spirit 670. kupując dostałem gotowe katalogi odblokowujące ze skórką, które zgrałem na kartę SD, zainstalowałem automapę i wszystko elegancko chodziło. włączał się pulpit, tam miałem ikony kilku map, wybierałem automapę i GIT.

dziś sformatowałem SD, zainstalowałem nowszą wersję automapy, wgrałem tamte katalogi i dupa, tzn. odpala się ekran powitalny mio i później ekran "Um. dot. bezpieczeństwa", 1x "błyśnie" pulpit (ten który być powinien) i koniec, wgrywa się mio.

to wcześniej odblokowanie działało a teraz już nie ?

mam katalog default, tam: auto, auto mscr, mortscript, toolhelp.dll,

w auto taki skrypt:

Sleep(300)
kill("AppStartupSec.exe")
Sleep(300)
kill("Spirit.exe")
Run "\Storage Card\Skin\Programy\PowerButton\PowerButton.exe"
sleep 1000
Run "\Storage Card\Skin\Navigation.exe"

wcześniej wszystko ładnie chodziło...
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9622
Wysłany: 2012-10-13, 20:15   

A co z katalogiem SKIN na SD?
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
jozik80
azymut


Dołączył: 13 Paź 2012
Posty: 2
Wysłany: 2012-10-13, 20:33   

jestem_ktoś napisał/a:
A co z katalogiem SKIN na SD?


no jest, podkatalogi: Apps, bgs, Icons, Programy, SysInfo, i pliki: Navigation, SystemFree32, SysInfoSettings.

wszystko wcześniej było OK, nie wiem ocb :?

[ Dodano: 2012-10-14, 00:04 ]
wcześniej po odpaleniu byl ekran powitalny mio, a później taki pulpit miałem, wciskałem na nim automapę i było OK. teraz on mi tylko "mignie" i koniec, wgrywa się pulpit i mapa mio. tak jakby skrypt w tym pliku auto był jakiś niehalo, ale wcześniej wszystko działało...



[ Dodano: 2012-10-16, 14:54 ]
hej, to pomoże ktoś ? może powinienem coś w tym skrypcie zmienić ? w przeciwnym razie chyba spróbuję odblokować w sofcie nawigacji (chociaż wolałbym z karty).
 
 
slawek987
Waypoint


Dołączył: 07 Lut 2012
Posty: 39
Wysłany: 2013-05-13, 13:52   Jak ustwaic ścieżkę mio sprint 670

Witam!
Odblokowałem nawigację mio sprint 670, pobrałem jakieś pliki z chomika i wszystko działa poprawnie, jedyne nie mogę ustawić ścieżki dostępu do mapy. Czy ktoś mógłbym mi pomóc?
Z menadzera plików/store card... mapa działa normalnie. problem polega na ustawieniu ścieżki dostępu do mapy iGO. Prosze o pomoc.
Widok jak to wszystko wygląda.
 
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18806
Wysłany: 2013-05-13, 13:58   

slawek987 napisał/a:
nie mogę ustawić ścieżki dostępu do mapy
Nie MAPY a programu nawigacyjnego - to dwie różne rzeczy http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=29094

O modyfikacjach paneli możesz przeczytać http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=15573 p.22 b
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 11