Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2011-07-01, 10:37
TMC na urządzeniach Mio
Autor Wiadomość
egmc 
azymut


Dołączył: 09 Wrz 2013
Posty: 4
Skąd: Wawa
Wysłany: 2013-09-11, 10:37   tmc w mio

Koledzy, mam pytanie. Posiadam Mio Moove 360. Nie tak dawno kupiłem sobie moduł zewnętrzny do obsługi TMC (Mio TMC cradle - jakoś tak to sie nazywa). Podłączyłem do mojego moove 360, w zestawie z Mio TMC cradle miałem dołączoną płyte cd, na niej aktualizacje do gps aby odbierał TMC. Zrobiłem co jak należy, w Mio pojawiła mi sie dodatkowa ikonka do obsługi TMC, ale TMC nie działa, tzn nie skanuje częstotliwości fal radiowych itp. Poczytałem to forum sobie trochę, zaczałem testować programikiem tmc.exe ktory zapodał na forum użytkownik jacekp1313. Jak na razie programik tmc.exe nie wykrywa mi chyba portu ktory jest potrzebny, bo pokazuje mi port o nazwie chyba com2 (gps) czyli o ile rozumiem port do gps a nie port tmc. Jako ze nie jest widoczny ten port tmc, to rozumiem ze musze go jakos odblokowac, zgadza sie? Mam pytanie, czy komus z uzytkownikow mio moove 360 udało sie w MIO uruchomić tmc (aby moze nie tracil czasu niepotrzebnie na szukanie rozwiązania problemu ktory z zalaznie nie da sie rozwiązać :-) ? Dodam, ze ten moduł do obsługi tmc ktory kupilem mial w specyfikacji działanie w ramach mio moove 360. Interesuje mnie jak na razie dzialanie tmc w ramach programu nawigacji mio, a nie primo lub innych
Ostatnio zmieniony przez egmc 2013-09-11, 11:36, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18774
Wysłany: 2013-09-11, 11:24   

Zacznij od lektury wątku, do którego dołączyłem Twój post.

Brak skanowania częstotliwości oznacza, że program nie otrzymuje sygnału TMC
Uchwyt był dedykowany do Twojego urządzenia? Bo na przykład craddle z M200 nie działa na M500...
Masz oryginalną ładowarkę? Bo kabel ładowarki bywa również anteną.
Sprawdź tez port innymi programami - zobacz http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=15573 punkt 38
_________________

 
 
egmc 
azymut


Dołączył: 09 Wrz 2013
Posty: 4
Skąd: Wawa
Wysłany: 2013-09-11, 11:43   

jacekp1313 napisał/a:
Zacznij od lektury wątku, do którego dołączyłem Twój post.

Brak skanowania częstotliwości oznacza, że program nie otrzymuje sygnału TMC
Uchwyt był dedykowany do Twojego urządzenia? Bo na przykład craddle z M200 nie działa na M500...
Masz oryginalną ładowarkę? Bo kabel ładowarki bywa również anteną.
Sprawdź tez port innymi programami - zobacz http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=15573 punkt 38


O ile pamiętam, uchwyt byl dedykowany do mojego urządzenia, ladowarkę mam orginalną, ale przyznaje sie ze testowałem mio po przeróbkach i update-ach bez kabla ładowarki podłaczonego do mojego mio, gdyż uchwyt ktory mam ma dwa wejścia, jedno wejście usb a drugie wejscie typu jack do ktorego podłączona jest antena w plastikowej otoczce. Wiec chyba ta antena w plastikowej otoczce zastępuje kabel do ładowarki jesli chodzi o odbior fal radiowych... chyba ze tam jeszcze jest potrzebne jakies zasilanie z ladowarki... Porty sprawdzałem innymi programami (wczesniej juz poczytałem trochę forum), m.in.. sciągniętymi z Twojego chomika, ale tylko jeden program mi działal (tmc.exe)
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18774
Wysłany: 2013-09-11, 12:34   

W takim razie musisz podłączyć i antenę, i zasilanie. Przy dedykowanym uchwycie powinien zacząć przeszukiwać częstotliwości.
_________________

 
 
egmc 
azymut


Dołączył: 09 Wrz 2013
Posty: 4
Skąd: Wawa
Wysłany: 2013-09-11, 18:20   

jacekp1313 napisał/a:
W takim razie musisz podłączyć i antenę, i zasilanie. Przy dedykowanym uchwycie powinien zacząć przeszukiwać częstotliwości.


podlaczylem do ladowarki i probowalem cos przeszukac ale bez efektu. w mio nie skanuje czestotliwosci tylko jest napis tuned on 108 MHz (jakos tak).
testowalem w programie gns tmc.exe (pod windws ce) i w piewrszym kroku gdzie trzeba wybrac port mam tylko port com2 do ktorego przypisany jest gps. inne porty nie sa widoczne
probwalem tez pod igo znlezc tmc, tam automatycznie szukało modulu tmc po czym po jakims czasie pojawil sie napis "no reply from modul".
tak wiec sa dwie opcje. albo kupilem popsuty/niedzialajacy modul tmc (hmmm, jak to sprawdzic jeszcze czy nie działa, czy jest popsuty ?) albo cos w software/firmware musze pozmieniac... moze ktos ma jakies pomysly co moge jeszcze zrobic?
 
 
kacperski
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 26 Wrz 2013
Posty: 5
Wysłany: 2013-10-11, 23:35   

jacekp1313 napisał/a:
TMC: najprawdopodobniej zablokowany port, sprawdź programami z http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=15573 p.38 i zajrzyj do wątku o TMC na Mio. Zobacz też, czy masz wymagane licencje
I napisz, jak "nie działa" - brak ikonki TMC, nie skanuje częstotliwości, czy skanuje i nie odbiera komunikatów? Bo każdy objaw wskazuje na inny problem

BT - skonfiguruj iGO wg porad we wskazanym topicu


Licencje mam wszystkie jakie znalazłem.
Panel "Ruchu drogowego" jest.
Niestety nie przeszukuje MHz.
Poniżej jest informacja: "Brak sygn. TMC"
Nie wiem czy porty są zablokowane czy nie, nie znam się ;/
Gdy np. korzystam z programu GNS_TMC.exe wybieram np. port COM1 i chcę wyszukać stację, program wydaje się 'zawiesić'

BT - na razie odkładam na inny termin ;)
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18774
Wysłany: 2013-10-12, 17:12   

kacperski napisał/a:
GNS_TMC.exe wybieram np. port COM1 i chcę wyszukać stację
Ile czasu to trwa?
Na wszystkich portach to samo?
A co z innymi programami z http://www.my-navia.pl/vi...p=368731#368731 ?
_________________

 
 
kropka 
Waypoint
kropka


Wiek: 46
Dołączył: 27 Lis 2008
Posty: 112
Skąd: bratyslawa
Wysłany: 2013-10-14, 14:12   

Witam czy mógł by mi ktoś z forumowiczów podesłac link z tymi ustawieniami od kol .piotrekcz a najlepiej sam program Primo z tymi ustawieniami .
_________________
MIO SPIRIT 487 PL TMC
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18774
Wysłany: 2013-10-14, 14:28   

Program wraz z licencjami masz tu: http://www.my-navia.pl/viewforum.php?f=228
Dopisujesz tylko właściwy port w sekcji [TMC] w pliku sys.txt a sprawdzasz je programami z drugiego linku w "38. TMC - na czym działa, szukanie portu" http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=15573

A o które ustawienia Ci chodzi? I do jakiego modelu Mio?
_________________

 
 
kacperski
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 26 Wrz 2013
Posty: 5
Wysłany: 2013-10-14, 19:54   

jacekp1313 napisał/a:
kacperski napisał/a:
GNS_TMC.exe wybieram np. port COM1 i chcę wyszukać stację
Ile czasu to trwa?
Na wszystkich portach to samo?
A co z innymi programami z http://www.my-navia.pl/vi...p=368731#368731 ?


Doszedłem do kroku, gdzie już wyszukuje 'jakby' stacje (ciągle pokazuje jedną i nie mogę jej zmienić ;/), ale nie znajduje tmc.
Gdy przetestuję to w trasie, dam znać.

[ Dodano: 2013-10-14, 22:07 ]
:lol: :idea: TMC działa. :idea: :-D

Utrudnieniem jest to, że nie wyszukuje automatycznie stacji.
Przy podłączonej ładowarce/antenie nie ma możliwości wyszukania ręcznego.
Przy odłączonej mogę mozolnie wybrać znaną mi frekwencję radia i ponownie podłączyć ładowarko/antenę ;P

Może ma ktoś rozwiązanie na to by automatycznie były wyszukiwane stacje?
Dziękuję i pozdrawiam.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18774
Wysłany: 2013-10-15, 08:24   

kacperski napisał/a:
ma ktoś rozwiązanie
Jest w wątku, do którego dołączyłem Twoje posty
_________________

 
 
emes125
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Wrz 2012
Posty: 34
Wysłany: 2014-01-15, 10:06   

Proszę o pomoc. Mam MIO Moov M300, do którego dokupiłem oryginalny uchwyt MIO z modułem TMC. Nie mogę dograć poprawki z płyty od Mio, więc chciałem od razu uruchomić to an iGO.

Najpierw próbowałem wyszukać modułu TMC przy pomocy kreatora w programie NavroadMap. Ani on, ani SIRFTECH.exe, czy GNS nie znazleźli portu.

Zainstalowałem iGO w wersji: iGO Primo v2.0 (9.6.5.245577).

Dodałem też do sys.txt:
Kod:
[tmc]
source="GNSPORT"
port="COM,1"
baud=14400
saved_config_available="1"
saved_config_classname="NMEA_GPSTMC_GNSPORT"
saved_config_port="1"
saved_config_portname="COM"
saved_config_available="1"
saved_config_port="1"
auto_tuning="1"
show_all_provider_list=1
auto_band_search_up="1"
enable_igo_provider=1
internal_tmc_name="gnsport"
port_read_timeout=8000
ignore_suspend=1
ignore_resume=0
enable_flow_events=1


Oraz po uruchomieniu urządzenia odpaliłem skrypt:
Kod:
Kill("AppStartupSec.exe")
 sleep 1000
 Notify = RegRead("HKLM", "Drivers\BuiltIn\SW_TMC", "Protocol" )
 If ( Notify = 1)
 EndIf
 If ( Notify = 0)
 RegWriteDWord HKLM, Drivers\BuiltIn\SW_TMC, Protocol, 1
 Reset
 EndIf


Ale to powoduje tylko reset urządzenia. TMC nie działa, program pokazuje mi cały czas 0,0MHz
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9601
Wysłany: 2014-01-15, 10:16   

Rozumiem, że Mio wpięte w uchwyt + fabryczny zasilacz samochodowy.

Zacznij od zamknięcia procesów, które mogą blokować port - post piotrekcz kilka stron wcześniej.
Jak długo żaden program typu SirfTech nie wskaże Ci portu na którym odbierasz sygnał TMC, nawet nie próbuj uruchamiac iGO.
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
emes125
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Wrz 2012
Posty: 34
Wysłany: 2014-01-15, 10:18   

Tak, Mio wpięte w uchwyt + zasilacz sieciowy 5V 1A
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9601
Wysłany: 2014-01-15, 11:07   

A skilowane procesy?
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 11