Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2011-07-01, 10:37
TMC na urządzeniach Mio
Autor Wiadomość
lucass3
Waypoint


Dołączył: 23 Kwi 2008
Posty: 74
Wysłany: 2010-08-30, 11:37   Mio 330/MioMap i TMC

Witam.

Po przyjechaniu z wakacji mój tata pochwalił się nowym nabytkiem,a mianowicie zewnętrznym odbiornikiem TMC do naszej nawigacji Mio 330.
Teraz każe mi to uruchomić no i tu zaczynają się moje wątpliwości.

TMC w Polsce dopiero raczkuje.Wg wikipedii "Do czasu porozumienia z innymi firmami, system będzie dostępny dla użytkowników urządzeń Garmin i Navigon,"

Czyli musiałbym na swoim Mio zainstalować mapy Garmina albo Navigona??
Czy muszę czekać aż poprostu TMC w Polsce zacznie działać na mapach Mio Map?
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 108
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2010-08-30, 15:46   

lucass3, Garmin na WinCE nie obsługuje TMC. Navigo działa na WinCE, ale z tego co wiem to nie obsługuje dziwnego standardu sygnału TMC Mio. Musisz czekać.
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
moody1 
Waypoint
Młodszy Kukacz


Wiek: 41
Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 40
Skąd: Z ciemnej nory....
  Wysłany: 2010-08-31, 16:17   Mio N179 (330 FEU) + Podstawa TMC

Witam.
Czy sprzęt taki jak w temacie będzie współpracował z aktywnym uchwytem z TMC np. taki jak w tej aukcji - http://allegro.pl/aktywna...1193477376.html
I czy standardowy uchwyt do szyby będzie do niej (aktywnej głowicy) też będzie pasował?
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 108
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2010-08-31, 16:33   

moody1, zdajesz sobie sprawę, że Mio nie współpracuje z TMC w Polsce? Na Navigonie też Ci nie pójdzie
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
moody1 
Waypoint
Młodszy Kukacz


Wiek: 41
Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 40
Skąd: Z ciemnej nory....
Wysłany: 2010-08-31, 16:38   

Przepraszam nie wyraziłem się dosyć jasno. Chodziło mi o to czy ta głowica będzie działała z moim Mio i iGo8.3..... ale na zachodzie (De,BeNLux,Italia)?
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 108
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2010-08-31, 16:41   

moody1, nie będzie współpracować z iGo. Mio koduje w inny sposób sygnał TMC.
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
moody1 
Waypoint
Młodszy Kukacz


Wiek: 41
Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 40
Skąd: Z ciemnej nory....
Wysłany: 2010-08-31, 16:46   

Dzakus dziękuję serdecznie za szybką odpowiedź. A czy jest jakaś inna antena lub podstawka do tego sprzętu z funkcją TMC?
Albo pozostaje mi tylko wymienić PND?
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 108
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2010-08-31, 16:55   

moody1, z tego co wiem to tylko inne PND.
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
moody1 
Waypoint
Młodszy Kukacz


Wiek: 41
Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 40
Skąd: Z ciemnej nory....
Wysłany: 2010-08-31, 17:03   

Dziękuję jeszcze raz.
Proponuję temat zamknąć.
 
 
ducy 
Waypoint


Dołączył: 20 Lis 2009
Posty: 71
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2010-08-31, 23:40   

lucass3 napisał/a:
Teraz każe mi to uruchomić no i tu zaczynają się moje wątpliwości.
no ok,ale masz oprogramowanie na płycie do tego TMC ?
_________________
chomik >>> Ducyhehe
 
 
 
andy08
Waypoint


Dołączył: 27 Sie 2008
Posty: 60
Wysłany: 2010-09-01, 20:18   Re: Mio 330/MioMap i TMC

lucass3 napisał/a:
...zewnętrzny odbiornik TMC do naszej nawigacji Mio 330.

"lucass3", tak jak napisał "ducy" do tego zewnętrznego urządzenia musiała być płyta instalacyjna. Po odpaleniu programu instalacyjnego w katalogu "Program Files\MioMap utworzą Ci się dodatkowe pliki:
GPSTMC.DLL, TMC_IMAGES.CPF, oraz katalog LOCDB a na końcu w pliku MIOMAP.INI dopisujemy:
[TMC]
UseGNS=1
W trybie mapy, na dolnym pasku pojawia się przycisk obsługi TMC.
Po naciśnięciu TMC wchodzimy w menu konfiguracji TMC
Opis uaktywnienia TMC dla MIOMoov200 już był gdzieś na forum, ale nie pamiętam na którym i kto go napisał, tak że sorki, porada nie moja lecz któregoś z kolegów.
 
 
lucass3
Waypoint


Dołączył: 23 Kwi 2008
Posty: 74
Wysłany: 2010-09-01, 20:34   Re: Mio 330/MioMap i TMC

Płyta oczywiście jest.Tylko bardziej chodzi mi czy to będzie chodzić jeśli na wikipedii pisze,że obsługuje tylko Navigona i Garmina.
 
 
Foto
Navi Expert



Pomógł: 12 razy
Dołączył: 31 Sie 2010
Posty: 333
Wysłany: 2010-09-01, 22:10   

@sneer

S505 ma TMC. Ale działa tylko z oryginalnym oprogramowaniem i tylko jak ma podlaczony ten kabel zasilania do zapalniczki w samochodzie ( służy jako antena).
Z IGO nie bedziesz miał TMC.
_________________
Menu Blue Unlock <---- klik ----
Uniwersalne Menu Spirit
Lista uruchomionych programów nawigacyjnych <---- wpisz się ---
 
 
imar42 
guru
GC 5066FMBT



Pomógł: 61 razy
Wiek: 56
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 1053
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2010-09-02, 07:52   

Foto napisał/a:
S505 ma TMC.
Rozumiem, że to dotyczy obydwu wersji - "Wschodniej" i "Zachodniej"? http://www.my-navia.pl/vi...p=227750#227750
_________________
Uniwersalne ImarMenuRC do urządzeń z ekranem 480x272 i 320x240

 
 
 
ducy 
Waypoint


Dołączył: 20 Lis 2009
Posty: 71
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2010-09-02, 09:25   

W Polsce nie testowałem TMC z mio330,ale w Niemczech i Danii działa ;-)
_________________
chomik >>> Ducyhehe
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 10